Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Eilandinformatie Bali'
Indonesië

Eilandinformatie Bali

Jeroen » Februari 2024
indonesie bali jatiluwih rijstterrassen
Jatiluwih rijstterrassen op Bali

Bestaat er een ander eiland dat zo geliefd is omdat de sfeer zo mystiek is, het gevoel van vrijheid groot, en dat zowel een paradijs is voor liefhebbers van nachtelijke feestjes als voor mensen die de spiritualiteit van tempels en yoga prefereren?

Bali is een Indonesisch buitenbeentje. Het is hindoeïstisch en dat geeft het eiland een originele eigen cultuur en sfeer. De kleurrijke party’s en ceremonies, de opvallende tempels, de traditionele ambachten, de dans en gamelan muziek, en de Balinese keuken, zijn de fundamenten van dit bijzondere eiland.

Het is dus niet zo gek dat bezoekers al eeuwen niet uitgepraat raken over Bali. De loftuitingen zijn onuitputtelijk: het verborgen paradijs, het laatste paradijs op aarde, de ochtend van de wereld, het eiland van de goden, het eiland van duizenden tempels, de smaragd van Azië, of het eiland van de lachende mensen. Het ene klinkt nog beter dan het andere, het houdt niet op.

Los van die mooie sfeer en unieke cultuur heeft Bali behoorlijk wat te bieden. Om te beginnen is er het strand, zijn er grotten, vulkanen, tempels (neem de Pura Tanah Lot, de tempel op een rots in zee), kun je er snorkelen en duiken, en zie je er in het wild nog dolfijnen en hippies (want Bali is al sinds de jaren 60 een hippie paradijs). 

indonesie bali seminyak beach kuta
Seminyak Beach, Bali

Top 5 rondreizen Bali

Wil je ook naar Bali? Kijk dan eens naar deze Top 5 van Bali rondreizen. Zoals je ziet: je kunt Bali ook geweldig combineren met andere Indonesische eilanden.

Algemene informatie

Als je de kaart van Indonesië bekijkt zie je hoe groot dit eilandenrijk is. Als je niet weet waar Bali precies ligt, kun je het waarschijnlijk pas na goed zoeken vinden. Grote eilanden als Sumatra, Kalimantan, Sulawesi en Papoea trekken de aandacht weg van Bali, dat tussen Java en Lombok ligt.

Voor reizigers die wel willen reizen, maar niet alle tijd van de wereld hebben, is een bezoek aan Bali niet alleen perfect te combineren met Java en Lombok, maar zelfs ook met de Komodo eilanden en Zuid-Sulawesi.

Dat klinkt uitnodigend, toch? Maar er is meer, want ook de prachtige kleine eilanden Gili Trawangan (voor de kust van Lombok) en de tot de provincie Bali behorende eilandjes Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zijn gemakkelijk te bereiken.

indonesie bali nusa penida familie
Vader en zoon bij Nusa Penida, in de buurt van Bali

Bij een relatief klein eiland als Bali (145 kilometer van oost naar west en 85 van noord naar zuid) verwacht je wel veel strand, maar toch minder snel dat er veel bergen en vulkanen zijn.

Twee van de bekendste actieve vulkanen (zorg dat je minstens een van de twee ziet als je op Bali bent) zijn Mount Agung op Oost-Bali (meer dan 3.000 meter hoog!) en aan de noordkant van Bali vind je Mount Batur, bijna 2000 meter hoog). Beiden hebben ze grote uitlopende komvormige kraters die tientallen kilometers lang zijn.

LET OP Bij aankomst op Bali moeten toeristen een belasting van 150.000 Indonesische rupiah betalen (dat is ongeveer 9 euro). Aangeraden wordt deze vooraf via de LoveBali website van de overheid met je creditcard te betalen.

