Dat de Sri Lankaanse keuken en die die van Zuid-India op elkaar lijken is niet echt een verrassing. Rijst en curry zijn vaste onderdelen van menige maaltijd. Toch houden ze in Sri Lanka wel meer dan in het buurland van spicy eten. Wij hebben ons laten vertellen dat Sri Lanka wat het gebruik van chilipeper betreft tot de pittigste landen ter wereld behoort.
1. Dhal (Parippu)
Sri Lanka’s meest voorkomende curry is dhal, een pittige linzencurry. Meestal romig, stevig gekruid en spicy. Er zitten tomaten, uien en de nodige specerijen in. Vaak wordt er nog wat kokosmelk aan toegevoegd om de curry wat zachter te maker. Als je deze dhal helemaal in de lokale stijl wilt eten, sop je brood dan ruimschoots in de curry.

2. Kottu Roti
Dit typische Sri Lankaanse streetfood is ongekend populair op het eiland. Het is niet per se zo dat het de schoonheidsprijs krijgt als het op je bord ligt, het ziet er een beetje rommelig uit, maar goed gemaakt smaakt deze geroerbakte schotel van fijngesneden roti pannenkoekjes met curry, ei, groenten en kruiden uitstekend.
3. Lamprais
Lamprais heeft een beetje een rare afkomst. De Nederlanders hebben dit gerecht in Sri Lanka geïntroduceerd. Vreemd, want we kennen het in Nederland niet. Het is zeg maar geen boerenkool. Lamprais is duidelijk verwant aan de Indonesische rijsttafel. Je krijgt (van oudsher in een bananenblad) verschillende gerechten bij elkaar geserveerd. De basis is rijst, en er horen twee curries, een gekookt ei, een platte gehaktbal en chilisaus bij.

4. Malu Ambul Thiyal
Deze zure curry van vis wordt gemaakt door flinke stukken vis te laten sudderen in een mengsel van zwarte peper, kurkuma, curry en pandanbladeren. De zure smaak komt van de meegekookte goraka vrucht.
5. Duivelse Garnalen
Dit gerecht is er in vele variaties. Dat wil zeggen: als de Sri Lankanen ‘deviled’ toevoegen, dan weet je dat men niet zuinig is met de pepers. Ook bestaat dit gerecht naast garnalen met ander seafood en vlees. De zekerheden zijn paprika, tomaat en ui.
6. Pol Sambol
Het woord sambol doet je misschien denken aan sambal, en dat klopt behoorlijk. Deze geliefde smaakmaker is een combinatie van gehakte kokosnoot, limoensap, stukjes ui en chilipeper. Het komt op tafel om bij brood, roti, hoppers of rijst te eten.

7. Hoppers
Hoppers of appa is een beslag van rijstmeel, kokos en wat zout en gist. Het wordt kort in de pan gebakken. Vaak wordt er een ei in stuk geslagen, zodat je feitelijk een hartig pannenkoekje met een gebakken eitje erin hebt. In Sri Lanka hoort er sambol of curry bij.
8. Kiribath
Kiribath (kiri betekent melk en bath betekent rijst) is een soort rijstpudding, dat zal je niet verrassen. Feitelijk dus niks anders dan rijst die gekookt is met kokosmelk, maar wel lekker. Bovendien heeft kiribath een betekenis. Het traditionele dessert wordt gegeten bij momenten van transitie, zoals bij de jaarwisseling.
9. Watalappan
Nog eentje voor het geval je een echte zoetekauw bent: watalappan. Net als bij kiribath speelt kokos een grote rol bij het maken van watalappan. De pudding heeft ook eieren en suiker als basis. De geraffineerde smaak wordt gevormd door een mengeling van nootmuskaat, kruidnagel, vanille en kardemom (familie van de gember). De pudding wordt versierd met cashewnoten.

10. Thee
Niet om te eten, maar als je een Sri Lanka rondreis maakt, moet je toch echt af en toe een kopje thee proeven. Leuk als afronding van een bezoek aan een theeplantage. Kenners weten zeker dat de thee in Nuwara Eliya echt anders smaakt dan in Kandy. Probeer het dus zelf. We kennen de Sri Lankaanse thee als Ceylon thee, een verwijzing naar de oude naam van het eiland. Ceylon thee is vooral zwart, maar van Sri Lanka komt ook steeds vaker groene thee.









































