19-daagse rondreis Sumatra, Java en Bali
Drie prachtige, maar totaal verschillende Indonesische eilanden, samengebracht in één reis
- Orang-oetans in het wild spotten. Trekking in Gunung Leuser National Park
- Het spectaculaire maanlandschap van de Bromo vulkaan
- Borobudur en Prambanan. De wereldberoemde tempels van Yogyakarta
- Samosir: eiland in de volgelopen vulkaankrater Lake Toba
- Boeddhistische (water)tempels in Ubud. En een apenbos!
Het woord droomreis is zo’n beetje speciaal voor deze 19-daagse rondreis naar Sumatra, Java en Bali bedacht. Drie prachtige, maar totaal verschillende Indonesische eilanden, samengebracht in één reis.
SUMATRA. Sumatra en spectaculaire natuur zijn bijna synoniem met elkaar. Het eiland heeft bergen, moerassen, vulkanen, regenwouden en watervallen. Er leven tijgers, olifanten, en apen, maar misschien nog unieker: de met uitsterven bedreigde Tapanuli orang-oetan, waarvan er nog zo’n 800 zijn en die alleen op Sumatra leven. Je gaat naar Gunung Leuser National Park op trekking om ze in het wild te spotten. Maar je bezoekt ook vulkanen en kannibalen!
JAVA. Het kloppend hart van de natie, maar ook het eiland van de vulkanen, de ogenschijnlijk eeuwig groene rijstvelden en twee van de beroemdste tempelcomplexen ter wereld: de Borobudur en Prambanan. En Mount Bromo! Deze ligt met nog 4 vulkanen in een krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd, een vreemd ondefinieerbaar landschap, dat net zo goed op de maan zou kunnen zijn.
BALI. Een Indonesisch buitenbeentje. Het is hindoeïstisch en dat geeft het eiland een originele eigen cultuur en sfeer. De kleurrijke feesten en ceremonies, de opvallende tempels, de traditionele ambachten, de dans en gamelan muziek, en de Balinese keuken, zijn de fundamenten van dit bijzondere eiland.
Wil je je reis in stijl afsluiten met een paar dagen aan het Balinese strand? Dan kun je deze eenvoudig verlengen met een paar dagen Sanur. Of wat denk je van Nusa Lembongan? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder.
Dit reisprogramma is geheel op maat te maken
Geïnspireerd geraakt door dit programma? Boek direct, voeg de reis toe aan je reisplan of pas het samen met onze reisexperts geheel aan jouw wensen aan.Je vliegt naar Medan. De vlucht is niet inbegrepen in de prijs. Wij helpen je graag met het zoeken naar een geschikte vlucht.
Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en het op vijf na grootste eiland ter wereld. De voornaamste reden om naar Sumatra gaan is de enorme natuurlijke rijkdom. Dat varieert van bergen, moerassen, vulkanen, regenwouden en watervallen tot meren.
Op het gebied van flora en fauna kun je op Sumatra hele bijzondere dingen zien. Hier groeit de Rafflesia Arnoldii, met een doorsnede van een meter de grootste bloem op Aarde. De bloem groeit in de donkerste delen van het regenwoud en heeft bladeren die eerder aan een paddenstoel dan een bloem doen denken. Opvallende bewoners zijn de Sumatraanse tijgers, olifanten, apen, kaketoes, neushoorns en de met uitsterven bedreigde Tapanuli orang-oetan, waarvan er nog zo’n 800 zijn en die alleen op Sumatra leven.
De komende dagen is Samosir je basiskamp. En dat is leuk, want Samosir is namelijk een eiland op een eiland. Het eiland Samosir ligt in de volgelopen vulkaankrater Lake Toba!
Je vaart naar Simanindo, waar je fietstocht door de omgeving begint. Zo zie je dorpsbewoners de traditionele Batak-volksdans Tortor doen en bezoek je het museum dat gebouwd is in unieke Batak-bouwstijl.
Verderop in Ambarita (je fietst langs dorpjes en rijstvelden) krijg je een nog beter beeld van de Batak. Je ziet hoe men in die tijd woonde en gaat naar Batu Parsidangan, de steen waar de koning van de Batak zat om recht te spreken.
