De beste reistijd Maleisië is tussen maart en oktober. Dan is het op de meeste plekken overwegend droog. Maleisië is niet alleen een groot land, het bestaat ook uit twee delen, oost en west. Maar waar je ook bent, de temperatuur varieert van 25°C tot 35°C.
Wat is de beste reistijd voor Maleisië?
Qua temperatuur hoef je je in Maleisië dus geen zorgen te maken (en over de rest trouwens ook niet). Het is er het hele jaar warm en vochtig. In onze zomermaanden is het er goed toeven, omdat het dan weinig of niet regent. Van maart tot oktober is het er op de meeste plekken overwegend droog. De andere maanden valt er wat meer regen, maar het hangt er nog wel vanaf waar je precies bent.
Dat geldt voor beide delen van het land. Ze liggen ver uit elkaar, maar het weer is min of meer hetzelfde. Al kan het tussen december en februari op Borneo wel heel erg hard regenen.
- Beste reistijd: maart tot en met oktober
- Gemiddelde temperatuur: rond de 29°C
- Regenseizoen: globaal november tot en met februari
- Je kunt het hele jaar goed in het westelijk deel van Maleisië reizen
Beste reistijd per regio
De beste reistijd Maleisië varieert per regio. We kijken even wat beter naar de verschillende delen van het land.
West-Maleisië, de westkust: januari – augustus
West-Maleisië ligt op het Maleisische schiereiland en grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore.
Aan de westkust liggen Penang, Langakawi en Pangkor. Het is daar heet, zonnig en vochtig omdat er altijd wel wat regen kan vallen. In september en oktober regent het zeker, en af en toe ook best flink. Maar zelfs tijdens het regenseizoen zijn er dagen met weinig meer dan af en toe een korte tropische regenbui.
- Beste reistijd: november tot en met augustus
- Het westen heeft een moessonseizoen dat loopt van september tot december
- Het hele jaar door is het warm met temperaturen tussen de 21 en 32°C

West-Maleisië, de oostkust: maart – oktober
Aan de oostkust liggen onder meer de Perhentian Islands, Kota Bahru en Kuala Terengganu. Hier kun je geweldig verblijven omdat het er droog en warm is. Bijna het hele jaar door. Bijna, want als het hier regenseizoen is, dan wil je hier niet zijn. Dat is tussen november en februari. Het regent dan soms zo hard dat bootdiensten tijdelijk worden gestopt.
- Beste reistijd: maart tot en met oktober
- Het regenseizoen betekent hevige buien. Dan kun je de oostkust beter vermijden
- In de andere maanden is het hier perfect strandweer
West-Maleisië, het binnenland: november – maart
In het binnenland vinden we hoofdstad Kuala Lumpur en Malakka (dat een Nederlands tintje heeft). Ook voor deze locaties geldt dat het hele jaar warm en vochtig is. De temperaturen zijn met 22ºC tot 32ºC altijd hoog, maar er kan ook altijd wel een bui regen vallen, vooral tussen april en oktober.
- Beste reistijd: november tot begin april
- Hoge temperatuur : 22 tot 32°C
- In de regentijd wordt het wel iets minder warm en dat is prettig
West-Maleisië, de Cameron Highlands: januari – augustus
De Cameron Highlands zijn populair, niet alleen omdat ze zo mooi zijn, maar ook omdat ze wat hoger dan de rest van West-Maleisië liggen (1.500 meter boven zeeniveau) en dus behoorlijk koeler zijn dan de omgeving. Groot verschil is dat het hier in de nacht afkoelt (naar ongeveer 15ºC) en het overdag vaak niet warmer wordt dan 22 of 23ºC.
- Beste reistijd: januari tot augustus
- De meeste regen valt tussen september en december
- Het regent hier vaak pas ’s middags of ’s avonds


