Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Kunnen we je verder helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen. Wij zijn iedere dag geopend van 06:00 tot 20:00 uur!
WHATSAPP
WhatsApp openen
TELEFOON
+31 (0) 85 006 2044
FACEBOOK
Facebook openen
BELAFSPRAAK
Maak een belafspraak
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Sluiten
Contact

Kunnen we je verder helpen?

Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen.
Wij zijn iedere dag geopend
van 06:00 tot 20:00 uur!
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Bestemmingen
Reissoorten
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Mijn AsiaDirect
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Reistips Sri Lanka

Reistips Sri Lanka

Wat moet je weten voordat je naar Sri Lanka gaat?

Maatwerkreis Sri Lanka

1
Beschrijf jouw droomreis door Sri Lanka
2
Onze reisexperts matchen jouw wensen met de perfecte reis
3
Boek jouw vakantie alleen als je 100% tevreden bent

Voorbereiding Sri Lanka reis

Wat moet je doen om je reis naar Sri Lanka voor te bereiden? Wat moet je absoluut niet vergeten? De antwoorden staan in deze checklist voorbereiding van je Sri Lanka reis.

Top 5 rondreizen Sri Lanka

Klaar om Sri Lanka te ontdekken? Bekijk onze Top 5 Sri Lanka rondreizen!

Ervaar Sri Lanka: van de weelderige theeplantages tot de gouden stranden, dit eilandavontuur wacht op jou. Laat je betoveren door de rijke cultuur, de exotische dieren en de hartverwarmende gastvrijheid van dit schitterende juweel van de Indische Oceaan.

Visum

Nederlanders en Belgen die naar Sri Lanka willen hebben een visum nodig. Je kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen via het ministerie van Immigratie. Het kost ongeveer 55 euro, je hebt een digitale pasfoto nodig en je moet aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt. Meestal heb je binnen een paar werkdagen het e-visum binnen, maar doe dit voor de zekerheid niet later dan twee weken voor vertrek. Vergeet niet je bevestiging uit te printen en mee te nemen.

Je hoeft bij het aanvragen van het visum nog geen ticket te hebben. Maar bij aankomst in Sri Lanka moet je een retourticket kunnen laten zien, en je paspoort moet op die dag nog 6 maanden geldig zijn.

Reizigers die langer dan 30 dagen willen blijven, kunnen op Sri Lanka hun visum verlengen. Zij kunnen dit langere visum eventueel ook vooraf via de ambassade in Den Haag of Brussel aanvragen.

Dat geldt ook nog voor het 30 dagen visum. Het kan bij een ambassade van Sri Lanka worden aanvraagd, maar dan moet je een afspraak maken en het kost meer geld en tijd.

Vaccinaties

Informeer jezelf goed over eventuele vaccinaties als onderdeel van de voorbereiding van je Sri Lanka reis. Aanbevolen vaccinaties voor Sri Lanka zijn:

  • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
  • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.
  • Buiktyfus. Een darminfectie die ontstaat door het eten of drinken van voedsel of water dat met een bacterie besmet is.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

In Sri Lanka komt geen malaria voor. Het is een van de landen die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) malaria-vrij zijn verklaard. Niettemin: overleg met je huisarts of de GGD of deze situatie ongewijzigd is.

sri lanka ella nine arches bridge trein
Reistips Sri Lanka: de Nine Arches Bridge in Ella

eSIM internet

Een digitale simkaart, eSIM, werkt precies hetzelfde als een fysieke simkaart. De simkaart stuurt een code naar je provider zodat die jouw nummer met het internet verbindt. Deze elektronische simkaart zorgt ervoor dat je geen plastic simkaart meer nodig hebt.

eSIM internet op reis is voor ons de beste keuze. Met een eSIM digitale simkaart heb je zodra je ergens landt meteen een internetverbinding. Je hoeft je primaire simkaart niet te verwijderen. Na je reis kun je deze thuis meteen weer gebruiken.

Check hier direct de opties voor eSIM in meer dan 200 landen en regio’s! Per land kun je kiezen hoe lang de eSIM geldig is en hoeveel Gigabyte data je wilt gebruiken.

Pinnen in Sri Lanka

Je kunt in Sri Lanka op veel plekken (vooral in de grote steden) al zonder problemen Sri Lankaanse roepie pinnen bij een geldautomaat. In ieder geval met pinpassen met een Maestro / Debit Mastercard logo. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor vertrek naar Sri Lanka je je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Handig om te weten: je kunt in Sri Lanka niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Bagage

Controleer in je reisbescheiden hoeveel bagage je mag inchecken. Bij de meeste grote luchtvaart-maatschappijen is dit 20-23 kilo per persoon.

