Wat moet je doen om je reis naar de Filipijnen voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan op deze pagina reistips Filipijnen.
Rondreizen Filipijnen
Zin in een Filipijnse ontdekkingsreis? Ontdek onze Filipijnen rondreizen!
Het gastvrije Filipijnen ontvangt bezoekers met open armen. En dat is leuk, want je hebt snel contact met de Filipino’s. Het helpt dat ze over het algemeen goed Engels spreken. En verder valt er veel te kiezen uit prachtige eilanden met schitterende stranden en bijzondere dieren en natuur.
Visum
Heb je een visum voor de Filipijnen nodig? Hoe vraag je dat aan? Hoe lang is het geldig? Actuele informatie hierover vind je in ons blog Visum Filipijnen.
Vaccinaties
Aanbevolen vaccinaties voor de Filipijnen zijn:
- DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
- Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.
Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.
Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.
In de Filipijnen komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

eSIM internet
Een digitale simkaart, eSIM, werkt precies hetzelfde als een fysieke simkaart. De simkaart stuurt een code naar je provider zodat die jouw nummer met het internet verbindt. Deze elektronische simkaart zorgt ervoor dat je geen plastic simkaart meer nodig hebt.
eSIM internet op reis is voor ons de beste keuze. Met een eSIM digitale simkaart heb je zodra je ergens landt meteen een internetverbinding. Je hoeft je primaire simkaart niet te verwijderen. Na je reis kun je deze thuis meteen weer gebruiken.
Check hier direct de opties voor eSIM in meer dan 200 landen en regio’s! Per land kun je kiezen hoe lang de eSIM geldig is en hoeveel Gigabyte data je wilt gebruiken.
Overigens hebben veel hotels en restaurants WiFi die je kunt gebruiken. Je kunt ook lokaal een simkaart kopen. Globe Telecom, DITO, Smart Communications en PLDT-Smart zijn grote aanbieders.
Pinnen in de Filipijnen
Reistips Filipijnen: pinnen. Je kunt in de Filipijnen bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. Dat wil niet zeggen dat er overal geldautomaten zijn. In de steden gaat het goed, maar in (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.
Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.
Handig om te weten: je kunt in de Filipijnen niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen. Ook contactloos betalen kan nog niet.
In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je creditcard betalen. Je kunt ook met je creditcard geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).


Bagage
Controleer in je reisbescheiden hoeveel bagage je mag inchecken. Bij de meeste grote luchtvaart-maatschappijen is dit 20-23 kilo per persoon.
Paspoort
Zorg dat je paspoort nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit de Filipijnen.
Reisverzekering
Reistips Filipijnen: sluit een reisverzekering af. Mogelijk zijn niet alle kosten van eventuele zorg in het buitenland of een onverwachte terugkeer naar huis opgenomen in je basiszorgverzekering. En zorg dat je een reisverzekering met werelddekking kiest. Veel reisverzekeringen hebben standaard Europadekking.
Medicijnen
Belangrijk bij je voorbereiding van je Filipijnen reis: controleer vooraf of je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt. Het hangt af van de soort medicijnen die je gebruikt. Je wilt voorkomen dat je medicijnen in de Filipijnen voor drugs worden aangezien.
Checklist
Leg persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen op tijd klaar. Verder kun je in Filipijnen bijna alles kopen, vooral in de grote steden. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:
- Paspoort
- Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
- Reisbescheiden
- Geld, pinpas en creditcard
- Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
- Medicijnen en medicijnverklaring
- Reisapotheek / EHBO-set
- Zonnebril & hoed / pet
- Contactgegevens van familie en vrienden thuis
- Fototoestel en filmcamera
- Luchtige kleding
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Slippers
- Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
- Bril / lenzen en aanverwante benodigdheden


