Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Kies je een AsiaDirect Eco hotel? Dan moet je dit weten...'
Azië Zuidoost-Azië

Kies je een AsiaDirect Eco hotel? Dan moet je dit weten...

Jeroen » Mei 2024

Ga je binnnenkort op reis en wil je je ecologische voetafdruk kleiner maken? Kijk dan eens naar een duurzamere accommodatie. Wil je voor een ecovriendelijk resort of hotel kiezen, dan helpt AsiaDirect je met de duurzaamheidslabels die meteen duidelijk maken waar je voor kiest. Bij alle rondreizen op onze website zie je ze zo onder het reisprogramma staan:

sri lanka eco vriendelijke eco top keuze

Je ziet, het zijn er twee. Eco-vriendelijk en Eco Top Keuze. Wat is het verschil?

ECO TOP KEUZE

Eco Top Keuze logo

We geven een accommodatie het label Eco Top Keuze als ze hun duurzame doelen niet alleen vol overtuiging nastreven, maar daar ook naar handelen. Ze vervangen zogezegd niet alleen plastic rietjes door papieren, maar werken op meerdere fronten duurzaam en hebben daar mogelijk een gezaghebbend ecologisch certficaat voor gekregen, zoals het Travelife Gold Certificaat. Dit betekent dat de accommodatie voldoet aan de eisen van de Global Sustainable Tourism Council Industry Criteria.

Dit vinden wij een Eco Top Keuze:

Bij The Mudhouse in Anamaduwa (Sri Lanka) wordt nadrukkelijk gelet op wat goed is voor de gasten, voor de lokale bevolking en flora en fauna. Al vanaf het begin (20 jaar geleden) stimuleert men via een regeneratieproject de biodiversiteit middels zorgvuldig bosbeheer en landschapsarchitectuur. Via herbebossing worden delen van het land die vroeger zijn beschadigd door dubieuze landbouwpraktijken of houtkap opnieuw aangeplant. Groente en fruit worden biologische verbouwd en wat verder nodig is wordt op de lokale markt gekocht. Al het personeel komt uit de omgeving en bestaat bijvoorbeeld ook uit timmerlieden die zelf alle meubelen van resthout maken. Water wordt hergebruikt om de rijstvelden te irrigeren.

sri lanka anamaduwa the mudhouse 2478
The Mudhouse, Anamaduwa

ECOVRIENDELIJK

Ecovriendelijke accommodatie logo

We noemen hotels en resorts Eco-vriendelijk als ze geen gerenommeerde certificaten hebben, maar zich wel degelijk inzetten voor een duurzame omgeving. Ze zoeken hun personeel in de nabije omgeving, kopen hun groente en fruit bij lokale boeren, en hergebruiken water. Ze liggen vaak al op een locatie die bijdraagt aan hun ecologisch karakter. Meestal zijn ze klein, zoals een guesthouse of een homestay.

Ook hier een voorbeeld:

Verreweg de meeste homestays werken ecovriendelijk. Ze hebben een beperkte hoeveelheid kamers, liggen vaak midden in de natuur en proberen daar zoveel mogelijk een vanzelfsprekend onderdeel van te zijn. Dat geldt ook voor Little Mai Chau in Vietnam. De homestay draait op de inspanningen van eigenaresse Huong (die hier geboren is), haar man, haar kinderen en haar ouders. De drie generaties doen al het werk hier. Ze koken zelf met producten die in de nabije omgeving zijn verbouwd.

Little Mai Chau Home Stay
Little Mai Chau Home Stay, Mai Chau

De onafhankelijke organisatie Travelife, die tour operators en hotels traint en certificeert, heeft strenge, maar duidelijke opvattingen over waar een accommodatie aan moet voldoen om ecovriendelijk te zijn. Je vindt de Travelife standaarden hier, maar wij vatten ze voor je samen:

1 – Accommodaties moeten de impact op het milieu controleren en minimaliseren op het gebied van energie, water, afval, afvalwater, gevaarlijke stoffen en biodiversiteit.

2 – Hotels moeten arbeidsvoorwaarden naleven en hun personeel eerlijk behandelen. Ze moeten ook laten zien dat ze de mensenrechten actief beschermen en respecteren, door al hun personeel te trainen in het herkennen en melden van tekenen van kinderuitbuiting en misbruik.

3 – Accommodaties moeten hun lokale gemeenschap steunen. Ze infomeren gasten over het respecteren van de lokale manier van leven en ondersteunen lokale goede doelen of initiatieven ter verbetering van de gemeenschap.

Vraag je je af wat jezelf kunt doen? Kijk eens hier bij deze 4 tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen.

Jeroen, auteur van het artikel Kies je een AsiaDirect Eco hotel? Dan moet je dit weten...

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!