Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Deals
Hot Deals, Fair Deals & Aanbiedingen
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Reistips Thailand

Reistips Thailand

Wat moet je weten voordat je naar Thailand gaat?

Maatwerkreis Thailand

1
Beschrijf jouw droomreis door Thailand
2
Onze reisexperts matchen jouw wensen met de perfecte reis
3
Boek jouw vakantie alleen als je 100% tevreden bent

Voorbereiding Thailand reis

Wat moet je doen om je reis naar Thailand voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan in deze checklist voorbereiding van je Thailand reis.

    Top 5 rondreizen Thailand

    Thailand roept! Top 5 Rondreizen voor een betoverende ervaring!

    Laat je verleiden door de schatten van Thailand: van de mystieke tempels tot de ongerepte stranden, deze rondreizen zijn jouw sleutel tot avontuur. Ontdek de geheimen van het land van de glimlach met onze onmisbare reisroutes.

    Visum

    Als je naar Thailand gaat voor een vakantie korter dan 30 dagen hoef je vooraf niks te doen. Je krijgt bij aankomst een visum in je paspoort gestempeld.

    Ga je langer dan 30 dagen, dan hoef je op dit moment ook niets te doen. De Thaise overheid geeft reizigers sinds juli 2024 (tijdelijk) een visum van 60 dagen. Wil je langer dan 60 dagen door Thailand reizen, vraag dan een visum aan. Dat kan via deze website van de Thaise ambassade.

    Vaccinaties

    Informeer jezelf goed over eventuele vaccinaties als onderdeel van de voorbereiding van je Thailand reis. Aanbevolen vaccinaties voor Thailand zijn:

    • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
    • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

    Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

    voorbereiding thailand reis
    Je wilt wel internet op reis. Bijvoorbeeld om deze zonsondergang bij Krabi op je socials te delen

    eSIM internet

    Een digitale simkaart, eSIM, werkt precies hetzelfde als een fysieke simkaart. De simkaart stuurt een code naar je provider zodat die jouw nummer met het internet verbindt. Deze elektronische simkaart zorgt ervoor dat je geen plastic simkaart meer nodig hebt.

    eSIM internet op reis is voor ons de beste keuze. Met een eSIM digitale simkaart heb je zodra je ergens landt meteen een internetverbinding. Je hoeft je primaire simkaart niet te verwijderen. Na je reis kun je deze thuis meteen weer gebruiken.

    Check hier direct de opties voor eSIM in meer dan 200 landen en regio’s! Per land kun je kiezen hoe lang de eSIM geldig is en hoeveel Gigabyte data je wilt gebruiken.

    Pinnen in Thailand

    Je kunt in Thailand bijna overal zonder problemen Thaise Baht pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je als onderdeel van je voorbereiding Thailand reis je je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

    Handig om te weten: je kunt in Thailand niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

    Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

    In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

    Bagage

    Controleer in je reisbescheiden hoeveel bagage je mag inchecken. Bij de meeste grote luchtvaart-maatschappijen is dit 20-23 kilo per persoon.

    Paspoort

    Zorg dat je paspoort nog 6 maanden geldig is op het moment dat je aan de grens van Thailand staat of bent geland in Bangkok.

    thailand koh phi phi strand kokosnoot drankje cocktail
    Een goede voorbereiding van je Thailand reis zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt reizen

    Reisverzekering

    Sluit een reisverzekering af. Mogelijk zijn niet alle kosten van eventuele zorg in het buitenland of een onverwachte terugkeer naar huis opgenomen in je basiszorgverzekering. En zorg dat je een reisverzekering met werelddekking kiest. Veel reisverzekeringen hebben standaard Europadekking.

    Medicijnen

    Belangrijk bij je voorbereiding van je Thailand reis: controleer vooraf of je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt. Het hangt af van de soort medicijnen die je gebruikt. Je wilt voorkomen dat je medicijnen in Thailand voor drugs worden aangezien.