STRANDEN

De bekendste stranden liggen in het zuiden van Bali. Zelfs als je er nog niet geweest bent, ken je mogelijk de namen Kuta, Seminyak en Jimbaran. Ze zijn uiteraard niet heel erg rustig, mocht je daarnaar op zoek zijn, maar eerlijk gezegd draagt de drukte bij aan de sfeer.

Het zijn nog altijd populaire stranden en terecht. Het is er heerlijk om een avond door te brengen, voor het nachtleven of om vanuit je zitzak op het strand van een cocktailtje te genieten.

indonesie bali kuta beach strand
Kuta Beach, Bali

Je kunt namelijk ook moeiteloos voor een rustiger strand kiezen. Dat is zo fijn aan Bali. Neem Sanur aan de oostkust; Candidasa, vaak ook de uitvalsbasis voor snorkelaars en duikers, of Uluwatu, met haar smalle stranden langs hoge klifrotsen.

GODEN

Bali wordt ook wel het Land van de Goden genoemd. Dat komt vast door de mystieke laaghangende mist rond vulkanen en de serene rust van de rijstterrassen, maar toch vooral omdat Bali veel tempels heeft. Vandaar die andere bijnaam: het Eiland van de Duizend Pura’s. Een pura is een Balinese hindoetempel.

Wist je dat rond Bali zeven zeetempels staan? Ze zijn in de 16e eeuw gebouwd door een monnik als eerbetoon aan de hindoegoden en werden daarom geacht het eiland te beschermen. Het was de bedoeling dat ze een keten vormden waardoor je van de ene naar de andere kon kijken. De bekendste van deze zeetempels is Tanah Lot (‘het land in zee’).

indonesie bali tanah lot tempel
Tanah Lot tempel

Eenmaal op Bali zul je ontdekken dat er niet alleen zeetempels zijn, maar ook watertempels. Deze staan niet aan de kust, maar werden lang geleden in de buurt van rijstvelden gebouwd om te helpen met de irrigatie van het water.

De Pura Ulun Danu tempel is niet alleen een van de belangrijkste watertempels, maar ook een van de meest vooraanstaande hindoetempels van Bali, en in ieder geval een van de mooiste. De watertempel ligt prachtig en sereen aan de rand van het Bratan meer in de bergen van Bedugul.

Omdat de lucht hier koel is, hangt er vaak een mystieke mist op het meer en rond de tempel. Deze kleine tempel bestaat maar uit een paar stoepa’s en pagodes, en meer lijkt niet nodig want het oogt perfect.

indonesie bali bratan ulun danu tempel
De Ulun Danu tempel

Bestemmingen

Bali is niet verschrikkelijk groot. Je kunt in een uur of drie van noord naar zuid rijden of van oost naar west. Niettemin hebben we hier Bali voor je opgedeeld in regio’s, dan zie je gemakkelijker wat je niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Bali.

Centraal-Bali

Ubud

Ubud is zonder twijfel één van de bekendste stadjes van Bali. Het wordt vaak gezien als het culturele, religieuze en artistieke middelpunt van het eiland. Het trekt sinds mensenheugenis kunstenaars en hindoes aan, en -niet onbelangrijk- het ligt prachtig in het regenwoud, tussen rijstvelden en ravijnen.

Je kunt hier heerlijk fietsen, gaan riverraften op de Ayung rivier of je volgt een kookcursus. En vergeet het apenbos niet. Het apenbos van Ubud (Sacred Monkey Forest Sanctuary) is het leefgebied van honderden makaken. Volgens de overleveringen beschermen de apen de tempels die hier liggen. Die gedachte past in het hindoeïstische streven naar een harmonieuze verhouding tussen de natuur en de mens. Je kunt rondwandelen door dit mooie stuk jungle.

indonesie bali ubud apenbos monkey forest
Het apenbos in Ubud

Tirta Empul

Pura Tirta Empul is een belangrijke hindoe watertempel. De collectie bronnen (‘tirta empul’ betekent heilige waterbron) trekt drommen gelovigen die even willen baden. Het levert veel activiteit in deze verder erg fraaie tempel op.

