Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×
20% korting op geselecteerde reizen!
Check onze Black Friday deals hier!
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Maleisië'
Maleisië

Uitgebreide landeninformatie Maleisië

Jeroen » December 2022

Op deze pagina lees je alles over Maleisië. Wil je Maleisië graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen door Maleisië. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Algemene informatie

Maleisië is geen land dat zich eenvoudig met een paar rake karaktertrekken laat profileren. Daarvoor is het te groot en te veelzijdig. Om te beginnen ligt het in twee delen gesplitst om de Zuid-Chinese Zee. Je hebt Malakka (of West-Maleisië) dat zich tussen Thailand en Singapore bevindt, en het veel grotere Oost-Maleisië, dat zo’n 600 kilometer verderop ligt en bijna het hele noordelijke deel van het eiland Borneo beslaat. Het oostelijk deel van Maleisië is weliswaar een stuk groter, maar meer dan 85% van de Maleisiërs woont in het westen.

Maleisie Belum Forest regenwoud overview
Het Belum regenwoud

Het karakter is ook moeilijk te beschrijven, omdat Maleisië een mengelmoes van verschillende etniciteiten, talen en religies is. Meer dan de helft is Maleis en die zijn bijna allemaal moslim. Hun invloed op het land is groot, ook omdat ze voorname politieke functies bekleden. Het verklaart waarom het maleisisch de belangrijkste taal is en de islam de leidende godsdienst.

ORIGINELE BEVOLKING

Er leeft ook nog een flinke groep etnische minderheden. Een dikke 11% van de Maleisiërs behoort tot de Orang Asli, letterlijk de originele bevolking. Zo vind je hier nog altijd Iban, Kadazan en Bidayuhs. Als gevolg van migratie tref je in het land ook een grote groep Chinezen en zie je veel arbeidskrachten uit India, de Filipijnen en Indonesië. De Maleisische Chinezen (bijna een kwart van de bevolking) spelen een vooraanstaande rol in het zakenleven.

Maleisie Cameron Highlands Theeplantages plukkers 2
Thee plukken in de Cameron Highlands

We willen maar even zeggen dat je al deze invloeden in Maleisië dus ziet, hoort en proeft. Of je nou op de markt bent, bij een moskee of in een restaurant. Cultureel schuurt het land tegen Singapore en Indonesië aan, en is het echt anders dan Thailand, Vietnam en Cambodja. Juist dat eigen karakter maakt Maleisië zo interessant.

Bescheidenheid en beleefdheid zijn van groot belang in dit enorme land. Ze zijn van invloed op de vriendelijkheid die je hier ervaart. En die maakt dat het in Maleisië prettig reizen is. Dat betekent niet dat je altijd een bevredigend antwoord op een vraag krijgt. Geen nee zeggen of iets niet weten, wordt verhuld door beleefdheid, omdat gezichtsverlies te allen tijde moet worden voorkomen (in die zin lijkt het dan wel weer op Thailand). Kwaad worden heeft bijvoorbeeld geen nut, dan krijg je niets meer voor elkaar.

RESPECT VOOR OUDEREN

Hierarchie is een andere steunpilaar van deze samenleving. De baas heeft altijd gelijk en wordt niet tegengesproken, en familie gaat boven alles. Respect voor de baas of voor ouderen is belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld onfatsoenlijk om in de nabijheid van ouderen te roken. Maleisiërs zijn ook altijd met overtuiging deel van een sociale groep. Dat betekent een sterke band met, en onvoorwaardelijke steun binnen die gemeenschap. Dat is in ieder geval de familie, maar kan ook het dorp, het werk, of de etnische subcultuur zijn.

Maleisie Perhintians eilanden Snorkelen boten
Snorkelen bij de Perhentian Islands

Maleisië heeft ruim 33 miljoen inwoners, maar is geen dichtbevolkt land. Dat komt door de uitgestrekte natuurgebieden waar vaak weinig mensen leven. De tropische Perhentian Eilanden, de regenwouden van Oost-Maleisië, de theeplantages op de Cameron Highlands, of het nationale park Taman Negara, zijn een paar van de grootste natuurlijke troeven van Maleisië.

