Inhoudsopgave
Op deze pagina lees je alles over Japan. Wil je Japan graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen door Japan. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.
Top 5 rondreizen Japan
Japan in de Schijnwerpers: Selecteer uit onze Top 5 Fascinerende Rondreizen!
Duik in de diversiteit van Japan: van de serene heiligdommen tot de bruisende vismarkten, deze rondreizen belichten de vele facetten van een land waar elke dag een nieuw avontuur belooft. Ontdek de unieke mix van tijdloze traditie en adembenemende moderniteit.
- 13-Daagse Kennismaking met Japan
- 14-daagse rondreis Hoogtepunten van Japan
- 21-daagse familiereis Japan
- 9-daagse rondreis Hokkaido
- 17-daagse stedenreis Japan
Algemene informatie
Hoe typeer je Japan? Met woorden als balans, respect, ingetogenheid, discretie en beleefdheid. Maar toch ook met ninja, sushi, emoji, sake, judo, tofu en kimono. Dat zijn maar een paar woorden, maar tegelijkertijd ook vele gezichten. Japan is de rust van zen, maar dus ook de luide uitbundigheid van karaoke. Het laat zien hoe interessant en gelaagd het land is. Het laat zich niet gemakkelijk vangen, en de taal is daar een mooi voorbeeld van. Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 70 manieren om dankjewel te zeggen.
Ook de manier waarop de Japanners met elkaar omgaan is complex. In ieder geval vaak behoorlijk anders dan wij gewend zijn. Japanners eten of drinken niet op straat, dat vinden ze onbeleefd. En ze gooien ook geen rommel op straat. Er staan overal afvalbakken, en zo niet, dan nemen ze hun afval mee naar huis en gooien het daar weg. Nog zoiets: Japanners wijzen niet met hun vinger naar iemand, snuiten hun neus niet in het openbaar en ze onderbreken iemand anders niet.
Ben je van plan om naar Japan te gaan, nou, dit weet je dan alvast. Je begrijpt ook meteen dat er in Japan veel valt mee te maken en te beleven, niet alleen bij bezienswaardigheden, maar gewoon op elk moment van de dag. De cultuur, de omgangsvormen, maar ook de onleesbare richtingaanwijzingen, je bent letterlijk in een andere wereld. En die wereld zal je mond doen openvallen.
DROMERIG BAMBOEBOS
Stel je voor: je staat zelf op dat wereldberoemde kruispunt Shibuya in Tokyo (waar per groen licht een paar duizend mensen tegelijk oversteken). Of je wandelt door het dromerige bamboebos van Kyoto (waar het zachte ruisen van het bamboe nooit stopt), of je dompelt je tussen besneeuwde heuvels onder in het stomend hete water van een onsen, of aanschouwt met eigen ogen de imposante Mount Fuji.
Dat Japan een sterke, voor buitenstaanders vaak onbegrijpelijke, eigen cultuur heeft, wordt weleens toegeschreven aan de 217 jaar dat Japan vanaf 1635 hermetisch afgesloten was. Japanners mochten het land niet uit, en niemand mocht erin. Japanners waren daarvoor door Portugezen als slaven verhandeld, er waren epidemieën geweest en er doken missionarissen op die de bevolking van het Christendom probeerde te overtuigen. Allemaal onwenselijk voor de Japanners, dus gooiden ze voor een paar honderd jaar de poorten dicht.
OP ZICHZELF
Japanners zijn nog altijd graag op zichzelf. Dat wil zeggen: niet alleen, maar ‘zichzelf’ als onderdeel van een groep, van familie of collega’s bijvoorbeeld. Japanners maken vaak maar een derde van hun vakantiedagen op, en soms alleen als ze ziek zijn. Ze willen de baas niet teleurstellen en hun collega’s niet in de steek laten door een paar vrije dagen of vakantie te nemen.
Het is dan wel weer mooi dat het land van de sumo worstelaars, de klassieke Kabuki dans en thee ceremonies ook leidend is in nieuwe trends en culturele stromingen voor hippe jongeren in Azië en zelfs wereldwijd.
JONGEREN
Japanse jongeren zijn extreem modebewust (street fashion), houden opvallend vaak van cosplay (costume play, waarin ze zich uitdossen als hun favoriete strip- of filmhelden), geven hun haren de meest schreeuwende kleuren en stijl, en lijken gemakkelijk over gender grenzen heen te stappen. Ze staan aan de wieg van de internationale populariteit van anime (Japanse cartoons) en manga (Japanse strips). En terwijl nu ongeveer iedereen videospelletjes speelt, het begon in Japan.
