We wilden eerst alles zelf doen, maar hoe dichter we bij de reis datum kwamen, des te meer vragen we eigenlijk hadden. Door wat rond te struinen op het internet kwamen we uit bij AsiaDirect. Had hen een mailtje gestuurd met de vraag of ze konden helpen en de volgende dag werden we al gebeld. Ze gaven ons hele leuke en bruikbare adviezen en hebben toen besloten ook het een en ander bij hen te boeken. Hier hebben we absoluut geen spijt van.
Top service met zeer kundige gidsen, maar dat kan ook bijna niet anders in dit prachtige land. Zeer indrukwekkend, maar ondanks dat we veel gereisd hebben voelde alles heel ontspannen en relaxed. Volgend jaar weer met AsiaDirect!
Onze reis was fantastisch. Hoogtepunt waren de Orang Oetans in de jungle van Sumatra. De weg er naar toe was al een avontuur, met een bootje de rivier over. Sumatra, Java en Bali zijn ook zo divers. De Borobudur op Java was zeer indrukwekkend en bij de Bromo lijkt het net op je op de maan loopt.
Bali is druk maar toch ook heel bijzonder met al die offertjes en ceremonies die je echt overal tegenkomt, de vrouwen in hun mooie traditionele kleding met fruitmanden op hun hoofd... Elk eiland had zijn eigen charme. Zo fijn dat je bij AsiaDirect je eigen tempo en route kan bepalen. Zo hebben we alles kunnen doen wat we wilden.
Indonesië, een land dat bestaat uit meer dan duizenden eilanden. Dat ook bekend staat om zijn prachtige stranden, adembenemende landschap, lekkere eten, bijzondere cultuur en de meest vriendelijke bevolking. Zo heb je hagelwitte-, roze- of zwarte zandstranden met heldere wateren. Of de mooie natuur met prachtige rijstvelden, bijzondere regenwouden en mysterieuze vulkanen. Er is veel te zien in Indonesië en elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter. Zo staat Bali bekend als het eiland van de Goden, Java als het hart van Indonesië en Sumatra als het paradijs met bijzondere dieren.
Bali
Java
Sumatra
Lombok
Ubud
Sanur
Gili Trawangan
Candidasa
Amed
Munduk
Senggigi
Lembongan
Indonesië is het hele jaar door goed te bezoeken. Indonesië kent slechts twee seizoenen, het droge en het natte seizoen. De regentijd verschilt ook weer per eiland. Aangezien Indonesië meer dan 17.000 eilanden kent, is het dus altijd wel ergens goed vertoeven. De buien waaien in de kustgebieden vaak snel weer over. Op Java en Bali loopt de droge periode van mei tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30-32 graden Celsius. Het kwik zakt zelden onder de 25 graden. In de bergen en bij de vulkanen kan het wel sterk afkoelen. Ga je deze gebieden bezoeken, stop dan een vest in je koffer.
Mocht je graag de binnenlanden willen verkennen met een trekking, dan is het slim rekening te houden met de seizoenen (als dat mogelijk is uiteraard). Toch zal het in het regenseizoen zelden de hele dag regenen. Vaak is het een heftige, korte stortbui. De regen kan heerlijk verfrissend werken na een warme dag. Overwinteren in Indonesië kan dan ook erg goed!
Andere zaken waar je wellicht rekening mee wilt houden zijn de schoolvakanties. In het hoogseizoen (juli en augustus) is het drukker. Maar ook nationale feestdagen zijn slim om in acht te nemen, zoals bijvoorbeeld de Ramadan, Idul Fitri of Nyepi.
Klimaat per eiland(en)
Bekijk ons artikel voor meer informatie over de beste reistijd in Indonesië.
Visum
Sinds 2015 zijn de regels iets soepeler geworden. 30 Nationaliteiten, waaronder de Nederlandse en Belgische, kunnen voor 30 dagen gratis een visum krijgen bij aankomst. Dit visum is echter niet te verlengen. Mocht je langer in Indonesië willen blijven, dan kun je òf een Visum On Arrival van 30 dagen kopen en deze daarna verlengen met 60 dagen òf contact opnemen met de Indonesische ambassade in Den Haag of een visumbureau. Wij hebben goede ervaring met het online visumbureau E-VISUMS. Zij regelen jouw visum snel, zonder gedoe en tegen lage kosten.
Vaccinaties
Vaccinaties zijn altijd persoonsgebonden en mede afhankelijk van de route en reisduur. Het is dus altijd belangrijk tijdig contact op te nemen met een GGD of een kliniek gespecialiseerd in reizigersvaccinaties. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties uit een serie van meerdere prikken bestaat en hier soms wat tijd overheen kan gaan. Wacht dus niet tot het laatste moment om dit te regelen.
