Wat moet je doen om je reis naar Japan voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan in deze checklist voorbereiding van je Japan reis.
Top 5 rondreizen Japan
Japan is geweldig! Bijzondere rondreizen voor een uniek ervaring!
Zijn er landen met met meer mysterie? De rustige maar spectaculaire natuur en de rijke tradities en geschiedenis staan zo mogelijk haaks op de uitzinnige levendigheid van Tokyo. Ontdek de geheimen van het land van de rijzende zon met onze onmisbare reisroutes.
Visum
Heb je een visum voor Japan nodig? Hoe vraag je dat aan? Hoe lang is het geldig? Actuele informatie hierover vind je in ons blog Visum Japan.
Vaccinaties
Voor Japan zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Check voor de zekerheid altijd even de actuele situatie op GGD Reisvaccinaties.

eSIM internet
Een digitale simkaart, eSIM, werkt precies hetzelfde als een fysieke simkaart. De simkaart stuurt een code naar je provider zodat die jouw nummer met het internet verbindt. Deze elektronische simkaart zorgt ervoor dat je geen plastic simkaart meer nodig hebt.
eSIM internet op reis is voor ons de beste keuze. Met een eSIM digitale simkaart heb je zodra je ergens landt meteen een internetverbinding. Je hoeft je primaire simkaart niet te verwijderen. Na je reis kun je deze thuis meteen weer gebruiken.
Je kunt ook een prepaid simkaart met alleen data kopen. Voor een simkaart met spraakfunctie moet je een vast adres in Japan hebben. Dat is onhandig, maar een simkaart met data speciaal voor toeristen kun je kopen via aanbieders als SoftBank, IIJMio, Bmobile Japan en Mobile Japan, op het vliegveld. In de grote steden kun je terecht bij SoftBank winkels.
Check hier direct de opties voor eSIM in meer dan 200 landen en regio’s! Per land kun je kiezen hoe lang de eSIM geldig is en hoeveel Gigabyte data je wilt gebruiken.
Pinnen in Japan
Japan is een modern land, maar terwijl we in Europa steeds vaker contactloos betalen en cash geld langzaam uit onze samenleving verdwijnt, is dit in Japan niet het geval. Deze ontwikkeling gaat minder snel en cash betalen heeft vaak nog de voorkeur in Japan.
Dat doen ze met de yen. Je kunt op veel plekken zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. Let wel altijd even op of de automaat buitenlandse kaarten accepteert. Bij grote banken als Citi Bank, Lawson Bank en JP Bank kun je in ieder geval terecht, net als bij de meeste postkantoren en bij de Seven Bank automaten van de supermarkt 7 Eleven.
In (erg) afgelegen streken is pinnen moeilijker of niet mogelijk. Controleer voor je op reis gaat of je je bankpas op ‘wereld’ hebt gezet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.
Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.
Handig om te weten: je kunt in Japan niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.
In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).
Bagage
Controleer in je reisbescheiden hoeveel bagage je mag inchecken. Bij de meeste grote luchtvaart-maatschappijen is dit 20-23 kilo per persoon.
Paspoort
Je paspoort moet bij aankomst in Japan nog 6 maanden geldig zijn.