Gunung Kawi

Nog een bijzondere tempel: Gunung Kawi in het dorpje Tampak Siring. Hier bevindt zich een archeologisch complex daterend uit de 11e eeuw. Er loopt vanaf de tempel een prachtig voetpad met ongeveer 315 treden tussen de rijstvelden door.

Jatiluwih

In het hart van Bali ligt Jatiluwih, eerder een gemeenschap van rijstboeren die her en der tussen de rijstvelden wonen, dan echt een stad. Dat het hier zo landelijk is resulteert in (volgens velen) de mooiste rijstterrassen van Bali. En dat zegt wat! Veel mensen vergeten deze 600 hectare aan rijstvelden te bezoeken en dat is echt een gemis. We hadden ook beter moeten weten, Jatiluwih betekent namelijk ‘echt mooi’ in het Balinees.

indonesie java ubud jatiluwih
Jatiluwih

Oost-Bali

Candidasa

Deze badplaats is geheel onterecht vaak alleen de uitvalsbasis voor bezoekers die in Oost-Bali de omgeving gaan verkennen. Daar hebben ze helemaal gelijk in, maar het is wel zonde om het strand hier te vergeten. Zo is Virgin Beach perfect voor een late middag aan het strand. Het water is helder, het strand zacht; je kunt er ligbedden huren en op je gemak een drankje of een lokale snack doen.

Heaven’s Gate

Wat moet je hier echt bezoeken? Die begint met Pura Penataran Agung Lempuyang, een hindoe tempel. Van alle foto’s die je ooit van Bali hebt gezien, herken je hier onmiddellijk Heaven’s Gate. Niet alleen de tempel is prachtig, dat geldt ook voor het landschap dat er omheen ligt.

Kintamani

Kintamani ligt in het noordoosten van Bali aan de vulkaankrater van Mount Batur. De vulkaan en het meer dat ernaast ligt zijn de belangrijkste ingrediënten voor een buitengewoon fotogeniek landschap.

indonesie bali candidasa pura penataran agung lempuyang heavens gate
Pura Penataran Agung Lempuyang tempel, oftewel Heaven’s Gate

Zuid-Bali

Sanur

Het strand van Sanur is lang en zacht, het water niet al te diep en zeker niet te koud. Hier en daar liggen op het strand nog van die typische jukung (of cadik) vissersboten. Feitelijk zijn het kano’s met aan beide kanten een steun voor de balans.

Sanur heeft een kilometer of 7 kust, en een groot deel daarvan kun je bewandelen via de Sanur boardwalk. Met wat geluk zie je dat er jonge zeeschildpadden worden uitgezet in zee, maar anders is er genoeg langs het strand te beleven. Er zijn bars, restaurants en winkels. Ga bijvoorbeeld lekker street food eten bij de Sindhu avondmarkt.

In en rond Sanur is er meer dan genoeg watersport te doen. Snorkelen, waterskiën, parasailing, of met de onvermijdelijke bananenboot. Je kunt ook gewoon aan het strand op een terras gaan zitten en het allemaal aankijken.

indonesie bali sanur strand
Het strand van Sanur

Seminyak, Kuta, Jimbaran, Canggu

Deze vier plaatsen (we moeten eigenlijk zeggen: stranden) liggen keurig op een rijtje aan de westkust van Zuid-Bali. Ze vormen het kloppende hart van deze regio, de meest populaire plekken van het hele eiland. Je vindt er kilometers lange stranden, beach clubs, boetiekjes, shopping malls, nachtleven en een grote keuze aan restaurants.

Tanah Lot

Als ergens het woord iconisch op Bali betekenis heeft, dan is het bij de Tanah Lot tempel. Als je in je leven maar vijf foto’s van Bali hebt gezien, dan zit er zeker een bij van deze tempel op de rotsformatie Tanah Lot. Al in de 16e werd deze tempel hier gebouwd.

