Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Thailand'
Thailand

Uitgebreide landeninformatie Thailand

Jeroen » April 2024

Op deze pagina lees je alles over Thailand. Wil je Thailand graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen door Thailand. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie in Bangkok met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Top 5 rondreizen Thailand

Thailand roept! Top 5 Rondreizen voor een betoverende ervaring!

Laat je verleiden door de schatten van Thailand: van de mystieke tempels tot de ongerepte stranden, deze rondreizen zijn jouw sleutel tot avontuur. Ontdek de geheimen van het land van de glimlach met onze onmisbare reisroutes.

Algemene informatie

Thailand noemt zichzelf graag het land van de glimlach. Dat is een terechte titel voor het mooie, overwegend boeddhistische land. De glimlach, wel of niet gemeend, is een vorm van beleefdheid. Thai houden er niet van als er wordt geschreeuwd, te veel tumult wordt gemaakt of als ze onder druk worden gezet.

Ang Thong Thailand
Ang Thong

Die glimlach verhult hoe ze zich echt voelen, maar helpt om dingen gedaan te krijgen. Rustig blijven is dus altijd verstandig in Thailand, want (vinden de Thai) het is al warm genoeg, en wat nu kan, kan over een kwartier ook nog wel.

RESPECT

Bezoekers van Thailand kunnen deze houding maar het best meteen adopteren. Je hebt gegarandeerd meer plezier. Die beleefdheidsvorm zorgt ervoor dat Thai met respect met elkaar omgaan. Het resultaat is dat je mensen treft, die je (behalve op drukke toeristenlocaties) met rust zullen laten en je, als ze kunnen, graag zullen helpen.

Min of meer binnen de landsgrenzen van het huidige Thailand (bijna 70 miljoen inwoners) volgden vanaf de 13e eeuw meerdere koninkrijken elkaar op. Zo was er in het noorden Sukhothai (het prachtige Sukhothai historical park herinnert daar nog aan), dat om meerdere redenen een grote invloed had op de huidige Thaise cultuur.

Sukhothai Thailand
Sukhothai

Nog beroemder is het koninkrijk Ayutthaya. Dat lag zuidelijker en was een handelsstad die welvarend werd, omdat het op de route van India naar China een rustpunt vormde. Jammergenoeg werd Ayutthaya halverwege de 18e eeuw vernietigd door de Birmezen.

SIAM

Al vrij snel na de val van Ayutthaya werd er gezocht naar een nieuwe locatie om een groot rijk te stichten. Daar ontstond aan de oevers van de Chao Phraya rivier een nieuwe hoofdstad: Thonburi, het begin van wat later Bangkok werd.

Thailand, zoals we het nu kennen, werd een echt land rond 1900. Koning Chulalongkorn (Rama V) bracht de verschillende regio’s bij elkaar, startte een bestuurssysteem, een leger, spoorwegen en moderniseerde de economie. Hij slaagde er ook in om Siam (zoals Thailand toen nog heette) niet door de Britten en Fransen te laten kolonialiseren. En daar zijn de Thai tot op de dag van vandaag trots op.

Thailand Chiang Mai Akha Bergstam
Akha bergstam in traditionele kleding

TROEFKAARTEN

Het land is in het noorden een berggebied met rijstvelden; in het noordoosten, het armste deel van het land, leeft men vooral van landbouw. In deze regio, aan de grens met Laos, ontstonden sommigen van de meest populaire Thaise gerechten. Het zuiden wordt gedomineerd door eilanden met jaloersmakende stranden tegen een decor van palmbomen, rotsen en jungle.

Thailand heeft daarmee behoorlijk wat goede toeristische troefkaarten in handen. Het land is toegerust op bezoekers, zonder dat het tegelijkertijd is plat georganiseerd; je kunt er fantastisch eten, je ontmoet leuke mensen; de tientallen nationale parken trakteren je op strand en jungle, en op wilde olifanten, honderden soorten vogels en apen.

