Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Vietnam'
Vietnam

Uitgebreide landeninformatie Vietnam

Jeroen » April 2024

Op deze pagina lees je alles over Vietnam. Wil je Vietnam graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen door Vietnam. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Top 5 rondreizen Vietnam

Zin in een Vietnamese ontdekkingsreis? Ontdek onze Top 5 Vietnam rondreizen!

Beleef Vietnam: van de adembenemende Halong Bay tot het bruisende straatleven van Ho Chi Minh City, dit is de reis die je blik zal verruimen. Dompel je onder in een land van tijdloze charme, rijke geschiedenis en ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid.

Algemene informatie

Welk woord past er bij Vietnam? Is het bescheidenheid, flexibiliteit? Of trots? Het klopt waarschijnlijk allemaal. De Vietnamezen hebben geleerd dat ze geduldig moeten zijn, omdat ze weten dat wensen niet na een paar dagdromen werkelijkheid worden. Ze weten wat het is om een oorlog te voeren, hoe ze zich moeten verzetten en hoe moeilijk het is om oorlogswonden te laten helen. Maar dat verzet en herstel maakt ze ook trots. Op wie ze zijn als persoon en als land.

shutterstock 1668960349 smiling old vietnamese couple on a farm conical hats non la asian beautiful beauty cheerful family farmer farmers
Lol op het Vietnamese platteland

Vietnam bestaat al zo’n 5 duizend jaar en heeft vaak en lang voor haar onafhankelijkheid moeten knokken. Aanvankelijk herhaaldelijk met de Chinezen, en veel later, toen de Europeanen de rijkdom van de wereld voor zich opeisten, met Portugezen, Spanjaarden, Britten en de Nederlanders. Die wisten de Vietnamezen allemaal goed van zich af te houden, maar dat mislukte halverwege de 19e eeuw toen Frankrijk zich meldde. De Franse overheersing duurde een kleine eeuw, totdat de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog het gebied claimen.

GESPLETEN LAND

De Viet Minh onder leiding van Ho Chi Minh proberen dan al een paar jaar onder zowel de Fransen als de Japanners uit te komen. De macht van deze beweging groeit gestaag en in 1945 roepen zij in Hanoi een eigen communistische regering uit. De afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog versnelt het proces in Vietnam.

In 1954 worden de Fransen door de internationale gemeenschap gedwongen Vietnam definitief te verlaten. Het is de bedoeling dat er een nieuw Vietnam komt, maar door interne onenigheid ontstaat er een gespleten land. Het Noord-Vietnam van Ho Chi Minh en Zuid-Vietnam dat door de Verenigde Staten en Frankrijk wordt gesteund.

Vietnam Cam Thanh Ronde boten
Cam Tanh

China en Rusland helpen de Noord-Vietnamezen en een oorlog tussen noord en zuid blijft niet uit als de Amerikanen in het zuiden worden dwarsgezeten door de Viet Cong, die de communistische idealen van Ho Chi Minh delen.

Ho Chi Minh trekt na jaren van oorlog aan het langste eind. In 1975 vallen zijn manschappen Saigon binnen en dan stopt de strijd. Het is het begin van de socialistische republiek Vietnam.

GANGENSTELSEL

Die oorlog is belangrijk, omdat er nog overal in Vietnam belangrijke herinneringen aan zijn. Van de opgebaarde gebalsemde leider Ho Chi Minh in zijn mausoleum in Ho Chi Minh City (zoals Saigon nu wordt genoemd), van het indrukwekkende gangenstelsel van de Cu Chi tunnels waar rebellen en burgers schuilden, tot het Reunification Palace, waar de president van Zuid-Vietnam woonde en in 1975 de Noord-Vietnamese tanks door de omheining reden.

Vietnam Sapa 3
Sapa

ETEN OP TAFEL

Begin geen gesprek over politiek of religie. Dat is altijd verstandig, maar zeker in een land waar de wonden van oorlog nog relatief vers zijn. Het is tegelijkertijd niet zo dat de Vietnamezen hier dagelijks onder gebukt gaan. Ze hebben wel andere zorgen, er moet eten op tafel komen.

De Vietnamezen zijn inmiddels echt wel gewend aan vreemde bezoekers en dus ook vaak net zo nieuwsgierig naar die snoeshanen in korte broeken als omgekeerd. Je zult veel vriendelijke Vietnamezen ontmoeten. Begin dus wel een praatje, maar beter over het heerlijke eten dat wordt klaargemaakt. Daar praten zij ook liever over.