Heel lang woonden er weinig mensen in het gebied dat Malakka en het eiland Borneo omvat. Pas rond de 14e eeuw ontstonden in het westelijk deel enkele sultanaten. Ze waren net op tijd, want ook hier lagen beruchte koloniale grootmachten als Portugal, Engeland en Nederland op de loer om het land in te lijven. Het was Engeland dat aan het langste eind trok.

Maleisie Mulu Natuur overview
Maleisie kent waanzinnig mooie natuurgebieden, zoals hier in Mulu (Oost-Maleisië)

Toch zijn er nog wel restanten van de Nederlandse aanwezigheid te zien, vooral in de stad Malakka. Het meest tot de verbeelding spreken het Stadthuys en de door Nederlanders gebouwde Christ Church.

Net als in Vietnam en Indonesië werkte in Maleisië de bezetting van de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog een nationalistische beweging in de hand. De Japanners vertrokken na afloop van die oorlog, maar de Britten legden zich er pas definitief in 1957 bij neer dat Maleisië onafhankelijk werd.

De Maleisiërs stellen prijs op hun culturele tradities en gewoontes, maar hebben niet de ogen gesloten voor de tegenwoordige tijd. Het beste bewijs daarvan is het energieke uitgaansgebied rondom de hypermoderne Petronas Twin Towers, het iconische symbool van hoofdstad Kuala Lumpur, en tot 2003 het hoogste gebouw ter wereld.

Bestemmingen

Kuala Lumpur

Maleisie Kuala Lumpur Twin towers Petronas avond
Petronas Towers, Kuala Lumpur

De hoofdstad van Maleisië heeft bezoekers veel te bieden. Het is geen te grote stad en de indeling is overzichtelijk. Je kunt dus goed van een oudere wijk naar een nieuwer gedeelte wandelen en zo veel van de stad zien. We noemden al de Petronas Twin Towers. Die bezoek je niet alleen voor het geweldige uitzicht, ook het hele gebied rondom de ruim 450 meter hoge torens is erg leuk. Het heeft de sfeer van een park, maar dan met veel restaurantjes en eettentjes. Ook de moeite waard: Sri Mahamariamman, de oudste hindoe tempel van KL, street food proeven in Old Jalor Street, of een rondleiding in de Jamek moskee.

Een dikke tien kilometer buiten Kuala Lumpur liggen de Batu Caves. Als je voor de trap met dat grote beeld van Lord Murugan staat, heb je al geen spijt meer dat je bent gegaan. Al moet je dan nog wel de 272 treden op om bij de grotten te komen. De Temple Cave is de grootste en meest indrukwekkende.

Malakka

Maleisie Malakka rivier UNESCO Werelderfgoed
Malakka

Malakka is een leuke stad om te bezoeken, en al helemaal voor Nederlanders. Zo’n 7 eeuwen geleden was het vanwege de gunstige ligging aan de Straat van Malakka een belangrijke haven in Zuidoost-Azië, en dus een plek waar buitenlandse mogendheden het graag voor het zeggen hadden. Malakka werd afwisselend overheersd door de Engelsen, Chinezen, Portugezen en Nederlanders (hoe kan het ook anders).

Onze voorouders hebben hier lang geleden voetstappen achtergelaten. Daar herinneren het Stadhuys, het Rode Plein en de Christ Church (begonnen als een Nederlandse kerk) nog elke dag aan. De historische kuststad heeft ook A Famosa, een Portugees fort, en een levendig China Town met markten en tempels. De Cheng Hoon Teng tempel wordt beschouwd als de oudste Chinese tempel van Maleisië.

Taman Negara

Maleisie Taman Negara
Taman Negara

Het Taman Negara regenwoud bestaat al zo’n 130 miljoen jaar. Het is sinds 1939 een nationaal park, vol jungle en met een bijzondere populatie van tijgers, makaken, olifanten, luipaarden, hagedissen en vogels. Eerlijk is eerlijk, de kans dat je in dit grote regenwoud oog in oog komt te staan met een neushoorn, tijger of olifant is bijna uitgesloten, maar ze leven er wel.

Je kunt er een wandeling maken naar Teresek Hill voor een fraai uitzicht over het regenwoud en de wijde omgeving. Of bezoek de populaire (ruim 500 meter lange) Canopy Walkway om tussen de boomtoppen door te lopen.