Het lijkt of er in dit land geen spanning staat tussen de tradities en de nieuwe tijd. Ze worden beide omarmd. Zo heeft het land van zen, puurheid en introspectie met gemak de storm die nieuwe technologie bracht doorstaan. Sterker nog, Japan liep voorop.
HOEKSTEEN
Het gezin vormt in Japan nog altijd de hoek van de samenleving, met de vader in de stoel van de voorzitter. Familieverbanden zijn belangrijk en worden gerespecteerd. Het betekent wel dat veranderingen met betrekking tot bijvoorbeeld de positie van vrouwen (die in eerste instantie worden gezien als moeder) hier langzaam gaat. De samenleving veroudert snel, omdat Japanners tot de langstlevende mensen ter wereld behoren. Mannen worden er gemiddeld 82 jaar, vrouwen zelfs 88. Inmiddels is 1 op de 4 Japanners ouder dan 65 jaar.
De meeste gelovigen hangen het boeddhisme of de Japanse animistische religie Shinto aan, en beleven deze vaak ook door en naast elkaar. Shinto heeft geen doctrine en god, maar er worden ‘kami’ aanbeden. Dat zijn bovennatuurlijke krachten die niet per se een vorm hebben. Het kunnen objecten, maar ook een landschap of natuurelementen zijn. Aanhangers proberen met gebeden bij Shinto altaartjes, maar ook met dans en via festivals, in harmonie met de ‘kami’ te komen.
GROOTSTE STAD OP AARDE
Japan bestaat uit meer dan 6.800 eilanden, waarvan Honshu (met Tokyo en Kyoto) en Hokkaido (met Sapporo) de grootste zijn. De eilandengroep is met ruim 124 miljoen mensen het op tien na drukbevolkste land ter wereld. Verreweg de meesten van hen (104 miljoen) wonen op het eiland Honshu, dat net iets groter is dan het Verenigd Koninkrijk. En alleen de regio Tokyo heeft al 39 miljoen inwoners. Het is daarmee de grootste stad op aarde. Ter compensatie: de bossen en vulkanen van Japan beslaan 67% van het hele land. Een rustig plekje opzoeken is dus ondanks die stedelijke drukte toch geen probleem.
Het land van de rijzende zon heeft als enige land in de wereld nog een keizer, maar Naruhito, die sinds 2019 keizer is, vervult alleen een ceremoniële functie. Trouwens, Japan het land van de rijzende zon noemen, klinkt als een cliché, maar in Japan zeggen ze Nippon of Nihon, en dat betekent letterlijk: oorsprong van de zon, waar de zon opkomt.
Bestemmingen
Kyoto
Kyoto is volgens velen de mooiste stad van Japan. Er zijn prachtige tuinen en meer dan 1.000 tempels. Het was tot 1868 de keizerlijke hoofdstad, en de nalatenschap daarvan is nog altijd te bewonderen. Bijvoorbeeld bij de Fushimi Inari Shrine. Het altaar van Fushimi Inari is beroemd vanwege de duizenden rood-oranje ’torii’ poorten, die een netwerk van paden naar het bos van de heilige berg Inari vormen.
Iconisch zijn ook het gouden paviljoen van de Kinkaku-ji tempel en de Kiyomizu-dera tempel, waar gelovigen water drinken uit een van de drie stromen van de Otowa bron. Afhankelijk van de stroom hopen ze op een lang leven, een succesvolle loopbaan, of geluk in de liefde.
Als je het in Japan leuk vindt ergens een geisha tegen te komen, dan is de kans het grootst in de wijk Gion in Kyoto. Geisha’s zijn in prachtige klederdracht gestoken gezelschapsdames met volledig witte gezichten. Ze onderhouden van oudsher mannen met gesprekken, zang en dans.
Het Arashiyama Bamboo Forest is een natuurlijk bos en bestaat helemaal uit metershoog dichtbegroeid bamboe. Het geluid van het ruisende, altijd groene bamboe is door de Japanse overheid bestempeld als een van 100 relevante geluidslandschappen van Japan.