    Checklist

    Leg persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen op tijd klaar. Verder kun je in Thailand alles kopen (behalve hagelslag), vooral in Bangkok. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

    • Paspoort
    • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
    • Reisbescheiden
    • Geld, pinpas en creditcard
    • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
    • Medicijnen en medicijnverklaring
    • Reisapotheek / EHBO-set
    • Zonnebril & hoed / pet
    • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
    • Fototoestel en filmcamera
    • Luchtige kleding
    • Wandelschoenen
    • Zwemkleding
    • Slippers
    • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
    • Bril / lenzen en aanverwante benodigdheden

    Duurzaam reizen

    Wat kun je doen om jouw Thailand reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

    -Reis je van de Suvarnabhumi luchthaven naar de stad Bangkok, of andersom, overweeg dan het openbaar vervoer. Grote kans dat als je in de buurt van Sukhumvit verblijft, je je op wandelafstand van station Makkasan van de airport link bevindt.

    -Eet eens streetfood. Het is niet alleen avontuurlijk (wat bestellen we hier eigenlijk?), leuk en meestal heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.

    Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is thailand-bangkok-china-town-street-food-36.jpg
    Streetfood in Bangkok

    -Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Koop liever een keer een grotere verpakking water en vul je eigen fles dan bij. Neem ook een (linnen) tas mee waarin je je boodschappen kunt doen. Je zult versteld staan over hoeveel plastic dat al scheelt.

    Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen

    Beste reistijd

    Op de vraag wat de beste tijd is om naar Thailand te gaan, hebben we een eenvoudig antwoord: altijd.

    Het is er namelijk het hele jaar door warm en meestal schijnt de zon. Natuurlijk, er zijn verschillen. In de droge maanden valt er meestal geen regen. De temperaturen zijn prettig en de avonden koeler dan in het voorjaar. Tussen april en juni wordt het tropisch warm, maar is het nog steeds overwegend droog. Als je dus veel op eilanden bent, is de hitte goed te verdragen. Bovendien hoef je niet te werken, en dat scheelt al heel veel. Zelfs de regentijd heeft zijn charme. Er is altijd kans op regen, maar het regent zelden een hele dag. Meestal is er een stortbui die de zaak goed opfrist en dan schijnt vrij snel daarna de zon weer.

    Thailand kent drie seizoenen:

    • Het droge seizoen, gemiddeld van november tot en met maart
    • Het hete seizoen, gemiddeld van april tot medio juni
    • Het regenseizoen, gemiddeld van juni tot en met oktober

    Meer informatie vind je in ons blog Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

    Thailand Libong
    Libong, Thailand

    Tijdsverschil

    In Thailand is het in de Europese zomertijd 5 uur later en in de wintertijd 6 uur. Als het op oudejaarsdag dus 6 uur ’s avonds in Nederland is, begint in Thailand het nieuwe jaar.

    Eten

    Voor Thai is eten zo ongeveer de belangrijkste dagelijkse bezigheid. Zelfs als ze niet kunnen eten, bijvoorbeeld als ze in Bangkok onderweg met de skytrain zijn, zie je veel Thai naar videos over koken kijken.

    Die liefde voor Thais eten begrijpen we trouwens heel erg goed. De Thaise keuken behoort tot de beste van de wereld. De variaties en specialiteiten zijn eindeloos, en dankzij het inventieve gebruik van kruiden en smaken, en de invloed uit China en Laos wordt eten in Thailand al snel een feestje.

    Wat moet je zeker proeven?