De zandduinen in Muine

Die bijna 100 miljoen (!) Vietnamezen zijn dus trots op hun land, op hun eten, en meer nog op hun cultuur. Er is hier veel moois te zien, aan tempels en pagodes (een ruime meerderheid is boeddhist), aan theehuizen, winkeltjes en overdekte en drijvende Vietnamese markten.

Vietnam heeft meer dan 3200 kilometer kustlijn, duizenden eilanden, baaien, rivierdelta’s, watervallen, en nationale parken vol bijzondere dieren.

Bestemmingen

Halong Bay

Vietnam Halong Bay 3
Halong Bay

Alleen Halong Bay is al een goede reden om naar Vietnam te gaan. De baai heeft een oppervlakte van 1500 vierkante kilometer! Het is een grote in de rotsen uitgesleten zee, waar duizenden kalkstenen pieken nog boven het water uitsteken en nu eilandjes vormen.

Er bestaat geen mooiere manier om dit gebied te zien dan een dag en een nacht met een jonk, een klassiek Vietnamees cruise schip, een tocht door de baai te maken. Het licht en het decor veranderen doorlopend en je mobieltje wordt roodgloeiend van het fotograferen.

Hanoi

Hanoi
Hanoi

De hoofdstad van Vietnam is niet de grootste stad van het land, dat is Ho Chi Minh City, maar wel een erg leuke stad met karakteristieke wijken. De bekendste is het Old Quarter. Het barst er van de cafeetjes, koffietentjes en restaurants. Je zult hier, net als andere reizigers, min of meer automatisch naartoe worden gezogen, maar toch is de wijk nog altijd het domein van de Vietnamezen. Zij handelen hier, doen hun zaken, of drinken op een krukje op een hoek een kopje koffie.

Een andere plek die je wilt bezoeken is het Hoan Kiem meer. Hier zie je in de vroege ochtend oudere Vietnamezen Tai Chi beoefenen en joggers. In de namiddag komen er veel mensen om een wandeling en een praatje te maken. In het weekeinde is het nog drukker. Dan wordt er ook eten verkocht en zijn er vaak optredens.

Ninh Binh

Ninh Binh
Ninh Binh

Dit is een van de meest overrompelende natuurgebieden van Vietnam. Bij Tam Coc zie je hoe een kronkelende rivier door een vallei vol rijstvelden een weg vindt langs spitse met bomen begroeide rotspieken. Je kunt met een bootje over die rivier varen en daarna vanaf een van de toppen het hele panorama bekijken.

Het allermooist is het uitzicht vanaf de Hang Mua piek. Dat is echt een flinke klim naar boven, maar je wordt beloond. Op de top is het moeilijk je ogen te geloven.

Hoi An

Hoi An
De sfeervolle straatjes van Hoi An

Het oogstrelende stadje Hoi An kan op veel sympathie van bezoekers rekenen. Iedereen voelt zich hier snel thuis. Hoi An bestaat al eeuwen, is rustig en pakt bekenden en onbekenden in met de versieringen in de straten, de smalle kanaaltjes en bruggetjes, de houten Chinese shophouses en soms goed verborgen tempeltjes.

Da Nang

Vietnam Ba Na Hills Golden Bridge
Golden Bridge nabij Da Nang, Vietnam

Een van Vietnams meest geliefde strandbestemmingen. Het ligt in Centraal-Vietnam aan de Zuid-Chinese Zee. De stranden zijn lang en breed. Er is voor gezorgd dat alles wat een verblijf in een badplaats aantrekkelijk maakt ook in Da Nang aanwezig is, van restaurants tot watersport en nachteven.

Voor een mooi overzicht over zee en strand kun je het kabelbaantje naar de Ba Na Hills nemen. Daar vind je ook de (intussen zeer beroemde) Golden Bridge. Twee reusachtige handen houden een 150 meter lange voetgangersbrug vast. Een bijzonder uitkijkpunt.

Ho Chi Minh City

vietnam ho chi minh city saigon ho chi minhstad
Ho Chi Minh City (Saigon)

De grootste stad van het land en het culturele en zakelijke middelpunt. Interessant omdat hier nog veel valt te zien van de Franse overheersing (de Notre-Dame kathedraal, bijvoorbeeld) en de Vietnamoorlog.