Tijdverschil
Op Sumatra en Java is het 6 uur later dan in Nederland/België in onze wintertijd en 5 uur later in onze zomertijd. Op Bali en Lombok is het 7 uur later in onze wintertijd, tijdens onze zomertijd 6 uur later.
Geldzaken
De Nationale munteenheid is de Indonesische roepie of Rupiah (IDR). Voor 1 Euro krijg je ongeveer 15.800 IDR (nov 2017). De Rupiah schommelt nogal, afhankelijk van de waarde van de US Dollar/Euro. De dagkoers wordt altijd aangegeven bij de wisselkantoren.
Tegenwoordig kun je bijna overal Rupiah’s pinnen met je Nederlandse bankpas. Vergeet niet de optie ‘buitenland pinnen’ aan te zetten (of neem de benodigdheden mee voor het internetbankieren zodat je dit alsnog, indien nodig, online kunt regelen). Bij elke geldopname bij een betaalautomaat (ATM) betaal je een kleine commissie. Het is dus vaak slim om gelijk wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige ATM niet werkt. Indien nodig, kun je ook overal Euro’s wisselen. Als je Dollar of Eurobiljetten meeneemt, zorg er dan voor dat ze in goede staat zijn en vooral niet te oud (zeker voor Dollars), anders kunnen ze worden geweigerd.
Telefoon
Tegenwoordig vind je bijna overal gratis draadloze internetverbindingen. Via Skype zodra je een WiFi verbinding hebt (in bijna alle hotels) of in een internetcafé kun je dus zeer voordelig met thuisfront bellen. Let wel op dat je roaming uitstaat om hoge kosten te vermijden!
Ook een handige optie is het aanschaffen van een lokale simkaart voor je mobiele telefoon. Je mobiele telefoon moet dus wel simlock vrij zijn. Telkomsel (de simkaart heet Simpati) is het grootste lokale netwerk. Een simkaart kun je op elke straathoek kopen bij de lokale stalletjes met telefoonreclame of de kleinere supermarkten (zoals Indomaret of Alfamart). Voor ongeveer 10.000 Rp koop je een simkaart en dit geeft ongeveer 10 minuten beltijd als welkomstgeschenk. Voor je hem kunt gebruiken moet de kaart geregistreerd worden. Laat de verkoper dit voor je doen (tenzij je zelf Indonesisch spreekt). Je kunt er elke keer weer nieuw beltegoed op kopen, beltegoed is ‘pulsa’. Het makkelijkst is dit in de supermarkt. Je schrijft je telefoonnummer op en zegt hoeveel je erop wilt hebben. De verkoper zet dit er dan op. De gemiddelde prijs per minuut bedraagt tussen de 1500 tot 4000 IDR. Familieleden in Nederland kunnen heel goedkoop (circa 6 eurocent per minuut) naar je lokale nummer bellen door bijv. via de Belgigant (draai eerst 0900 123 00 06 en dan het lokale mobiele nummer) of Belpiraat te bellen.
Internet
Op steeds meer plekken kun je internetten via de WiFi van het hotel, restaurant of barretje. Ook zijn er her en der nog internetcafés te vinden, warnet (warung en internet) genaamd. De prijzen om op het internet te surfen zijn erg laag (ongeveer 6000 IDR per uur).
Elektriciteit
Het stroomnet is in Indonesië 230 Volt. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. De stroom valt af en toe wel eens kort uit.
1. De stranden van Bali
Bali, het eiland waar voor ieder wat wils is, biedt ook de mooiste stranden die je kan bezoeken. Zo heb je Kuta, het bekendste strand van Bali dat je zon, surfmogelijkheden en gezelligheid biedt. Mocht je niet van drukte houden dan is het prachtige Nusa Dua daar perfect voor. Het is strand is nog steeds een schoonheid, maar trekt wat minder toeristen aan. Of Sanur, een plek waar meer cultuur te vinden is en ook de mogelijkheid biedt voor geweldige watersporten.
2. Orang oetans in Borneo
Orang oetans zijn bijzondere dieren die niet overal te zien zijn. Je reis naar Indonesië zou ook niet compleet zijn zonder een bezoek aan de orang oetans in Borneo! Deze prachtige bedreigde wezens leven nog steeds in het wild maar het Tanjung Puting National Park in Kalimantan is de thuisbasis van de grootste orang-oetan populatie ter wereld. Ook zijn hier andere primaten, vogels en reptielen te zien. Dus zeker waard om even een bezoekje te brengen!
3. Surfen in Kuta
Kuta is het bekendste strand van Bali en heeft veel te bieden, maar surfen in Kuta is wel een must! Voor zowel beginners en pro’s is Kuta the place to be. Dit omdat het lange goudkleurige strand een prachtige kustlijn biedt voor strandgangers en een veilige bodem voor surfers van alle niveaus! Zowel beginners als pro’s zijn hier te vinden doordat Kuta de perfecte golven heeft en surfers veel ruimte biedt om zich te verspreiden en hun eigen hoogtepunt te vinden.
