Inhoudsopgave
Op deze pagina lees je alles over India. Wil je India graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen door India. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.
Top 5 rondreizen India
Heb je altijd al gedroomd van een reis naar India? Ontdek dan hier onze Top 5 India rondreizen.
Beleef India: van de spirituele serene ochtenden aan de Ganges tot de levendige chaos van Delhi’s straatmarkten, dit is het avontuur dat je leven zal verrijken. Laat je zintuigen dansen op het ritme van dit betoverende land!
- 16-Daagse rondreis Kleuren van India
- 19-daagse rondreis Hart van India
- 14-daagse rondreis Waanzinnig India
- 16-daagse rondreis Noord-India & Nepal
- 13-daagse actieve rondreis Zuid-India
Algemene informatie
Er is waarschijnlijk geen ander land ter wereld dat zoveel indruk op mensen maakt als India. Er zijn er die onmiddellijk verliefd op het land raken en nooit meer weg willen, en er zijn reizigers die na het land bezocht te hebben er nooit meer een voet willen zetten. India is een overrompelende allesomvattende ervaring, en al valt dat bij de een beter dan bij de ander, een bezoek aan India is intens en onvergetelijk.
Een van onze collega’s omschrijft het zo: “Ik had een dag om naar Agra te gaan, naar de Taj Mahal. Die wilde ik zeker gezien hebben. In New Dehli heb ik toen een chauffeur gehuurd die me in een lange rit naar Agra zou brengen. Hij deed dat door grotendeels tegen het verkeer in te rijden. Ik was verbijsterd en had het zweet op mijn rug staan, maar was de enige. De rest van India had duidelijk geen moeite met deze stijl van autorijden.”
“In Agra stapte ik in een speelfilm. Ik zag binnen vijf minuten een feestelijke optocht van zingende mensen die een huwelijk vierden, maar ook hoe in die drukte sereen een begrafenisstoet voorbijkwam. Beide optochten doorkruisten achteloos en met gemak het chaotische verkeer dat vooral stil stond. Er was straathandel, iedereen was volop in beweging en tussen de mensen renden honden en geiten.”
“Geheel onverwacht gingen we een poort door en stond ik bij de Taj Mahal. De verzinnebeelding van schoonheid, een wit monument van de liefde, eenvoudig en prachtig. Aan de voorkant een spiegelende lange smalle vijver, daarachter eindeloze diepte.”
GROOT, ECHT GROOT
De contrasten zijn groot in India, tussen rijk en arm, stad en platteland, tussen noord en zuid, tussen een diepgewortelde spiritualiteit en de drang naar moderniteit. Er zijn grote verschillen in religie, taal en (sociale) kaste, en dat is natuurlijk ook helemaal niet zo gek als je naar de omvang van India kijkt.
India is qua bevolking het grootste land ter wereld. Het telt 1,4 miljard zielen. Dat willen zeggen dat 1 op de 6 mensen op aarde Indiër is. De bevolking groeit in India al jaren harder dan in China.
Het is qua oppervlakte het op 6 na grootste land ter wereld, en even ter vergelijking, 9x zo groot als Duitsland.
Zo’n 80% van de Indiërs hangt het hindoeïsme aan. Dat is niet verrassend, aangezien de religie in dit gebied ontstond en tot wasdom kwam. De tweede godsdienst is de islam (13%), gevolgd door het christendom en het sikhisme (beiden met ongeveer 2%). Ook het sikhisme komt uit India, en wel uit de noordelijke deelstaat Punjab, waar zo’n 60% van de gelovigen sikh is.
KOEIEN
Ook al weet je verder niks van India, waarschijnlijk heb je wel ooit gehoord dat koeien er heilig zijn. Ze worden in het hindoeïsme beschermd en vereerd omdat ze als een symbool van het goddelijke worden gezien. Omdat koeien melk leveren worden ze geassocieerd met het moederschap en Moeder Aarde. En ‘ghee’, een speciaal soort boter die van koeienmelk wordt gemaakt, wordt ook gebruikt bij hindoe rituelen. Verder geloven hindoes dat de koe heilig is omdat haar urine de grond vruchtbaar maakt en koeienpoep bijvoorbeeld geschikt is om de muggen op afstand te houden.