Het Reunification Palace is het voornaamste overblijfsel uit de tijd dat Vietnam nog uit twee landen bestond. Hier woonde de president van Zuid-Vietnam en de verovering van dit paleis door de Noord-Vietnamezen was een beslissend moment in de oorlog tussen de twee Vietnams.

Eigenlijk is er sinds dat moment aan de inrichting van het paleis niks meer veranderd. Het is daarom niet alleen een inkijkje in dat conflict, maar ook een tijdmachine die je naar de jaren 60 en 70 transformeert.

Mekong Delta

vietnam mekong delta chau doc boot
Chau Doc

Meer dan 40 duizend (!) vierkante kilometer moeras, meren, drijvende markten, rivieren, mangrove, rijstvelden en pagodes. De natuur is hier al eeuwenlang de baas en de mensen hebben zich bij dat lot neergelegd.

Dat ze er het beste van weten te maken, blijkt op de Cai Be en Cai Rang drijvende markten. Een wirwar van bootjes waarop iedereen zijn handel aanprijst of op zoek is naar de beste deal.

Sapa

shutterstock 487942870 rice fields on terraced mu cang chai yenbai vietnam prepare harvest northwest sapa field food nam system viet asian
Sapa

Nog zo’n onvergetelijk natuurgebied. Sapa is een aaneenschakeling van groene en gele rijstterrassen in de Muong Hoa vallei. Je hebt hier ook de mogelijkheid eens nader kennis te maken met de Hmong, Tay of Dao, een van de minderheden van Noord-Vietnam.

Je wandelt er de mooiste trekkings. Langs hilltribe dorpjes, door de vallei of de uitlopers van de ruim 3000 meter hoge Fansipan berg (je kunt hier trouwens ook met een kabelbaan naar de top!).

Nha Trang

Nha Trang 1
Nha Trang

Nha Trang is waarschijnlijk de bekendste badplaats van Vietnam. Als je de stranden ziet, weet je ook waarom. Het Nha Trang strand is 6 kilometer lang en wordt begeleid door een levendige promenade waar op alle momenten van de dag genoeg te doen is als je even genoeg hebt van het zand en de zee.

Nha Trang is ook een favoriet van snorkelaars en duikers. In de buurt kun je meer van de geschiedenis van dit gebied ontdekken bij de belangrijke Cham Towers en de Long Son pagode.

Hue

Vietnam Hue Hien Lam Paviljoen
Hien Lam Paviljoen, Hue

Hue was in de 19e eeuw de keizerlijke hoofdstad van de Nguyen dynastie. Dat voorname voorkomen is de stad nog altijd niet kwijt. De stevig ommuurde citadel is de belangrijkste reden Hue te bezoeken. Binnen die muren en de slotgracht liggen de restanten van tempels, pagodes en Forbidden Purple City, destijds het paleis van de keizer.

Ook in de omgeving van deze fraai aan de Perfume rivier gelegen stad zijn nog tombes, tempels en parken te zien die uit deze tijd stammen. Mooi voorbeeld is de Thien Mu pagode, bijgenaamd Heaven Fairy Lady Pagoda.

Duurzaam reizen

Wat kun je doen om jouw Vietnam reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

-Eet eens street food. Vietnam heeft een reputatie te verliezen! Het is niet alleen avontuurlijk, leuk en heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.

-Vietnam is een van de landen waar nog veel kinderen (vooral meisjes) worden ingezet om via prostitutie geld te verdienen. Er wordt geschat dat 15% van de vrouwen in de prostitutie in Vietnam minderjarig is. Mocht je dit zien of vermoeden, waarschuw dan de Vietnam Child Helpline via telefoonnummer 111 (gratis), of kijk op dit blog over gedragscodes voor meer informatie en adressen.

-Op veel plekken in Vietnam (en dan vooral in het noorden) kun je tijdens je reizen verblijven in een homestay. Ze staan vaak midden in de natuur en worden gerund door lokale families. Je steunt zo de lokale bevolking, en al helemaal als je ook eens een markt in de buurt bezoekt. Laat je insipreren door Sustainable Vietnam, een website van het Vietnamees Toeristenburo met ecovriendelijke initiatieven.

Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen

vietnam ha giang ma pi leng pass
Ma Pi Leng Pass, Ha Giang

Beste reistijd

Vietnam heeft een duizenden kilometers lange kustlijn. Omdat het zo’n smal en lang land is, is het handig de beste reistijd per regio te bespreken.

Het noorden. Dit bergachtige gebied is het hele jaar door minder zomers dan de rest van Vietnam. Van december tot februari kan het hier behoorlijk fris zijn. Tussen april en september is het het warmst (met temperaturen tot hoog in de 30 graden Celsius), maar valt er ook de meeste regen. Kortom: voor het noorden is oktober tot en met december de beste reistijd.

Het midden. Dit is het zonnigste gebied van Vietnam. En dat komt mooi uit omdat hier de meeste badplaatsen liggen. Tussen februari en augustus heb je hier het beste weer, het droogste weer ook. In het najaar gaat het vaker regenen en soms trekt er een tyfoon voorbij. Het is niet zo dat het elke dag de hele dag regent.

Het zuiden. Hier is het droge seizoen van december tot mei en in de rest van de maanden regentijd. Dat hoeft geen probleem te zijn omdat het meestal om losse buien gaat. In de Mekong Delta kan het in de zomermaanden erg warm worden.

Visum

Als je naar Vietnam wilt, heb je altijd een visum nodig (en dat geldt ook voor kinderen). Als je op vakantie gaat en niet langer dan 30 dagen wilt blijven, en maar 1 keer het land in wilt reizen, kun je het beste een e-visum aanvragen. Dat is een digitaal visum waarmee je Vietnam in mag. Gebruik voor de aanvraag het formulier op de officiële website van de Vietnamese overheid.

Vraag je e-visum op tijd aan (maar niet langer dan 90 dagen voordat je in Vietnam aankomt). Gebruik een pasfoto in kleur. Je mag geen bril (hoed of pet) dragen op de foto en deze moet tegen een egale lichte achtergrond zijn gemaakt. Je moet afrekenen met een creditcard.

Een (werk)dag of vier na je digitale aanvraag ontvang je een bevestigingscode, en later je visum. Maak een print van het visum en neem die mee. Je paspoort moet bij aankomst in Vietnam nog 6 maanden geldig zijn en twee lege bladzijden hebben.

Dit is het beste visum voor reizigers die per vliegtuig of over land in Vietnam arriveren. Kom je met de boot vanuit Cambodja, vraag dan vooraf via de ambassade een visum aan.

vietnam vissers vrouwen herstellen netten
Vietnamese vissersvrouwen herstellen netten

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor Vietnam zijn:

 • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
 • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

In sommige delen van Vietnam komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

Internet

Steeds meer Vietnamezen hebben een mobiele telefoon, en zeker alle jonge Vietnamezen. Overal is internet en je kunt voor weinig geld een simkaart kopen. Grote aanbieders zijn VNPT (Vietnam Post & Telecommunication), Viettel, FPT, Vinaphone, Vietnamobile en MobiFone.

De kwaliteit van het internet is goed. Verreweg de meeste hotels, guesthouses, restaurants, bars bieden WiFi aan. Vietnam behoort tot de meeste strikte landen als het om internet-vrijheid gaat. In veel internetcafés wordt het digitale verkeer in de gaten gehouden. Pas dus op met politiek gevoelige informatie.

vietnam can tho floating market drijvende markt
Drijvende markt bij Can Tho

Tijdsverschil

In Vietnam is het in de zomertijd 5 uur later dan in Nederland en België in de wintertijd 6 uur.

Geldzaken

In Vietnam gebruiken ze de munteenheid de dong. Er zijn tien bankbiljetten met waardes oplopend van 500 tot 500.000 dong. Reken je niet rijk, de kleinste is zo weinig waard dat die amper wordt gebruikt. Een kop koffie kost je al gauw 50.000 dong.

Je kunt in Vietnam bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

Handig om te weten: je kunt in Vietnam niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Eten

Vietnam eten
Mmmm.. Vietnamees eten

Vietnamees eten is zo populair dat het tegenwoordig overal in de wereld wordt gegegeten. Heel simpel: wie heeft er nog nooit een loempiaatje op?

De kracht van de Vietnamese keuken is dat er heel veel verse kruiden en groentes worden gebruikt, dat de meeste gerechten niet heel erg pittig zijn (maar wel lekker), en dat er weinig olie, melkproducten of suiker aan te pas komen (maar wel veel vissaus). Er wordt veel rijst en rijstnoedels gegeten, maar -als gevolg van de Franse koloniale tijd- ook nog altijd baguettes.