Bestemmingen

Bangkok

Thailand Bangkok Mahanakhon Skywalk
De skyline van Bangkok met de hoogste toren (MahaNakhon) en de Chao Praya rivier

Voor sommigen blijft Bangkok, de hoofdstad van Thailand, een ongrijpbare metropool. Toch is Bangkok een hartstikke leuke stad. Er zijn veel markten, je kunt overal voor een habbekrats op straat eten, er zijn prachtige oude tempels (zoals Wat Pho met de Liggende Boeddha), moderne shopping malls (waarvan er een paar tot de grootste van Zuidoost-Azië behoren), en toffe rooftop bars voor een uitzicht en een drankje.

Bangkok begon aan de rivier de Chao Phraya. Aanvankelijk aan de westkant in Thonburi, waar je je op een tochtje met een longtailboat eerder in een stille delta waant. Aan die kant van de rivier staat al honderden jaren ook de iconische en beeldbepalende stoepa van Wat Arun.

Pas een jaar of twintig later werd aan de andere kant van de oever met de bouw van het Grand Palace aangevangen, naast de toen al bestaande Wat Pho tempel. Ook Chinatown, de grootste Chinese enclave buiten China vind je aan de rivier. En dat geldt ook voor de oude hippie uitgaansbuurt Khao San Road, nu populair bij jonge Thai, en nog altijd leuk om ‘s avonds te bezoeken.

Chiang Mai

Thailand Chiang Mai Doi Suthep Buddha Golden Temple
Doi Suthep tempel, Chiang Mai

Is Bangkok voor sommige reizigers even wennen, in Chiang Mai lijkt iedereen het onmiddellijk naar de zin te hebben. Dat verbaast ons niet, want Chiang Mai is overzichtelijker en koeler dan de hoofdstad, en wordt omringd door bergen en de mooiste rijstvelden. In dit gebied leefden vroeger veel olifanten, daarom zijn er hier nog steeds veel opvangplekken voor deze loebassen.

Je kunt op je gemak door Chiang Mai gaan wandelen en veel ontdekken. Vooral tussen en rond de stadsmuren die het oudste deel van ‘de roos van het noorden’ afschermen. Je vindt er de beroemde Night Market, voor kleding, snuisterijen of wat lekkers om te snacken.

Wat verder buiten de stad ligt op een berg de beroemdste tempel van Chiang Mai, Wat Phrathat Doi Suthep. Het laatste stuk er naartoe is een pittige klim van meer dan driehonderd treden. Niettemin, de kleine, maar prachtige tempel en het uitzicht over de omgeving maken Doi Suthep tot een plek die je zeker wilt zien.

Ayutthaya

thailand ayutthaya wat phra mahathat boeddhahoofd
Het beroemde boeddhahoofd in Wat Phra Mahathat in Ayutthaya

Tot het in 1767 grotendeels door de Birmezen werd vernietigd was Ayutthaya al zo’n vierhonderd jaar een welvarend en bloeiend koninkrijk. Die strijd met de Birmezen werd al heel lang op leven en dood gevochten, maar de Siamezen slaagden er telkens in Ayutthaya te behouden of terug in handen te krijgen, tot dit moment.

Toch is die geschiedenis nog steeds de belangrijkste reden Ayutthaya te bezoeken. Een fietstocht langs de restanten van oude tempels (in Ayutthaya Historical Park) is absoluut de moeite waard en een leuke ontspannen manier om veel te zien. Of ga kijken bij Wat Mahathat, waar het hoofd van een Boeddha verstrengeld is vastgegroeid tussen de wortels van een boom. Andere beroemde tempels hier zijn Wat Phra Si Sanphet en Wat Chaiwatthanaram.

Kanchanaburi

Thailand Kanchanaburi Bridge over the River Kwai trein Birmaspoorlijn
De oude Birmaspoorlijn, Kanchanaburi

Ook de charme van Kanchanaburi ligt in het verleden, maar op een andere manier dan die van Ayutthaya. Kanchanaburi dankt haar bezienswaardigheid voor een groot deel aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Japanse bezetting van Thailand werd tussen Thailand en Birma een spoorlijn aangelegd om Japanse troepen in Birma te bevoorraden. Dat werk werd onder mensonterende omstandigheden uitgevoerd door krijgsgevangenen en lokale arbeiders.