Nara
Nara (45 km ten zuiden van Kyoto) was in de 8e eeuw de eerste hoofdstad van Japan, vandaar dat er meerdere interessante tempels staan. Het beroemdste complex is dat van de houten tempel Todaiji en de 15 meter hoge Boeddha. Opvallend: in het park bij de tempel leven al eeuwenlang honderden herten. Ze worden als heilig beschouwd, omdat ze Shinto boodschappers zouden zijn.
Mount Fuji
De bijna perfecte ronde vorm en het feit dat de vulkaan nagenoeg helemaal vrij ligt, heeft Mount Fuji niet alleen tot de bekendste berg van Japan gemaakt, maar ook tot een van de beroemdste ter wereld. De hoogste berg van Japan is 3.776 meter hoog en de top is meerdere maanden per jaar bedekt door sneeuw.
Kun je de vulkaan beklimmen? Ja, dat kan, mits je een goede sportieve conditie hebt. Veel klimmers kiezen voor de Yoshida Trail. Je klimt dan ongeveer 8 uur. Alhoewel je niet echt hoeft te klimmen, omdat de paden niet erg steil zijn. Weet daarom dat je kunt overnachten op de berg; er zijn lodges met eten, drinken en overnachtingsmogelijkheden. In de vroege ochtend loop je dan het laatste stuk naar de top voor het mooiste uitzicht.
Tokyo
Kyoto is de stad van de tradities en de culturele geschiedenis, Tokyo is moderner en hipper, heeft levendige uitgaansbuurten, prachtige parken (Yoyogi-Koen), markten, een Disneyland en Harry Potter World, maar is ook gezegend met tempels. Meteen maar een erg bijzondere: die van de wenkende kat.
De Gotokuji-tempel dankt haar beroemdheid niet alleen, maar toch wel vooral aan Maneki-neko, het wenkende kat-beeldje dat de bezitter ervan geluk zou brengen. Een lokale legende vertelt hoe een samourai in de Gotokuji tempel meende in een opgestoken pootje van een kat een teken te zien, en na een gelijktijdige blikseminslag besloot dat dit een teken van geluk moest zijn. Er staan nu duizenden wenkende katjes in de tempel, in vele kleuren en van allerlei verschillende materialen.
Een bezoek aan Tokyo is niet compleet zonder de Sensoji tempel (of Asakusa Kannon) te hebben gezien. Het is het oudste religieuze gebouw van de hoofdstad. Wandel onder een 700 kilo zware lampion door de Kaminarimon poort, aanschouw de 5 verdiepingen tellende pagode, en stap in de rook van de jokoro, een enorme wierookbrander waarvan gezegd wordt dat de wierook wonden geneest.
Wil je uitzicht? Dan hoort de Tokyo Skytree op je ’to do’ lijstje. Het is met 634 meter de hoogste toren ter wereld (toren, niet het hoogste gebouw), en heeft op 450 meter een observatieplatform. O ja, de toren is aardbevingsbestendig.
Koyasan Okunoin
Het ligt misschien niet helemaal voor de hand om je als tip te geven een begraafplaats te bezoeken, maar wie weet, veel mensen bezoeken in Parijs ook Cimetière du Père-Lachaise. Ook Okunoin in Koyasan (123 km ten zuiden van Kyoto) is bijzonder. Okunoin betekent innerlijk heiligdom en het is als begraafplaats en bedevaartsoord voor velen een belangrijke spirituele plek.
Dat komt omdat het mausoleum van Kobo Daishi, de stichter van het Shingon-boeddhisme hier staat. Zijn aanhangers menen dat hij niet is gestorven, maar dat hij in eeuwige meditatie rust en wacht op de Boeddha van de toekomst. Omdat veel van zijn volgers in zijn buurt willen worden begraven, is Okunoin met zo’n 200.000 graven uitgegroeid tot de grootste begraafplaats van Japan.
In en rond Koyasan zijn, nadat Kobo Daishi op Mount Koya een kleine tempelstad stichtte, tientallen grotere en kleinere tempeltjes gebouwd, waaronder Kongobuji, de hoofdtempel van het Shingon-boeddhisme.
Daisetsuzan National Park
Op het eiland Hokkaido ligt Daisetsuzan National Park, het grootste nationale park van Japan. Je vindt er warmwaterbronnen, vulkanen en er leven nog bergantilopen en bruine beren. Desondanks kun je hier in de Japanse Alpen goed wandelen. Wat denk je van de dagwandeling van Asahidake Onsen (een warmwaterbron), via de bijna 2.300 meter hoge vulkaan Asahidake naar Sounkyo Onsen?