    • Som Tam. De basis is onrijpe groene papaja. Deze wordt in een vijzel gestampt en tot salade gemengd met tomaten, (vaak) krab, limoen, palmsuiker, pepers, knoflook, gedroogde garnalen en gebakken pinda’s. Alle smaken, van zoet tot zuur en pittig, gieren door je mond.
    • Tom Yam. Een pittige en ietwat zure soep, die meestal met garnalen wordt opgediend. Er horen verse ingrediënten zoals citroengras, galangal, vissaus, rode chilipepers, limoenblad en limoensap in.
    • Tom Kha Gai. Milde en romige kippensoep met kokosmelk, galangal en champignons. Er gaat voor de smaak ook citroengras, koriander en limoenblad in.
    • Pad Krapao Moo. Dit gerecht is even eenvoudig als populair. Pittig gebakken varkensgehakt met Thaise basilicum. Geserveerd met witte rijst en een gebakken eitje erbij.

    Er valt nog veel meer te proberen en te genieten, dus geef je vooral over aan wat de koks in Thailand voor je willen maken. Goed om te weten: in Thailand hoeft heerlijk eten niet duur te zijn. Je betaalt vaak voor de ambiance, de omgeving of het uitzicht, maar ook street food smaakt supergoed.

    Feestdagen en vrije dagen

    Thailad Chiang Mai Loi Krathong lantaarns
    Yi Peng

    Thai krijgen van hun werkgevers niet heel veel vakantie, maar er zijn door het jaar heen wel veel officiële vrije dagen en soms extra vrije dagen om het weekeinde wat langer te maken. Sommige vrije dagen zijn historisch of religieus, anderen ter nagedachtenis aan overleden koningen, of om te vieren dat er leden van de koninklijke familie jarig zijn.

    Opvallende feestdagen:

    • Loi Krathong. Dit in heel Thailand populaire feest komt oorspronkelijk uit Sukhothai, waar het nog altijd uitbundig wordt gevierd. De Thai laten (het liefst als het donker is) versierde vlotjes van bananenbladeren te water. Er staat een kaarsje op en drie wierookstokjes. Door dit gezamenlijk te doen, probeert men de banden binnen families en relaties te versterken. Veel Thai hopen dat met het wegstromen van de kratong, ook hun zorgen verdwijnen. Loi Kratong wordt in het noorden van Thailand samen gevierd met Yi Peng, waarbij papieren lampions worden opgelaten.
    • Thais nieuwjaar. Op 13 april begint het drie dagen durende Thaise nieuwjaar, songkran. Het wordt in het hele land groots gevierd. Veel Thai gaan naar een tempel om te bidden en zoeken familie op om deze dagen samen door te brengen. Er wordt traditioneel veel met water gegooid. Ooit was dat omdat men geloofde dat mythologische slangen water uit zee over de gewassen spuugden en zo de oogst stimuleerden. Nu is het vooral voor de lol. Proberen droog te blijven met songkran is onbegonnen werk….
    • Chinees nieuwjaar. Dit valt meestal in februari. Het wordt in Thailand vooral gevierd door Chinese Thai. Zo’n 15% van de Thai heeft Chinese voorouders, dus dat zijn er behoorlijk wat. Als je er iets van wilt meemaken is Chinatown in Bangkok de plek om te zijn.

    Veelgestelde vragen over reizen in Thailand

    Dit zijn veelgestelde vragen over Thailand.

    Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

    Voor tempels geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. Dat wil zeggen: nooit blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen al te blote benen. Een lange broek of rok/jurk is beter (geen leggings), maar een korte broek of rok die tot op de knie komt is geen probleem.

    Een uitzondering is de tempel van de smaragdgroene Boeddha in het Grand Palace in Bangkok. Daar moeten bezoekers hoe dan ook een lange broek, rok of jurk dragen om binnen te mogen. Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee te bedekken.

    thailand bangkok grand palace
    Grand Palace

    Moet ik een reisstekker meenemen?

    Voor Thailand is dit meestal niet nodig. De netspanning is 220 V en de frequentie 50 Hz, wat overeenkomt met de netspanning in Nederland en België. In de meeste stopcontacten passen Europese stekkers. Mocht je onverwachts een keer een stopcontact tegenkomen waarbij dit niet het geval is, kun je eenvoudig een reisstekker bij bijvoorbeeld de 7-eleven, Tesco of Big C kopen.

    Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

    We hebben 2 belangrijke tips voor je:

    • Kwaad worden heeft geen zin. Thaise omgangsvormen staan stijf van de beleefdheid en respect. Daar hoort een glimlach bij en een gedempte stem. Die dien je ook te gebruiken als je iets voor elkaar wilt krijgen. Kwaad worden betekent gezichtsverlies en dat willen Thai voorkomen. Je stem verheffen leidt er bij de meeste Thai toe dat zij zich terugtrekken in hun schulp en er niets meer gebeurt.
    • Let op hoofd en voeten. Het hoofd is volgens de Thai het huis van de geest, dus daar ga je met respect mee om. Je kunt in Thailand niet zo maar iemands hoofd aanraken, dat is ongepast. Voeten worden als laag beschouwd en daarom wijs je niet met je voeten in de richting van iemand en leg je ze niet op tafel.

    Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

    Kan ik er een auto of scooter huren?

    Dat kan wel, maar dit raden we af in verband met de vele ongelukken die er gebeuren. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Thailand zijn de scooters die je huurt van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

    Is het geven van fooi gebruikelijk?

    Bij veel wat duurdere restaurants staat tegenwoordig service toeslag op de rekening, maar over het algemeen geldt dat een fooi een welkome aanvulling op het vaak karige inkomen van een ober, kamermeisje of een taxichauffeur is. 20 Thaise Baht is al een redelijke fooi voor een serveerster of iemand die je bagage draagt. Thai geven taxichauffeurs niet heel veel fooi. Ze ronden het bedrag naar boven af, mits de chauffeur op de meter rijdt.

    Is het er veilig om rond te reizen?

    Thailand is een veilig en prettig land om zelfstandig te reizen, maar je moet net als thuis gewoon wel blijven opletten. De meeste ongelukken gebeuren in het verkeer. Kijk goed uit bij het oversteken of bij het uitstappen van een bus. De brommers komen namelijk aan alle kanten voorbij en slingeren overal tussendoor. Zebrapaden zijn er wel, maar zelden zal er een chauffeur daadwerkelijk stoppen. Ren ook niet om nog even snel over te steken als je ziet dat het stoplicht nog op groen staat. Zodra er geen andere mensen oversteken, rijdt iedereen al weer door (rood).

    Let goed op je bezittingen en bewaar waardevolle spullen (zoals paspoort) in de hotelkluis en neem een kopie van je paspoort mee. Ook is het handig altijd wat kleinere coupures bij de hand te hebben zodat je gemakkelijk snel iets kunt betalen (en gepast kunt betalen).

    thailand bangkok chinatown familiereis kinderen
    Eten in Chinatown, Bangkok

    Kan ik er op straat eten?

    Zeker, en we raden het je ook zeker aan dit te proberen. Geef je ogen goed de kost en ga af op je gezond verstand. Ligt het vlees er al lang? Zijn er veel Thaise klanten? Wordt het goed gebakken of gefrituurd? Je kunt in Thailand fantastisch eten voor heel weinig geld, dus laat de pad krapao moo (gebakken varkensgehakt met basilicum) je goed smaken!

    Kan ik er water uit de kraan drinken?

    Beter van niet. Je kunt overal voor weinig geld water in flessen kopen.

    Wat als ik ziek word?

    De medische voorzieningen in Thailand zijn – zeker in de wat grotere steden – uitstekend. De opleidingen van artsen en verplegend personeel, maar ook de kwaliteit van ziekenhuizen, staat op een zeer hoog niveau, met name van de internationale ziekenhuizen in Bangkok. Dus mocht er zich iets voordoen, dan hoef je niet bang te zijn voor onverantwoorde medische en hygiënische toestanden. Wil je een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis. Eventueel kun je de staf van ons kantoor in Bangkok om meer informatie vragen.