Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Cambodja'
Cambodja

Uitgebreide landeninformatie Cambodja

Jeroen » April 2024

Op deze pagina lees je alles over Cambodja. Wil je Cambodja graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen naar Cambodja. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Top 5 rondreizen Cambodja

Wil je ook naar Cambodja? Kijk dan eens naar deze Top 5 van Cambodja rondreizen.

Ontdek het verborgen juweel van Zuidoost-Azië: laat je meevoeren door Cambodja’s adembenemende landschappen, mystieke tempels en hartverwarmende gastvrijheid.

Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

Algemene Informatie

Het toeristische, culturele en historische hart van Cambodja is Angkor Wat. Als je daar een dag hebt rondgelopen (en een bezoek aan de hoogtepunten van Angkor Wat kost je minstens een dag) ben je ongetwijfeld onder de indruk van dit unieke en bijzondere tempelcomplex. Het dwingt ontzag af voor de mensen die dit zo’n 1.000 jaar geleden hebben gebouwd, het toont nog altijd hoe machtig het Khmer-rijk is geweest, en je ziet het DNA van Cambodja, je voelt dat het hier is begonnen. Op deze grondvesten, in deze traditie is het huidige Cambodja tot stand gekomen.

Cambodja Siem Reap Angkor Wat 4
Angkor Wat

Angkor was het middelpunt van het Khmer-rijk dat tussen de 9e eeuw en de 15e eeuw bestond. Het besloeg niet alleen Cambodja, maar ook grote delen van wat nu Thailand, Myanmar, Vietnam en Laos is. Het werd geleid door koningen en hun familie, met daaronder de geestelijke macht en een kleine groep van welgestelde ambtenaren. Het merendeel van de naar schatting miljoen inwoners van het Khmer-rijk was slaaf.

Opvallend is dat de koningen geen blijvende stenen constructies voor zichzelf bouwden, maar vooral tempels en tomben om de goden te eren. Er werden wegen en meren met een irrigatiesyteem voor de rijstbouw aangelegd. En ziekenhuizen en houten huisjes voor arbeiders gebouwd.

KIJK HIER VOOR REIZEN NAAR ANGKOR WAT

Het Khmer-rijk raakte tussen de 15e en 17e eeuw in verval toen het machtige en welvarende koninkrijk Ayutthaya (nu Thailand) en Vietnam steeds vaker oorlogen met de Khmer voerden om hun eigen grondgebied te kunnen uitbreiden.

Cambodja Plattelandsleven lokaal leven lokale fietser met potten
Cambodja: vooral platteland

Om zich te beschermen kozen de Cambodjanen halverwege de 18e eeuw voor de steun van Frankrijk, dat in Azië Indochina aan het vormen was. Waarschijnlijk nog zonder te weten dat de Europeanen het land bijna 100 jaar in hun macht zouden houden. Maar op een gegeven moment gebeurt wat ook in andere Aziatische landen geschiedde: nationalistische groeperingen weten zich na de Tweede Wereldoorlog niet alleen los te maken van agressor Japan, maar ook van de koloniale overheerser.

KILLING FIELDS

Cambodja kent tot hier dus al een geschiedenis van oorlog en machtsstrijd, maar het ergste moest nog komen. De terreur kwam niet van buiten, maar uit Cambodja zelf. Halverwege de jaren ’70 komt de Rode Khmer als sterkste uit turbulente politieke tijden. Onder leiding van Pol Pot streven de Rode Khmer naar een agrarische samenleving.

Wat dat betekende valt nog altijd goed te zien in de Toul Sleng gevangenis in Phnom Penh en op de Killing Fields. Intellectuele Cambodjanen (een bril dragen of een buitenlandse taal spreken werd al als intellectueel gezien!), opstandelingen, monniken en politieke tegenstanders werden gevangen gezet, verhoord en gemarteld.

Bij de Killing Fields werden vele duizenden van hen geëxecuteerd. Een pagode met doodshoofden is blijven staan als confronterend monument. Het staat symbool voor al die moorden. Pol Pot is verantwoordelijk voor de dood van anderhalf tot 2 miljoen Cambodjanen. Een kwart van de bevolking……

Cambodja farm plattelandse leven inwoner meisje
Een nieuwe generatie

Veel oudere Cambodjanen hebben nog levendige herinneringen aan deze tijd. Nog maar kort geleden liepen er processen tegen de hoogbejaarde leiders van de Rode Khmer, en plaatsen als de Killing Fields verbeelden een blijvend litteken op de Cambodjaanse ziel. Tegelijkertijd lijken veel Cambodjanen hier niet meer mee bezig. Ze kijken vooruit, of leven toch vooral in het nu.