‘The Bridge on the River Kwai’ in Kanchanaburi en de Hell Fire Pass zijn een onderdeel van die dodenspoorlijn. Ook verschillende erebegraafplaatsen herinneren hier aan de krijgsgevangen die tijdens het werk stierven, waaronder een paar duizend Nederlanders.

Vanuit Kanchanaburi maken veel reizigers een tripje naar het natuurgebied waar de Erawan watervallen deel van uitmaken.

Phuket

thailand phuket snorkelen
Snorkelen bij Phuket

Phuket is het grootste eiland van Thailand, maar tegenwoordig via een brug met het vasteland verbonden. Het eiland bestaat vooral uit bergen en bos, maar heeft uiteraard heel veel strand. Het voorziet met een overvloed aan barretjes, restaurant en winkeltjes ook in het heerlijke strandleven dat daarbij hoort.

Het meest beroemd is Patong Beach, maar ook de rustigere Karon Beach en Kata Beach hebben hun fans. Verder zijn er baaien, tientallen eilandjes en koraalriffen, waar je kunt snorkelen, duiken, zeilen en surfen.

Khao Sok National Park

thailand khao sok national park
Khao Sok National Park, Thailand

Het nationale park van Khao Sok herbergt een van de oudste ‘evergreen’ regenwouden ter wereld en het enorme Cheow Lan meer. Dit wordt omgeven door groene jungle, grotten, kalkstenen rotsen en watervallen. Er leven hier wilde olifanten, gibbons, neushoornvogels, varanen, cobra’s, beren en men vermoedt zelfs nog tijgers.

Er is van alles te doen. Je kunt er bijvoorbeeld logeren op een drijvend rafthouse, gaan kajakken op het meer, een boottocht of een jungle trekking maken, olifanten bezoeken, een nachtsafari doen of grotten en watervallen bekijken.

Koh Samui

Thailand Koh Samui Strand 1
Tropisch strand op Koh Samui

Het eiland Samui ligt in de Golf van Thailand en is een van de grootste eilanden van Thailand. Het was vroeger de plek waar kokosnoten groeiden, en alhoewel dat nog altijd gebeurt, is de belangrijkste inkomstenbron nu toerisme. En daar valt alles voor te zeggen, want Koh Samui is aantrekkelijk, zeker voor strandliefhebbers. Beroemd en populair is Chaweng Beach. Hier ga je naartoe als je strand en zee wilt, maar ook in de buurt wilt zijn van restaurants en uitgaansleven. Ook leuk, maar wel rustiger zijn de stranden van Choeng Mon en Mae Nam.

Bij Koh Samui ligt het uit 42 eilanden bestaande Ang Thong National Marine Park. Het is een bijzonder natuurgebied dat bestaat uit koraalrif, mangrove moerassen en rotsgebergte. Je kunt hier snorkelen, kajakken of een trekking lopen. Ang Thong was altijd al mooi, maar trekt meer belangstelling sinds hier de film ‘The Beach’ met Leonardo DiCaprio werd opgenomen.

Koh Chang

Thailand Koh Chang strand met palmbomen
Koh Chang

Koh Chang, dat letterlijk olifanteneiland betekent, is het op één na grootste eiland van Thailand. Het bergachtige eiland maakt deel uit van een nationaal park en dat betekent dat de natuur hier voorrang krijgt op de mensen. Het resulteert in bijzondere mangrove gebieden, steile rotswanden, watervallen en veel baaien met grotere of kleinere stranden.

De langste strook strand is die van White Beach, tevens de plek aan zee waar restaurantjes en barretjes te vinden zijn. Ondanks het feit dat Koh Chang een van de grootste eilanden van Thailand is, heeft het toerisme hier minder voet aan de grond gekregen dan op Phuket en Koh Samui. Zelfs aan het ‘drukke’ White Beach staan de houten tafels van de restaurants in het zand en krijg je een zitzak als je op het strand wilt zitten.

Koh Samet

thailand koh samet strandstoelen strand samed
Strandstoelen op Koh Samet. Voor jou?