Hindoes eten traditioneel vaak geen vlees. Zo’n 40% van de Indiërs beschouwt zichzelf als vegetariër. En voor zover ze wel vlees eten, doen ze dat een stuk minder dan wij. Nederlanders eten jaarlijks zo’n 76 kilo vlees per persoon, Belgen zo’n 66 kilo en Indiërs minder dan 4 kilo per persoon!
KASTE
Hoe succesvol Indiërs in hun leven worden, hangt af van de kaste waarin ze geboren worden. Een kaste is een sociale indeling op basis van etniciteit, geslacht en opleidingsniveau. In India weten ze als ze een naam horen meestal al genoeg. Op basis daarvan kennen ze de kaste en weten ze of iemand hoger of lager is. De hoogste kaste is die van priesters. Helemaal onderaan bungelen ‘dalits’, en die zijn volgens het kastenstelsel zelfs geen kaste, maar kasteloos. Ze worden ook onaanraakbaren genoemd, omdat ze het vieze werk opknappen en mensen uit een kaste liever niet met ze in contact komen.
Ook in India staat de tijd niet stil (al zou je dat op sommige plekken niet zeggen). Het kastenstelsel, officieel zelfs afgeschaft, is minder belangrijk geworden en dat merk je vooral in stedelijke gebieden. Toch bestaat het nog steeds, bijvoorbeeld door de verschillen tussen arm en rijk in de vorm van een klassenstelsel.
Voordat we naar de bestemmingen in India gaan kijken, vertellen we nog kort iets over een essentieel moment in de geschiedenis van India: de onafhankelijkheid.
GANDHI
De beweging die zich in de jaren ’30 van Groot-Brittannië los wilde maken had een charismatische voorman: Mahatma Gandhi, een advocaat die al jong pleitte voor geweldloosheid, onafhankelijkheid, religieuze vrijheid en vrouwenrechten. Hij droeg in de tweede helft van zijn leven alleen nog een lendendoek en soms een chaddar-deken tegen de kou. Hij at altijd eenvoudige maaltijden en vastte voor langere periodes. Zijn uitstraling zorgde ervoor dat hij India in beweging kreeg tegen de Britten. Hij was van grote invloed, maar weigerde lang een officiële politieke functie.
In 1947 werd India onafhankelijk, maar de vrijheid van religie die Gandhi beoogde verscheurde het land. Er ontstond een bloedige burgeroorlog tussen moslims en hindoes, die er uiteindelijk toe leidde dat er aan de westkant van India een nieuw islamitisch land ontstond: Pakistan. Vele miljoenen moslims migreerden van India naar Pakistan en hindoes van Pakistan naar India. Het verklaart waarom nu zo’n grote meerderheid van de Indiërs hindoe is.
Bestemmingen
Taj Mahal (in Agra)
De poging van keizer Shah Jahan om een monument te creëren dat voor altijd aan zijn vrouw zou herinneren is behoorlijk goed gelukt, want 400 jaar later zijn bezoekers nog altijd onder de indruk van de Taj Mahal die hij voor haar liet bouwen. Mumtaz Mahal overleed in 1631 tijdens het baren van haar 14e kind. De keizer zette 20 duizend mensen aan het werk en zo’n 22 jaar later was het wit marmeren monument, versierd met halfedelstenen in geometrische- en bloemenpatronen, een feit.
Het ligt in de stad Agra, in een groot park aan de Yamuna rivier. Aan de andere kant van het water is nooit gebouwd, zodat niemand wordt afgeleid bij het bewonderen van de Taj Mahal. Afhankelijk van de zon, het tijdstip van de dag en het jaargetijde weerspiegelt het vele kleuren, van roze tot goud.
