Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Kunnen we je verder helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen. Wij zijn iedere dag geopend van 06:00 tot 20:00 uur!
WHATSAPP
WhatsApp openen
TELEFOON
+31 (0) 85 006 2044
FACEBOOK
Facebook openen
BELAFSPRAAK
Maak een belafspraak
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Sluiten
Contact

Kunnen we je verder helpen?

Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen.
Wij zijn iedere dag geopend
van 06:00 tot 20:00 uur!
VIDEOBELLEN
Nu videobellen
Bestemmingen
Reissoorten
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Mijn AsiaDirect
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Laos'
Laos

Uitgebreide landeninformatie Laos

Zelf een rondreis
door Laos maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Jeroen » 2024

Op deze pagina lees je alles over Laos. Wil je Laos graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen naar Laos. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Top 5 rondreizen Laos

Verlang je naar Laos? Duik in onze Top 5 van Laos rondreizen.

Ontdek Laos: van de serene Mekong rivier tot de mystieke tempels van Luang Prabang, dit is het avontuur dat je ziel zal raken. Ervaar de ongerepte schoonheid en de rustige charme van dit verborgen juweel in Zuidoost-Azië.

Algemene informatie

We kunnen het van geen enkel ander land in Zuidoost-Azië zeggen, maar wel van Laos: het heeft geen kust. Het ligt als een worst in een broodje ingeklemd tussen Vietnam en Thailand, met aan de noordkant een stukje China en in het zuiden de kop van Cambodja. De grens met Thailand wordt bijna helemaal bepaald door de loop van de meer dan 4.000 kilometer lange Mekong rivier.

laos vang vieng nam song rivier
De Nam Song rivier in Vang Vieng

Laos is een van de armste landen in deze regio en een van de dunbevolkste. De ruim 7 miljoen Laotianen leven vooral van de rijstbouw. In de hoofdstad Vientiane wonen maar zo’n 700 duizend mensen. Laos is dus een perfect land voor reizigers die steden het liefst links laten liggen en meer over het land en de mensen te weten willen komen door naar de gebieden te trekken waar de meeste andere bezoekers wegblijven. Laos is een ideale bestemming voor reizigers die benieuwd zijn naar de tradities en gebruiken, naar de natuur, de Laotianen zelf en hun onvolprezen keuken (die niet toevallig veel overlap heeft met de Thaise).

BUREN

Thailand en Laos zijn niet alleen buurlanden, Laos en het noordoosten van Thailand (Isaan genoemd) lijken qua cultuur en levensstijl erg op elkaar. Zo’n 700 jaar geleden behoorden beide gebieden afwisselend tot het Lan Xang rijk (nu Laos) of het koninkrijk Ayutthaya (nu onderdeel van Thailand). Hun talen zijn bijna hetzelfde (ze kunnen elkaar moeiteloos verstaan), ze hangen dezelfde vorm van boeddhisme aan en ook de culinaire tradities overlappen elkaar (al eten de Laotianen meer ‘sticky rice’ dan wie dan ook in Azië).

Laos Hmong girls bergstam traditioneel lokale bevolking
Meisjes van de Hmong bergstam

De beste manier om van Laos te genieten is de boel de boel te laten, door soms gewoon ergens op een straathoek te gaan zitten kijken hoe het dagelijks leven eraan toegaat. In Luang Prabang bijvoorbeeld, als bij zonsopgang de monniken de straat opgaan om voedsel te verzamelen. De klok van de zon bepaalt in Laos het dagelijks leven, en de mensen zijn al eeuwenlang gewend zich daaraan aan te passen. Waarschijnlijk willen ze ook niet anders.

In Laos nemen ze de tijd, om met vrienden te praten, om samen te eten, even een dutje te doen en vooral veel tijd door te brengen met familie. Haast en stress zijn begrippen van bezoekers, niet van de Laotianen zelf. Reken er dus alvast maar op dat je zelf een knop om moet zetten.

NIET SAAI!

