Wat moet je doen om je reis naar India voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan in deze checklist voorbereiding van je India reis.
Top 5 rondreizen India
Zin in India? Rondreizen voor onvergetelijke ervaringen!
Beleef India: van de spirituele serene ochtenden aan de Ganges tot de levendige chaos van Delhi’s straatmarkten, dit is het avontuur dat je leven zal verrijken. Laat je zintuigen dansen op het ritme van dit betoverende land!
Visum
Heb je een visum voor India nodig? Hoe vraag je dat aan? Hoe lang is het geldig? Actuele informatie hierover vind je in ons blog Visum India.
Vaccinaties
Aanbevolen vaccinaties voor India zijn:
- DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
- Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.
- Buiktyfus. Veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie kan in water en voedsel voorkomen.
Neem voordat je op reis gaat altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.
Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.
In India komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

eSIM internet
Een digitale simkaart, eSIM, werkt precies hetzelfde als een fysieke simkaart. De simkaart stuurt een code naar je provider zodat die jouw nummer met het internet verbindt. Deze elektronische simkaart zorgt ervoor dat je geen plastic simkaart meer nodig hebt.
eSIM internet op reis is voor ons de beste keuze. Met een eSIM digitale simkaart heb je zodra je ergens landt meteen een internetverbinding. Je hoeft je primaire simkaart niet te verwijderen. Na je reis kun je deze thuis meteen weer gebruiken.
Check hier direct de opties voor eSIM in meer dan 200 landen en regio’s! Per land kun je kiezen hoe lang de eSIM geldig is en hoeveel Gigabyte data je wilt gebruiken.
Internet in India
India heeft tegen de 1 miljard internetgebruikers. Toch is maar ongeveer de helft van de Indiërs online te vinden. Dat heeft er waarschijnlijk alles mee te maken dat velen het zich niet kunnen permiteren internet te kopen. Toch is de verwachting wel dat er vanaf nu elk jaar 20% meer internetgebruikers bijkomen. Dan zit India over een paar jaar op een gebruikersdichtheid van meer dan 90%.
Er is in India op verreweg de meeste plaatsen internet, maar de kwaliteit is niet altijd waar je op rekent of hoopt. Dat gezegd hebbende, de meeste restaurants, hotels en bars bieden WiFi aan.
Als je geen eSIM Internet neemt, kun je bij aankomst het best een lokale simkaart op het vliegveld kopen. In de aankomsthal van de belangrijke luchthavens zie je genoeg winkeltjes die simkaarten van Airtel, Vodafone, BSNL en Jio aanbieden. In India moeten simkaarten door de provider worden geactiveerd. Dat gebeurt voor reizigers niet altijd razendsnel. Het kan dus zijn dat je een paar uur of langer op je internet moet wachten.


Pinnen in India
De munteenheid van India is de roepie (1 roepie is 100 paise). Je kunt in India bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.
Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt of leeg is.
Handig om te weten: je kunt niet met pin betalen in winkels of restaurants. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.
In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).
Bagage
Controleer in je reisbescheiden hoeveel bagage je mag inchecken. Bij de meeste grote luchtvaart-maatschappijen is dit 20-23 kilo per persoon.
Paspoort
Zorg dat je paspoort nog 6 maanden geldig is op het moment dat je in India arriveert. En dat je paspoort nog 2 lege bladzijdes heeft.


Reisverzekering
Sluit een reisverzekering af. Mogelijk zijn niet alle kosten van eventuele zorg in het buitenland of een onverwachte terugkeer naar huis opgenomen in je basiszorgverzekering. En zorg dat je een reisverzekering met werelddekking kiest. Veel reisverzekeringen hebben standaard Europadekking.
Medicijnen
Belangrijk bij je voorbereiding van je India reis: controleer vooraf of je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt. Het hangt af van de soort medicijnen die je gebruikt. Je wilt voorkomen dat je medicijnen in India voor drugs worden aangezien.
Checklist
Leg persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen op tijd klaar. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:
- Paspoort
- Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
- Reisbescheiden
- Geld, pinpas en creditcard
- Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
- Medicijnen en medicijnverklaring
- Reisapotheek / EHBO-set
- Zonnebril & hoed / pet
- Contactgegevens van familie en vrienden thuis
- Fototoestel en filmcamera
- Luchtige kleding
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Slippers
- Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
- Bril / lenzen en aanverwante benodigdheden