De Taj Mahal is veruit de belangrijkste bezienswaardigheid in Agra, maar niet de enige. De tombe van Itmad-ud-Daula en het fort van Agra spreken ook tot de verbeelding.
Jaipur
Er wordt weleens beweerd dat er een soort gouden driehoek bestaat tussen de bezienswaardige steden Delhi, Agra en Jaipur. De forten, paleizen en historische monumenten van Jaipur, de hoofdstad van het fascinerende Rajasthan, tonen aan dat Jaipur in ieder geval aan de gewekte verwachtingen voldoet (en de andere twee steden van de driehoek trouwens ook).
De treffende bijnaam ‘Pink City’ is te danken aan de vele roze gebouwen in de stad die deze kleur kregen om de zandstenen architectuur van keizerlijke steden als Lahore en Agra na te bootsen.
Niet te missen in Jaipur zijn Hawa Mahal, het paleis van de wind (een onderdeel van het City Palace). Hier zaten vrouwen achter de vele smalle open vensters, die zo het straatleven konden aanschouwen zonder zelf gezien te worden.
Ook niet te missen: Chand Baori (in Abhaneri, buiten Jaipur), een geraffineerde 30 meter hoge trappenconstructie die aan vier zijden naar een bron leidt. En tot slot: het Jal Mahal (waterpaleis), dat de koning van Amber in het midden van het Man Sagar meer liet bouwen.
New Delhi
Dit is naast Mumbai waarschijnlijk de meest westerse stad van India, voor wat het waard is, want westers is het zeker niet, op een paar moderne delen in het zuidelijke regeringscentrum na.
Als je in New Delhi aankomt en je wilt gewoon meteen ondergedompeld worden in een echt Indiaas bad, maak je dan op voor de culture shock van Chandni Chowk (Moonlight Square). Een heerlijke chaotische marktbuurt, waar voor je gevoel half India kleding, eten, schoenen, elektronica en snuisterijen aan de man probeert te brengen.
Je bent daar in de buurt van een belangrijke bezienswaardigheid van New Delhi: Lal Qila, het rode fort. In de 17e en 18e eeuw woonden in de paleizen van het rode fort Mughal keizers. Het omvatte ook badhuizen, moskeeën en meerdere paviljoens. Er staat meer dan 2 kilometer stadsmuur omheen, en de belangrijkste in- en uitgang is de Lahori Gate.
Een mooie combinatie van oude graftombes (sommigen 700 jaar oud) en alledaagse parkpret vind je in het Lodhi park, dat ook een apart grasveld voor yoga beoefenaars heeft. Niet missen: de Athpula (acht pijlers) brug.
Varanasi
Varanasi (of Benares of Kashi) ligt in Uttar Pradesh in het oosten van India en is een van de oudste steden ter wereld. Dat is niet de reden om de stad te willen bezoeken. Interessanter is dat de heilige rivier de Ganges door de stad stroomt en het een van de belangrijkste pelgrimplaatsen van het land is. Veel hindoes komen naar Varanasi om te sterven. Ze geloven dat hier doodgaan verlossing brengt.
Varanasi trekt ook veel hindoes die bij zonsopkomst aan de rivier hun religieuze overtuiging kenbaar komen maken. De stad is het decor van indrukwekkende taferelen die voor velen het beeld van India bepalen.
Goa
Meer dan 100 kilometer strand! Het hele jaar door temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Zo, dat is Goa in het kort. De deelstaat ligt in het westen van India aan de Arabische Zee. Eigenlijk heeft Goa wel iets aantrekkelijks voor elke strandliefhebber.
Er zijn drukkere (Baga Beach, Anjuna Beach, Vagator Beach, Arambol Beach) en rustigere stranden (Betalbatim Beach, Bogmalo Beach), maar er zijn altijd palmbomen, het zand is zacht en de zonsondergang betoverend.
Bikaner
Mocht je eens willen zien hoe lang geleden de maharadja’s in Rajasthan leefden, sla dan een bezoek aan het Junagarh Fort niet over. Het is een van de weinige forten die niet op een heuvel zijn gebouwd. Niettemin was het sterk genoeg, want het staat er al sinds de 16e eeuw.