We zeiden al dat Laos geen kust heeft, maar dat wil niet zeggen dat het over een saai landschap beschikt. In Laos wisselen bergen en valleien zich overal af. De Phou Bia berg is met ruim 2.800 meter de hoogste van het land.

laos vang vieng
Vang Vieng

Door veel van de valleien vinden riveren hun weg naar beneden, en aan hun oevers zie je uitgestrekte dichte bosgebieden. De rivieren gaan in Zuid-Laos over in de Mekong rivier. In dit waterrijke deel van Laos wordt dan ook de meeste rijst verbouwd.

Bijna een vijfde van het hele land behoort tot een nationaal park. Er is dus veel aandacht voor flora en fauna, want Laos heeft veel om zuinig op te zijn. Er leven nog wilde olifanten, tijgers, apen (gibbons, langoeren en makakken), beren, cobras, luipaarden, krokodillen, antilopen en jakhalzen.

PRACHTIGE NATUUR

Ook als je op je reis weinig of geen dieren tegenkomt (behalve af en toe een waterbuffel in een sloot) dan nog is er genoeg te zien. Neem het prachtige natuurgebied rond Vang Vieng, waar een ruig rotsgebergte wordt aangevuld door valleien met rijstvelden, grotten en rivieren. En wat te denken van de eilandenarchipel van 4.000 eilandjes in het zuiden van Laos. Je vindt er meerdere indrukwekkende watervallen.

laos vientiane buddha park
Buddha Park

Je hoeft niet lang in Laos te zijn om te zien dat het merendeel van de bevolking er boeddhist is (zo’n 66%). Vooral in Luang Prabang, al duizenden jaren het centrum van het Laotiaanse boeddhisme, kun je met gemak tientallen tempels bezoeken.

Dat boeddhisme gaat vaak samen met animistische geloven die ervan uitgaan dat geesten en ondefinieerbare krachten het leven beïnvloeden. Veel van de rituelen die hier uit voortkomen hebben een oorsprong in de oude religieuze tradities van de minderheden, maar zijn nog altijd sterk aanwezig.

VERBINDENDE KRACHT

Zelfs als je geen enkele tempel gaat bekijken, merk je hoe het boeddhisme aanwezig is. Natuurlijk, je ziet ’s ochtends vroeg monniken aalmoezen verzamelen, maar je merkt ook dat de religie een sterk cultureel stempel op Laos heeft gezet, omdat het de enige verbindende kracht in het land was.

laos luang prabang monniken
Monniken verzamelen aalmoezen in Luang Prabang

Het belang van het boeddhisme als bindende factor is in het verleden goed en slim gezien door de communistische machthebbers die -anders dan in andere communistische regimes- niet de religie verboden, maar deze juist omarmden, indoctrineerden en (financieel) steunden, zodat er vanuit boeddhistische kant weinig verzet tegen de communistische politieke elite ontstond.

Ook de Fransen, die Laos van eind 19e eeuw tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog als kolonie hadden ingelijfd, steunden het boeddhisme door de restauratie en bouw van klooster en tempels te financieren.

Voordat we te ver afdwalen, willen we maar zeggen dat een bezoek aan Laos een nieuwe wereld voor je opent. Een vriendelijk, geduldige en bijna tijdloze samenleving, waarin de rol van geesten, spiritualiteit en boeddhisme vaak belangrijker zijn dan de nieuwste berichten op sociale media. Een goed familieleven is meer waard dan werk. Samen eten, praten of drinken bevestigt essentiele relaties. Het decor bestaat op veel plaatsen uit bergen, grotten en watervallen, of in steden uit tempels en levendige markten. Laten we eens verder inzoomen op wat je kunt gaan zien.

Bestemmingen

Vientiane

laos vientiane pha that luang tempel grote stoepa
Pha That Luang tempel in Vientiane

Je kunt Vientiane zonder bezwaar een fijne rustige hoofdstad noemen. De stad is niet ontzettend groot (kleiner dan Amsterdam) en het lijkt soms of Vientiane tegen haar eigen wil de rol van belangrijkste stad van het land heeft opgedrongen gekregen. Op de een of andere manier past het dorpse karakter wel bij de stad.