Penang

Maleisie Penang Strand
Penang

Het eiland Penang heeft veel te bieden. Er ligt een regenwoud dat miljoenen jaren oud is, maar het heeft ook strand en de vriendelijke stad Georgetown. De stad is internationaal georiënteerd, maar volkomen zichzelf. Daar zorgen de markten, de kleurrijke muurschilderingen, de food courts, de oude straatjes, het grote China Town en de lokale bevolking wel voor.

Georgetown heeft een reputatie als het om street art gaat. Het is hartstikke leuk om zelf op zoek te gaan naar de opvallendste muurschilderingen. Ontdek je meteen veel van de stad. Dat gebeurt ook als je naar Penang Hill gaat. Daar heb je het mooiste uitzicht over de omgeving. Alleen al de rit met het treintje naar de top van de ruim 800 meter hoge heuvel is de moeite dik waard.

Als je al een tijdje in Maleisië bent, denk je op een gegeven moment dat je al genoeg tempels hebt gezien, maar vergeet toch niet naar de Kek Lok Sie tempel te gaan, de grootste tempel van het land. De ‘Tempel van de Allerhoogste Gelukzaligheid’ in de wijk Ayer Itam werd eind van de 19e eeuw gebouwd en is een bedevaartsoord voor gelovigen uit heel Zuidoost-Azië. Vooral de zeven verdieping tellende pagode van de tienduizend Boeddha’s en het bijna 40 meter hoge beeld van Kuan Yin, de godin van de barmhartigheid, trekken de aandacht.

Perhentian

Maleisie Perhintians eilanden Wandelpad brug
Perhentian Islands

Perhentian bestaat uit twee eilanden voor de kust van Oost-Maleisië. De grootste heet Perhentian Besar, de kleinste Perhentian Kecil. De naam Perhentian betekent zoiets als stop punt, omdat hier lang geleden boten uit Thailand aanlegden voordat ze naar Maleisië kwamen om handel te drijven.

Belangrijker is dat de eilanden ruim voorzien zijn van witte koraal zandstranden en een glasheldere zee. Er leven hier varanen, apen en gekko’s, en ook de zee zit vol met interessante dieren als zeeschildpadden, roggen, clownvissen, zwartpunthaaien en inktvissen. De Perhentian eilanden zijn perfect om te gaan snorkelen en duiken. Het zicht in deze wateren is zo’n 20 meter.

Perhentian Turtle Sanctuary Beach op Basah is een van de beste plekken in Maleisië om groene schildpadden of karetschildpadden te zien. Met wat geluk zie je ‘s nachts op Turtle Beach schildpadden.

Langkawi

Maleisie Langkawi Strand 1
Langkawi

Langkawi, het juweel van Kedah, zoals Langkawi officieel heet is een archipel van zo’n 100 eilanden. Maar die hoef je echt niet allemaal te bezoeken. Het is de bedoeling dat je hier de boel de boel laat. Een bezoekje aan de Langkawi Sky Bridge hoort wel op je ‘things to do’ lijstje. Net als een dagje lekker zwemmen en over het Pantai Cenang of Tanjung Rhu strand wandelen.

Die Langkwai Sky Bridge is een heuse publieksfavoriet geworden. Misschien ga je er met knikkende knieën op, maar dan nog is het onvergetelijk. Neem de Langkawi-kabelbaan naar de top van de Gunung Mat Chinchang, waar je dus over de brug kunt schuifelen.

Met bijna 900 meter is de Gunung Raya de hoogste top van het eiland. Veel bewoners geloven nog altijd dat de piek is ontstaan nadat een vervloekte reus in de berg veranderde. Het uitzicht is mooi en je kunt er goed wandelen. Misschien zie je er nog arenden of apen.

Pangkor Island

Maleisie Pangkor
Pangkor

Pangkor, het eiland van de lege stranden, heeft veel neushoornvogels en een oud Nederlands fort. Dit klinkt een beetje kortaf, want Pangkor is echt een topbestemming. Het kleine bergachtige eiland in de Straat van Malakka ligt voor de westkust en is minder beroemd dan bijvoorbeeld Penang en Langkawi, maar heeft nog veel meer de sfeer van de vissersgemeenschap die het ooit was.