De muren zijn bijna 4,5 meter dik en 12 meter hoog. Daarbinnen zijn rijkelijk gedecoreerde paleiszalen en tempels, die nu in de vorm van een museum nog te bewonderen zijn.
Het fort is niet de enige plek die nog herinnert aan het bloeiende verleden. We bevelen ook aan te gaan kijken bij de zeer gedetailleerde Jain Temple Bandahasar, een drie verdiepingen tellende tempel van rode zandsteen met opvallende fresco’s. Er wordt gezegd dat de tempel vanwege een gebrek aan water deels met boter (‘ghee’) is gebouwd. Die zou op warme dagen langs de muren sijpelen….
Bikaner is ook de stad van de kamelen, van oudsher de ideale metgezellen waarmee men zich hier door de woestijn kon verplaatsen. Er is in januari nog elk jaar een kamelenfestival met onder meer optochten, safari’s en volksdansen.
Amritsar
Wie Amritsar zegt, zegt gouden tempel (Harmandir Sahib). Dit is het sprituele centrum van de Sikhs. De gouden tempel staat midden in een langwerpig meer, met daaromheen aangesloten witte tempelgebouwen. In het binnenste sacrale deel van de tempel zingen priesters heilige liederen.
Bijzonder is dat de tempel dagelijks zo’n honderdduizend tempelgangers voedt, in wat waarschijnlijk de grootste gemeenschappelijke keuken ter wereld is. De vegetarische maaltijd is gratis en wordt aan iedereen die trek heeft geserveerd, sikh, hindoe of wat je ook bent.
Mumbai (Bombay)
De hoofdstad van India is met zo’n 20 miljoen mensen ook verreweg de grootste stad. En de stad waar de verschillen tussen arm en rijk het best zichtbaar zijn. Mumbai is Bollywood, India’s reusachtige filmindustrie; het heeft de meest exclusieve restaurants van het land en veel luxe hotels, zoals Taj Mahal Palace, het eerste 5* hotel van India. Maar Mumbai is ook Dharavi Slum, een sloppenwijk waar een miljoen mensen wonen.
Een interessant inkijkje krijg je in Dhobi Ghat, een enorme wijk waar alleen maar Indiërs leven die de was voor anderen doen. Straat na straat hangt vol met drogend wasgoed. De Dhobi kaste die zich met het wassen bezighoudt heeft hier een eigen gemeenschap met scholen en restaurants.
Een tip: de Elephanta grotten (Gharapurichi Leni). Het zijn ruïnes van wat waarschijnlijk in de middeleeuwen royaal beschilderde kunstwerken waren. Ook zijn er in de rotsen beelden uitgehouwen die mythologische hindoe figuren verbeelden. De Elephanta grotten liggen op een eiland en zijn bereikbaar vanaf The Gateway of India. Je maakt niet alleen een leuk boottochtje, maar krijgt ook een supergoed uitzicht op de skyline van Mumbai.
Ladakh
In het hoge noorden van India ligt Ladakh (al betwist India met China en Pakistan bij welk land de verschillende regio’s in dit gebied horen). Hoe dan ook, het lijkt qua sfeer erg op Tibet.
De natuur is hier overduidelijk de baas. Je ziet er ruige bergketens met besneeuwde toppen, valleien, rivieren, meren en nog afgelegen kleine leefgemeenschappen van veehoudende nomaden, wat kloosters en tempels.
In de 17e eeuw liet koning Sengge Namgyal van Ladakh het Leh Palace bouwen. Van de buitenkant ziet het negen verdiepingen tellende bouwwerk er niet uit als een paleis. Het is vrij sober. Op de bovenste verdieping woonde de koninklijke familie en de verdiepingen daaronder waren bestemd voor goederenopslag en de dieren. In het paleis vind je een museum met koninklijke sieraden en ceremoniële kleding.