Reisverzekering
Sluit een reisverzekering af. Mogelijk zijn niet alle kosten van eventuele zorg in het buitenland of een onverwachte terugkeer naar huis opgenomen in je basiszorgverzekering. En zorg dat je een reisverzekering met werelddekking kiest. Veel reisverzekeringen hebben standaard Europadekking.
Medicijnen
Belangrijk bij je voorbereiding van je Japan reis: controleer vooraf of je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt. Het hangt af van de soort medicijnen die je gebruikt. Je wilt voorkomen dat je medicijnen in Japan voor drugs worden aangezien.
Checklist
Leg persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen op tijd klaar. Verder kun je in Japan alles kopen, vooral in de grote steden. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:
- Paspoort
- Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
- Reisbescheiden
- Geld, pinpas en creditcard
- Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
- Medicijnen en medicijnverklaring
- Reisapotheek / EHBO-set
- Zonnebril & hoed / pet
- Contactgegevens van familie en vrienden thuis
- Fototoestel en filmcamera
- Luchtige kleding
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Slippers
- Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
- Bril / lenzen en aanverwante benodigdheden
Duurzaam reizen
Wat kun je doen om jouw reis naar Japan duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.
-Japan heeft een van de beste, zo niet het beste, openbaar vervoer van de wereld. Beroemd zijn de hogesnelheidstreinen die de Japanse steden met elkaar verbinden. Het kost bijvoorbeeld iets meer dan 5 uur uur om in alle rust en luxe de bijna 500 kilometer van Tokyo naar Kyoto te reizen. Ook in de grote steden vind je een uitgebreid netwerk van treinen, trams en de metro. Het is soms even zoeken, maar dat is deel van de pret.
-Je komt op straat in Japan geen vuilnisbakken tegen. Japanners gooien hun vuil niet onderweg weg om er anderen mee op te zadelen, maar nemen het liever mee naar huis om het daar zelf weg te gooien. Het illustreert hoe Japanners nadenken over hun ecovriendelijke samenleving en over beleefdheid. Veel activiteiten hier zijn gebaseerd op wandelen, ontspannen in de warmwaterbaden van een onsen, tempelbezoek of verblijven in de natuur zonder die te belasten of te vervuilen. Het is dus niet moeilijk om in Japan een ecologisch steentje bij te dragen.
-Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Het is ook zonde van je geld, want in Japan kun je gewoon water uit de kraan drinken.
Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen


Beste reistijd
Het korte antwoord is: het hele jaar door.
Het langere antwoord: het hele jaar door. Maar het hangt erg af van wat je wilt zien en waar je naartoe gaat. Zo zie je de Sakura kersenbloesem in het voorjaar en de oogstrelende herfstkleuren, uiteraard, in het najaar. Wil je sneeuw zien of in een onsen een warmwaterbad nemen, dan kies je de winter.
En zoals gezegd, het hangt af van waar je naartoe gaat. Okinawa heeft het hele jaar een subtropisch klimaat, maar in het noorden van Japan kan het behoorlijk koud zijn. In het algemeen kun je zeggen dat het vanaf maart, april goed reizen is. Niet toevallig het begin van de lente en de tijd van de kersenbloesem.
Rond juni zomert het overal in het land, en dat blijft ook zo in de maanden juli en augustus (de warmste maanden), al gaat het dan op verschillende plekken af en toe wel regenen. September is ook een fijne maand. Het is minder warm in Tokyo en Kyoto en de herfstkleuren kondigen zich aan. Die fraaie bladtinten zie je tot eind oktober.


Tijdsverschil
In Japan is het in onze zomertijd 7 uur later en in de wintertijd 8 uur.
Eten
Hoe mysterieus Japan nog voor ons is, hoe afzijdig van de rest van de wereld veel Japanners nog leven, hun keuken is de afgelopen tientallen jaren de grenzen van het land ruimschoots overgestoken. Japans eten heeft de harten van veel culinaire liefhebbers gestolen. En wie heeft er nou geen sushi of tofu geproefd?
–Sushi. Het principe van sushi is eenvoudig: Japanse kleefrijst die op smaak wordt gebracht met rijstazijn. Vaak wordt er zeewier gebruikt om de sushi bij elkaar te houden. De kleine lekkernij wordt meestal voorzien van verse vis of groente. Een van de beroemdste sushi restaurants van Japan is Sukiyabashi Jiro in Tokyo. Het was het eerste sushi restaurant ter wereld, had 3 Michelin-sterren en heeft maar tien zitplaatsen.
–Sashimi. Sashimi is eigenlijk gewoon rauwe vis die wordt geserveerd met wasabi (de even beroemde als beruchte spicy Japanse smaakmaker) en sojasaus. Je krijgt er vaak wat plakjes radijs bij.
–Ramen. Een bijzondere kop soep. Als basis worden ramennoedels gebruikt. Ze worden heel kort gekookt of alleen even in gekookt water gedompeld. Daarna wordt er een bouillon overheen gegeoten en gaan er plakjes varkensvlees, zeewier, champignons, groente en ei bij.
–Gyoza. Deze gebakken dumplings zijn een echte favoriet van veel Japanners. Ze bestaan uit een dun omhulsel van tarwemeel en eieren, gevuld met wat kip of varkensvlees en groenten, knoflook en gember.
De lijst is oneindig, want we hebben het nog niet eens over tempura gehad (gefrituurde groente of tofu), shabu-shabu (dunne vleesreepjes die in een hot pot worden gekookt), het rijstdessert mochi of yakitori (kip van de grill).
Feestdagen en vrije dagen
–Obon. Halverwege augustus wordt Obon gevierd, een boeddhistisch festival waarbij voorouders worden vereerd, en door gelovigen wordt aangenomen dat geesten tijdelijk terugkeren naar het land der levenden. Er worden lantaarns opgehangen om ze de weg te wijzen en dansen uitgevoerd om ze te eren.