CAMBODJA IS PLATTELAND

Dit land is niet alleen doordrenkt van geschiedenis, als je er rondreist ontdek je hoe aardig de lokale bevolking is, hoe nieuwsgierig ze vaak ook naar jou zijn. Je merkt dat er met liefde wordt gekookt, en dat je zult worden betoverd door de natuurlijke omgeving en de vaak serene sfeer in een van de tempels. Je merkt ook dat er buiten Phnom Penh amper stedelijke gebieden zijn. Cambodja is platteland, met rijstvelden, meren, rivieren, jungle, grotten en watervallen.

Verreweg de meeste Cambodjanen (96%) zijn etnisch Khmer. De tweede bevolkingsgroep is de Cham, met maar iets meer dan 2%, dus de Khmer hebben nadrukkelijk de overhand. Dat geldt ook voor het boeddhisme. Ruim 97% van de Cambodjanen is boeddhist.

HET PLATTELAND VAN CAMBODJA: 17-DAAGSE RONDREIS CAMBODJA

Bestemmingen

Phnom Penh

Apsara Theater 2
Apsara dans in Phnom Penh

Er wonen ruim twee miljoen mensen in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, maar daar merk je eigenlijk weinig van. De stad heeft een dorpse sfeer en dat is wel zo leuk. Ontmoetingspunt, uitrustplek en de lokatie om vrienden en bekenden te ontmoeten, of gewoon even een wandelingetje te maken is Sisowath Quay. De boulevard is 3 kilometer lang en ligt aan de Mekong rivier, waar meerdere afsplitsingen van deze rivier weer bij elkaar komen. Je vindt er legio koffietentjes, barretjes en restaurants.

Om een goed beeld van de rijkdom van de hoogtijdagen van de Cambodjaanse koningen in de 20e eeuw te krijgen, kun je het koninklijk paleis en de zilveren pagode bezoeken. In deze laatste woonde King Norodom Sihanouk in de jaren ’40, hij was er ook de enige monnik.

Phnom Penh heeft leuke markten. De Night Market is een belevenis. Je kunt hier niet alleen nieuwe kleren, juwelen, of keukenartikelen aanschaffen, maar ook terecht voor noedelsoep of een fruit shake.

We vertelden al over de recente zwarte geschiedenis van Cambodja. In Phnom Penh zijn een bezoek aan de Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields een must. Aan de gevangenis, eigenlijk een school, bekend als S21, is na de terreur niets veranderd. Er zijn alleen geen gevangenen meer. Er zijn er zo’n 15 duizend naar toegebracht, nagenoeg niemand heeft het overleefd.

Angkor Wat

Cambodja Siem Reap Angkor Wat
Angkor Wat

Eigenlijk kunnen we hier kort over zijn: een reis naar Cambodja zonder Angkor Wat is niet compleet. Angkor Wat is een unieke belevenis, een stap terug in de tijd, een indrukwekkende kennismaking met wat ooit het welvarende Khmer-rijk was. Angkor Wat betekent niet voor niets ‘tempel stad’, het is het grootste religieuze monument ter wereld. Voor een tour langs de belangrijkste tempels kun je gerust een dag reserveren (maar sommige bezoekers nemen 2 of zelfs 3 dagen de tijd).

Leuk om te weten is dat de tempels helemaal niet zo veel op elkaar lijken als je misschien nu nog denkt. De hoofdtempel Angkor Wat is groots en heeft de uitstraling van een paleis. Een andere tempel, Ta Phrom, ziet eruit alsof er een aardbeving is geweest die goed aan de wortels van de bomen heeft geschud. Bomen en tempel lijken met elkaar verweven. En in de Bayon tempel zie je honderden in rotsen uitgehouwen gezichten die nog altijd respect afdwingen.