Rond Pasir Bogak Beach, Bogak Beach en Nipah Beach vind je de meeste watersport activiteiten. Hier kun je snorkelen, een jet ski of een bananenboot huren. Het Nederlandse Fort (ook bekend als Dindings Fort of Kota Belanda) ligt bij Teluk Gedung. Het fort werd gebouwd om in de 17e eeuw de lokale tinmijnindustrie in bezit te krijgen. Met het fort werden vijanden op afstand gehouden.

Cameron Higlands

Maleisie Cameron Highlands Theeplantages
Cameron Highlands

De Cameron Highlands zijn qua natuur het buitenbeentje van Maleisië. Ze liggen namelijk 1500 meter boven zeeniveau, met als gevolg dat ze een totaal andere vegetatie hebben dan de rest van het land. Het is er gemiddeld ook wat koeler. In het oog springen de ogenschijnlijk eindeloze theeplantages, die als het ware een groene deken over de glooiende heuvels leggen.

Gunung Brinchang is het hoogste punt en trakteert bezoekers op een uitstekend overzicht van de omgeving. Dat uitzicht is extra bijzonder omdat je hier ook het Mossy Forest ziet, een mos dat zich vastzet op elke boom die er groeit.

Mulu

Maleisie Mulu Pinnacles
Mulu

Wie Mulu National Park zegt, zegt grotten. De Deer Cave (zo genoemd omdat hier herten zout komen likken en er schuilen bij slecht weer) heeft een van de grootste openingen ter wereld. Ook zie je daar de Tuin van Eden, waar licht en regen door een gat in de grot naar binnen vallen. Als gevolg daarvan groeien er in de grot nu planten. De Lang Cave is kleiner, maar heeft fraaie stalactieten en stalagmieten. In deze grotten leven miljoenen vleermuizen die aan het eind van de middag massaal uitvliegen om eten te gaan zoeken.

De Wind Caves (inderdaad, zo genoemd omdat er een prettige bries door de grotten waait) is eigenlijk onderdeel van de Clearwater grotten. Beiden zijn goed bereikbaar omdat er een netwerk van boardwalks is gebouwd. De Wind Cave is vaak slecht verlicht, zodat veel gidsen een lichttoorts meenemen. Bij de Clearwater Caves kun je ook een boottochtje maken. Dat kan gemakkelijk, want de grot heeft een lengte van meer dan 100 kilometer!

Ipoh

Zo’n beetje halverwege tussen Kuala Lumpur en Penang ligt Ipoh. Het is bijna eerder Chinees dan Maleisisch en dat merk je zodra je er rondloopt. Het meest fotogenieke straatje is Concubine Lane. Naar verluidt kochten rijke Chinese zakenlieden hier lang geleden huisjes voor hun minaressen. Het is een smal straatje met gerestaureerde historische panden, nu veelal winkeltjes. In de nabije omgeving van Ipoh kun je goed ‘white water raften’.

Ipoh is bij liefhebbers van een bakje zwart goud beroemd vanwege de witte koffie. De bonen zijn geroosterd in palmolie en je kopje koffie wordt geserveerd met gecondenseerde melk.

Sarawak

Maleisie Borneo dieren Orang oetan 1
Orang-oetan

De provincie Sarawak ligt in Oost-Maleisië, op honderden kilometers van de andere helft van het land. Het beslaat het noordwesten van het eiland Borneo. Liefhebbers van opvallende natuur (zoals het Kuching mangrove moerasgebied) en bijzondere dieren (neusapen, Irrawaddy dolfijnen en orang-oetans) zullen het hier goed naar hun zin hebben. Borneo heeft niet alleen regenwoud en moeras, er is ook veel strand.

Bako National Park

Maleisie Sabah Sandakan Neusaap in mangrove bos
Neusaap

Dit bijzondere natuurgebied ligt op een hoek van het Muara Tebas schiereiland, aan de monding van de Bako en Kuching rivieren. Er leven hier op Borneo neusapen die verder nergens ter wereld voorkomen. De neusaap is al een goede reden voor een bezoek (al weet je natuurlijk nooit of je er eentje ziet), maar er zijn ook zeldzame muts-langoeren, makaken, wilde beren, krokodillen en andere dieren die je liever niet tegenkomt, maar op een van onze tours op veilige afstand natuurlijk wel.