Met de boot ga je vervolgens naar het dorpje Tomok. Hier staat het versierde graf van Batak koning Sidabutar, volgens de overlevering de leider van de eerste bewoners van Sumatra.
Je gaat per fiets of boot (je mag kiezen) terug naar je hotel.
Ga zwemmen. Je kunt heerlijk zwemmen in het Toba meer. Zorg wel dat je even informeert waar je mag en kunt zwemmen.
Proef mie gomak. Mie gomak is de specialiteit van deze regio. Het betekent 'met de hand gemaakte noedels'. Je kunt de op kokos gebaseerde curry als soep of droog eten. Combineer het proeven van deze lekkere curry met een bezoek aan een van de markten waar ze bijvoorbeeld batik verkopen.
Neem een kookles. Wil je zelf leren hoe je de lokale specialiteiten van Sumatra later ook thuis kunt maken, volg dan een kookles. Je gaat mee naar de markt om ingrediënten te kopen en leert vervolgens handige wetenswaardigheden van de Sumatraanse keuken. Uiteraard mag je je baksels zelf opeten.
Voordat je in Berastagi bent, kun je stoppen in een traditioneel Karo Batak dorpje, bij Simalungun King’s Palace. Daar moet je je geen paleis bij voorstellen, maar een prachtig op palen gebouwd langwerpig stamhuis waar de koning en zijn vrouwen woonden.
Ook kun je naar de Sipiso Piso waterval. Dit is met 120 meter een van de hoogste watervallen van het hele land. Het water valt vanuit een gat in de rostwand langs de rotsen en met dennenbos versierde omgeving omlaag. Vooral van een afstandje is het een prachtig gezicht.
Je begint de tocht op een brede, steile weg door het bos. Om je heen hoor je de geluiden van de wilde gibbons. Al snel wordt het pad smaller en uiteindelijk moet je zelfs stukjes over de rotsen. Maar de tocht blijkt het allemaal waard zodra je bij de zwavel dampende krater staat. Een adembenemend uitzicht!
Later deze dag brengen we je naar Bukit Lawang.
Het decor is het Gunung Leuser National Park. Samen met je gids steek je de hangende brug over de rivier over, en maak je een korte wandeling naar boven om een waanzinnig uitkijkpunt te bezoeken. Onderweg heb je een grote kans om wilde orang-oetans vrij door het tropische regenwoud te zien slingeren. Je moet een beetje geluk hebben, want het is geen dierentuin.
Hierna wandel je dieper het Gunung Leuser National Park in om de kleuren, geuren en geluiden van het regenwoud te ervaren. De gids wijst je op zoveel mogelijke wilde dieren en geeft uiteraard een gedetailleerde uitleg over het regenwoud en haar bewoners. Zo zie je mogelijk ook gibbons, bladapen, makaken, vliegende eekhoorns, pauwen of neushoornvogels.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en je energie kun je kiezen uit een kortere wandeling van zo’n 3 uur of een langere wandeling van zo’n 5 tot 6 uur. Bespreek dit met je gids. Na deze bijzondere trekking, word je teruggebracht naar je hotel.
Nadat je vanuit Bukit Lawang in Medan bent aangekomen, krijg je een korte rondleiding om de hoogtepunten van de stad te zien.
Het Istana Maimoon is een paleis dat de sultan van Deli in de 19e eeuw liet bouwen door de Nederlandse architect Theodoor van Erp. Het paleis telt 30 kamers en is nu een museum. Aanvankelijk was het ook de bedoeling daar een moskee te bouwen. Dat pakte echter groter uit en werd de indrukwekkende achthoekige Masjid Raya Medan.
Je wordt op tijd naar de luchthaven gebracht voor je vlucht van een kleine 3 uur naar Yogyakarta, Java.
Yogyakarta is het historische hart van het eiland, de bron van de Javaanse beschaving en cultuur. Het heeft twee van de belangrijkste tempels van het land: Borobudur en Prambanan, die al in de 8e en 9e eeuw zijn gebouw. Het is ook nog altijd het culturele middelpunt van het wajang poppenspel, batik, muziek en dans.