Siem Reap

Cambodja Siem Reap rijstvelden
Siem Reap

Siem Reap ligt in het noorden van Cambodja aan het Tonle Sap meer. Het eeuwenoude stadje is de uitvalsbasis voor Angkor Wat, dat op een kleine 6 kilometer afstand ligt. Siem Reap heeft dankzij die bezoekers een enorm aanbod van hotels, maar door die drukte ook een levendig en erg gezellig centrum gekregen, waar het een paar avonden goed toeven is.

Naast Angkor Wat kun je overwegen in Phnom Kulen National Park te gaan kijken. Het ligt op 45 kilometer van Siem Reap en je vindt er een pagode op de top van de Kulen heuvel, een liggende Boeddha en meerdere watervallen, waar je kunt zwemmen en picknicken. Ook leuk: het Banteay Srey Butterfly Centre. Een van de grootste vlindercollecties van Zuidoost-Azië.

Sihanoukville

Sihanoukville 2
Sihanoukville

Aan de Golf van Thailand vinden we een van Cambodja’s belangrijkste strandlokaties: Sihanoukville. Lang wisten slechts weinigen deze lange witte stranden te vinden. Tot backpackers het badplaatsje ontdekten en Sihanoukville een stoot energie gaven. Het ontwikkelde zich tot een gerenommeerde strandlokatie met een turbulent nachtleven. Beroemde stranden zijn Sokha Beach en Victory Beach.

Liefhebbers van iets meer rust kunnen twee eilandjes voor de kust van Sihanoukville overwegen: Koh Rong (vooral backpackers, hippe restaurants en bars) en Koh Rong Sanloem (kleiner en rustiger). Er zijn hier tientallen zandstranden en je kunt er ‘s avonds zelfs lichtgevend plankton zien.

Kratie

Cambodja Kratie Irrawaddy dolfijn
Irriwaddy dolfijnen in Kratie

Het dorpje Kratie ligt aan de Mekong rivier in een zeer landelijke omgeving. Het is bij uitstek wat ze een slaperig stadje noemen. De voornaamste reden om hier naartoe te gaan is dat je in de buurt bij Kampi nog Irriwaddy dolfijnen kunt bekijken, en dat kan bijna nergens meer. Er leven er hier nog zo’n 80 en die laten zich vaak ook echt zien.

DEZE REIS GAAT NAAR KRATIE: 17-DAAGSE RONDREIS CAMBODJA

Kampot

Cambodja Kampot Rivier
Kampot

Als de stadsbewoners het in Phnom Penh even helemaal zat zijn, al die brommers en al dat volk, dan biedt Kampot een aantrekkelijke ontsnapping. Het ligt maar op een paar uur rijden van de Cambodjaanse hoofdstad. Kampot ligt aan de beide kanten van een rivier en dicht bij het strand van de Golf van Thailand. De regio is ook beroemd omdat er veel peper vandaan komt, net als zout en doerian.

DEZE REIS GAAT NAAR KAMPOT: 17-DAAGSE RONDREIS CAMBODJA COMPLEET

Kep

Cambodja Kep Samanea Beach Resort Spa 11
Aan het strand van Kep

Kep was al een badplaats in de koloniale tijd en heeft nog altijd fraaie stranden en een reputatie te verliezen als het gaat om de lekkerste krab. Volgens sommigen is Kep wat gedateerd, maar wij denken dat dat juist kleur geeft aan dit indertijd bij de Fransen geliefde oord. Wil je wat variatie? Maak dan een uitstapje naar Koh Tonsay (Rabbit island) of ga op zoek naar het doorgaans verlaten Angkoul strand, 25 kilometer buiten de stad.

Tonle Sap

Cambodja Tonle Sap 4
Tonle Sap

Als je op de kaart van Cambodja kijkt, is het enorme Tonle Sap meer het eerste dat opvalt. Het is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië en een opvallend natuurverschijnsel. Het maakt veel uit of je dit meer in het droge- of het regenseizoen bezoekt. In de regentijd is het zo’n 6 (!) keer groter, en de waterstanden verschillen van 1 meter (droge seizoen) tot wel 9 meter water!

Het verklaart waarom de vissershuisjes hier op palen staan. Dat er veel vissers leven is omdat driekwart van alle vis in de Cambodjaanse binnenwateren in Tonle Sap wordt gevangen. Nog zo’n indrukwekkend gegeven dat aantoont hoe belangrijk en groot dit meer is: ongeveer de helft van het water dat de Vietnamese Mekong Delta instroomt, komt hier vandaan.