Sabah

Maleisie Sabah Sandakan Mangrove overzicht Sepilok
Sabah

Ook Sabah ligt op Borneo. En ook de provincie Sabah is een paradijs voor natuur- en dierliefhebbers. Rond Kinabatangan leven bijvoorbeeld nog wilde olifanten, bij Kota Kinabalu walvishaaien en in Sepilok kun je orang-oetans zien. Maar de meeste aantrekkingskracht op Sabah heeft de op twee na hoogste berg ter wereld op een eiland: Mount Kinabalu.

Mount Kinabalu

Maleisie Kinabalu Mount bergtop
Mount Kinabalu

Mount Kinabalu is met bijna 4100 meter de hoogste berg van het land. Het nationale park waar de gigant deel van uitmaakt staat al meer dan 20 jaar op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

Het is het leefgebied van honderden soorten vogels en zoogdieren, heeft meerdere bergen en een rijke variatie aan bloemen en planten, waaronder de zeldzaam bloeiende Rafflesia, de grootste bloem ter wereld.

Het Kinabalu National Park ligt op ongeveer twee uur rijden van de kustplaats Kota Kinabalu, geliefd bij duikers en snorkelaars, omdat er niet alleen vissen en koraalriffen te zien zijn, maar ook schildpadden en walvishaaien. Kota Kinabalu is ook de uitvalsbasis voor het Tunku Abdul Rahman National Park, dat uit een groep eilanden voor de kust bestaat.

Extra: Singapore

Singapore Garden by the Bay
Garden by the Bay, Singapore

Singapore ligt in de meest zuidelijke punt van West-Maleisië. Een gecombineerd bezoek aan beiden landen ligt voor de hand. Singapore heeft zich ontwikkeld tot een metropool met moderne wolkenkrabbers, sjieke winkels, en futuristische gebouwen en parken die het bloed van je Instagram sneller zullen doen stromen.

Tegelijkertijd zie je nog steeds waarom Maleisië en Singapore qua cultuur en tradities zoveel raakvlakken hebben. Als je in Singapore af en toe een zijstraatje inwandelt of met mensen praat, merk je dat de stadstaat behoudender en Aziatischer is dan je misschien denkt. En die twee gezichten maken Singapore nou juist zo aantrekkelijk.

Beste reistijd

Qua temperatuur hoef je je in Maleisië geen zorgen te maken (en over de rest trouwens ook niet). Het is er het hele jaar warm, zo tussen de 25 en 35 graden Celsius, en vochtig. In onze zomermaanden is het er goed toeven, omdat het dan (nagenoeg) niet regent. Van maart tot oktober is het er overwegend droog. De andere maanden is het regentijd.

Dat geldt voor beide delen van het land. Ze liggen ver uit elkaar, maar het weer is min of meer hetzelfde. Al kan het tussen december en februari op Borneo wel heel erg hard regenen.

Visum

Nederlanders en Belgen hoeven voor Maleisië geen visum aan te vragen. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in het land kunt blijven.

Je moet wel zorgen dat je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig is. En dat je een retourticket kunt laten zien.

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor Maleisië zijn:

  • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
  • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of de GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

In sommige delen van Maleisië komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

Internet

Wat je in Nederland en België ziet, zie je in Maleisië ook: iedereen is steeds drukker met zijn of haar telefoon. Dat betekent dat je er dus een goed netwerk hebt en dat de meeste restaurants, hotels en bars WiFi aanbieden.

Je kunt ook bij aankomst een lokale simkaart kopen. Dat kan al zodra je op het vliegveld bent geland. Aanbieders daar zijn Celcom, Bluecube, Maxis Hotlink, Tune Talk en U Mobile. Je kunt zelfs voordat je op reis gaat al een online simkaart kopen.

Tijdsverschil

Het is in onze zomertijd 6 uur later in Maleisië, en in onze wintertijd 7 uur. Het westelijk en het oostelijk deel van het land hadden lang verschillende tijden, omdat ze zover uit elkaar liggen, maar dat is om praktische redenen per 1 janauri 1982 gelijk getrokken. Waar je ook bent in Maleisië, je blijft in dezelfde tijdzone.

Geldzaken

In Maleisië betaalt men met de ringgit. Je kunt er bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

Handig om te weten: je kunt in Maleisië niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Eten

Indonesie Nasi Lemak Medan eten
Nasi Lemak

Als je erover nadenkt is het behoorlijk knap dat ze in Maleisië een eigen keuken hebben ontwikkeld met gerechten die typisch Maleisisch zijn, en waar de lokale bevolking niet alleen dol op is, maar ook trots. De Maleisische keuken werd namelijk eeuwenlang beïnvloed door de Chinezen, de Thai, de Indiërs en door Arabieren en etnische Maleisische minderheden.