Paspoort

Zorg dat je paspoort nog 6 maanden geldig is op het moment dat je op Sri Lanka arriveert.

reistips sri lanka
Kalutara zonsondergang. Een goede voorbereiding maakt dat je zorgeloos kunt reizen

Reisverzekering

Sluit een reisverzekering af. Mogelijk zijn niet alle kosten van eventuele zorg in het buitenland of een onverwachte terugkeer naar huis opgenomen in je basiszorgverzekering. En zorg dat je een reisverzekering met werelddekking kiest. Veel reisverzekeringen hebben standaard Europadekking.

Medicijnen

Belangrijk bij je voorbereiding van je Sri Lanka reis: controleer vooraf of je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt. Het hangt af van de soort medicijnen die je gebruikt. Je wilt voorkomen dat je medicijnen in Sri Lanka voor drugs worden aangezien.

Checklist

Leg persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen op tijd klaar. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

  • Paspoort
  • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
  • Reisbescheiden
  • Geld, pinpas en creditcard
  • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
  • Medicijnen en medicijnverklaring
  • Reisapotheek / EHBO-set
  • Zonnebril & hoed / pet
  • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
  • Fototoestel en filmcamera
  • Luchtige kleding
  • Wandelschoenen
  • Zwemkleding
  • Slippers
  • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
  • Bril / lenzen en aanverwante benodigdheden

Duurzaam reizen

Wat kun je doen om jouw Sri Lanka reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

-Vermijd bezienswaardigheden met dieren wil niet zeggen dat je geen dieren kunt zien, maar wel dat je op moet letten hoe de dieren worden gehouden en verzorgd. Op de foto gaan met een verdoofde tijger is geen goed idee voor een duurzame vakantie. En ook kun je beter geen ritje maken op de rug van een olifant (de rug van een olifant is daar niet sterk genoeg voor, ook al zou je denken van wel). Als je olifanten wilt zien ga dan naar Yala National Park, waar ze nog in het wild rondlopen.

Sri Lanka Food 1
Je kunt op veel plekken in Sri Lanka lekker streetfood eten

-Eet eens streetfood. Het is niet alleen avontuurlijk (wat bestellen we hier eigenlijk?), leuk en meestal heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.

-Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Koop liever een keer een grotere verpakking water en vul je eigen fles dan bij. Neem ook een (linnen) tas mee waarin je je boodschappen kunt doen. Je zult versteld staan over hoeveel plastic dat al scheelt.

-Sri Lanka is wereldwijd een vooraanstaande producent van thee en kaneel. Grote kans dat je zelf thee of een potje kaneel uit Sri Lanka in je keukenkastje hebt staan. De CO2 uitstoot op deze plantages is groot omdat er veel afval wordt verbrand. De boeren worden gestimuleerd en geholpen deze uitstoot te verminderen. Maar het helpt als je een van deze plantages bezoekt, je bijvoorbeeld wat extra thee koopt om mee te nemen en thuis uit te delen.

Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen

Beste reistijd

In het algemeen kun je zeggen dat het vroege voorjaar de beste tijd is om naar Sri Lanka te gaan. Februari en maart zijn op het hele eiland droog. Er kan op Sri Lanka af en toe een behoorlijke bui vallen. Het oosten en westen hebben allebei een regentijd, maar op andere momenten.

Aan de noord- en oostkust valt de meeste neerslag tussen november en januari. Het kan daarna nog best wat regenen, maar waarschijnlijk niet veel meer. Bovendien heeft de regen dan de ergste hitte verdreven.

In het zuiden en westen zijn januari, februari, maart en augustus gemiddeld de droogste maanden. De meeste kans op een plensbui heb je in mei, oktober of november. Ook voor Sri Lanka geldt: het regent meestal een paar uur flink, dus de rest van de dag is het dan qua temperatuur juist lekker.

De temperaturen zijn geruststellend: gemiddeld tussen de 27 en 33 graden Celsius. Alleen in de hooglanden is het koeler, zo rond de 18 tot 20 graden (en kan het ’s nachts wel echt fris zijn).

reistips sri lanka
Hagedis in Anamaduwa

Tijdsverschil

Het is in onze zomertijd 3,5 uur later in Sri Lanka. In onze wintertijd 4,5 uur.

Eten

Er is geen Aziatisch land waar eten geen belangrijke rol speelt. Het maken van lokale, vaak eeuwenoude recepten, betekent het in stand houden van tradities en voedt niet alleen de maag, maar ook de trots. Eten is ook een teken van verbroedering en het bevestigen van familierelaties. Kortom: ook op Sri Lanka wordt er veel werk van eten gemaakt.