Voor veel Thai uit Bangkok is Koh Samet de perfecte escape voor het weekeinde. Het eiland ligt op maar een paar uur rijden van de hoofdstad. Dat Samet zo populair is merk je overigens helemaal niet als je op het eiland bent. Dan bepalen zee en zon het ritme van de dag en is de bewoonde wereld ver weg.

Koh Samet is onderdeel van een nationaal park, dus er is geen hoogbouw, er mogen geen jet ski’s worden verhuurd en er is nagenoeg geen nachtelijk uitgaansleven. In de avond zitten de bezoekers op of bij het strand om te eten of een glaasje te drinken.

Krabi

Thailand Krabi Boten
De karakteristieke longtailboten bij Krabi

De provincie Krabi heeft een kustlijn van meer dan 165 kilometer. Niet zo gek dat hier sommigen van de mooiste Thaise stranden te vinden zijn. Het water is blauw, de rotsen steil en robuust, en de stranden parelwit. Krabi past echt in elke vakantiefolder.

Het meest populaire strand Railay Beach is opvallend genoeg alleen per longtailboat te bereiken. Dat kan vanuit het stadje Ao Nang, een gemoedelijk plaatsje met gezellige restaurants, winkeltjes en enkele bars. Vanaf Krabi is het ongeveer 1,5 uur varen naar de Phi Phi eilanden.

Sukhothai

Thailand Sukhothai Wat Mahathat Buddha
Wat Mahathat, Sukhothai

Sukhothai was in de 13e eeuw een koninkrijk en min of meer de basis van wat zo’n 600 jaar later Thailand zou worden. Zo werd in deze tijd al het Therevada boeddhisme omarmt, nu de leidende stroming in boeddhistisch Thailand. En koning Ramkamhaeng ontwikkelde de eerste versie van de Thaise taal.

In het Sukhothai Historical Park zijn nog altijd prachtige paleis- en tempelruïnes te zien die een glimp van de rijkdom van het toenmalige koninkrijk tonen. Sommigen van de oude tempels zijn gerestaureerd. We bevelen je aan dit historisch park per fiets te verkennen als je in Sukhothai bent.

Duurzaam reizen

Wat kun je doen om jouw Thailand reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

-Reis je van de Suvarnabhumi luchthaven naar de stad Bangkok, of andersom, overweeg dan het openbaar vervoer. Grote kans dat als je in de buurt van Sukhumvit verblijft, je je op wandelafstand van station Makkasan van de airport link bevindt.

-Eet eens street food. Het is niet alleen avontuurlijk (wat bestellen we hier eigenlijk?), leuk en meestal heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.

-Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Koop liever een keer een grotere verpakking water en vul je eigen fles dan bij. Neem ook een (linnen) tas mee waarin je je boodschappen kunt doen. Je zult versteld staan over hoeveel plastic dat al scheelt.

Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen

Beste reistijd

Op de vraag wat de beste tijd is om naar Thailand te gaan, hebben we een eenvoudig antwoord: altijd.

Het is er namelijk het hele jaar door warm en meestal schijnt de zon. Natuurlijk, er zijn verschillen. In de droge maanden valt er meestal geen regen. De temperaturen zijn prettig en de avonden koeler dan in het voorjaar. Tussen april en juni wordt het tropisch warm, maar is het nog steeds overwegend droog. Als je dus veel op eilanden bent, is de hitte goed te verdragen. Bovendien hoef je niet te werken, en dat scheelt al heel veel. Zelfs de regentijd heeft zijn charme. Er is altijd kans op regen, maar het regent zelden een hele dag. Meestal is er een stortbui die de zaak goed opfrist en dan schijnt vrij snel daarna de zon weer.

Thailand kent drie seizoenen:

  • Het droge seizoen, gemiddeld van november tot en met maart
  • Het hete seizoen, gemiddeld van april tot medio juni
  • Het regenseizoen, gemiddeld van juni tot en met oktober

Meer informatie vind je in ons blog Beste reistijd Thailand.

