Kunnen we je verder helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen. Wij zijn iedere dag geopend van 06:00 tot 20:00 uur!
Bestemmingen
Reisthema's
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Mijn AsiaDirect
India: Cultuur en Geschiedenis

India: Cultuur en Geschiedenis

Maatwerkreis India

1
Beschrijf jouw droomreis door India
2
Onze reisexperts matchen jouw wensen met de perfecte reis
3
Boek jouw vakantie alleen als je 100% tevreden bent

India: Cultuur en Geschiedenis

India: Cultuur en Geschiedenis. Dit wil je over India weten voordat je ernaartoe reist.

Er is waarschijnlijk geen ander land ter wereld dat zoveel indruk op mensen maakt als India. Er zijn er die onmiddellijk verliefd op het land raken en nooit meer weg willen, en er zijn reizigers die na het land bezocht te hebben er nooit meer een voet willen zetten. India is een overrompelende allesomvattende ervaring, en al valt dat bij de een beter dan bij de ander, een bezoek aan India is intens en onvergetelijk.

India algemene informatie
Ganges rivier, Varanasi

Een van onze collega’s omschrijft het zo: “Ik had een dag om naar Agra te gaan, naar de Taj Mahal. Die wilde ik zeker gezien hebben. In New Delhi heb ik toen een chauffeur gehuurd die me in een lange rit naar Agra zou brengen. Hij deed dat door grotendeels tegen het verkeer in te rijden. Ik was verbijsterd en had het zweet op mijn rug staan, maar was de enige. De rest van India had duidelijk geen moeite met deze stijl van autorijden.”

“In Agra stapte ik in een speelfilm. Ik zag binnen vijf minuten een feestelijke optocht van zingende mensen die een huwelijk vierden, maar ook hoe in die drukte sereen een begrafenisstoet voorbijkwam. Beide optochten doorkruisten achteloos en met gemak het chaotische verkeer dat vooral stil stond. Er was straathandel, iedereen was volop in beweging en tussen de mensen renden honden en geiten.”

India Taj Mahal Agra Doorkijk
India: Cultuur en Geschiedenis. Taj Mahal

Cultuur

Groot. Echt groot

De contrasten zijn groot in India, tussen rijk en arm, stad en platteland, tussen noord en zuid, tussen een diepgewortelde spiritualiteit en de drang naar moderniteit. Er zijn grote verschillen in religie, taal en (sociale) kaste, en dat is natuurlijk ook helemaal niet zo gek als je naar de omvang van India kijkt.

India is qua bevolking het grootste land ter wereld. Het telt 1,4 miljard zielen. Dat willen zeggen dat 1 op de 6 mensen op aarde Indiër is. De bevolking groeit in India al jaren harder dan in China.

Het is qua oppervlakte het op 6 na grootste land ter wereld, en even ter vergelijking, 9x zo groot als Duitsland.

Zo’n 80% van de Indiërs hangt het hindoeïsme aan. Dat is niet verrassend, aangezien de religie in dit gebied ontstond en tot wasdom kwam. De tweede godsdienst is de islam (13%), gevolgd door het christendom en het sikhisme (beiden met ongeveer 2%). Ook het sikhisme komt uit India, en wel uit de noordelijke deelstaat Punjab, waar zo’n 60% van de gelovigen sikh is.

Koeien

Ook al weet je verder niks van India, waarschijnlijk heb je wel ooit gehoord dat koeien er heilig zijn. Ze worden in het hindoeïsme beschermd en vereerd omdat ze als een symbool van het goddelijke worden gezien. Omdat koeien melk leveren worden ze geassocieerd met het moederschap en Moeder Aarde. En ‘ghee’, een speciaal soort boter die van koeienmelk wordt gemaakt, wordt ook gebruikt bij hindoe rituelen. Verder geloven hindoes dat de koe heilig is omdat haar urine de grond vruchtbaar maakt en koeienpoep bijvoorbeeld geschikt is om de muggen op afstand te houden.

India algemene informatie
Jain priesters in Jaisalmer, Rajasthan

Hindoes eten traditioneel vaak geen vlees. Zo’n 40% van de Indiërs beschouwt zichzelf als vegetariër. En voor zover ze wel vlees eten, doen ze dat een stuk minder dan wij. Nederlanders eten jaarlijks zo’n 76 kilo vlees per persoon, Belgen zo’n 66 kilo en Indiërs minder dan 4 kilo per persoon!

Kaste

Hoe succesvol Indiërs in hun leven worden, hangt af van de kaste waarin ze geboren worden. Een kaste is een sociale indeling op basis van etniciteit, geslacht en opleidingsniveau. In India weten ze als ze een naam horen meestal al genoeg. Op basis daarvan kennen ze de kaste en weten ze of iemand hoger of lager is. De hoogste kaste is die van priesters. Helemaal onderaan bungelen ‘dalits’, en die zijn volgens het kastenstelsel zelfs geen kaste, maar kasteloos. Ze worden ook onaanraakbaren genoemd, omdat ze het vieze werk opknappen en mensen uit een kaste liever niet met ze in contact komen.

Ook in India staat de tijd niet stil (al zou je dat op sommige plekken niet zeggen). Het kastenstelsel, officieel zelfs afgeschaft, is minder belangrijk geworden en dat merk je vooral in stedelijke gebieden. Toch bestaat het nog steeds, bijvoorbeeld door de verschillen tussen arm en rijk in de vorm van een klassenstelsel.

India: Cultuur en Geschiedenis. Wil je weten hoe het zit met visums, vaccinaties en geldzaken voor India? Kijk dan op Reistips India!

india delhi old delhi jama masjid moskee 8
Jama Masjid, moskee in Old Delhi

Geschiedenis

Gandhi

Tot slot nog kort iets over een essentieel moment in de geschiedenis van India: de onafhankelijkheid.

De beweging die zich in de jaren ’30 van Groot-Brittannië los wilde maken had een charismatische voorman: Mahatma Gandhi, een advocaat die al jong pleitte voor geweldloosheid, onafhankelijkheid, religieuze vrijheid en vrouwenrechten. Hij droeg in de tweede helft van zijn leven alleen nog een lendendoek en soms een chaddar-deken tegen de kou. Hij at altijd eenvoudige maaltijden en vastte voor langere periodes. Zijn uitstraling zorgde ervoor dat hij India in beweging kreeg tegen de Britten. Hij was van grote invloed, maar weigerde lang een officiële politieke functie.

In 1947 werd India onafhankelijk, maar de vrijheid van religie die Gandhi beoogde verscheurde het land. Er ontstond een bloedige burgeroorlog tussen moslims en hindoes, die er uiteindelijk toe leidde dat er aan de westkant van India een nieuw islamitisch land ontstond: Pakistan. Vele miljoenen moslims migreerden van India naar Pakistan en hindoes van Pakistan naar India. Het verklaart waarom nu zo’n grote meerderheid van de Indiërs hindoe is.