Jodhpur
Zet je een voet in Jodhpur, dan ben je in het oude koninkrijk van Marwar. Tot begin 19e eeuw was het zo’n 600 jaar lang een voortvarend rijk. Dat is lang geleden, maar de grandeur is nog terug te zien in de paleizen, tempels en forten die hier midden in de Thar woestijn liggen. Onmisbaar is het Mehrangarh Fort dat 125 meter hoog op rotsformaties is gebouwd door Rao Jodha, de stichter van de stad. Het ‘fort van de zon’ was een paleis, had meerdere tempels en binnenplaatsen.
Aan de voet van het fort zie je de blauwe stad, een deken van blauwgeverfde daken en huisjes. En daar staat Jaswant Thada, een prachtig wit praalgraf dat een kruising is tussen een paleis en een tempel.
Mysore
Je hoort wel eens zeggen dat Mysore (of Mysuru) een nostalgische stad is, eentje waar ze een beetje zijn blijven hangen in de glorierijke dagen dat Mysore koninklijke allure had. Maar tegelijkertijd zoekt de stad ook aansluiting bij de moderne tijd. Voor bezoekers is dat leuk, want het geeft de stad een aantrekkelijke levendigheid.
Het belangrijkste monument van die gloriedagen is het Mysore Palace (of Amba Vilas Palace), het oude koninklijk paleis en een van de grootste van India. De zalen hebben marmeren beelden, schilderijen, gebrandschildere plafonds, pallisander deuren en Europese kroonluchters. Afijn, je hebt het plaatje.
Er zijn elke avond lichtshows waarbij kosten noch moeite zijn gespaard. Het Mysore Palace is overigens niet het enige paleis in Mysore, er zijn er nog zes….
North Sentinel Island
En tot slot een plek waar je niet naartoe kunt: North Sentinel Island in de Andamanse Zee. Het eiland hoort bij India, maar volgens Indiase wetgeving mag niemand in de buurt van het eiland komen of ernaartoe gaan. De inheemse Sentinelezen die er nog leven (naar schatting tussen de 50 en 400) stellen bezoekers niet op prijs. Ze zijn geheel zelfvoorzienend en ronduit vijandig tegen indringers. Je zou niet de eerste zijn die voet aan land zet en het er niet levend vanaf brengt…..
Duurzaam reizen
Wat kun je doen om jouw India reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.
-Je wilt wildlife zien, olifanten of tijgers bijvoorbeeld. Logisch, want deze dieren zien in hun natuurlijke omgeving is bijzonder. Zo moet je het dan ook precies doen: kies voor een tour waarin je in nationale parken wilde dieren gaat spotten (geen garanties, want het zijn geen dierentuinen), en doe dit onder begeleiding van ervaren parkwachters of gidsen. Negeer praktijken waar je met (gedrogeerde) tijgers op de foto kunt of een ritje op een olifant kunt maken.
-Het is soms moeilijk te weerstaan, maar geef geen geld aan bedelende kinderen. En koop niet van ze als ze op straat prullaria aanbieden. Je denkt te helpen, maar doet dat mogelijk niet. De kans is groot dat de kinderen het geld niet zelf mogen houden, maar dat ze worden ingezet door personen die hen uitbuiten.
-India kent veel armoede. Een van de gevolgen van armoede is dat er minder goed op kinderen wordt gelet. Uit nog armere landen als Nepal en Bangladesh worden jaarlijks duizenden kinderen (vooral meisjes) naar India gesmokkeld met als doel ze aan te bieden voor prostitutie. Wij vragen je alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl, of bij een van de hier genoemde organisaties!
Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen
Beste reistijd
Wat het weer betreft kun je het best tussen oktober en februari naar India te gaan. Maar omdat India zo’n gigantisch land is, maakt het nog wel uit of je bijvoorbeeld in het noorden of zuiden reist. Agra met de Taj Mahal, New Delhi en Varanasi liggen in het noorden. En hoog in het noorden is Ladakh, waar het echt koud kan zijn en sneeuw valt. Daar is het weer het best tussen april en juli.