Wat moet je zeker proeven?

 • Goi Cuon. Dit zijn doorschijnende loempia’s van rijstpapier met groente, koriander (of munt), garnalen of varkensgehakt (of gebarbecuede reepjes varkensvlees). Daar hoort dan een hartige (pinda)saus bij.
 • Banh Mi. Vietnamese baguette. De baguette is blijven hangen nadat de Fransen uit Vietnam vertrokken, al hebben de Vietnamezen er wel helemaal een eigen broodje van gemaakt. Voor een eenvoudige Banh Mi heb je naast baguette, ei, paté, gebarbecued varkensvlees, komkommer, tomaat, wortel en kruiden nodig.
 • Ca Phe Trung. Egg Coffee. Geen gerecht natuurlijk, maar wel bijzonder genoeg om een keer te proberen. Doe het in Hanoi, want daar komt deze eier-koffie oorspronkelijk vandaan. Giang Cafe is het etablissement waar het troostrijke kopje het langst wordt geschonken. Wat proef je? Koffie…… en ei.
 • Pho. Als je dit niet ergens in Vietnam hebt gegeten (of gaat eten) ben je in een ander land geweest (of in het verkeerde land). Pho is een hartige bouillon met rijstnoedels, kruiden en vlees. Dat kan kip zijn, rundvlees of eend. Niet overal in Vietnam wordt dezelfde Pho gemaakt. Verschillende regio’s hebben allemaal eigen versies.

Er valt nog veel meer te proberen en te genieten, dus ga vooral op zoek en geef je smaakpapillen de kans nieuwe gerechten te proeven. En vergeet niet dat Vietnam een reputatie te verliezen heeft als het om street food gaat.

Feestdagen en vrije dagen

Vietnam Tet Ao Dai kleding gele Hoa Mai bloem
Vietnamees nieuwjaar

De meeste Vietnamezen krijgen van hun baas tien dagen vakantie. Daarnaast moeten ze het hebben van regionale of nationale feestdagen. Tegen de tijd dat zo’n feestdag begint, zie je dat veel mensen op de trein of de bus stappen om zich met hun familie ergens anders in het land te herenigen.

Dit zijn een paar van de belangrijkste nationale feestdagen:

 • Tet. Tet Nguyen Dan (het feest van de eerste ochtend), zoals het voluit heet, wordt al meer dan duizend jaar gevierd en is het belangrijkste feest van Vietnam. Beschouw het als het Vietnamese nieuwjaar. Er worden voornemens gemaakt en het wordt gezien als een moment om je leven te veranderen (mits nodig). Tet begint op de eerste dag van de eerste maand volgens de maankalender (in januari of februari), maar kan meerdere dagen duren. Uit bijgeloof maken Vietnamezen die dag hun huis niet schoon, maken ze geen ruzie en dragen ze geen zwarte of witte kleding.
 • Reunification Day. Dag van de Hereniging (op 30 april). De officiële naam van deze publieke feestdag is Dag van de Zuidelijke Bevrijding voor Nationale Hereniging. Er wordt bij stilgestaan dat op 30 april 1975 Noord-Vietnamese strijdkrachten en de Vietcong de stad Saigon veroverden waardoor in feite een einde aan de Vietnam oorlog kwam.
 • National Day. Op 2 september wordt elk jaar herdacht dat president Ho Chi Minh op 2 september 1945 in Hanoi de onafhankelijkheidsverklaring voorlas en de Democratische Republiek Vietnam uitriep. In 1976 gingen Noord- en Zuid Vietnam samen verder als de Socialistische Republiek Vietnam.

Veelgestelde vragen

In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Vietnam.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

Voor tempels geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. ‘Dress for the pagoda, not the dancefloor’, hebben we in Vietnam weleens gehoord. Dus: nooit blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen.

Een lange broek of rok/jurk is de beste keuze (geen leggings). Een korte broek of rok die tot op de knie komt wordt soms toegestaan, maar waarom gokken? Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken. Ga je naar het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, doe dan een lange broek of rok/jurk aan.

vietnam zuid vietnam cao dai temple tempel
Gelovigen in de Cao Dai tempel in Zuid-Vietnam

Moet ik een reisstekker meenemen?