De Sri Lankaanse keuken lijkt (en dat is niet verrassend) veel op die van Zuid-India. Ook in Sri Lanka ga je veel rijst en curry eten, maar een belangrijk verschil is dat de Sri Lankanen hun voedsel wel een stuk pittiger maken (nog pittiger? Inderdaad!). Wij hebben ons laten vertellen dat Sri Lanka wat het gebruik van chilipeper betreft tot de pittigste landen ter wereld behoort.

Kottu Roti. Dit typische Sri Lankaanse street food is ongekend populair op het eiland. Het is niet per se zo dat het de schoonheidsprijs krijgt als het op je bord ligt, het ziet er een beetje rommelig uit, maar goed gemaakt smaakt deze geroerbakte schotel van fijngesneden roti pannenkoekjes met curry, ei, groenten en kruiden uitstekend.

Malu Ambul Thiyal. Deze zure curry van vis wordt gemaakt door flinke stukken vis te laten sudderen in een mengsel van zwarte peper, kurkuma, curry en pandanbladeren. De zure smaak komt van de meegekookte goraka vrucht.

Pol Sambol. Het woord sambol doet je misschien denken aan sambal, en dat klopt behoorlijk. Deze geliefde smaakmaker is een combinatie van gehakte kokosnoot, limoensap, stukjes ui en chilipeper. Het komt op tafel om bij brood, roti, hoppers of rijst te eten.

Hoppers. Hoppers of appa is een beslag van rijstmeel, kokos en wat zout en gist. Het wordt kort in de pan gebakken. Vaak wordt er een ei in stuk geslagen, zodat je feitelijk een hartig pannenkoekje met een gebakken eitje erin hebt. In Sri Lanka hoort er sambol of curry bij.

Dhal (Parippu). Sri Lanka’s meest voorkomende curry is dhal, een pittige linzencurry. Meestal romig, stevig gekruid en spicy. Er zitten tomaten, uien en de nodige specerijen in. Vaak wordt er nog wat kokosmelk aan toegevoegd om de curry wat zachter te maker. Als je deze dahl helemaal in de lokale stijl wilt eten, sop je brood dan ruimschoots in de curry.

Voor veel boeddhistische Sri Lankanen is de koe heilig, dus je zult niet snel rundvlees eten op het eiland en geen varken op de plekken waar vooral moslims leven. Alternatieven zijn er genoeg. Probeer bijvoorbeeld eens een van de vele curry’s die met fruit zijn gemaakt. Je zult aangenaam verrast zijn!

Feestdagen en vrije dagen

sri lanka kandy esala perahera festival
Reistips Sri Lanka: het Esala Perahera Festival in Kandy

Er zijn behoorlijk wat feestdagen, herdenkingsdagen en religieuze dagen in Sri Lanka. Dat komt vooral omdat de verschillende religies allemaal hun eigen feestdagen hebben. Maar bijvoorbeeld ook omdat er elke maand een Poya dag is. Dat tikt aan.

Sri Lankaans Nieuwjaar (Aluth Avurudda). Op 13 of 14 april wordt het Singalees nieuwjaar gevierd, maar allang niet meer exclusief voor hen, de festiviteiten zijn overal en voor iedereen. Huizen worden schoongemaakt, er wordt vuurwerk afgestoken, er wordt volgens een lange traditie een olielamp aangestoken en er worden speciale zoetigheden en rijstmelk gemaakt. Wanneer wat en in welke volgorde gebeurt, wordt bepaald door astrologen. En ook in Sri Lanka zoeken familieleden elkaar in deze tijd van het jaar nog eens extra op.

Poya. De Poya dagen zijn boeddhistische dagen, er zijn er 12 per jaar (afhankelijk van de maanstand soms 13) en elke maand eentje. Ze verwijzen naar belangrijke gebeurtenissen uit de boeddhistische geschiedenis en zijn altijd bij volle maan. Grote kans dat je er eentje mee kunt maken. Veel boeddhisten zijn vrij op een Poya dag en bezoeken dan tempels.

Belangrijke Poya dagen zijn Vesak Poya in mei, de dag waarop de geboorte van Boeddha wordt herdacht. Er wordt dan vaak gevast, er zijn lampionoptochten en er worden religieuze teksten gezongen. En Poson Poya in juni, als met een groot festival wordt gevierd dat de leer van Boeddha naar Sri Lanka kwam.