Van april tot in juni is het in India het warmst, daarna brengt de regen verkoeling in de moessonperiode van juli tot en met september.
Visum
Nederlanders en Belgen die op vakantie naar India gaan, moeten vooraf een visum aanvragen. Dat gaat sneller en goedkoper als je dit digitaal via de Indiase overheid doet.
Het digitale visum (officieel: ETA, Electronic Travel Authorization) kost ongeveer 50 euro. Je betaalt het met een creditcard of PayPal. Je hoeft niets op te sturen. Wel moet je een reisdoel opgeven. Je moet een scan of foto van je paspoort meesturen en een digitale pasfoto.
Na ongeveer 72 uur ontvang je de ETA. Je print de Electronic Travel Authorization en neemt deze mee naar India. Als de ETA is afgegeven moet je binnen 30 dagen India inreizen. Je mag dan 30 dagen in India blijven.
Bij aankomst in India moet je niet alleen die print van de ETA laten zien, maar ook een retourticket. Soms wordt gevraagd naar bankinformatie om aan te tonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt. Verder moet je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn en twee lege pagina’s bevatten.
Vaccinaties
Aanbevolen vaccinaties voor India zijn:
- DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
- Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.
- Buiktyfus. Veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie kan in water en voedsel voorkomen.
Neem voordat je op reis gaat altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.
Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.
In India komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.
Internet
India heeft tegen de 1 miljard internetgebruikers. Toch is maar ongeveer de helft van de Indiërs online te vinden. Dat heeft er waarschijnlijk alles mee te maken dat velen het zich niet kunnen permiteren internet te kopen. Toch is de verwachting wel dat er vanaf nu elk jaar 20% meer internetgebruikers bijkomen. Dan zit India over een paar jaar op een gebruikersdichtheid van meer dan 90%.
Er is in India op verreweg de meeste plaatsen internet, maar de kwaliteit is niet altijd waar je op rekent of hoopt. Dat gezegd hebbende, de meeste restaurants, hotels en bars bieden WiFi aan.
Je kunt bij aankomst het best een lokale simkaart op het vliegveld kopen. In de aankomsthal van de belangrijke luchthavens zie je genoeg winkeltjes die simkaarten van Airtel, Vodafone, BSNL en Jio aanbieden. In India moeten simkaarten door de provider worden geactiveerd. Dat gebeurt voor reizigers niet altijd razendsnel. Het kan dus zijn dat je een paar uur of langer op je internet moet wachten.
Tijdsverschil
India is een enorm groot land, maar het heeft toch overal dezelfde tijdzone. Het is in onze zomertijd 3,5 uur later in India. In onze wintertijd 4,5 uur.
Geldzaken
De munteenheid van India is de roepie (1 roepie is 100 paise). Je kunt in India bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.
Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt of leeg is.
Handig om te weten: je kunt niet met pin betalen in winkels of restaurants. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.
In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).
Eten
Curry, samosa, naan, masala, tandoori, biryani. Zelfs als je nog nooit een voet in India of een Indiaas restaurant hebt gezet, klinken deze namen je bekend in de oren. Zelfs als je niet meteen weet wat elk van deze gerechten precies is.
Heel algemeen gesproken (en dat moet even, want in het omvangrijke India hebben alle regio’s eigen specialiteiten) is rijst een basisbehoefte. Daarnaast worden kruiden, groenten, specerijen en fruit veelvuldig gebruikt. Al zo’n 5.000 jaar geleden werd in India kurkuma, zwarte peper, kardemom en mosterdzaad gekweekt.
We zeiden het al eerder: 40% van de Indiërs beschouwt zichzelf als vegetariër. En als ze al vlees eten doen ze dat heel veel minder dan Europeanen. In de kuststreken wordt uiteraard veel vis gegeten, maar in de binnenlanden aanzienlijk minder.