Voor bezoekers is het in ieder geval een leuke stad, vanwege dat dorpse karakter en de ontspannen sfeer die er hangt. Twee dingen vallen op: je ontdekt al snel de invloed van de Franse kolonisatie (door de boulevards en de Arc de Triomphe-achtige Patuxai poort van de overwinning), en je merkt al snel dat de tempels hier tot de mooisten van het land behoren, mede dankzij de centrale historische rol van Vientiane als boeddhistisch middelpunt.

laos vientiane buddha park
Buddha Park bij Vientiane

Vientiane heeft zo’n 120 tempels waarvan de Pha That Luang tempel de belangrijkste is. De grote stoepa van de tempel fungeert als nationaal symbool. Al vanaf de 3e eeuw stonden er tempels op deze locatie, soms onder leiding van boeddhistische monniken, dan weer van de Khmer. Maar vanaf de 16e eeuw, toen Vientiane de rol van hoofdstad overnam van Luang Prabang, gaf de toenmalige koning opdracht om Pha That Luang te bouwen, met een grote stoepa en een top van echt goud.

Een andere tempel, Wat Sisaket, is waarschijnlijk de oudste tempel van Vientiane en bevat een paar duizend boeddhabeelden. We noemen ook nog even het zeer opvallende en fotogenieke Buddha Park, op zo’n 25 km buiten Vientiane. Het staat lokaal bekend als Xieng Khuan, stad van de geesten. Je vindt er zo’n 200 beelden, meestal geen echte boeddhabeelden en beelden van hindoe goden, maar het ziet er wel mooi (en echt) uit.

Luang Prabang

laos luang prabang
Luang Prabang

Een ding onthoud je voor altijd, als je tenminste op tijd je bed uit kunt komen. Dat is het beeld van de honderden monniken die op verschillende plekken in Luang Prabang, net na zonsopkomst uit de tempels komen en de straten opgaan om aalmoezen op te halen. Ze krijgen eten van de gevers, die op hun beurt beloond worden met een gebed en met de gift een goede daad als boeddhist hebben gedaan.

Luang Prabang is voor velen hun favoriete plek in Laos en wij kunnen ons dat helemaal voorstellen. Het is er rustig, sfeervol en het ligt prachtig aan de oevers van de brede Mekong, met de smallere Nam Khan rivier die midden in de stad in de Mekong uitmondt. Op die plek waar deze twee rivieren in elkaar opgaan, staat Mount Phousi, een 100 meter hoge heuvel die het mooiste uitzicht over de stad en de omgeving te bieden heeft.

laos luang prabang night market avondmarkt
De avondmarkt in Luang Prabang

De stad ligt in een groene vallei en wordt omgeven door heuvels en bergen. Ook hier zie je veel tempels. Tot een jaar of 50 geleden was Luang Prabang (dat al duizenden jaren wordt bewoond) de koninklijke hoofdstad en tot de 16e eeuw de zetel van het Laotiaans boeddhisme.

Vang Vieng

Qua natuur is de streek rondom Vang Vieng een van de mooiste die je in Laos kunt bezoeken. De bergen hier nemen grillige vormen aan, steken als dreigende pieken boven het groene landschap uit, en zitten vol grotten. De Tham Nam (Water Cave), bijvoorbeeld, of de Tham Phu Kham grot (7 km buiten Vang Vieng), waar je ook kunt zwemmen in de Blue Lagoon.

laos vang vieng
Vang Vieng

De Nam Song rivier meandert rond Vang Vieng als een slang door valleien vol rijstvelden. Deze rivier leent zich daarom goed om in een tube af te zakken of er te gaan kajakken. Je kunt in Vang Vieng in alle rust van de prachtige omgeving genieten, maar je hoeft niet stil te blijven zitten, want naast tuben en kajakken kun je hier ook fietsen, een trekking naar en door een grot lopen, rotsklimmen, ziplinen of een ballonvaart boven het gebied maken.

Bokeo Nature Reserve

Een jaar of 25 geleden ging men er in Laos vanuit dat de bijzondere apensoort black crested gibbon was uitgestorven. Toen men ontdekte dat er in Bokeo nog wel degelijk van deze gibbons leefden (die verder alleen in China en Vietnam worden gezien) werd de Bokeo Nature Reserve opgezet om de dieren te beschermen en te observeren. In het 1.200 vierkante kilometer grote heuvel- en bergachtige bosgebied leven niet alleen black crested gibbons, maar ook wilde olifanten, tijgers, beren, waterbuffels en andere soorten gibbons.