Duurzaam reizen
Wat kun je doen om jouw India reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.
-Je wilt wildlife zien, olifanten of tijgers bijvoorbeeld. Logisch, want deze dieren zien in hun natuurlijke omgeving is bijzonder. Zo moet je het dan ook precies doen: kies voor een tour waarin je in nationale parken wilde dieren gaat spotten (geen garanties, want het zijn geen dierentuinen), en doe dit onder begeleiding van ervaren parkwachters of gidsen. Negeer praktijken waar je met (gedrogeerde) tijgers op de foto kunt of een ritje op een olifant kunt maken.
-Het is soms moeilijk te weerstaan, maar geef geen geld aan bedelende kinderen. En koop niet van ze als ze op straat prullaria aanbieden. Je denkt te helpen, maar doet dat mogelijk niet. De kans is groot dat de kinderen het geld niet zelf mogen houden, maar dat ze worden ingezet door personen die hen uitbuiten.
-India kent veel armoede. Een van de gevolgen van armoede is dat er minder goed op kinderen wordt gelet. Uit nog armere landen als Nepal en Bangladesh worden jaarlijks duizenden kinderen (vooral meisjes) naar India gesmokkeld met als doel ze aan te bieden voor prostitutie. Wij vragen je alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl, of bij een van de hier genoemde organisaties!
Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen
Beste reistijd
Wat het weer betreft kun je het best tussen oktober en februari naar India te gaan. Maar omdat India zo’n gigantisch land is, maakt het nog wel uit of je bijvoorbeeld in het noorden of zuiden reist. Agra met de Taj Mahal, New Delhi en Varanasi liggen in het noorden. En hoog in het noorden is Ladakh, waar het echt koud kan zijn en sneeuw valt. Daar is het weer het best tussen april en juli.
Van april tot in juni is het in India het warmst, daarna brengt de regen verkoeling in de moessonperiode van juli tot en met september.


Tijdsverschil
India is een enorm groot land, maar het heeft toch overal dezelfde tijdzone. Het is in onze zomertijd 3,5 uur later in India. In onze wintertijd 4,5 uur.
Eten
Curry, samosa, naan, masala, tandoori, biryani. Zelfs als je nog nooit een voet in India of een Indiaas restaurant hebt gezet, klinken deze namen je bekend in de oren. Zelfs als je niet meteen weet wat elk van deze gerechten precies is.
Heel algemeen gesproken (en dat moet even, want in het omvangrijke India hebben alle regio’s eigen specialiteiten) is rijst een basisbehoefte. Daarnaast worden kruiden, groenten, specerijen en fruit veelvuldig gebruikt. Al zo’n 5.000 jaar geleden werd in India kurkuma, zwarte peper, kardemom en mosterdzaad gekweekt.
40% van de Indiërs beschouwt zichzelf als vegetariër. En als ze al vlees eten doen ze dat heel veel minder dan Europeanen. In de kuststreken wordt uiteraard veel vis gegeten, maar in de binnenlanden aanzienlijk minder.


-Curry. Dit is waarschijnlijk het beroemdste Indiase gerecht. Het wordt allang niet meer alleen in India gegeten, maar staat wereldwijd op menukaarten. Curry (het woord betekent saus) kan in natte of droge vorm worden gegeten en is een combinatie van groente, vlees, specerijen en kruiden. Er zijn net zoveel curry’s als koks, dus er valt veel te proberen.
-Naan. Naan is een populair plat brood. Het wordt gebakken in een tandoor (een cilindrische kleioven) en omdat het deeg tegen de wand een beetje afzakt, krijgt het de karakteristieke druppelvorm.
-Tandoori Chicken. Voor Tandoori kip wordt gemarineerde kip gegrild in een tandoor. Het vlees wordt eerst een nacht gemarineerd met kruiden, specerijen en yoghurt (dahi) en daarna gebakken in de tandoor. Tandoori chicken kent veel variaties, zoals chicken tikka (masala).
-Biryani. Simpel gezegd is biryani een rijstgerecht met een gekruid mengsel van vlees. Traditioneel wordt het gekookt boven een open vuur. Afhankelijk van de regio waar het wordt geserveerd gaan er aardappelen, fruiten of noten in.
Veelgestelde vragen over reizen in India
Ben je op zoek naar achtergrondinformatie over India, kijk dan bij India: Cultuur en Geschiedenis. Dit zijn veelgestelde vragen over India.
Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?
Als je naar een tempel gaat, moet je je netjes kleden. Dus: nooit blote schouders en bovenarmen (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen. Een lange broek, sarong of rok/jurk is de beste keuze. Je doet er de lokale bevolking een plezier mee als je voor witte of (saffraan)gele kleding kiest (maar dat hoeft niet).
Je kunt een hemd met lange mouwen en een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om in de tempel schouders en bovenarmen mee te bedekken. In sommige tempels wordt vrouwen gevraagd hun hoofd te bedekken en in (bijvoorbeeld) de Gouden Tempel in Amritsar geldt dit voor mannen en vrouwen. Overigens houden ze in India ook niet van te blote billen, benen en armen als ze niet in de tempel zijn. Goed om te weten!