Met meerdere kabelbanen kun je het ook meteen hogerop zoeken op Mount Kurodake, een piek van 1984 meter. Afhankelijk van je fitheid kun je hier wandelen, verder de berg op klimmen, of gewoon op een van de observatiedekken van het uitzicht genieten. Houd er wel rekening mee dat hier in het late najaar of de winter een flink pak sneeuw kan liggen.
Okinawa
Okinawa is de tropische verrassing van Japan. De eilandengroep in het zuiden van Japan vormt de bakermat van karate, maar belangrijker nog, is een feest voor de liefhebbers van lange witte stranden, palmbomen, koraal, en snorkelen of duiken.
Naast zo’n 200 soorten koraal zie je er mogelijk roggen en haaien, en bij Miyako zijn onderwatergrotten. Beroemd is het Okinawa Churaumi aquarium, een van de grootste ter wereld, waar je enorme walvishaaien en mantaroggen kunt zien. De bijnaam het ‘Hawaii van Japan’ geeft je een goede indruk van wat je in Okinawa mag verwachten.
Nikko
De natuur hier, de bergen, het Chuzenji meer, de 75 meter hoge Kirifuri waterval, en de fantastische herfstkleuren van de bossen zijn al reden genoeg om Nikko te bezoeken, maar nog belangrijker is de nalatenschap als een van de voornaamste middelpunten voor boeddhistische en Shinto gelovigen.
Het onbetwiste hoogtepunt is de Toshogu Shrine. Deze bestaat uit een twaalftal grotere en kleinere altaartjes die verspreid liggen in een bos tegen de bergwand. In tegenstelling tot veel andere heiligdommen is hier veel werk gemaakt van versieringen. Een uitbundigheid die de meeste tempels zich in Japan niet veroorloven. Je ziet er veel houtsnijwerk en goud. Een goed voorbeeld is de Yomeimon Gate, waar vliegende paarden en draken zijn aangebracht.
Ook de moeite is de Kanmangafuchi Abyss, waar je aan de rivier een 70-tal Jizo standbeelden ziet ter nagedachtenis aan overledenen.
Hiroshima
Hiroshima is vooral een van de twee steden die in 1945 door Amerikaanse atoombommen werden vernietigd, met vele tienduizenden doden tot gevolg. Die geschiedenis is niet weggestopt. Het 120 duizend vierkante meter grote Peace Park herinnert er aan, net als de A-Bomb Dome, een van de weinige gebouwen die bleven staan na de aanslag.
Toch is de tijd in Hiroshima niet stil blijven staan. Het is een levendige stad met arcades vol winkels en restaurants. Je kunt er op het juiste moment in het jaar op meerdere plekken de beroemde Japanse kersenbloesem zien. Er is de eeuwenoude Shukkeien Garden, met miniatuur valleien, bergen en bossen. En de stad heeft Hiroshima Castle, ooit het hart van de stad, met binnen de slotgracht onder meer ook een tempel.
Op ongeveer een uur rijden van Hiroshima ligt Miyajima Island, ook wel mysterieus het ‘eiland van de goden’ genoemd. In het oog springt de Torii, een vrijstaande poort in het midden van de Japanse Binnenzee. Het Shinto heiligdom hoort bij de Itsukushima Shrine en wordt gezien als de overgang tussen de spirituele wereld van de geesten en de menselijke wereld. Tijdens vloed staat de poort in het water, bij eb vaak droog.
Duurzaam reizen
Wat kun je doen om jouw reis naar Japan duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.
-Japan heeft een van de beste, zo niet het beste, openbaar vervoer van de wereld. Beroemd zijn de hogesnelheidstreinen die de Japanse steden met elkaar verbinden. Het kost bijvoorbeeld iets meer dan 5 uur uur om in alle rust en luxe de bijna 500 kilometer van Tokyo naar Kyoto te reizen. Ook in de grote steden vind je een uitgebreid netwerk van treinen, trams en de metro. Het is soms even zoeken, maar dat is deel van de pret.
-Je komt op straat in Japan geen vuilnisbakken tegen. Japanners gooien hun vuil niet onderweg weg om er anderen mee op te zadelen, maar nemen het liever mee naar huis om het daar zelf weg te gooien. Het illustreert hoe Japanners nadenken over hun ecovriendelijke samenleving en over beleefdheid. Veel activiteiten hier zijn gebaseerd op wandelen, ontspannen in de warmwaterbaden van een onsen, tempelbezoek of verblijven in de natuur zonder die te belasten of te vervuilen. Het is dus niet moeilijk om in Japan een ecologisch steentje bij te dragen.
-Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Het is ook zonde van je geld, want in Japan kun je gewoon water uit de kraan drinken.
Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen
Beste reistijd
Het korte antwoord is: het hele jaar door.
Het langere antwoord: het hele jaar door. Maar het hangt erg af van wat je wilt zien en waar je naartoe gaat. Zo zie je de Sakura kersenbloesem in het voorjaar en de oogstrelende herfstkleuren, uiteraard, in het najaar. Wil je sneeuw zien of in een onsen een warmwaterbad nemen, dan kies je de winter.
En zoals gezegd, het hangt af van waar je naartoe gaat. Okinawa heeft het hele jaar een subtropisch klimaat, maar in het noorden van Japan kan het behoorlijk koud zijn. In het algemeen kun je zeggen dat het vanaf maart, april goed reizen is. Niet toevallig het begin van de lente en de tijd van de kersenbloesem.
Rond juni zomert het overal in het land, en dat blijft ook zo in de maanden juli en augustus (de warmste maanden), al gaat het dan op verschillende plekken af en toe wel regenen. September is ook een fijne maand. Het is minder warm in Tokyo en Kyoto en de herfstkleuren kondigen zich aan. Die fraaie bladtinten zie je tot eind oktober.
Visum
Nederlandse en Belgische toeristen hebben geen visum nodig voor Japan. Zij mogen 90 dagen rondreizen zonder visum. Wel moet het paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn.
Vaccinaties
Voor Japan zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Check voor de zekerheid altijd even de actuele situatie op GGD Reisvaccinaties.
Internet
Japan heeft uitstekend internet. Hotels, restaurants en winkels bieden allemaal WiFi aan. Het vaste internet en pocket Wifi zijn in Japan van hoge kwaliteit. Als je internet nodig hebt voor meerdere devices, overweeg dan pocket Wifi. Voor ongeveer 5 euro per dag heb je 1 GB data.
Je kunt ook een prepaid simkaart met alleen data kopen. Voor een simkaart met spraakfunctie moet je een vast adres in Japan hebben. Dat is onhandig, maar een simkaart met data speciaal voor toeristen kun je kopen via aanbieders als SoftBank, IIJMio, Bmobile Japan en Mobile Japan, op het vliegveld. In de grote steden kun je terecht bij SoftBank winkels.
Tijdsverschil
In Japan is het in onze zomertijd 7 uur later en in de wintertijd 8 uur.
Geldzaken
Japan is een modern land, maar terwijl we in Europa steeds vaker contactloos betalen en cash geld langzaam uit onze samenleving verdwijnt, is dit in Japan niet het geval. Deze ontwikkeling gaat minder snel en cash betalen heeft vaak nog de voorkeur in Japan.
Dat doen ze met de yen. Je kunt op veel plekken zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. Let wel altijd even op of de automaat buitenlandse kaarten accepteert. Bij grote banken als Citi Bank, Lawson Bank en JP Bank kun je in ieder geval terecht, net als bij de meeste postkantoren en bij de Seven Bank automaten van de supermarkt 7 Eleven.
In (erg) afgelegen streken is pinnen moeilijker of niet mogelijk. Controleer voor je op reis gaat of je je bankpas op ‘wereld’ hebt gezet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.
Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.
Handig om te weten: je kunt in Japan niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.
In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).
Eten
Hoe mysterieus Japan nog voor ons is, hoe afzijdig van de rest van de wereld veel Japanners nog leven, hun keuken is de afgelopen tientallen jaren de grenzen van het land ruimschoots overgestoken. Japans eten heeft de harten van veel culinaire liefhebbers gestolen. En wie heeft er nou geen sushi of tofu geproefd?
–Sushi. Het principe van sushi is eenvoudig: Japanse kleefrijst die op smaak wordt gebracht met rijstazijn. Vaak wordt er zeewier gebruikt om de sushi bij elkaar te houden. De kleine lekkernij wordt meestal voorzien van verse vis of groente. Een van de beroemdste sushi restaurants van Japan is Sukiyabashi Jiro in Tokyo. Het was het eerste sushi restaurant ter wereld, had 3 Michelin-sterren en heeft maar tien zitplaatsen.