Los daarvan is Yogyakarta een erg leuke en best hippe stad. Het is niet zo groot, maar wel levendig, vooral rond Malioboro. Tegelijkertijd, als je even geen zin hebt in drukte, ben je in een vloek en een zucht de stad uit en sta je zo op het prachtige platteland.
Kraton, het paleis van de sultan, en bijna een leefgemenschap op zich. Het complex van paviljoens, woongedeeltes, markten en winkels is ommuurd en had ooit tienduizenden bewoners binnen die paleismuren. Het bestaat verder uit luxueuze zalen en tuinen. Het gedeelte waar de sultan nog altijd woont, is vanzelfsprekend niet toegankelijk voor bezoekers.
Het Taman Sari Water Castle was het 18e eeuwse buitenverblijf van de sultan. Het bestond uit aangelegde meren met eilanden, baden, tuinen, paviljoens, zwembaden en een moskee. Zeer bijzonder is Sumur Gumuling, de ondergondse moskee. Je moet alleen even goed zoeken naar de geheime ingang!
Prambanan, het (na Angkor Wat) grootste hindoeïstische tempelcomplex van de wereld. Het werd gebouwd in de 9e eeuw en bestond na voltooiing uit meer dan 200 tempelgebouwen. Met de Merapi vulkaan in de achtergond is de centrale compound hier de voornaamste plek. Er staan 16 grotere en kleinere tempels op een verhoogd platform. De grootste en mooiste is Candi Shiva Mahadeva met een 47 meter hoge toren. De tempel is rijkelijk versierd met hemelse wezens, garuda’s, apengoden en andere figuren uit het heldenepos Ramayana.
LET OP: Borobudur en Prambanan zijn op maandag gesloten!
Dit is het grootste boeddhistische monument ter wereld. De piramidevormige stoepa is al meer dan 1000 jaar oud, maar heeft aan zeggingskracht niets ingeboet. Deze bestaat uit miljoenen grijze vulkaanstenen en verbeeldt de mythologische berg Meru. De basis wordt gevormd door vierkante platforms met terrassen (de aarde), daarop liggen meerdere cirkelvormige plateaus (de hemel). Het geheel is verbonden met trappen, waarlangs de gelovigen via reliëfs meer leren over de vroege Javaanse cultuur en het boeddhisme.
We vergeten bijna te vertellen dat je vanaf de top een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Het maakt de beleving van een bezoek aan Borobudur perfect.
Je fietstour begint om 9 uur, je wordt naar het beginpunt gebracht. Via dorpjes, het platteland en marktjes kom je rond half 12 aan bij de Borobudur. Rond half 2 fiets je terug naar het startpunt. De prijzen van het bezoek aan deze tempel zijn niet inbegrepen in deze reis.
LET OP: Borobudur en Prambanan zijn op maandag gesloten!
Malang was tijdens de koloniale overheersing door de Nederlanders een geliefd vakantieoord. Enerzijds omdat Malang wat hoger ligt en dus relatief koel is. Maar ook omdat het centrum van Malang ruim is opgezet met tuinen, parken en brede lanen.
In de middag gaat de reis verder naar Cemoro Lawang, het dorp in de wolken. Het grenst aan de Tengger vulkaankrater en is een van de laatste hindoe nederzettingen op Java.
Mount Bromo is een actieve vulkaan in het Tengger bergmassief. Het is niet alleen een van de hoogste bergen van het land, het heeft ook een van de beste uitzichten van Indonesië, en dat zegt wat. Mount Bromo ligt met nog 4 vulkanen (!) in een krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd, een vreemd ondefinieerbaar landschap, dat net zo goed op de maan zou kunnen zijn. Alle reden om je er ’s ochtends vroeg voor uit je bed te vechten. Mocht je je dat afvragen, Bromo is afgeleid van Brahma, de hindoe god.
Om 4 uur word je opgehaald om met een Jeep naar het uitkijkpunt te gaan. Hierna klim je 246 treden omhoog naar de krater van Mt Bromo. Hier schijnt het ochtendlicht op de rook die uit de krater komt. Langzaam wordt het fantastische uitzicht onthuld.
Na dit avontuur word je teruggebracht naar het hotel voor het ontbijt en vervolgt de reis zich naar Kalibaru.