Thailand Libong
Libong, Thailand

Visum

Je blijft maximaal 30 dagen

Nederlandse en Belgische toeristen hoeven als ze maximaal 30 dagen in Thailand blijven geen visum aan te vragen. Je krijgt bij aankomst in Thailand een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen welkom bent. Je moet dus minimaal 1 lege pagina in je paspoort hebben, en je paspoort moet bij aankomst in Thailand nog 6 maanden geldig zijn. Officieel moet je ook kunnen aantonen wanneer je weer vertrekt.

Als je bijvoorbeeld na 2 weken Thailand naar Cambodja reist en je keert later per vliegtuig terug, dan krijg je opnieuw een stempel voor 30 dagen. Je kunt je visum in Bangkok verlengen, maar dat kost veel tijd. Als je dus langer dan 30 dagen wilt blijven, vraag dan vooraf een visum aan.

Je blijft langer dan 30 dagen

Vraag ruim op tijd via de ambassade of het consulaat ruim een visum aan. Je kunt kiezen uit een single entry of een multiple entry. Met een single entry kun je eenmalig 60 dagen blijven. Met een multiple entry kun je drie keer 60 dagen blijven. Je kunt met dit laatste visum dus tussentijds twee keer het land uit gaan en op hetzelfde visum terug naar Thailand komen. Je moet het single entry en het multiple entry visum binnen 90 dagen na afgifte gebruiken.

Voor beide visa geldt dat als je Thailand verlaat dat visum vervalt, ongeacht of je die 60 dagen hebt volgemaakt. Bij het multiple entry visum vervalt dus 1 van je 3 inreismogelijkheden. Ook bij deze visa moet je paspoort bij aankomst in Thailand nog 6 maanden geldig zijn.

Meer informatie vind je in ons Visum Thailand blog.

thailand nan pua rijstvelden bergen
Rijstvelden bij Pua in het Noord-Thaise Nan

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor Thailand zijn:

  • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
  • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

In sommige delen van Thailand komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

Internet

Ongeveer alle Thai hebben een mobiele telefoon (of twee) en ze zijn gemiddeld zo tussen de 6 en 9 uur per dag online. We willen maar zeggen dat internet in Thailand net zo populair is als in Europa. En de kwaliteit van het internet is net zo goed. Overal is WiFi en je kunt voor weinig geld een simkaart kopen.

Die simkaarten zijn van een paar dagen tot een maand geldig. Bij AsiaDirect koop je al een simkaart voor 30 dagen met 50Gb super snel internet en onbeperkt lokaal bellen voor THB 599 (zo’n EUR 15). Voor meer informatie helpen we je graag verder.

thailand monniken boot
Jonge monniken in Thailand

Tijdsverschil

In Thailand is het in de Europese zomertijd 5 uur later en in de wintertijd 6 uur. Als het op oudejaarsdag dus 6 uur ‘s avonds in Nederland is, begint in Thailand het nieuwe jaar.

Geldzaken

De nationale munteenheid is de Thaise baht. Je kunt in Thailand bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

Handig om te weten: je kunt in Thailand niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Eten

Thailand Eten Som Tam
Som Tam, jonge papaja-salade

Voor Thai is eten zo ongeveer de belangrijkste dagelijkse bezigheid. Zelfs als ze niet kunnen eten, bijvoorbeeld als ze in Bangkok onderweg met de skytrain zijn, zie je veel Thai naar videos over koken kijken.

Die liefde voor Thais eten begrijpen we trouwens heel erg goed. De Thaise keuken behoort tot de beste van de wereld. De variaties en specialiteiten zijn eindeloos, en dankzij het inventieve gebruik van kruiden en smaken, en de invloed uit China en Laos wordt eten in Thailand al snel een feestje.

Wat moet je zeker proeven?

  • Som Tam. De basis is onrijpe groene papaja. Deze wordt in een vijzel gestampt en tot salade gemengd met tomaten, (vaak) krab, limoen, palmsuiker, pepers, knoflook, gedroogde garnalen en gebakken pinda’s. Alle smaken, van zoet tot zuur en pittig, gieren door je mond.
  • Tom Yam. Een pittige en ietwat zure soep, die meestal met garnalen wordt opgediend. Er horen verse ingrediënten zoals citroengras, galangal, vissaus, rode chilipepers, limoenblad en limoensap in.
  • Tom Kha Gai. Milde en romige kippensoep met kokosmelk, galangal en champignons. Er gaat voor de smaak ook citroengras, koriander en limoenblad in.
  • Pad Krapao Moo. Dit gerecht is even eenvoudig als populair. Pittig gebakken varkensgehakt met Thaise basilicum. Geserveerd met witte rijst en een gebakken eitje erbij.