–Sashimi. Sashimi is eigenlijk gewoon rauwe vis die wordt geserveerd met wasabi (de even beroemde als beruchte spicy Japanse smaakmaker) en sojasaus. Je krijgt er vaak wat plakjes radijs bij.
–Ramen. Een bijzondere kop soep. Als basis worden ramennoedels gebruikt. Ze worden heel kort gekookt of alleen even in gekookt water gedompeld. Daarna wordt er een bouillon overheen gegeoten en gaan er plakjes varkensvlees, zeewier, champignons, groente en ei bij.
–Gyoza. Deze gebakken dumplings zijn een echte favoriet van veel Japanners. Ze bestaan uit een dun omhulsel van tarwemeel en eieren, gevuld met wat kip of varkensvlees en groenten, knoflook en gember.
De lijst is oneindig, want we hebben het nog niet eens over tempura gehad (gefrituurde groente of tofu), shabu-shabu (dunne vleesreepjes die in een hot pot worden gekookt), het rijstdessert mochi of yakitori (kip van de grill).
Feestdagen en vrije dagen
–Obon. Halverwege augustus wordt Obon gevierd, een boeddhistisch festival waarbij voorouders worden vereerd, en door gelovigen wordt aangenomen dat geesten tijdelijk terugkeren naar het land der levenden. Er worden lantaarns opgehangen om ze de weg te wijzen en dansen uitgevoerd om ze te eren.
–Golden Week. De gouden week is een van de drukste vakantieseizoenen van Japan. Dat komt omdat er in de gouden week maar liefst vier nationale feestdagen vallen. Op 29 april is het Show no Hi, de verjaardag van voormalig keizer Showa. Op 3 mei is het dag van de grondwet (Kenpo Kinenbi), een dag later Greenery Day (Midori no Hi) waarop er veel aandacht is voor milieu en natuur (omdat keizer Showa een fervent natuurliefhebber was), en op 5 mei viert men kinderdag (Kodomo no Hi). Ook het Jongensfeest (Tango no Sekku) wordt dan gevierd. Families proberen de toekomst van hun zonen te beïnvloeden door samoerai poppen uit te stallen, die kracht, macht en succes symboliseren.
–Hinamatsura. We kennen hinamatsura ook als Japanse poppendag of als meisjesdag. Ooit werden papieren poppetjes in een bootje de zee opgestuurd om slechte geesten te verdijven. Maar langzaam veranderde hinamatsura in een festival waarbij op 3 maart in huizen met dochters Hina-poppen worden uitgestald, in de hoop dat dit de meisjes beschermd, gelukkig zal maken en gezondheid zal garanderen. Wie de poppen echter te lang laat staan, hoeft er volgens de overlevering niet op te rekenen dat hun dochter snel zal trouwen.
–Culture Day (Bunka no Hi). Op 3 november is het Culture Day. Die is al in 1868 in het leven geroepen en dient om bijzondere culturele prestaties te belonen (vaak op scholen), en de kunst en de cultuur in het algemeen te vieren en te promoten. Er worden speciale tentoonstellingen, parades en festivals gehouden.
Veelgestelde vragen
In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Japan.
Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?
In het algemeen geldt dat men zich in Japan conservatief kleedt. In ieder geval niet al te bloot. Voor tempels zijn er geen speciale regels. Je ziet in Japan veel mensen met een korte broek (tot op de knie) in tempels. Maar een lange broek of rok/jurk is een veilige beste keuze als je niemand tegen het hoofd wilt stoten. Je kunt eventueel ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken.
Moet ik een reisstekker meenemen?
Ja. De netspanning 100 V en de frequentie 50 / 60 Hz zijn niet hetzelfde als in Nederland, en ook de stopcontacten zien er heel anders uit. Dat betekent dat je je apparaten niet zonder reisstekker kunt gebruiken. Kijk thuis al even of je belangrijkste elektronische apparaten geschikt zijn voor variabele voltages en frequenties. Anders heb je misschien ook een spanningsomvormer nodig.
Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?
Aan het begin van deze pagina met landeninformatie noemden we al een paar typisch Japanse gebruiken:
- Japanners eten of drinken niet op straat, dat vinden ze onbeleefd. En ze gooien ook geen rommel op straat. Er staan overal afvalbakken, en zo niet, dan nemen ze hun afval mee naar huis en gooien het daar weg. Nog zoiets: Japanners wijzen niet met hun vinger naar iemand, snuiten hun neus niet in het openbaar en ze onderbreken iemand anders niet.