Si Phan Don – De 4.000 Eilanden Delta

laos si phan don 4000 eilanden khonephapheng waterval
Khonephapheng waterval in Si Phan Don, de 4.000 eilanden

De Mekong stroomt vanuit China via de grens tussen Thailand en Laos, en uiteindelijk via Cambodja naar de Zuid-Chinese Zee. Dat gaat aanvankelijk in een gestage sterke stroom, maar bij Pakse in Laos wordt de rivier over een breedte van meer dan 10 kilometer uit elkaar getrokken en zoeken tientallen kleinere stromen een weg door het berglandschap. Dat is op z’n mooist te zien bij Si Phan Don, niet voor niks de 4.000 eilanden genoemd. De Mekong creëert hier een delta van water, eilanden en watervallen, en voegt zich daarna weer grotendeels samen in zuidelijker richting.

De twee beroemdste watervallen in dit gebied zijn de Li Phi waterval (That Somphamit), waar het water niet van grote hoogte valt, maar wel met veel kracht over een enorme breedte, en de Khonephapheng waterval, qua watervolume de grootste waterval van Zuidoost-Azië.

Pakse

laos pakse visser
Visser in Pakse

Pakse is precies wat mensen bedoelen als ze het over een slaperig stadje hebben. Voor Pakse, dat in Zuid-Laos aan de Mekong rivier ligt, geldt dat wel een beetje. Toch is Pakse de tweede stad van het land en kan het aan de rivier ’s avonds behoorlijk druk en gezellig zijn tussen de street food handelaren en barretjes. Pakse is voor veel reizigers de plek om even op adem te komen van tripjes naar Vat Phou en het Bolaven Plateau.

Bolaven Plateau

laos pakse bolaven plateau tad paxuam waterval x
De Tad Paxuam waterval op het Bolaven Plateau

Als je Bolaven Plateau zegt, zeg je watervallen. Die zijn de voornaamste reden om dit uitgestrekte gebied in Zuid-Laos te bezoeken. Het ligt tussen de Mekong rivier aan de Thaise kant en de Annamite Mountain Range, de grens met Vietnam in het oosten. Ook Cambodja is hier niet ver meer weg. Tad Lo, Tad Paxuam en Tad Fane zijn zo maar een paar van de belangrijkste watervallen op dit plateau, dat verder uit koffieplantages, kleine dorpjes en heuvelachtige bebossing bestaat.

Populair bij motorrijders is de Bolaven Plateau Loop, een tocht van minimaal twee dagen die begint en eindigt in Pakse en in een uitgebreide ‘loop’ de regio verkent. Je hebt de vrijheid om ergens langer of korter te blijven en kunt optimaal genieten van het landschap en de lokale bevolking.

Vat Phou

laos vat phou tempel
Vat Phou tempel

Vat Phou is een hindoe tempelcomplex van de Khmer dat reizigers die in Cambodja in Siem Reap zijn geweest aan de veel beroemdere Angkor Wat denken.

Opvallend genoeg is Vat Phou ouder dan Angkor Wat. Sommige constructies zijn al tussen de 2e en 7e eeuw gebouwd, en dat maakt Vat Phou, dat in Zuid-Laos op zo’n 100 km van Cambodja ligt, een van de oudste religieuze monumenten in Zuidoost-Azië. Het complex dat uit tempels, altaars en waterpartijen bestond reikte van de top van de Phou Kao berg tot aan de Mekong rivier en verbeeldde de hindoeïstische visie op de relatie tussen mensen en natuur.

Nong Khiaw

laos luang prabang nong khiaw
Nong Khiaw

Reizigers zonder hoogtevrees kunnen hun hart ophalen in Nong Khiaw. Of beter gezegd: op de hoogste pieken van dit kalkstenen berggebied, waar de uitzichten in Laos onovertroffen zijn. Nong Khiaw ligt een uur of 4 rijden ten noorden van Luang Prabang en is fotogeniek vanwege de prachtige ligging tussen de bergen en aan de Nam Ou rivier.

Op die Nam Ou rivier kun je boottochten maken of gaan kajakken. Uiteraard is de omgeving ook zeer geschikt om trekkings te lopen en om grotten te bezoeken.