Op het meer vind je ook nog drijvende dorpjes met (vaak Vietnamese) vissers, drijvende markten en drijvende scholen. Je kunt op Tonle Sap dus mooie boottochtjes maken, maar bijvoorbeeld ook in een uur of 7 het hele meer oversteken, als je de boot van Phnom Penh naar Siem Reap, of omgekeerd neemt. Nog een optie: de boot van Siem Reap naar Battambang (een lange tocht, niet bepaald een luxe, maar toch een avontuur).

Battambang

Cambodja Battambang Boer op Land Plattelandstour landschap natuur
Battambang

Battambang is een stad en een provincie. De provincie ligt tussen het Tonle Sap meer en Thailand, en was in het verleden vaak Thais, dan weer Cambodjaans, dan weer Thais en uiteindelijk Cambodjaans. De invloed van beide landen is hier nog altijd goed merkbaar. Er wordt veel rijst en tropisch fruit verbouwd.

Battambang is vooral bekend vanwege het bamboe treintje. Nou ja, treintje. Het is eigenlijk eerder het onderstel van een trein, maar wel al sinds mensenheugenis de manier waarop hier mens en dier worden verplaatst. Het bamboe vehikel wordt met de hand in beweging gezet en gehouden.

Er zijn hier ook nog twee grotten die we even willen noemen. In The Killing Cave werden tegenstanders van het regime van Pol Pot vermoord. Het is nu een monument. En in Bat Cave van Phnom Sampou vliegen als het donker wordt miljoenen vleermuizen uit om voedsel te gaan zoeken. Het zijn er zoveel dat het ruim een kwartier duurt voordat ze allemaal de grot hebben verlaten.

Thailand

Cambodja Koh Chang Zonsondergang
Koh Chang

Ja, je leest het goed: Thailand. De buurlanden Thailand en Cambodja (ze grenzen ruim 810 kilometer aan elkaar) zijn namelijk heel erg goed in een en dezelfde reis te combineren. Wat denk je hiervan? Je begint en eindigt in Bangkok, en tussendoor bezoek je de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, het tempel complex Angkor Wat, Battambang en het Thaise eiland Koh Chang!

Duurzaam reizen

Wat kun je doen om jouw Cambodja reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

-Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Koop liever een keer een grotere verpakking water en vul je eigen fles dan bij. Neem ook een (linnen) tas mee waarin je je boodschappen kunt doen. Je zult versteld staan over hoeveel plastic dat al scheelt.

-Eet eens street food. Het is niet alleen avontuurlijk, leuk en heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.

-Cambodja is een arm land. Een van de gevolgen van armoede is dat er minder goed op kinderen wordt gelet. Ze zijn dus kwetsbaar en krijgen in Cambodja vaak te maken met (online) seksuele uitbuiting. Het aantal kinderen dat in de prostitutie is beland is volgens ECPAT significant meegegroeid met de toename van het toerisme. Wij vragen je alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl, of bij een van de hier genoemde organisaties!

Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen

cambodja battambang wat ek phnom tempel boeddha
Wat Ek Phnom tempel, Battambang

Beste reistijd

Een goede tijd om Cambodja te bezoeken is tussen november en april. Het is er dan droog en de luchtvochtigheid is lager dan in het natte seizoen. Tegelijkertijd, wie is er bang van regen?

In de regentijd kan het zeer nat worden, maar het regent zelden langer dan een paar uur. Bovendien is het er rustiger en kun je soms beter genieten van de mooiste plekjes.

Aan de kust valt de meeste regen tussen mei en juni. Tussen juli en september regent het nog steeds, maar wel al minder. En vergeet niet, de rijstvelden zijn dan groener en mooier dan ooit!

Visum

Nederlanders en Belgen hebben een visum nodig om naar Cambodja te reizen. Dat kan op 3 manieren.

Online. Dit is de handigste en beste manier om een visum voor Cambodja te krijgen. Vraag vooraf online een visum aan via de officiële website van het Cambodjaanse ministerie van buitenlandse zaken. Het visum kost 30 US$ (plus 6 US$ administratiekosten) en geeft toegang voor 30 dagen. Houd er rekening mee dat de procedure 3 werkdagen in beslag neemt.