–Golden Week. De gouden week is een van de drukste vakantieseizoenen van Japan. Dat komt omdat er in de gouden week maar liefst vier nationale feestdagen vallen. Op 29 april is het Show no Hi, de verjaardag van voormalig keizer Showa. Op 3 mei is het dag van de grondwet (Kenpo Kinenbi), een dag later Greenery Day (Midori no Hi) waarop er veel aandacht is voor milieu en natuur (omdat keizer Showa een fervent natuurliefhebber was), en op 5 mei viert men kinderdag (Kodomo no Hi). Ook het Jongensfeest (Tango no Sekku) wordt dan gevierd. Families proberen de toekomst van hun zonen te beïnvloeden door samoerai poppen uit te stallen, die kracht, macht en succes symboliseren.
–Hinamatsura. We kennen hinamatsura ook als Japanse poppendag of als meisjesdag. Ooit werden papieren poppetjes in een bootje de zee opgestuurd om slechte geesten te verdijven. Maar langzaam veranderde hinamatsura in een festival waarbij op 3 maart in huizen met dochters Hina-poppen worden uitgestald, in de hoop dat dit de meisjes beschermd, gelukkig zal maken en gezondheid zal garanderen. Wie de poppen echter te lang laat staan, hoeft er volgens de overlevering niet op te rekenen dat hun dochter snel zal trouwen.
–Culture Day (Bunka no Hi). Op 3 november is het Culture Day. Die is al in 1868 in het leven geroepen en dient om bijzondere culturele prestaties te belonen (vaak op scholen), en de kunst en de cultuur in het algemeen te vieren en te promoten. Er worden speciale tentoonstellingen, parades en festivals gehouden.
Veelgestelde vragen over reizen in Japan
Dit zijn veelgestelde vragen over Japan.
Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?
In het algemeen geldt dat men zich in Japan conservatief kleedt. In ieder geval niet al te bloot. Voor tempels zijn er geen speciale regels. Je ziet in Japan veel mensen met een korte broek (tot op de knie) in tempels. Maar een lange broek of rok/jurk is een veilige beste keuze als je niemand tegen het hoofd wilt stoten. Je kunt eventueel ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken.


