Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Verantwoord reizen met oog voor natuur, dier en mens

Duurzaam en verantwoord toerisme

Iets van de wereld zien is geweldig. Het opent onze ogen, we ontmoeten mensen uit andere culturen, en we kunnen genieten van wat die andere landen ons te bieden hebben aan tempels, stranden en eten, om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

VOETAFDRUK

Het grote nadeel van ver reizen is dat we moeten vliegen. Je zet een stevige CO2-voetafdruk. Al vermindert jouw persoonlijk voetafdruk al behoorlijk als het vliegtuig groot is en je een flinke afstand vliegt, van Amsterdam naar Bangkok bijvoorbeeld, en niet van Amsterdam naar Parijs. Natuurlijk maakt het ook uit hoe vaak je dan naar Thailand vliegt, twee keer per jaar of eens in de twee of drie jaar.

Vlieg je met twee personen naar Thailand en terug, dan zorgt dat voor 4.800 kilo CO2-uitstoot. Ter vergelijking: het energieverbruik van een Nederlands huishouden is op jaarbasis ongeveer 3.300 kilo CO2-uitstoot , zegt Milieucentraal.nl.

HOE DUURZAAM IS JOUW LIFESTYLE ?

DIT HELPT:

  • Vlieg direct en maak geen tussenstops. Je maakt dan maar 1 vlucht en geen 2. Dat scheelt veel energie en vervuiling, want tijdens het opstijgen en landen komen de meeste broeikasgassen vrij.
  • Vlieg economy. Er passen meer mensen in een vliegtuig en er zijn dus minder vliegtuigen nodig.
  • Compenseer je vlucht. Wel het minste dat je kunt doen. Dit moet je weten:

COMPENSEER JE VLUCHT

Compenseer de CO2-uitstoot van jouw reis. Dit zorgt voor minder CO2 in de atmosfeer en een verbetering van de leefomstandigheden wereldwijd.

Wat het kost is afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van de reis. Het vervoersmiddel en de bestemming van jouw reis bepalen hoeveel CO2-uitstoot jouw reis veroorzaakt. GreenSeat heeft hiervoor een gemiddelde uitstoot berekend en bepaald hoeveel huishoudens je toegang moet geven tot duurzame energie om ervoor te zorgen dat het aantal CO2 in de atmosfeer niet toeneemt.

GreenSeat is niet de enige bij wie je je vlucht kunt compenseren. Kijk ook eens bij TreesForAll of Regreener.

STEUNTJE IN DE RUG

cambodja phnom penh straatverkoopster rijst
Straatverkoopster met sticky rice in Phnom Penh

Een verre reis maken heeft ook voordelen, afgezien van het feit dat je al die mooie tempels in Bangkok of Tokyo kunt zien en die prachtige natuur in Noord-Vietnam of Vang Vieng in Laos. Je helpt de lokale bevolking.

Thailand ontving kort voor Covid bijna 40 miljoen toeristen per jaar. In het land van de glimlach verdienen bijna 4 miljoen mensen hun brood in de toeristenindustrie. En niet te vergeten: al die mensen bij wie we op straat fruit, bloemen voor een tempel, een olifantenbroek of een vers sapje kopen, zijn soms voor een groot deel afhankelijk van ons. En al die kleine zelfstandigen en straatverkopers werken officieel niet in het toerisme.

DE LOKALE ECONOMIE

Gelukkig zijn er ook initiatieven waarin wordt geprobeerd de lokale economie te stimuleren. Voorbeelden zijn Philantrophy Connections en Slum Foundation. Deze projecten kun je ook zelf met ons bezoeken. Zo ontmoet je de mensen waar het om gaat, leer je van elkaar (bijvoorbeeld over de lokale cultuur en door het samen oefenen van de Engelse taal) en bied je steun aan de lokale gemeenschap tegelijkertijd.

KINDEREN

Bestrijd kindermisbruik, ook in het buitenland! Wij steunen de ANVR, TheCode.org, ChildSafe en Defence for Children – ECPAT actief in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. Wij vragen je ook alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl, of bij een van de eerder genoemde organisaties, ook als het misbruik begaan is in het buitenland!

DIEREN EN PLANTEN

Indonesie Sumatran orang oetan in Gunung Leuser National Park
Orang-oetan in Gunung Leuser National Park, Sumatra

Je hebt het in het verleden misschien wel gezien of gedaan: een ritje op de rug van een olifant, wat geld betalen voor een aap die een kokosnoot uit een boom voor je haalt, of op de foto met een tijger. Het is nog niet zo lang geleden dat dit standaard aan toeristen werd aangeboden. Maar de opvattingen over hoe je van dieren geniet tijdens je reis zijn veranderd. En als de toeristen iets niet meer willen, verdwijnt ook het aanbod in de landen waar je naartoe reist.

Als je olifanten wilt zien ga dan in Thailand naar Khao Yai of in Sri Lanka naar Yala National Park, waar ze nog in het wild rondlopen. En van met een boot de zee op gaan om dolfijnen of walvissen te spotten hebben de dieren ook geen last. Kies indien mogelijk voor projecten waarin dieren echt worden geholpen, zoals de Wildlife Friends Foundation van de Nederlander Edwin Wiek.

AsiaDirect onderschrijft het doel van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), een internationale overeenkomst tussen overheden, om te voorkomen dat internationale handel in dieren en planten hun bestaan in gevaar brengt. Wij vinden het belangrijk de reiziger hierover te informeren en aankopen die schadelijke zijn voor flora of fauna te ontmoedigen.

Dat geldt niet alleen voor dieren en planten. Ook raden wij het reizigers nadrukkelijk af religieuze of historische kunstvoorwerpen te kopen als de herkomst twijfelachtig of onduidelijk is.