Oost-Maleisië (Borneo), Sarawak: februari – november
Oost-Maleisië op het eiland Borneo bestaat uit twee delen: Sarawak en Sabah. Net als voor het westen geldt hier dat het het hele jaar over het algemeen warm (gemiddeld 28°C) en vochtig is. Het verschil wordt bepaald door de regen. Het regent hier behoorlijk veel, en dus moet je er gewoon rekening mee houden dat je af en toe een bui krijgt.
- Beste reistijd: februari tot november
- De meeste regen valt in Sarawak in januari, de minste in juni en juli
- Aan de kust bij Kuching is het tussen april en september behoorlijk droog
Oost-Maleisië (Borneo), Sabah: februari – augustus
In Sabah is het onderscheid tussen de regentijd en het droge seizoen wat duidelijker. Met een slag om de arm zeggen we: het regenseizoen loopt van september tot januari en het is droog van februari tot augustus. Maar let op: we zeggen met een slag om de arm, omdat het altijd net anders kan zijn.
- Beste reistijd: februari tot augustus
- In Sabah regent het minder dan in Sarawak
- De gemiddelde temperatuur op Sabah is 28°C
Wil je meer over de bevolking van Maleisië lezen, of -lang geleden- de aanwezigheid van de Nederlanders, kijk dan eens bij Maleisië: Cultuur en Geschiedenis. Wil je weten of er goed internet is, wat voor visum of vaccinaties je nodig hebt, dan is onze pagina Reistips Maleisië echt iets voor jou.
De seizoenen in Maleisië
Je hebt gezien dat je qua temperatuur in Maleisië altijd goed zit (tenzij je alleen van de winter houdt). Qua regen valt er wel wat te plannen, maar niet altijd. Je kunt gewoon pech hebben. Verder kun je rekening houden met religieuze dagen, zoals met ramadan, als veel Maleisiërs gaan reizen. Ook vanwege de vakantieplanning van de rest van de wereld is het op bepaalde momenten drukker of rustiger.
Wat heeft er nog meer invloed op de beste reistijd Maleisië?


Laagseizoen
Het laagseizoen in Maleisië is kort en valt grotendeels samen met de regentijd in een of meerdere delen van het land. Europese reizigers met kinderen gaan bij voorkeur in de zomermaanden als de kids vakantie hebben. West-Maleisië is dan een mooie bestemming.
- Laagseizoen Maleisië: september tot november
- In het regenseizoen is het minder druk en vaak goedkoper
- Borneo kan heel erg nat zijn tussen november en januari
Hoogseizoen
De wintermaanden december tot en met februari zijn de piekmaanden voor Maleisië. Dat komt omdat voor veel reizigers de tijd rond kerst en oud en nieuw een aantrekkelijke periode is om op vakantie te gaan. Bovendien is het weer in Maleisië dan op veel plekken goed.
- Hoogseizoen Maleisië: december tot februari
- Als het ramadan is, dan is het overal een stuk drukker omdat de lokale bevolking gaat reizen om familie op te zoeken.
- Langkawi en Penang zijn aantrekkelijk bestemmingen rond de jaarwisseling
Op reis naar Maleisië? Bekijk al onze Maleisië reizen:
Regenseizoen
Het regenseizoen in Maleisië varieert per locatie. Op Borneo kan het altijd regenen. In Sarawak regent het bijvoorbeeld rond de 250 dagen per jaar. Het westelijk deel van het land heeft wat meer afgebakende droge periodes.


Het regenseizoen in Maleisië op een rij:
- West-Maleisië, westkust: september tot december
- West-Maleisië, westkust: november tot februari
- West-Maleisië, binnenlanden: april tot oktober
- West-Maleisië, Cameron Highlands: september tot december
- Oost-Maleisië, Sarawak: eigenlijk het hele jaar, vooral januari
- Oost-Maleisië, Sabah: eigenlijk het hele jaar, vooral tussen september en januari
Feestdagen in Maleisië
Het is goed om even te vermelden dat in Maleisië niet overal het weekeinde op zaterdag en zondag valt. Zo houden ze in Johor, Kelantan, Terengganu en Kedah de vrijdag en zaterdag vrij om te ontspannen.
Er zit ook verschil in de officiële vrije dagen. Sommigen worden in het hele land gehouden, andere alleen in een of meerdere regio’s. Wil je meer weten over de viering van Ramadan, Deepavali en Chinees Nieuwjaar, kijk dan op onze pagina Feestdagen Maleisië.