Reistips Filipijnen: Duurzaam reizen
Wat kun je doen om jouw Filipijnen reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar reistips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.
-Als je eerdaags in de Filipijnen bent zie je waarschijnlijk een bord met CLAYGO. Het staat voor Clean As You Go. Ruim je troep na een dagje aan het strand en gooi je afval weg waar het hoort. Niks nieuws voor Europeanen en door de CLAYGO actie ook steeds minder voor de Filipino’s.
-Eet eens streetfood of koop iets op een markt. Het is niet alleen avontuurlijk, leuk en heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.
-Deelnemen aan agrotoerisme is een geweldige manier om verantwoord te reizen in de Filippijnen. Het stelt reizigers in staat om het werken op het platteland eens van dichtbij mee te maken. Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken. Bijvoorbeeld door aardbeien te gaan plukken op de Bohol Strawberry Farm.
-De Filipijnen is al sinds de jaren 80 een van de landen waar nog kinderen (vooral meisjes) worden ingezet om via prostitutie geld te verdienen. Mocht je dit zien of vermoeden, waarschuw dan Save The Children. De aanpak van prostitutie is inmiddels uitgebreid met online misbruik van kinderen. Meer achtergronden vind je op Safer Kids Philippines. Kijk op dit blog over gedragscodes voor meer informatie en adressen.
Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen.
Beste reistijd
Een echte slechte tijd om naar de Filipijnen te gaan is er niet. Het is er gewoon altijd tropisch warm. Als je kunt wanneer je wilt, dan kun je rekening houden met de regentijd. Dat loopt van van juni tot november. De beste reistijd is tussen december en april. Dan is het op de meeste plekken overwegend droog.
Een overzicht van het klimaat per regio en reistips over waar je nog meer rekening mee moet houden als je naar de Filipijnen gaat lees je op onze pagina Beste reistijd Filipijnen.


Tijdsverschil
Reistips Filipijnen: tijdsverschil. In de Filipijnen is het in de zomertijd 6 uur later dan in Nederland en België in de wintertijd 7 uur.
Reistips Filipijnen: Eten
De Filipijnse keuken lijdt een beetje aan de nogal indrukwekkende concurrentie die uit Japan, Thailand, China en Vietnam komt. Toch hebben Filipijnse gerechten een eigen karakter. Soms met spreekwoordelijke wortels uit het koloniale verleden, maar met een ’touch’ die echt Filipijns is.
Wat moet je zeker proeven?
- Sinigang. Sinigang is een zure soep met vis of vlees. Zoveel is duidelijk, maar wat er precies in die krachtig smakende soep gaat, een aanvulling op rijst, hangt af van de kok en meer nog van wat er beschikbaar is. Zo is sinigang ooit ontstaan, een soep met wat er in de omgeving groeit. Dat kan dus tamarinde en tomaten zijn, maar ook onrijpe mango, aubergine, de citrusvrucht calamansi of guave. Er wordt een sawsawansaus van chilipeper en vissaus bij geserveerd.
- Adobo. Heel simpel gezegd: vlees gemarineerd in sojasaus en azijn. Ook voor adobo geldt dat het er erg vanaf hangt waar in de Filipijnen je het eet. Soms krijg je er groente bij, een kokossaus en meer of minder zwarte peper en knoflook.
- Lechón. In de Filipijnen lusten ze graag een stukje vlees, of beter gezegd: een flink stuk vlees. Daar is lechón het bewijs van. Het spitgeroosterde varken is een van de populairste gerechten op de Filippijnen. Het wordt geroosterd boven houtskool en op smaak wordt gebracht met olie, ui, citroengras, laurier en knoflook.
- Kare-Kare. Het woord kare verraadt het al: dit is gemaakt van kerrie, een curry dus. Wat voor kare-kare je geserveerd krijgt hangt af van de streek. Kare-kare wordt vaak gemaakt met gestoofde ossenstaart, varkenspoten of runderpens. Er gaan groenten bij (aubergine en Chinese kool) en -niet te vergeten- gemalen geroosterde pinda’s of pindakaas, uien en knoflook.
Er valt nog veel meer te proberen en te genieten, dus ga vooral op zoek en geef je smaakpapillen de kans nieuwe gerechten te proeven.
Veelgestelde vragen over reizen in de Filipijnen
Wil je meer weten over Filipijnen? Kijk dan bij populaire bestemmingen op de Filipijnen.
Dit zijn veelgestelde vragen over de Filipijnen. Vragen en reistips Filipijnen:
Wat zijn de kledingvoorschriften voor kerken?
Voor kerken geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. Een lange broek of (niet te korte) rok/jurk is de beste keuze. Een polo, hemd of blouse met korte mouwen is geen probleem.