4. Mount Bromo
Indonesië bevat vele vulkanen, waarvan sommige nog actief zijn, maar Mount Bromo is één van de bekendste. Dankzij het ongelofelijke uitzicht vanaf de top van de vulkaan, vooral tijdens zonsopgang! Ook kun je nog steeds witte rook van de berg zien komen doordat de piek van de Bromo eraf werd geblazen tijdens een uitbarsting. Op de top van deze vulkaan zal je zonder twijfel een van de mooiste zonsopgang van je leven mee kunnen maken.
5. Sacred Monkey Forest Sanctuary in Ubud
Wie wil er nou geen bezoek brengen aan een bos waar je kan genieten van de natuur en schattige aapjes? Het idee achter dit apenbos is om het leven tussen mens en natuur te tonen. In dit bos zijn niet alleen apen te vinden, maar ook tempels waar tempelfestivals worden gehouden. Sacred Monkey Forest Sanctuary is een goede mix van cultuur en natuur.
6. Borobudur
De Borobudur is de enigste tempel in Indonesië die boeddhistisch is. Het is ook één van de beroemdste bezienswaardigheden in Indonesië. Wat deze enorme tempel zo bijzonder maakt is hij is gebouwd in de vorm van een traditionele boeddhistische mandala. Bezoek de prachtige Borobudur bij zonsopgang om te genieten van het mooiste uitzicht.
7. Kecak Dance (Balinese dans)
De Kecak Dans is een populaire dans uit 1930 dat een mix is tussen dans en drama. Deze Balinese dans vertelt een verhaal van de Ramayana, een strijdscéne van een hindoe-klassieker. Er is veel te zien tijdens deze performance zoals gezang, traditionele muziek en – dans. Zo zijn er veel meer van dit soort bijzondere Balinese dansen en het zeker waard om te zien!
8. Komodo National Park
Indonesie staat bekend om haar bijzondere dieren. Heb je ooit al eens de enorme komodo varanen gezien? Deze zijn te vinden bij het Komodo National Park. Het Komodo National Park bevat vijf hoofdeilanden en bij elk bezoek aan dit park zijn de komodovaranen de sterren van de show. Ook kan je hier goed wandelen, snorkelen, kanoën of de kleine dorpjes op de eilanden bezoeken.
1. Saté
Saté zijn vleesspiesjes gekookt op kolen met pindasaus die over de saté wordt gegoten. Saté kan je met alles maken; Kip, geit, varkensvlees, noem maar op. Het gerecht is bedacht door de verkopers op straat en is nu bekend als een van de meest gevierde gerechten in Indonesië. Het is simpel te maken en heel verslavend om te eten!
2. Rendang
Rendang is een gerecht oorspronkelijk uit Sumatra en staat bekend om zijn pittigheid en heerlijke smaak. Het gerecht kan zowel worden gemaakt met varkensvlees, maar wordt vaak gemaakt van rundvlees. De bereidingstijd duurt lang omdat het rundvlees goed mals moet koken, maar het is het zeker waard!
3. Bakso
Bakso is een populaire Indonesische gehaktballensoep. De ingrediënten in dit gerecht bevat bouillon, noedels en gehaktballen. Bakso wordt meestal warm geserveerd met groente of rijst en chili of sojasaus.
4. Ikan Bakar (gegrilde vis)
Voor de visliefhebbers, probeer deze eens uit! Ikan Bakar is een visgerecht dat wordt gegrild. Voordat het wordt gebakken, wordt de vis gesneden in vlindervorm en daarna gemarineerd in sambalsaus. Ikan Bakar wordt geserveerd met ketjap, sambal/chili en rijst.
5. Nasi Goreng
Dit is een gerecht wat iedereen wel kent en is ook wel het bekendste Indonesische gerecht. Nasi Goreng is gebakken rijst wat geserveerd kan worden met groenten, kip, rundvlees, zeevruchten etc. Wat het gerecht zo bijzonder maakt is de ketjap door de rijst, gegarneerd met atjar, komkommer en wortelen.
Net als andere landen, heeft Indonesië ook zijn eigen bijzondere tradities en festivals. Deze zijn o.a. Hari Nyepi (stille dag), Galungan, Hari Merdeka en Ramadan. Benieuwd wat deze tradities en festivals inhouden? Lees dan hier verder!
Voordat je op reis gaat naar Indonesië is het belangrijk om de do’s and don’ts te weten over het land. Je wilt natuurlijk goed voorbereid zijn en niet voor verassingen komen te staan! Lees hier snel hier snel verder over de do’s and don’ts in de blog met praktische informatie over Indonesië.