Moet ik een reisstekker meenemen?
Ja. De netspanning 100 V en de frequentie 50 / 60 Hz zijn niet hetzelfde als in Nederland, en ook de stopcontacten zien er heel anders uit. Dat betekent dat je je apparaten niet zonder reisstekker kunt gebruiken. Kijk thuis al even of je belangrijkste elektronische apparaten geschikt zijn voor variabele voltages en frequenties. Anders heb je misschien ook een spanningsomvormer nodig.
Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?
Het zal je niet verbazen dat Japan cultureel en qua omgangsvormen ver van ons afstaat (is dat niet juist een van de redenen om naar Japan te willen reizen?). Het ligt ook letterlijk aan de andere kant van de aardbol. Daarom een paar opmerkingen:
- Japanners eten of drinken niet op straat, dat vinden ze onbeleefd. En ze gooien ook geen rommel op straat. Er staan overal afvalbakken, en zo niet, dan nemen ze hun afval mee naar huis en gooien het daar weg. Nog zoiets: Japanners wijzen niet met hun vinger naar iemand, snuiten hun neus niet in het openbaar en ze onderbreken iemand anders niet.
- In Japan doen ze heel erg hun best de anderen niet te verstoren. Zo wordt praten in het openbaar vervoer niet op prijs gesteld (of het gebeurt op fluistertoon).
- Roken. Niemand wil iemand anders lastig vallen met de rook of geur van een sigaret. Op de meeste plekken wordt dus niet gerookt (ook niet op straat). Rokers moeten op zoek naar een rookruimte en dan keurig in de rij staan tot er een plaatsje vrij is.
- Als je in Kyoto (of ergens anders) een geisha ziet, is het natuurlijk leuk er even samen mee op de foto te gaan. Niet doen. Japanners vinden dit hoogst onbeleefd.
- Openbare toiletten hebben niet alleen afstelbare watertemperaturen, maar vaak ook muziek naar keuze. Het schijnt dat met muziek wordt voorkomen dat anderen jouw toiletgeluiden moeten horen.
- Buigen. Japanners buigen uit beleefdheid. Bij een ontmoeting, een bedankje of bij het weggaan, men buigt. Je wordt als bezoeker niet geacht alle precieze regels van het buigen te kennen, maar een buiging beantwoorden is wel het minste wat je kunt doen.
- Speel niet met je eetstokjes, dat is zeer onbeleefd. Ook belangrijk om te weten: zet je eetstokjes niet rechtop in een kom (dat is een gebruik bij begrafenissen) en geef met jouw stokjes geen eten aan een ander.
Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!
Kan ik er een auto of scooter huren?
Er zijn in Japan veel lokale en internationale autoverhuurbedrijven. Maar het verkeer (zeker in de grote steden) is vaak druk en chaotisch. Bovendien zijn alle verkeersborden alleen in het Japans (en ook niet alle navigatiesystemen hebben Engels). Overweeg een auto met een lokale chauffeur te huren. Dat is een stuk rustiger en je behoudt de voordelen van eigen vervoer.
Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Japan zijn de scooters die je huurt vaak van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.


Is het geven van fooi gebruikelijk?
Nee, zeker niet. Japanners gaan ervan uit dat goede service inbegrepen is in de prijs die je voor je eten of drank betaalt. Grote kans dat als je ergens wat klein geld achterlaat er een ober achter je aankomt die je je geld teruggeeft. Ook een taxichauffeur of hotelpersoneel rekent niet op een tip.
Is het er veilig om rond te reizen?
Absoluut. Japan is een van de veiligste landen om in rond te reizen. Dat wil niet zeggen dat je -net als thuis- gewoon op jezelf en je spullen moet letten.
Kan ik er op straat eten?
Vooral in de zomer vind je op veel plaatsen in Japan ‘yattai’, zeg maar Japans street food. Probeer gerust eens takoyaki (een gefrituurd balletje met inktvis, gember en ui) of yakitori (stokjes met vlees, meestal kip). Onze enige tip: kijk of de lokale bevolking ergens eet, dat is meestal een goed teken!
Kan ik er water uit de kraan drinken?
Het antwoord is simpel: ja, dat kan. Water uit de kraan is in Japan schoon en veilig.
Wat als ik ziek word?
De Japanse gezondheidszorg behoort tot de besten in de wereld. De ziekenhuizen, artsen en medische zorg zijn van een zeer hoog niveau. Tokyo heeft zelfs een aantal ziekenhuizen waar de voertaal Engels is (zoals Tokyo Takanawa Hospital en Sanno Hospital).