Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Holi Festival'
India

Holi Festival

Marjolein » April 2021

Het Holi Festival staat ook wel bekend als het Festival van Kleuren. Holi wordt al eeuwen gevierd op het Indiase subcontinent, met gedichten die vieringen documenteren die teruggaan tot de 4e eeuw na Christus. Het markeert het begin van de lente na een lange winter, symbolisch voor de overwinning van het goede op het kwade.

Oorsprong van Holi

India Delhi Spiritueel
Hindoegod Krishna

In de oude Indiase literatuur zijn er verschillende verhalen over de oorsprong van Holi te vinden. Een populaire versie van het verhaal beweert dat een slechte koning zo machtig werd, dat hij zijn onderdanen dwong om hem als hun god te aanbidden. Maar tot grote woede van de koning bleef zijn zoon Prahlada een vurige toegewijde van de hindoegod Vishnu. De koning smeedde een complot met zijn zus, Holika, om zijn zoon te vermoorden. Holika, die immuun was voor vuur, bedroog Prahlada om met haar op een brandstapel te gaan zitten. Toen de brandstapel werd aangestoken, hielp de toewijding van de jongen aan Vishnu dat hij ongedeerd kon weglopen terwijl Holika, aan wie het festival zijn naam ontleent, ondanks haar immuniteit verbrand werd.

Betekenis van Holi

Holi heeft een enorme culturele betekenis in de Hindoeïstische cultuur. Holi staat voor een nieuw begin, het achterlaten van gemaakte fouten en dient als het einde van een conflict. Het is een dag waarop mensen vergeten en vergeven. In de meeste gevallen betalen mensen hun schulden en vergeven ze ook schulden door nieuwe afspraken in hun leven te omarmen.

Holi viering

Holi Festival poeder
Holi Festival poeder

De avond vooraf aan het festival worden er in veel delen van India grote brandstapels aangestoken om het verbranden van boze geesten aan te duiden. Mensen gooien vaak hout, gedroogde bladeren en twijgen in de vreugde vuren.

Op de dag van Holi worden hele straten en steden rood, groen en geel als mensen gekleurd poeder in de lucht gooien en op anderen spatten. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Rood symboliseert bijvoorbeeld liefde en vruchtbaarheid, terwijl groen staat voor een nieuw begin. Daarnaast spatten mensen ook water op elkaar tijdens de viering. Waterpistolen worden gebruikt om het water te spuiten, terwijl ballonnen gevuld met gekleurd water ook van daken worden gegooid. Later op de dag komen gezinnen samen voor feestelijke maaltijden. Ook is het gebruikelijk om snoep uit te delen onder buren en vrienden.

Holi Festival in het kort

Holi Festival bezoeker
Holi Festivalbezoeker

Wanneer?

Wil je het van dichtbij meemaken? Dat kan zeker, zoek dan wel even op wanneer het precies plaatsvindt. De exacte datum is namelijk afhankelijk van de start van de lente, meestal rond eind maart.

Waar?

Door heel India en ook Nepal wordt het gevierd. Noord-India viert Holi uitgebreider dan op andere plekken in het land. Toch wordt het steeds uitbundiger gevierd, zelfs buiten India. Eén van de beste plekken om het te vieren is Mathura, de geboorteplaats van de hindoegod Krishna. Mathura ligt op ongeveer 50 km ten noorden van Agra, een twee uur durende treinreis vanaf Delhi.

Wat?

Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe het gevierd wordt, de Indiërs nemen je enthousiast mee in hun viering en nodigen je zelfs uit om mee te doen. Draag geen kleren die je graag mooi zou willen houden. Elk kledingstuk zal door het gekleurde poeder geruïneerd worden. Bescherm daarom ook camera’s of telefoons met waterdichte tassen of pak ze goed weg. Als je niet te lang of hard wil scrubben bij terugkeer in het hotel, is het een aanrader om T-shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen. Maar bovenal, geniet van het kleurrijke festival en doe mee met de locals in hun viering.

Marjolein, auteur van het artikel Holi Festival

Marjolein

Stagiair
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

India
Algemene info
Cultuur
Festivals