Je bezoekt de kruidentuin van Kalibaru waar peper, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel groeit. Ook ontdek je Kalibaru Village te voet via de dijk langs de rijstvelden of het dorpspad. En zie je hoe veel Indonesiërs de kost verdienen, met tofu of vee bijvoorbeeld.
Maar wacht even, je kunt ook voordat je op de boot stapt in alle vroegte naar de Ijen vulkaan gaan. Een aanrader!
Tip: Naar de Ijen vulkaan
Om half 5 ’s ochtends begin je aan een van de mooiste tochten van de reis. Per 4×4 rijd je naar het op 1850 meter hoogte gelegen basiskamp van de Ijen vulkaan. Ontbijt wordt geregeld en kun je onderweg eten. Vanaf het basiskamp wandel je zo’n 3 kilometer naar de top van de berg. Onderweg kom je de lokale ‘zwavelmensen’ tegen. Ze werken in de zwavelmijnen en dragen de grondstof de berg af in grote manden. Eenmaal op de top worden je inspanningen beloond met een onvergetelijk mooi uitzicht. Je ziet de groene vulkaankrater en, waar je ook kijkt, een zee van bergtoppen in de wolken.
Let op: de Ijen vulkaan is elke eerste vrijdag van de maand gesloten voor bezoekers.
De Taman Ayun tempel van Megwi. Deze grote en geliefde tempel ligt -voor de afwisseling- helemaal op het land, al zijn er grote vijvers aangelegd om toch het idee van een (voor Bali zo typische) watertempel te bevorderen. De vier 'tuinen' met pagodes, beelden en kenmerkende Balinese poorten liggen in een park, en dat maakt het geheel alleen maar mooier.
Het apenbos van Ubud (Sacred Monkey Forest Sanctuary) is het leefgebied van honderden makaken. Volgens de overleveringen beschermen de apen de tempels die hier liggen. Die gedachte past in het hindoeïstische streven naar een harmonieuze verhouding tussen de natuur en de mens. Je kunt rondwandelen door dit mooie stuk jungle.
De Ulun Danu tempel is een van de belangrijkste hindoetempels van Bali, en in ieder geval een van de mooiste. De watertempel ligt prachtig en sereen aan de rand van het Bratan meer in de bergen van Bedugul. De lucht hier is koel en daardoor hangt er vaak een mystieke mist op het meer en rond de tempel. De kleine tempel bestaat maar uit een paar stoepa's en pagodes, en meer lijkt niet nodig want het oogt perfect.
De chauffeur breng je naar het vliegveld voor je vlucht naar huis.
Aantal personen | Vanafprijs per volwassene |
---|---|
2 personen | € 2480 |
3 personen | € 2136 |
4 personen | € 2074 |
5 personen | € 2071 |
6+ personen | € 1862 |
Inclusief
- Accommodaties zoals vermeld in het programma
- Ontbijt en lunch zoals vermeld
- Transport over land per minibus of auto
- Vlucht van Medan naar Yogyakarta
- Trein van Yogyakarta naar Malang
- Veerboot Java-Bali
- Boot van Parapat – Samosir en Samosir – Parapat
- Engelssprekende gids en entreegelden bij genoemde excursies
- Boottrip naar Simanindo en fietstour
- Klimtocht naar Sibayak
- Orang-oetan trekking
- Stadstour Medan
- Kraton, Taman Sari Water Castle en Prambanan tempel
- Borobudur fietstour
- Stadstour Malang
- Zonsopgang bij de Bromo
- Wandeling Kalibaru
- Fietstour in de omgeving van Ubud
Exclusief
- Internationale vluchten
- Overige maaltijden
- Visumkosten (indien van toepassing)
- Persoonlijke uitgaven (zoals drankjes, fooi, souvenirs)
- Optionele excursies en activiteiten
- Reisverzekeringen
- Boekingskosten: €25 per boeking
- Bijdrage Calamiteitenfonds: €5 per boeking (tot 9 personen)
- Bijdrage SGR: €5 per persoon per boeking
Bovengenoemde vanafprijzen zijn geldig bij vertrek tussen 30-09-2024 en 01-12-2024.
Prijzen voor kinderen (t/m 11 jaar) en baby's (t/m 2 jaar) kunnen afwijken. Bereken de exacte prijs hieronder.