Vlakte Van De Kruiken (Tong Hai Hin)

laos phonsavan plain of jars vlakte van de kruiken
Vlakte van de kruiken

Dit zie je echt nergens anders. Als je naar de vlakte van de kruiken bij Phonsavan gaat zie je een landschap van meer dan 2.100 stenen kruiken die mogelijk in de ijzertijd werden gebruikt voor begrafenissen. Er staan niet alleen kruiken (de grootste is ruim 3 meter groot en weegt 6.000 kilo), er liggen ook honderden stenen deksels, grafstenen en andere grafvoorwerpen.

Kuang Si Waterval

Het is altijd leuk als een waterval er niet alleen mooi uitziet, er veel water naar beneden dendert, maar dat je er ook even kunt zwemmen. Bij de Kuang Si waterval (30 km ten zuiden van Luang Prabang) kan dat. In de getrapte bassins aan de voet van de waterval is het heerlijk afkoelen in het blauw-groene water. Deze bijzondere kleur ontstaat door de mineralen in het water.

De waterval is 50 meter hoog en het water rolt over verschillende rotsplateaus naar beneden. Langs de waterval kun je naar boven wandelen, heen en terug kost je een klein uurtje.

laos luang prabang kuang si waterval
Kuang Si waterval

Duurzaam reizen

Wat kun je doen om jouw reis naar Laos duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

-Een kleine driekwart van de Laotianen heeft de landbouw als bron van inkomsten. Met intensieve projecten (zoals dit koffie project) wordt geprobeerd hen te helpen ecovriendelijker te werken, door bijvoorbeeld geen afval te verbranden en ecologische mest te gebruiken. En door ze betere producten te laten verbouwen, zoals koffie. Wat betekent dat voor jou? Als je lokale producten koopt, eet en (koffie) drinkt, help je indirect niet alleen het milieu maar ook de boeren.

-Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Koop liever een keer een grotere verpakking water en vul je eigen fles dan bij. Neem ook een (linnen) tas mee waarin je je boodschappen kunt doen. Je zult versteld staan over hoeveel plastic dat al scheelt.

-Eet eens street food. Het is niet alleen avontuurlijk (wat bestellen we hier eigenlijk?), leuk en meestal heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.

Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen

Beste reistijd

De temperatuur is in Laos altijd goed, als je van warme temperaturen houdt tenminste. In grote lijnen is het tussen oktober en april het beste toeven in Laos. Het is dan droog en de luchtvochtigheid is niet te hoog. Vanaf april / mei gaat het regenen. Dat zijn vooral flinke buien en het regent zelden een hele dag. Voordeel is dat het rustiger is qua toeristen en dat een bui af en toe lekker opfrist.

laos vientiane wat sisaket tempel
Boeddhabeelden in de Wat Sisaket tempel in Vientiane

Visum

Nederlanders en Belgen hoeven voor Laos vooraf geen visum aan te vragen. Dat kun je doen bij aankomst en in de regel is dit een formaliteit. Zorg wel dat je 40 tot 50 US$ in cash bij je hebt om het visum te kunnen betalen en 2 pasfoto’s (en eventueel wat extra cash in dollars). Je mag dan 30 dagen in Laos blijven.

Je moet wel zorgen dat je paspoort bij aankomst nog 180 dagen geldig is. En dat je een retourticket kunt laten zien.

Als je wilt (en dit raden we aan), kun je ook minimaal 2 weken voor vertrek een Lao eVisa aanvragen. Je print dan na goedkeuring en betaling je ‘approval letter’, daarmee hoef je minder lang te wachten bij aankomst in Laos. Ook dit visum is 30 dagen geldig (mits je binnen 60 dagen na afgifte in Laos bent). Hier kun je zien bij welke grensovergangen je e-visum geldig is.

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor Laos zijn:

  • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
  • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis gaat altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

In Laos komt malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

laos luang prabang night market avondmarkt
De avondmarkt in Luang Prabang

Internet

Laos was een van de laatste landen in de regio waar internet werd geïntroduceerd. Nog altijd is internet in de afgelegen provincies slecht of soms niet beschikbaar. Maar omdat ook de Laotianen steeds vaker en meer internet willen gebruiken, gaat de kwaliteit gestaag omhoog. Betere hotels en restaurants zullen WiFi aanbieden.