Het is niet alleen een oude tempel, maar ook een van de belangrijkste in een keten van zeetempels (opgedragen aan de goden van de zee) die rondom het eiland liggen. Bij de tempel leven giftige zwarte slangen, die -zegt men- de tempel tegen ongewenste bezoekers bewaken.

Noord-Bali

indonesie bali lovina dolfijn
Dolfijn in Lovina

Lovina

In Lovina valt het zwarte zand van de stranden aan de Java Zee als eerste op. Toch zijn het mooie stranden en kun je -als je zou willen- van Lovina Beach naar Singaraja wandelen. Je komt langs kleine dorpjes, waar het Balinese leven meer kans krijgt z’n gang te gaan, omdat er simpelweg minder buitenlandse bezoekers komen.

Toch heeft Lovina een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Bali. Je kunt hier in de wateren rond deze badplaats nog dolfijnen zien. Maak een boottocht van een paar uur en grote kans dat je deze fascinerende dieren in het wild kunt aanschouwen.

West-Bali

Pemuteran

Als je je af wilt vragen waarom er maar zo weinig mensen op dat prachtige strand zijn waar jijzelf bent, ga dan naar Pemuteran aan de noordelijke kust van West-Bali. Je kunt hier snorkelen tussen het mooiste koraalrif, je bent dicht bij Bali Barat National Park en bij Menjangan eiland.

indonesie bali pemuteran nemo vis clownfish
Nemo vissen bij Pemuteran, Bali

Plus: geniet van het uitzicht bij het tweelingenmeer Buyan en Tamblingan. Ze liggen gebroederlijk naast elkaar. Het zijn twee van de drie grote meren die in vulkaankraters in dit bergachtige tropisch regenwoud zijn ontstaan. En we hadden het eerder al over de Ulun Danu tempel, ook die is hier in de buurt.

Menjangan Eiland

Dit afgelegen eiland, helemaal op de noordelijke kop van West-Bali, ligt misschien een beetje uit het zicht, maar je kunt het maar beter op je ‘things to do’ lijstje zetten. Menjangan eiland is waar je niet alleen het meeste onderwaterleven rond Bali kunt zien, maar ook het mooiste. Blikvangers hier zijn de anemoonvissen, beter bekend als Nemo vissen.

De Nusa-Eilanden

Nusa Lembongan, Nusa Penida en Nusa Ceningan zijn drie kleine tropische eiland, hemelsbreed op minder dan 20 kilometer ten zuidoosten van Bali.

indonesie nusa lembongan nusa penida kelingking beach viewpoint
Kelingking Beach Viewpoint, Nusa Penida

De Nusa-eilanden staan bekend om hun mooie snorkelplekken, de meest prachtige stranden en het kristalheldere water. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat je snorkelend koraalriffen en kleurrijke vissen kunt zien.

Eén van de bijzonderste snorkelplekken hier is Mangrove Point dat aan de noordkant van Nusa Lembongan ligt. Het is een uitgestrekte koraaltuin met een lichte stroming en de mooiste vissen. Niet schrikken: ook is de kans vrij groot dat je hier de reuzenmanta onder water tegenkomt. Ze zijn overweldigend groot maar ongevaarlijk.

indonesie nusa lembongan nusa penida manta rog
Manta rog bij Nusa Penida

Wat mag je hier nog meer niet missen? Nusa Penida! Maak een tocht naar het beroemde Broken Beach, waar het water onder een boog van rotsen in en en uit een kleine baai stroomt. En ga naar Angel’s Billabong, een ongelofelijk helder natuurlijk ‘zwembad’ tussen de rotsen vanwaaruit je de oceaan kunt zien.

Ook het Kelingking Beach Viewpoint mag niet ontbreken. Hier heb je van 200 meter hoogte een fotogeniek uitzicht op een grote rots (die volgens velen op een T-Rex dinosaurus lijkt) die met gezag naast het strand in zee staat.

Jeroen, auteur van het artikel Eilandinformatie Bali

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!