Er valt nog veel meer te proberen en te genieten, dus geef je vooral over aan wat de koks in Thailand voor je willen maken. Goed om te weten: in Thailand hoeft heerlijk eten niet duur te zijn. Je betaalt vaak voor de ambiance, de omgeving of het uitzicht, maar ook street food smaakt supergoed.

Feestdagen en vrije dagen

Thailad Chiang Mai Loi Krathong lantaarns
Yi Peng

Thai krijgen van hun werkgevers niet heel veel vakantie, maar er zijn door het jaar heen wel veel officiële vrije dagen en soms extra vrije dagen om het weekeinde wat langer te maken. Sommige vrije dagen zijn historisch of religieus, anderen ter nagedachtenis aan overleden koningen, of om te vieren dat er leden van de koninklijke familie jarig zijn.

Opvallende feestdagen:

  • Loi Kratong. Dit in heel Thailand populaire feest komt oorspronkelijk uit Sukhothai, waar het nog altijd uitbundig wordt gevierd. De Thai laten (het liefst als het donker is) versierde vlotjes van bananenbladeren te water. Er staat een kaarsje op en drie wierookstokjes. Door dit gezamenlijk te doen, probeert men de banden binnen families en relaties te versterken. Veel Thai hopen dat met het wegstromen van de kratong, ook hun zorgen verdwijnen. Loi Kratong wordt in het noorden van Thailand samen gevierd met Yi Peng, waarbij papieren lampions worden opgelaten.
  • Thais nieuwjaar. Op 13 april begint het drie dagen durende Thaise nieuwjaar, songkran. Het wordt in het hele land groots gevierd. Veel Thai gaan naar een tempel om te bidden en zoeken familie op om deze dagen samen door te brengen. Er wordt traditioneel veel met water gegooid. Ooit was dat omdat men geloofde dat mythologische slangen water uit zee over de gewassen spuugden en zo de oogst stimuleerden. Nu is het vooral voor de lol. Proberen droog te blijven met songkran is onbegonnen werk….
  • Chinees nieuwjaar. Dit valt meestal in februari. Het wordt in Thailand vooral gevierd door Chinese Thai. Zo’n 15% van de Thai heeft Chinese voorouders, dus dat zijn er behoorlijk wat. Als je er iets van wilt meemaken is Chinatown in Bangkok de plek om te zijn.

Veelgestelde vragen

In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Thailand.

thailand bangkok grand palace
Het Grand Palace in Bangkok

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

Voor tempels geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. Dat wil zeggen: nooit blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen al te blote benen. Een lange broek of rok/jurk is beter (geen leggings), maar een korte broek of rok die tot op de knie komt is geen probleem.

Een uitzondering is de tempel van de smaragdgroene Boeddha in het Grand Palace in Bangkok. Daar moeten bezoekers hoe dan ook een lange broek, rok of jurk dragen om binnen te mogen. Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee te bedekken.

Moet ik een reisstekker meenemen?

Voor Thailand is dit meestal niet nodig. De netspanning is 220 V en de frequentie 50 Hz, wat overeenkomt met de netspanning in Nederland en België. In de meeste stopcontacten passen Europese stekkers. Mocht je onverwachts een keer een stopcontact tegenkomen waarbij dit niet het geval is, kun je eenvoudig een reisstekker bij bijvoorbeeld de 7-eleven, Tesco of Big C kopen.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

We hebben 2 belangrijke tips voor je:

  • Kwaad worden heeft geen zin. Thaise omgangsvormen staan stijf van de beleefdheid en respect. Daar hoort een glimlach bij en een gedempte stem. Die dien je ook te gebruiken als je iets voor elkaar wilt krijgen. Kwaad worden betekent gezichtsverlies en dat willen Thai voorkomen. Je stem verheffen leidt er bij de meeste Thai toe dat zij zich terugtrekken in hun schulp en er niets meer gebeurt.
  • Let op hoofd en voeten. Het hoofd is volgens de Thai het huis van de geest, dus daar ga je met respect mee om. Je kunt in Thailand niet zo maar iemands hoofd aanraken, dat is ongepast. Voeten worden als laag beschouwd en daarom wijs je niet met je voeten in de richting van iemand en leg je ze niet op tafel.

Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

thailand phatthalung pak phra vissers
Lokale installaties om vis te vangen in Phatthalung

Kan ik er een auto of scooter huren?

Dat kan wel, maar dit raden we af in verband met de vele ongelukken die er gebeuren. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Thailand zijn de scooters die je huurt van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Bij veel wat duurdere restaurants staat tegenwoordig service toeslag op de rekening, maar over het algemeen geldt dat een fooi een welkome aanvulling op het vaak karige inkomen van een ober, kamermeisje of een taxichauffeur is. 20 Thaise Baht is al een redelijke fooi voor een serveerster of iemand die je bagage draagt. Thai geven taxichauffeurs niet heel veel fooi. Ze ronden het bedrag naar boven af, mits de chauffeur op de meter rijdt.

Is het er veilig om rond te reizen?

Thailand is een veilig en prettig land om zelfstandig te reizen, maar je moet net als thuis gewoon wel blijven opletten. De meeste ongelukken gebeuren in het verkeer. Kijk goed uit bij het oversteken of bij het uitstappen van een bus. De brommers komen namelijk aan alle kanten voorbij en slingeren overal tussendoor. Zebrapaden zijn er wel, maar zelden zal er een chauffeur daadwerkelijk stoppen. Ren ook niet om nog even snel over te steken als je ziet dat het stoplicht nog op groen staat. Zodra er geen andere mensen oversteken, rijdt iedereen al weer door (rood).

Let goed op je bezittingen en bewaar waardevolle spullen (zoals paspoort) in de hotelkluis en neem een kopie van je paspoort mee. Ook is het handig altijd wat kleinere coupures bij de hand te hebben zodat je gemakkelijk snel iets kunt betalen (en gepast kunt betalen).

thailand bangkok chinatown familiereis kinderen
Eten in Chinatown, Bangkok

Kan ik er op straat eten?

Zeker, en we raden het je ook zeker aan dit te proberen. Geef je ogen goed de kost en ga af op je gezond verstand. Ligt het vlees er al lang? Zijn er veel Thaise klanten? Wordt het goed gebakken of gefrituurd? Je kunt in Thailand fantastisch eten voor heel weinig geld, dus laat de pad krapao moo (gebakken varkensgehakt met basilicum) je goed smaken!

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Beter van niet. Je kunt overal voor weinig geld water in flessen kopen.

Wat als ik ziek word?

De medische voorzieningen in Thailand zijn – zeker in de wat grotere steden – uitstekend. De opleidingen van artsen en verplegend personeel, maar ook de kwaliteit van ziekenhuizen, staat op een zeer hoog niveau, met name van de internationale ziekenhuizen in Bangkok. Dus mocht er zich iets voordoen, dan hoef je niet bang te zijn voor onverantwoorde medische en hygiënische toestanden. Wil je een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis. Eventueel kun je de staf van ons kantoor in Bangkok om meer informatie vragen.

Wat moet ik zeker meenemen?

Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je in Thailand alles kopen (behalve hagelslag), vooral in Bangkok. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

  • Paspoort + kopie
  • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
  • Reisbescheiden
  • Geld, betaalpas en/of creditcard
  • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
  • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
  • Reisapotheek / EHBO-set
  • Zonnebril & hoed / pet
  • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
  • Reis- of taalgids
  • Fototoestel en filmcamera
  • Kleding
  • Wandelschoenen
  • Zwemkleding
  • Slippers
  • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
  • Bril / lenzen artikelen
  • Eventueel reisstekker

Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.

Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Thailand

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Landeninformatie