Als de ‘visa approval letter’ is afgegeven is deze 90 dagen geldig. Je moet dus binnen die tijd in Cambodja zijn. Maak twee prints van de visa approval letter en neem die mee. Je hebt er een nodig bij de inreis en de andere bij vertrek. Zorg dat je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig is en een lege bladzijde bevat. Dit visum is geldig bij belangrijke grensovergangen (zoals de grote luchthavens), maar niet bij alle kleine grensposten tussen Thailand en Cambodja.

Bij aankomst. Je kunt op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap bij aankomst een visum aanvragen. Dan heb je 2 pasfoto’s nodig, en een paspoort dat nog 6 maanden geldig is en een lege bladzijde heeft. Je betaalt tussen de 35 US$ en 40 US$ en krijgt dan toegang voor 30 dagen. Vermoedelijk denk je nu terecht dat het handiger en verstandiger is dit vooraf thuis online al te regelen.

Via de ambassade. Je kunt je visum aanvragen via de Cambodjaanse ambassade in Brussel (er is geen Cambodjaanse vertegenwoordiging in Nederland). Zeer waarschijnlijk kost je dit meer papierwerk. Er wordt om een bewijs van verzekering en mogelijk een uitnodigingsbrief gevraagd. Bovendien duurt het langer voordat je je visum hebt.

Voor vertrek naar en bij aankomst in Cambodja hoeven reizigers geen coronabewijs, corona-herstelbewijs of een negatief PCR-COVID-testresultaat te laten zien.

Cambodja Tonle sap meer
Drijvende winkel op het Tonle Sap meer

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor Cambodja zijn:

 • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
 • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

In Cambodja komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

Internet

Het gebruik van internet is de afgelopen jaren (ook) in Cambodja geëxplodeerd. Toch zijn er minder Cambodjanen online als je het vergelijkt met Europeanen of bijvoorbeeld met de buren in Thailand. De overheid in Cambodja probeert al het internetverkeer te controleren via een ‘nationale gateway’. Je bent dus gewaarschuwd, pas op met wat je post en wat je bekijkt.

Veel restaurants, hotels en bars bieden WiFi van acceptabele kwaliteit aan. Je kunt ook bij aankomst een lokale simkaart kopen. Dat kan al zodra je op het vliegveld bent geland. Grote aanbieders zijn Smart, Metfone en Cellcard. Zij hebben winkels op het vliegveld, maar ook in de grotere steden.

Cambodja Koh Rong The Royal Sands zee
Even niet online op Koh Rong

Tijdsverschil

In onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later. In de wintertijd is dat een uurtje meer, 6 uur.

Geldzaken

Datgene dat glanst. Dat betekent riel in het Khmer, en riel is de nationale munt van Cambodja. Het is niet de enige munt, want je kunt in Cambodja ook overal met Amerikaanse dollars betalen. Veel geldautomaten verstrekken zelfs dollars in plaats van riel. Op plekken waar veel toeristen komen, staan de prijzen vaak ook (of alleen) in Amerikaanse dollars aangegeven.

Je kunt in ieder geval in de steden Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. Alhoewel niet alle automaten Europese passen accepteren. In (erg) afgelegen streken is geld pinnen moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

Handig om te weten: je kunt in Cambodja niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

In hotels, sjiekere restaurants en (in duurdere, maar niet alle) winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Tot slot een waarschuwing: geld mag niet gescheurd zijn of te erg verkreukeld. Het wordt dan niet meer geaccepteerd, soms ook niet door banken (of alleen tegen betaling). En: in Cambodja komen regelmatig valse dollars op de markt. Pas dus op met het wisselen of bij het aannemen van dollars van handelaren. Banken en grotere wisselkantoren zijn veilig.

Battambang Cambodja 5
Markt in Battambang

Eten

Rijst is het belangrijkste bestanddeel van een maaltijd in Cambodja. Aardig om te vermelden is dat de Khmer in hun hoogtijdagen al methodes hadden ontwikkeld om het land zo te irrigeren dat er vaker per jaar opbrengsten van de rijstvelden kwamen. Die Khmer hebben ook de basis gesmeed van wat we nu als de Cambodjaanse keuken kennen. Maar niet alleen, er zijn ook invloeden uit China, Thailand, India, Laos, Vietnam en zelfs Frankrijk te proeven.