Kandy Esala Perahera. Kandy Esala Perehera of het festival van de tand, is een opvallende herdenking in Kandy (tussen eind juni en augustus) waarin de gekoesterde en aanbeden tand van Boeddha uit de Sri Dalada Maligawa tempel wordt rondgedragen. Er zijn verschillende processies die op meedere dagen plaatsvinden. Je ziet er opvallende klederdrachten, er is muziek en (vuur)dans, er lopen traditioneel olifanten mee en het festival wordt afgesloten met een waterprocessie aan de Mahaweli rivier.

Veelgestelde vragen over reizen in Sri Lanka

Dit zijn veelgestelde vragen over Sri Lanka:

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

Als je naar een tempel gaat, moet je je netjes kleden. Dus: nooit blote schouders en bovenarmen (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen. Een lange broek, sarong of rok/jurk is de beste keuze. Je doet er de lokale bevolking een plezier mee als je voor witte kleding kiest (maar dat hoeft niet).

Een korte broek of rok die duidelijk lager dan de knie komt, wordt soms toegestaan, maar waarom zou je daarop gokken? Je kunt een hemd met lange mouwen en een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om in de tempel benen of schouders en bovenarmen mee te bedekken. Overigens houden de Sri Lankanen ook niet van te blote billen, benen en armen als ze niet in de tempel zijn. Houd daar rekening mee.

Moet ik een reisstekker meenemen?

Ja, die heb je nodig. De netspanning op Sri Lanka is 230 V en de frequentie 50 Hz. Er worden zeker drie verschillende soorten stopcontact gebruikt en die zijn allemaal ongeschikt voor Nederlandse en Belgische apparaten. Neem dus een reisstekker mee.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

We hebben een paar belangrijke tips voor je:

  • Op Sri Lanka geven mensen elkaar ter begroeting geen hand. Niemand zal schrikken als jij toevallig je hand uitsteekt, maar beter is ‘ayubowan’ te zeggen terwijl je je handpalmen voor je borst tegen elkaar plaatst en een lichte buiging maakt.
  • Je krijgt echt wel een vork, lepel of mes als je ergens aanschuift om te eten, maar traditioneel eten de Sri Lankanen met de vingertoppen van hun rechterhand.
  • Roken doen Sri Lankanen liever niet in de openbaarheid, en vrouwen al helemaal niet. Op straat met een sigaret lopen, wordt als onbeleefd beschouwd. Op veel publieke plekken is het dan ook verboden om te roken.

Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

Kan ik er een auto of scooter huren?

Het verkeer kan druk en chaotisch zijn, bovendien rijden ze links. Het is dus verstandiger een auto met chauffeur te regelen. Als je zelf een auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen.

Voor scooters geldt dat deze een zwaarder vermogen hebben dan in Nederland en België en dat je daar dus een motorrijbewijs voor nodig hebt (ook al vraagt er waarschijnlijk niemand naar). Je moet er rekening mee houden dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Zeer gebruikelijk. Obers, chauffeurs, bellboys, kamermeisjes, enzovoort leven allemaal voor een groot deel van hun fooi. 20 tot 200 roepie voor een bewezen dienst is normaal. In duurdere restaurants wordt vaak een servicetoeslag gerekend, maar misstaat het niet het bedienend personeel nog direct iets in de hand toe te stoppen.

Is het er veilig om rond te reizen?

Ja, Sri Lanka is veilig. Maar wat voor thuis geldt, geldt hier ook: let op wat er om je heen gebeurt, voorkom dat je alleen op te stille plekken bent. Draag geen opvallende waardevolle spullen en blijf uit de buurt van eventuele demonstraties. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land een actueel reisadvies af. Kijk daarvoor op NEDERLANDWERELDWIJD.NL

reistips sri lanka
Vissers op palen aan de zuidkust bij Galle

Kan ik er op straat eten?

Het zou jammer zijn als je hier de vele heerlijke street food gerechten aan je voorbij laat gaan. Er is veel lekkers te proeven, van curry tot roti. Gebruik je gezond verstand en kijk of er Sri Lankanen eten en het eten er vers uitziet. Met soepen en gebakken of gefrituurd eten loop je weinig risico. Net zo weinig als in de meeste ‘echte’ restaurants.

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Drink geen water uit de kraan. Je kunt overal goedkoop water in flessen kopen.

Wat als ik ziek word?

De medische voorzieningen op Sri Lanka zijn in de privéziekenhuizen van de hoofdstad goed. Er is een aanzienlijk verschil tussen de privé ziekenhuizen en de lokale klinieken. Kies altijd voor een privéziekenhuis. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met de verzekeraar. Je kunt dan ook contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.