-Curry. Dit is waarschijnlijk het beroemdste Indiase gerecht. Het wordt allang niet meer alleen in India gegeten, maar staat wereldwijd op menukaarten. Curry (het woord betekent saus) kan in natte of droge vorm worden gegeten en is een combinatie van groente, vlees, specerijen en kruiden. Er zijn net zoveel curry’s als koks, dus er valt veel te proberen.
-Naan. Naan is een populair plat brood. Het wordt gebakken in een tandoor (een cilindrische kleioven) en omdat het deeg tegen de wand een beetje afzakt, krijgt het de karakteristieke druppelvorm.
-Tandoori Chicken. Voor Tandoori kip wordt gemarineerde kip gegrild in een tandoor. Het vlees wordt eerst een nacht gemarineerd met kruiden, specerijen en yoghurt (dahi) en daarna gebakken in de tandoor. Tandoori chicken kent veel variaties, zoals chicken tikka (masala).
-Biryani. Simpel gezegd is biryani een rijstgerecht met een gekruid mengsel van vlees. Traditioneel wordt het gekookt boven een open vuur. Afhankelijk van de regio waar het wordt geserveerd gaan er aardappelen, fruiten of noten in.
Feestdagen en vrije dagen
Er zijn zoveel feestdagen in India dat het bijna moeilijk is om er rond te reizen zonder een feestdag mee te maken. Veel van de tientallen speciale, vaak religieuze vrije dagen zijn vooral aan een bepaalde regio gebonden. Maar er zijn er een paar die in het hele land worden gevierd.
-Republic Day. De Dag van de Republiek is op 26 januari. Het is de datum waarop in 1950 de grondwet van India in werking trad. De meeste aandacht gaat op deze dag uit naar een grote (militaire) parade in New Delhi. Op andere plekken worden kleine parades gehouden, zijn er buurtfeesten of speciale culturele evenementen.
-Independent Day. Op 15 augustus herdenkt en viert India de onafhankelijkheid van de Britten. De president spreekt de natie toe en er worden veel evenementen georganiseerd die de trots op India moeten weerspiegelen. Denk aan parades en vlaggen ceremonies, maar lokaal worden er ook wat gezelligere feestelijkheden georganiseerd.
–Gandhi Jayanti. We hadden het eerder al even over Mahatma Gandhi. Dat hij erg belangrijk was voor de onafhankelijkheid van India blijkt uit het feit dat er ter zijner ere een nationale feestdag is uitgeroepen. Op zijn geboortedag 2 oktober is het vanwege Gandhi’s voortdurende pleidooi voor geweldloosheid en vrede in India ook ‘de dag tegen geweld’.
-Holi Festival. We noemen ook nog even Holi Festival, terecht ook het Festival van de Kleur genoemd. Het wordt op veel plekkken in het land elk jaar in maart gehouden en er wordt ruimschoots met gekleurd poeder gestrooid. Holi wordt al eeuwenlang gevierd en heeft voor hindoes meerdere betekenissen, waarvan het kenbaar maken van de liefde voor Radha-Krishna (de mannelijke en vrouwelijke verbeelding van God) en de overwinning van het goede over het kwade de bekendste zijn.
Veelgestelde vragen
In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over India.
Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?
Als je naar een tempel gaat, moet je je netjes kleden. Dus: nooit blote schouders en bovenarmen (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen. Een lange broek, sarong of rok/jurk is de beste keuze. Je doet er de lokale bevolking een plezier mee als je voor witte of (saffraan)gele kleding kiest (maar dat hoeft niet).
Je kunt een hemd met lange mouwen en een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om in de tempel schouders en bovenarmen mee te bedekken. In sommige tempels wordt vrouwen gevraagd hun hoofd te bedekken en in (bijvoorbeeld) de Gouden Tempel in Amritsar geldt dit voor mannen en vrouwen. Overigens houden ze in India ook niet van te blote billen, benen en armen als ze niet in de tempel zijn. Goed om te weten!
Moet ik een reisstekker meenemen?
Ja, die heb je nodig. De netspanning in India is 230 V en de frequentie 50 Hz. Er worden zeker drie verschillende soorten stopcontact gebruikt en die zijn bijna allemaal ongeschikt voor Nederlandse en Belgische apparaten. Neem dus een reisstekker mee.
Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?
- In India geven mensen elkaar ter begroeting soms wel een hand, maar vaker zullen ze ‘namaste’ zeggen, terwijl ze hun handpalmen voor de borst tegen elkaar plaatsten en een lichte buiging maken.
- In India kleedt men zich conservatief. Het is nog niet eens erg lang geleden dat vrouwen geen jeans konden dragen. Te krappe en strakke kleren kunnen als aanstootgevend worden beschouwd. En te veel bloot (schouders) kan ook niet op veel steun rekenen.
- Schoenen zijn voor buiten, dus als je een tempel of bij iemand thuis op bezoek gaat, doe je je schoenen uit. Dat gezegd hebbende, veel mensen in India dragen thuis ook schoenen, maar dan zijn dat schoenen die nooit buiten worden gedragen.
- Wijs niet met je wijsvinger, maar met je volle hand of je duim. En weet dat je niets met je linkerhand aanpakt, die is voor toiletbezoek. Gebruik je rechterhand om bijvoorbeeld iets aan te geven.
Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!
Kan ik er een auto of scooter huren?
Het verkeer kan druk en chaotisch zijn, bovendien rijden ze links. Het is dus verstandiger een auto met chauffeur te regelen. Als je zelf een auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen.
Voor scooters geldt dat deze een zwaarder vermogen hebben dan in Nederland en België en dat je daar dus een motorrijbewijs voor nodig hebt (ook al vraagt er waarschijnlijk niemand naar). Je moet er rekening mee houden dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.
Is het geven van fooi gebruikelijk?
Zeer gebruikelijk. Obers, chauffeurs, bellboys, kamermeisjes, enzovoort leven allemaal voor een groot deel van hun fooi. 100 tot 150 roepie is voor een kleine bewezen dienst normaal. Als richtlijn voor restaurants kun je 10% van de rekening voor tip aanhouden. In duurdere restaurants wordt vaak een servicetoeslag gerekend, maar misstaat het niet het bedienend personeel nog direct iets in de hand toe te stoppen.
Is het er veilig om rond te reizen?
Ja, India is veilig voor toeristen. Maar wat voor thuis geldt, geldt hier ook: let op wat er om je heen gebeurt, voorkom dat je alleen op te stille plekken bent. Draag geen opvallende waardevolle spullen en blijf uit de buurt van eventuele demonstraties. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land een actueel reisadvies af. Kijk daarvoor op NEDERLANDWERELDWIJD.NL
Kan ik er op straat eten?
Het zou jammer zijn als je hier de vele heerlijke street food gerechten aan je voorbij laat gaan. Er is veel lekkers te proeven, van curry tot samosas en aloo tikkis. Gebruik je gezond verstand en kijk of de lokale bevolking er eet en of het eten er vers uitziet. Met gebakken of gefrituurd eten loop je weinig risico. Net zo weinig als in de meeste ‘echte’ restaurants.
Kan ik er water uit de kraan drinken?
Drink geen water uit de kraan. Je kunt overal goedkoop water in flessen kopen.
Wat als ik ziek wordt?
De medische voorzieningen in de privé ziekenhuizen van de grote steden zijn goed. Er is een aanzienlijk verschil tussen de privé ziekenhuizen en de lokale klinieken. Kies altijd voor een privé ziekenhuis. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met de verzekeraar. Je kunt dan ook contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.
Wat moet ik zeker meenemen?
Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je in India altijd nog kopen wat je aan kleding vergeten bent. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:
- Paspoort + kopie
- Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
- Reisbescheiden
- Geld, betaalpas en/of creditcard
- Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
- Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
- Reisapotheek / EHBO-set
- Zonnebril & hoed / pet
- Contactgegevens van familie en vrienden thuis
- Reis- of taalgids
- Fototoestel en filmcamera
- Kleding
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Slippers
- Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
- Bril / lenzen artikelen
- Reisstekker
Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.