Moet ik een reisstekker meenemen?
Ja, die heb je nodig. De netspanning in India is 230 V en de frequentie 50 Hz. Er worden zeker drie verschillende soorten stopcontact gebruikt en die zijn bijna allemaal ongeschikt voor Nederlandse en Belgische apparaten. Neem dus een reisstekker mee.
Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?
- In India geven mensen elkaar ter begroeting soms wel een hand, maar vaker zullen ze ‘namaste’ zeggen, terwijl ze hun handpalmen voor de borst tegen elkaar plaatsten en een lichte buiging maken.
- In India kleedt men zich conservatief. Het is nog niet eens erg lang geleden dat vrouwen geen jeans konden dragen. Te krappe en strakke kleren kunnen als aanstootgevend worden beschouwd. En te veel bloot (schouders) kan ook niet op veel steun rekenen.
- Schoenen zijn voor buiten, dus als je een tempel of bij iemand thuis op bezoek gaat, doe je je schoenen uit. Dat gezegd hebbende, veel mensen in India dragen thuis ook schoenen, maar dan zijn dat schoenen die nooit buiten worden gedragen.
- Wijs niet met je wijsvinger, maar met je volle hand of je duim. En weet dat je niets met je linkerhand aanpakt, die is voor toiletbezoek. Gebruik je rechterhand om bijvoorbeeld iets aan te geven.
Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!
Kan ik er een auto of scooter huren?
Het verkeer kan druk en chaotisch zijn, bovendien rijden ze links. Het is dus verstandiger een auto met chauffeur te regelen. Als je zelf een auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen.
Voor scooters geldt dat deze een zwaarder vermogen hebben dan in Nederland en België en dat je daar dus een motorrijbewijs voor nodig hebt (ook al vraagt er waarschijnlijk niemand naar). Je moet er rekening mee houden dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.
Is het geven van fooi gebruikelijk?
Zeer gebruikelijk. Obers, chauffeurs, bellboys, kamermeisjes, enzovoort leven allemaal voor een groot deel van hun fooi. 100 tot 150 roepie is voor een kleine bewezen dienst normaal. Als richtlijn voor restaurants kun je 10% van de rekening voor tip aanhouden. In duurdere restaurants wordt vaak een servicetoeslag gerekend, maar misstaat het niet het bedienend personeel nog direct iets in de hand toe te stoppen.


Is het er veilig om rond te reizen?
Ja, India is veilig voor toeristen. Maar wat voor thuis geldt, geldt hier ook: let op wat er om je heen gebeurt, voorkom dat je alleen op te stille plekken bent. Draag geen opvallende waardevolle spullen en blijf uit de buurt van eventuele demonstraties. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land een actueel reisadvies af. Kijk daarvoor op NEDERLANDWERELDWIJD.NL
Kan ik er op straat eten?
Het zou jammer zijn als je hier de vele heerlijke street food gerechten aan je voorbij laat gaan. Er is veel lekkers te proeven, van curry tot samosas en aloo tikkis. Gebruik je gezond verstand en kijk of de lokale bevolking er eet en of het eten er vers uitziet. Met gebakken of gefrituurd eten loop je weinig risico. Net zo weinig als in de meeste ‘echte’ restaurants.
Kan ik er water uit de kraan drinken?
Drink geen water uit de kraan. Je kunt overal goedkoop water in flessen kopen.
Wat als ik ziek word?
De medische voorzieningen in de privé ziekenhuizen van de grote steden zijn goed. Er is een aanzienlijk verschil tussen de privéziekenhuizen en de lokale klinieken. Kies altijd voor een privé ziekenhuis. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met de verzekeraar. Je kunt dan ook contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.