Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'De Leeuwenrots van Sigiriya'
Sri Lanka

De Leeuwenrots van Sigiriya

Jeroen » November 2022

Bucket List: de Lion Rock

In het totaal platte, grotendeels door oerwoud overwoekerde landschap van Sigiriya wacht veel bezoekers een overrompelende verrassing: de leeuwenrots (lion rock). Een gigant in een rimpelloze omgeving. De rots is 200 meter hoog en heeft een oppervlakte van 1,6 hectare. Laat even op je inwerken hoe groot dat is. Er is meer: bovenop de rots stond ooit een koninklijk fort.

Hoe voelden de mensen zich die hier lang geleden naar binnen moesten? Het moet beangstigend zijn geweest. Ze liepen via een trap door de open mond van een in de rots uitgehouwen hurkende leeuw naar boven. Die ingang is vernietigd, maar we kunnen nog wel aan de restanten van de metershoge poten van het beest zien hoe enorm groot het hoofd moet zijn geweest.

Sri Lanka Sigiriya
De Leeuwenrots van bovenaf

Koninklijk fort

Een kleine tweeduizend jaar geleden versterkte koning Kashyapa zijn rijk door op de rots een fort te bouwen. Hij voelde zich daar zo veilig dat het een koninklijke enclave werd, compleet met een slotgracht en stadsmuren.

De koning hield zich niet alleen bezig met staatszaken. Hij had een uit meerdere verdiepingen bestaande stulp waar hij zich kon vermaken met zijn honderden vrouwen. Er was een muur die zo hard werd opgepoetst en gepolijst dat de koning zichzelf als in een spiegel kon bekijken. Ook waren er tuinen, terrassen en baden vol fonteinen. Er werden versen op de muren geschreven en er zijn zo’n 500 fresco’s op een gipsen achtergrond op de rotsen geschilderd. De meeste zijn vergaan, maar een aantal fresco’s is nog te zien in een alkoof in de rotswand.

Sigiriya 5
Uitzicht vanaf de Pidurangala Rock

Kijken vanaf Pidurangala Rock

Als je de leeuwenrots echt wilt ontdekken, kun je twee dingen doen. Allereerst: klim naar boven. Langs de rots voert een 1200 treden hoge stenen en deels stalen trap je in 1 tot 2 uur naar de top. Dat is al een avontuur op zichzelf, want op sommige stukken is de trap erg smal (maar wel afgeschermd door een hek).

Je kunt de leeuwenrots ook op afstand vanaf de top van de vier kilometer verderop gelegen Pidurangala Rock bekijken. Het uitzicht op het oude koninkrijk op de leeuwenrots en de geweldige omgeving staan gegarandeerd voor altijd op je netvlies gegrift.

Jeroen, auteur van het artikel De Leeuwenrots van Sigiriya

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Sri Lanka
Algemene info
Tips