Het zal je niet verbazen dat Japan cultureel en qua omgangsvormen ver van ons afstaat (is dat niet juist een van de redenen om naar Japan te willen reizen?). Het ligt ook letterlijk aan de andere kant van de aardbol. Daarom nog een paar opmerkingen:
- In Japan doen ze heel erg hun best de anderen niet te verstoren. Zo wordt praten in het openbaar vervoer niet op prijs gesteld (of het gebeurt op fluistertoon).
- Roken. Niemand wil iemand anders lastig vallen met de rook of geur van een sigaret. Op de meeste plekken wordt dus niet gerookt (ook niet op straat). Rokers moeten op zoek naar een rookruimte en dan keurig in de rij staan tot er een plaatsje vrij is.
- Als je in Kyoto (of ergens anders) een geisha ziet, is het natuurlijk leuk er even samen mee op de foto te gaan. Niet doen. Japanners vinden dit hoogst onbeleefd.
- Openbare toiletten hebben niet alleen afstelbare watertemperaturen, maar vaak ook muziek naar keuze. Het schijnt dat met muziek wordt voorkomen dat anderen jouw toiletgeluiden moeten horen.
- Buigen. Japanners buigen uit beleefdheid. Bij een ontmoeting, een bedankje of bij het weggaan, men buigt. Je wordt als bezoeker niet geacht alle precieze regels van het buigen te kennen, maar een buiging beantwoorden is wel het minste wat je kunt doen.
- Speel niet met je eetstokjes, dat is zeer onbeleefd. Ook belangrijk om te weten: zet je eetstokjes niet rechtop in een kom (dat is een gebruik bij begrafenissen) en geef met jouw stokjes geen eten aan een ander.
Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!
Kan ik er een auto of scooter huren?
Er zijn in Japan veel lokale en internationale autoverhuurbedrijven. Maar het verkeer (zeker in de grote steden) is vaak druk en chaotisch. Bovendien zijn alle verkeersborden alleen in het Japans (en ook niet alle navigatiesystemen hebben Engels). Overweeg een auto met een lokale chauffeur te huren. Dat is een stuk rustiger en je behoudt de voordelen van eigen vervoer.
Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Japan zijn de scooters die je huurt vaak van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.
Is het geven van fooi gebruikelijk?
Nee, zeker niet. Japanners gaan ervan uit dat goede service inbegrepen is in de prijs die je voor je eten of drank betaalt. Grote kans dat als je ergens wat klein geld achterlaat er een ober achter je aankomt die je je geld teruggeeft. Ook een taxichauffeur of hotelpersoneel rekent niet op een tip.
Is het er veilig om rond te reizen?
Absoluut. Japan is een van de veiligste landen om in rond te reizen. Dat wil niet zeggen dat je -net als thuis- gewoon op jezelf en je spullen moet letten.
Kan ik er op straat eten?
Vooral in de zomer vind je op veel plaatsen in Japan ‘yattai’, zeg maar Japans street food. Probeer gerust eens takoyaki (een gefrituurd balletje met inktvis, gember en ui) of yakitori (stokjes met vlees, meestal kip). Onze enige tip: kijk of de lokale bevolking ergens eet, dat is meestal een goed teken!
Kan ik er water uit de kraan drinken?
Het antwoord is simpel: ja, dat kan. Water uit de kraan is in Japan schoon en veilig.
Wat als ik ziek wordt?
De Japanse gezondheidszorg behoort tot de besten in de wereld. De ziekenhuizen, artsen en medische zorg zijn van een zeer hoog niveau. Tokyo heeft zelfs een aantal ziekenhuizen waar de voertaal Engels is (zoals Tokyo Takanawa Hospital en Sanno Hospital).
Wat moet ik zeker meenemen?
Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je in Japan alles kopen. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:
- Paspoort + kopie
- Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
- Reisbescheiden
- Geld, betaalpas en/of creditcard
- Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
- Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
- Reisapotheek / EHBO-set
- Zonnebril & hoed / pet
- Contactgegevens van familie en vrienden thuis
- Reis- of taalgids
- Fototoestel en filmcamera
- Kleding
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Slippers
- Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
- Bril / lenzen artikelen
- Reisstekker en evt. spanningsomvormer