Wat moet je zeker proberen?

Samlor Korkor (Samlor Korko). Dit is een soep, maar dan wel een goed gevulde, omdat deze met geroostere gemalen rijst wordt ingedikt. Samlor korkor wordt op veel plekken net een slag anders bereid, met andere groenten en ander vlees, maar vaak wordt er meerval of buikspek gebruikt. Ook belangrijk: er hoort prahok (dat is gefermenteerde vis) en kroeung (een groene currypasta) in.

Amok Trey. Het ligt er een beetje aan wie je spreekt, maar amok trey en samlor korkor worden allebei genoemd als het nationale gerecht van Cambodja. Een goede reden om beiden te proberen. Amok trey is een geurige en spicy curry van kokos en vis, die mals wordt gestoomd in bananenbladeren en zo een zachte mousse-achtige textuur krijgt. Ook bij dit gerecht hoort kroeung.

-Street Food. Cambodja heeft een rijke street food cultuur. Wel zo leuk om daar eens smakelijk gebruik van te maken. Zelfs het kleinste dorp heeft een markt waar volop street food wordt klaargemaakt. In Phnom Penh heb je bij de Russian Market en de Night Market veel keus. Van BBQ, stokjes met gegrild vlees tot gefrituurde bananen-wraps, en van garnalen curry tot een baguette met gehaktbal. Echt waar!

-Num Banh Chok. Ook bekend als Khmer noedels. Num Banh Chok is een gerecht van gefermenteerde rijstnoedels met een jus van vis, en verse groente en kruiden, zoals komkommer, basilicum, munt en de bloem van de bananenplant. Deze noedels worden meestal als ontbijt gegeten, maar soms ook als tussendoortje.

cambodja phnom penh markt groente
Verse groente op een straatmarkt in Phnom Penh

Feestdagen en vrije dagen

Veel feestelijke dagen in Cambodja herinneren aan historische gebeurtenissen (7 januari, de val van Pol Pot of 9 november, onafhankelijkheidsdag), stammen uit andere culturen (Chinees nieuwjaar) of zijn religieus (Bonn Visak Bochea, de geboortedag van Boeddha). Dit zijn er een paar om te onthouden:

-Pchum Ben. Tijdens het religieuze festival Pchum Ben vereren gelovigen 15 dagen lang voorouders door in tempels offers te brengen. Daar zingen monniken de hele nacht suttas (boeddhistische geschriften) en voeren ze kleurrijke en complexe voedselofferceremonies uit. Op de laatste dag worden de “poorten van de hel” geopend en degenen die daar zitten vrijgelaten om geofferd voedsel bij de levenden te kunnen halen. Die geloven dat zij door de doden te helpen zegeningen van hen ontvangen, maar worden vervloekt als zij dit niet doen.

Bonn Chaul Chnam (Chaul Chnam Thmey). Dit Cambodjaanse nieuwjaar is een echt Khmer-festival. Tijdens Bonn Chaul Chnam wordt vanaf 13 april drie dagen lang het einde van het oogstseizoen gevierd en maakt men zich op voor de komst van het regenseizoen. De Cambodjanen maken hun huizen eens goed schoon, brengen offers in tempels en spatten water over elkaar. Klinkt je dit bekend in de oren? Dat kan, want op hetzelfde moment vieren ze in Laos en Thailand ook nieuwjaar. En ook met (veel) water….

-Bonn Om Touk. Nog een waterfestival. Bonn Om Touk vindt afhankelijk van de maanstand tussen eind oktober en begin november plaats bij alle plaatsen aan en rondom het Tonle Sap meer (en dus ook in Phnom Penh). Er wordt gevierd dat de richting waarin het water dat tussen het meer en de Mekong rivier stroomt zich als gevolg van de moesson keert! Er is vuurwerk, muziek, eten, en er worden optochten en bootraces gehouden. Vooral die bootraces trekken honderdduizenden bezoekers.