Voor Vietnam is dit meestal niet nodig. De netspanning is 220 V en de frequentie 50 Hz, wat overeenkomt met de netspanning in Nederland en België. Alhoewel Vietnam minstens drie verschillende soorten stopcontacten heeft, passen op de meeste ervan Europese stekkers. Mocht je onverwachts een keer een stopcontact tegenkomen waarbij dit niet het geval is, kun je in de buurt vast een reisstekker kopen. Heb je thuis al een reisstekker, gooi ‘m dan voor de zekerheid in je koffer.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

 • Brommers. Het verkeer beweegt zich als een massale school vissen door de straten van de grote steden. Een groot deel ervan bestaat uit brommers. Oversteken is dus een kunst op zich. Kijk goed hoe de Vietnamezen het doen: ze wandelen rustig naar de andere kant van de weg, zorgen dat ze gezien worden en maken geen onverwachte bewegingen. Het klinkt raar, maar dit gaat wonderlijk goed.
 • Een glimlach doet wonderen. Veel oudere Vietnamezen spreken geen of slecht Engels, een glimlach is dan de perfecte manier om op een aardige manier contact te maken. Het helpt echt! Veel jongere Vietnamezen leren wel Engels en willen vast dolgraag een praatje maken.
 • Roken. Het lijkt wel of iedereen in Vietnam nog rookt. Zelfs op plaatsen waar we het in Nederland en België niet meer gewend zijn.

Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

Kan ik er een auto of scooter huren?

Dat kan wel, maar dit raden we af in verband met de vele ongelukken die er gebeuren. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Vietnam zijn de scooters die je huurt van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

vietnam mekong delta ta pa pagode ta pa hill tri ton town
Ta Pa pagode op Ta Pa Hill, Tri Ton Town in Vietnam

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Fooi geven is geen gangbaar gebruik in Vietnam. Het wordt dan ook niet verwacht, behalve op locaties waar chauffeurs en gidsen veel met toeristen te maken hebben. Zij zijn het inmiddels gewend dat ze wat extra krijgen. Omdat de lonen in Vietnam erg laag zijn, wordt een fooi uiteraard wel zeer op prijs gesteld.

Is het er veilig om rond te reizen?

Vietnam is een veilig land om te reizen. Je kunt je eigen veiligheid bevorderen door goed op te letten, net zoals je waarschijnlijk thuis doet. Zwaai niet met veel geld of credit cards, houd altijd wat klein geld apart. Draag geen opvallende juwelen en let op je tas en je telefoon. Gedraag je beleefd (en rustig) en houd er wat kleding betreft rekening mee dat Vietnam een conservatief land is. In Vietnam wordt bijvoorbeeld ook niet openlijk gekust of omhelst.

Kan ik er op straat eten?

Als je ergens heerlijk street food kunt eten is het hier. Probeer zeker een keer Pho, de beroemde Vietnamese noedels, of -nog beroemder- loempiaatjes of een Vietnamese baguette Banh Mi. Gebruik bij street food je gezond verstand: kijk of er veel Vietnamese klandizie is en of het eten er vers uitziet. Eet smakelijk!

shutterstock 242994574 portrait a woman roasting kebabs vietnam vietnamese food smile happy market traditional asia asian business pork re
Verkoopster van Vietnamese kebab

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Nee, niet doen. Je kunt overal voor weinig geld water in flessen kopen.

Wat als ik ziek wordt?

De medische voorzieningen in Vietnam zijn in de privé ziekenhuizen van de wat grotere steden goed. Er is een aanzienlijk verschil tussen de privé ziekenhuizen en de ziekenhuizen van de overheid. Kies altijd voor een privé ziekenhuis. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met je verzekeraar.

Wat moet ik zeker meenemen?

Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je in Vietnam altijd nog kopen wat je aan kleding vergeten bent, vooral in Hanoi en Ho Chi Minh City.

Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

 • Paspoort + kopie
 • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
 • Reisbescheiden
 • Geld, betaalpas en/of creditcard
 • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
 • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
 • Reisapotheek / EHBO-set
 • Zonnebril & hoed / pet
 • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
 • Reis- of taalgids
 • Fototoestel en filmcamera
 • Kleding
 • Wandelschoenen
 • Zwemkleding
 • Slippers
 • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
 • Bril / lenzen artikelen
 • Eventueel reisstekker

Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.

Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Vietnam

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Vietnam
Landeninformatie