Toch heeft die ‘open mind’ tot een echte Maleisische keuken geleid. Ga maar eens op zoek naar street food op een lokale markt, of schuif aan bij een mamak. Hier komen de mensen samen om roti canai of nasi lemak te eten, of om gewoon even koffie te drinken en bij te kletsen met vrienden en bekenden.

Wat moet je zeker proeven?

  • Nasi Lemak. Volgens velen het nationale gerecht van Maleisië. De basis is rijst die op smaak is gemaakt door deze met kokosmelk, pandanbladeren en wat kruiden te koken. Er hoort sambal, gedroogde gebakken ansjovis en wat gebakken pinda’s bij. Vaak wordt er ook wat komkommer, een stukje kip, ei of tofu bij geserveerd.
  • Mie Goreng Mamak. Dit street food is even simpel als onweerstaanbaar lekker. Het zijn gele noedels met kip, garnalen of rundvlees met sojasaus, een plukje groente en wat ei.
  • Roti Canai. Een plat brood met linzen en curry. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit India. Het wordt vooral veel in de ochtend gegeten.
  • Nasi Goreng Kampung. Kampung betekent dorp en omdat er veel dopren zijn wijst dit er al op dat dit gerecht van gebakken rijst in veel variaties te vinden is. Maar het succes hangt af van lekkere chilipasta die de rijst smaak geeft. Verder ook met sjalotten, gedroogde gebakken ansjovis en knoflook.
  • Otak Otak. Nog een keer street food. Dit is een viskoekje dat in kokos- of bananenblad gewikkeld wordt en daarna gegrild. Het viskoekje wordt op smaak gebracht met chili, citroengras en kurkuma. Vooral die laatste geeft het gerecht die karakteristieke rood-oranje tint.

Je ziet aan deze gerechten: in Maleisië hoeft lekker eten niet duur te zijn. Je vindt het gewoon om de hoek op straat!

Feestdagen en vrije dagen

Voordat we aan de belangrijkste feestdagen en religieuze dagen toekomen is het goed om even te vermelden dat in Maleisië niet overal het weekeinde op zaterdag en zondag valt. Zo houden ze in Johor, Kelantan, Terengganu en Kedah de vrijdag en zaterdag vrij om te ontspannen.

Er zit ook verschil in de officiële vrije dagen. Sommigen worden in het hele land gehouden, andere alleen in een of meerdere regio’s.

Belangrijke religieuze dagen en feestdagen:

  • Ramadan. De islamitische vastenmaand is voor Maleisiërs de belangrijkste religieuze gebeurtenis van het jaar. Het is niet alleen een tijd van bezinning, maar wordt ook gebruikt om de familiebanden aan te trekken. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er niet gegeten. Veel islamitische restaurants zijn dan dus dicht, maar Chinese en niet-moslim restaurants blijven open. Omdat veel moslims ramadan bij hun familie doorbrengen, kan het zijn dat treinen en bussen op dagen voor en na de ramadan erg druk zijn.
  • Deepavali. Deepavali of diwali is een hindoe feest uit India, maar wordt ook volop gevierd in Maleisië. Bij het ‘feest van het licht’ maken gelovigen thuis versieringen op de vloer en worden overal lantaarns en kandelaars aangestoken. Vaak is er ook vuurwerk. Familieleden zoeken elkaar op en er wordt gezamenlijk gekookt en gegeten.
  • Chinees nieuwjaar. Dit valt meestal in februari. Veel Maleisische Chinezen, bijna een kwart van de bevolking, vieren de feestdagen van de Chinese kalender en daar is het Chinees nieuwjaar de belangrijkste van. Huizen worden voor de jaarwisseling grondig schoongemaakt om ‘ongeluk weg te vegen’, er worden nieuwe kleren gekocht en -uiteraard- worden er boodschappen gedaan voor een feestelijke maaltijd. Officieel duurt Chinees nieuwjaar (in de meeste Maleisische regio’s) drie dagen, maar er zijn zo’n twee weken lang festiviteiten en versieringen.
Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Maleisië

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!