Veelgestelde vragen

In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Cambodja.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

Voor tempels geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. Dat betekent geen blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en liever geen blote benen. Een lange broek of rok/jurk is de beste keuze (geen leggings). Een korte broek of rok die duidelijk lager dan de knie komt wordt toegestaan. Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken. Dit geldt ook voor Angkor Wat, zorg dat je schouders, bovenarmen en knieën bedekt zijn.

cambodja angkor wat ta phrom monnik
Monnik in de Ta Phrom tempel in Angkor Wat

Moet ik een reisstekker meenemen?

Voor Cambodja is dit niet altijd nodig. De netspanning is 230 V en de frequentie 50 Hz, hetgeen betekent dat je je Nederlandse en Belgische apparaten kunt gebruiken. Maar omdat Cambodja verschillende soorten stopcontacten heeft, passen Europese stekkers vaak wel, maar niet altijd. Neem dus voor de zekerheid (en het gemak) een reisstekker mee.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

We hebben 2 belangrijke tips voor je:

 • Let op hoofd en voeten. Het hoofd is volgens de Cambodjanen het ‘hoogste’ deel van het lichaam, dus daar ga je met respect mee om. Je kunt in Cambodja niet zo maar iemands hoofd aanraken, dat is ongepast. Voeten worden als laag beschouwd en daarom wijs je niet met je voeten in de richting van iemand en leg je ze niet op tafel.
 • Cambodja is een conservatief land. Dat betekent dat intimiteit als openlijk zoenen of een geliefde omhelzen als onbeschoft wordt gezien.

Kan ik er een auto of scooter huren?

Als je in Cambodja een auto wilt huren, heb je een Cambodjaans rijbewijs nodig. Dat geldt ook voor motors, brommers en scooters zwaarder dan 125 cc. De meeste brommers en scooters in Cambodja hebben een zwaarder vermogen dan in Nederland en België. Je hebt dus niet alleen een Cambodjaans motorrijbewijs nodig, maar voor je reisverzekering ook een Nederlands motorrijbewijs. Je moet er rekening mee houden dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Fooi geven is geen gangbaar gebruik in Cambodja. Het wordt dan ook niet verwacht, behalve in hotels en op locaties waar chauffeurs en gidsen veel met toeristen te maken hebben. Zij zijn het inmiddels gewend dat ze wat extra krijgen. Omdat de lonen in Cambodja erg laag zijn, wordt een fooi uiteraard wel zeer op prijs gesteld.

Is het er veilig om rond te reizen?

Cambodja is een veilig land om te reizen. Je kunt je eigen veiligheid bevorderen door goed op te letten, net zoals je waarschijnlijk thuis doet. Zwaai niet met veel geld of credit cards, houd altijd wat klein geld apart. Draag geen opvallende juwelen en let op je tas en je telefoon. Gedraag je beleefd (en rustig) en houd er wat kleding betreft rekening mee dat Cambodja een conservatief land is.

cambodja phnom penh dans
Cambodjaanse dans in Phnom Penh

Kan ik er op straat eten?

Voor Cambodja geldt hetzelfde als andere Zuidoost-Aziatische landen: street food is een traktatie en het zou jammer zijn als je er niet van gaat genieten. Gebruik gewoon je gezond verstand en let erop of er veel Cambodjanen eten en of het voedsel er vers en goed uitziet. Dan weten wij zeker dat je heel lekker gaat eten.

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Nee, niet doen. Flessen water kosten weinig en zijn overal te koop.

Wat als ik ziek wordt?

De medische voorzieningen in Cambodja zijn niet te vergelijken met Europa, al zijn in de hoofdstad redelijke ziekenhuizen. In het geval van medische complicaties of een ernstig ongeval wordt verplaatsing naar een ziekenhuis in Thailand vaak overwogen. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met je verzekeraar.

Wat moet ik zeker meenemen?

Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je in Phnom Penh altijd nog kopen wat je aan kleding vergeten bent. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

 • Paspoort + kopie
 • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
 • Reisbescheiden
 • Geld, betaalpas en/of creditcard
 • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
 • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
 • Reisapotheek / EHBO-set
 • Zonnebril & hoed / pet
 • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
 • Reis- of taalgids
 • Fototoestel en filmcamera
 • Kleding
 • Wandelschoenen
 • Zwemkleding
 • Slippers
 • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
 • Bril / lenzen artikelen
 • Eventueel reisstekker

Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.

Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Cambodja

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!