Moet ik een reisstekker meenemen?
Voor de Filipijnen heb je een 2- en 3- pinsadapter nodig. Beide stopcontacten komen op de Filipijnen voor. De netspanning is 220 V en de frequentie 60 Hz, hetgeen niet overeenkomt met de netspanning in Nederland en België. Controleer voor je vertrek of je elektronica werkt op variabele voltages (110-240V) en variabele frequenties (50-60Hz).
Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?
We hebben een paar reistips Filipijnen voor je:
- Verkeer in Manila. Er wordt in Manila hard aan meer en beter openbaar vervoer gewerkt, maar het duurt echt nog wel even voor je daar de vruchten van kunt plukken. Voorlopig is het dus geduldig meebewegen met het verkeer. Als het beweegt tenminste. De Filipino’s interpreteren de verkeersregels graag, dus je kunt je verwonderen als je met je taxi over de Elliptical Road Rotonde met 8 banen rijdt!
- De tijd. Filipino’s die op tijd komen moet je als een speld in een hooiberg zoeken. Tijd is flexibel in de Filipijnen. Wel zo handig als je weet dat 10 uur dus ook best 11 of 12 uur kan betekenen. Is het leven al niet stressvol genoeg?
- Het laatste stukje. Word je eten aangeboden op de Filipijnen neem dan gerust. Je doet er je gastgevers een groot plezier mee. Maar neem nooit het laatste stukje. Dat is dan weer onbeleefd.
- Engels. Veel Filipino’s spreken Tagalog in het dagelijks leven, maar Engels is ook een officiële taal in de Filipijnen. Een nu comfortabel gevolg van de kolonisatie door de Amerikanen (rond 1900).
Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!
Kan ik er een auto of scooter huren?
Dat kan wel, maar dit raden we af in verband met de vele ongelukken die er gebeuren. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. Let op: soms zijn de scooters die je huurt van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.
Is het geven van fooi gebruikelijk?
Fooi geven is geen noodzaak in de Filipijnen, maar het wordt wel erg gewaardeerd. Vooral op locaties waar chauffeurs en gidsen veel met toeristen te maken hebben. Zij zijn het inmiddels gewend dat ze wat extra krijgen. Omdat de lonen in de Filipijnen erg laag zijn, wordt een fooi uiteraard wel zeer op prijs gesteld. Ongeveer 10% is een handige richtlijn.
Is het er veilig om rond te reizen?
De Filipijnen is een veilig land om te reizen. Je kunt je eigen veiligheid bevorderen door goed op te letten, net zoals je waarschijnlijk thuis doet. Zwaai niet met veel geld of creditcards, houd altijd wat klein geld apart. Draag geen opvallende juwelen en let op je tas en je telefoon. Gedraag je beleefd (en rustig) en houd er wat kleding betreft rekening mee dat de Filipijnen een conservatief land is.


Kan ik er op straat eten?
Je kunt op de Filipijnen heerlijk streetfood eten. Meestal is het gefrituurd of gebakken en dat betekent dat het veiliger is om te eten. Probeer kwek kwek (gefrituurde kwarteleieren) of groene mango met pittige garnalensuas. Gebruik bij streetfood je gezond verstand: kijk of er veel lokale klandizie is en of het eten er vers uitziet.
Kan ik er water uit de kraan drinken?
Nee, niet doen. Je kunt overal voor weinig geld water in flessen kopen.
Wat als ik ziek word?
De medische voorzieningen in de Filipijnen zijn in de ziekenhuizen van de wat grotere steden goed. Bekende ziekenhuizen in Manila zijn St. Luke’s Medical Center, het Manila Doctors Hospital en Makati Medical Center. Houd er rekening mee dat je eerst een bedrag moet betalen voordat je wordt behandeld. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met je verzekeraar.