Je kunt ook een simkaart kopen. Eventueel al op het vliegveld. Aanbieders zijn Unitel, Lao Telecom, TPlus en ETL. Het kan helpen als je de verkoper meldt in welke regio je zult verblijven. Niet alle aanbieders zitten even goed verspreid over het land. Ze zijn ongeveer even goed, omdat de overheid altijd voor een deel eigenaar is. Verwacht geen wonderen van de snelheid en de kwaliteit van het internet in Laos.

Tijdsverschil

In Laos is het in de Europese zomertijd 5 uur later en in de wintertijd 6 uur. Als het op oudejaarsdag dus 6 uur ‘s avonds in Nederland is, begint in Laos het nieuwe jaar.

Geldzaken

De nationale munteenheid is de kip. Je kunt in Laos bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

Handig om te weten: je kunt in Laos niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen. Overigens wordt op plekken waar veel buitenlanders verblijven vaak ook de Amerikaanse dollar, de euro of zelfs de Thaise baht als cash betaalmiddel geaccepteerd.

In luxere hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Eten

laos luang prabang vrouw verkoopt sticky rice dessert
Een verkoopster van sticky rice in Luang Prabang

Dat de Laotiaanse keuken nog zo onbekend is, moet een misvatting zijn. Zo eenvoudig als het charmante land op veel plekken nog is, zo geraffineerd, verfijnd en veelzijdig zijn hun gerechten. Als we naar de herkomst van veel Laotiaanse recepten kijken, moeten we de Isaan, het noordoosten van Thailand daarbij betrekken.

Als het over de voor dit gebied typische bereiding van gerechten gaat, vormen Laos en de Isaan een en dezelfde oorsprong en inspiratie. Ze gebruiken beide veel gedroogde chilipepers en minder vaak kokosnootmelk (dan in de rest van Thailand). Een mooi voorbeeld van een gerecht dat uit deze regio komt is Laab (of Larb), een gerecht van gemalen vlees en kruiden.

Wat moet je zeker proeven?

  • Sticky Rice. In Laos eten ze hun rijst graag plakkerig. Waarschijnlijk komt dit voort uit de traditie te eten zonder het gebruik van lepel en vork. Plakrijst is gemakkelijk met de hand te kneden en te dopen in een saus.
  • Sai Ua. Dit zijn goed gekruide worstjes van varkensvlees. Ze hebben een beetje een zure smaak. Dat komt omdat ze niet alleen op smaak gebracht worden met knoflook, citroengras en gember, maar ook nog een tijdje worden gefermenteerd.
  • Laab. Een van de populairste gerechten in Laos wordt gemaakt van gemalen vlees (varkensgehakt of eend) en dan stevig op smaak gebracht met limoensap, koriander, vissaus en wat rode chili’s.
  • Tam Mak Hoong. De basis is onrijpe groene papaja. Deze wordt in een vijzel gestampt en tot salade gemengd met tomaten, germenteerde krab-saus, Laotiaanse vissaus, limoen, palmsuiker, pepers, knoflook en gebakken pinda’s.
  • Khao Jee. Eenvoudig maar lekker: sticky rice wordt tot een bal gekneed, even door wat eierbeslag gehaald (voor een krokant laagje) en dan gegrild aan een stokje.

Er valt nog veel meer te proberen en te genieten, dus geef je vooral over aan wat de koks in Laos voor je willen maken.

Feestdagen en vrije dagen

Opvallende feestdagen in Laos:

  • That Luang Festival. Dit festival begint traditiegetrouw met een pelgrimstocht naar de That Luang tempel in Vientiane. De pelgrims arriveren nog voor zonsopkomst bij de grote stoepa en brengen offers, bidden en nemen daarna deel aan een processie. Daarmee is het serieuze gedeelte volbracht en zijn er nog dagen festiviteiten in de tempel. Zang, spelletjes, rommelmarkt en dans dragen dan bij aan de feestelijke sfeer.
  • Pi Mai. Rond 13 april begint het drie dagen durende Laotiaanse nieuwjaar (al wordt in meerdere plaatsen, zoals Luang Prabang, langer feestgevierd). Pi Mai wordt in het hele land groots gevierd. Veel mensen gaan naar een tempel om te bidden en zoeken familie op om deze dagen samen door te brengen. ’s Avonds is er vaak muziek en dans in de tempels. Ouderen wordt geparfumeerde water in de handen gegoten. Op veel plekken wordt ook veel met water gegooid en gezichten worden ingesmeerd met meel, scheerschuim of een slagroom-achtige substantie.
  • Boun Bang Fai. Het Rocket Festival wordt in het tweede weekeinde van mei in alle provincies van Laos gevierd, maar het grootst in de hoofdstad. Van oudsher werden in ceremonies de goden om regen gevraagd zodat de rijst goed kon groeien. Als ondersteuning daarbij worden zelfgemaakte raketten de lucht in geschoten. Er is ook muziek, dans en hier en daar een processie.
laos vientiane patuxay monument
Patuxay Monument in Vientiane

Veelgestelde vragen

In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Laos.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

Voor tempels geldt dat je je fatsoenlijk moet kleden. Dat betekent geen blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen. Een lange broek of rok/jurk is de beste keuze (geen leggings). Een korte broek of rok die duidelijk lager dan de knie komt wordt meestal toegestaan. Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken.

Moet ik een reisstekker meenemen?

Het is verstandig een reisstekker mee te nemen. De netspanning is 230 V en de frequentie 50 Hz, hetgeen betekent dat je je Nederlandse en Belgische apparaten kunt gebruiken. Maar omdat Laos verschillende soorten stopcontacten heeft, passen Europese stekkers vaak wel, maar niet altijd. Neem dus voor de zekerheid (en het gemak) een reisstekker mee.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

We hebben 2 belangrijke tips voor je:

  • Let op hoofd en voeten. Het hoofd is volgens de Laotianen het ‘hoogste’ deel van het lichaam, dus daar ga je met respect mee om. Je kunt in Laos niet zo maar iemands hoofd aanraken, dat is ongepast. Voeten worden als laag beschouwd en daarom wijs je niet met je voeten in de richting van iemand en leg je ze niet op tafel.
  • Laos is een conservatief land. Dat betekent dat intimiteit als openlijk zoenen of een geliefde omhelzen als onbeschoft wordt gezien.
  • Kwaad worden heeft geen zin. Laotiaanse omgangsvormen staan stijf van de beleefdheid en respect. Daar hoort een glimlach bij en een gedempte stem. Die dien je ook te gebruiken als je iets voor elkaar wilt krijgen. Kwaad worden betekent gezichtsverlies en dat wil iedereen voorkomen. Je stem verheffen leidt er bij de meeste Laotianen toe dat er niets meer gebeurt.

Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

laos si phan don 4000 eilanden
Dorpje op palen in Si Phan Don

Kan ik er een auto of scooter huren?

Dat kan wel, maar dit raden we af omdat er relatief veel ongelukken gebeuren en verkeersregels er vooral voor de sier zijn. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Laos zijn de scooters die je huurt van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Bij veel wat duurdere restaurants staat tegenwoordig service toeslag op de rekening, maar over het algemeen geldt dat een fooi een welkome aanvulling op het vaak karige inkomen van een ober, kamermeisje of een taxichauffeur is. Fooi geven is niet echt een goed gebruik in Laos, maar tegenwoordig wel waar veel buitenlanders komen.

Is het er veilig om rond te reizen?

Laos is een veilig land om zelfstandig te reizen, maar je moet net als thuis gewoon wel blijven opletten. De meeste ongelukken gebeuren in het verkeer. Kijk goed uit bij het oversteken of bij het uitstappen van een bus. De brommers komen namelijk aan alle kanten voorbij en slingeren overal tussendoor. Zebrapaden zijn er wel, maar zelden zal er een chauffeur daadwerkelijk stoppen.

Let goed op je bezittingen en bewaar waardevolle spullen (zoals paspoort) in de hotelkluis en neem een kopie van je paspoort mee. Ook is het handig altijd wat kleinere coupures bij de hand te hebben zodat je gemakkelijk snel iets kunt betalen (en gepast kunt betalen).

Kan ik er op straat eten?

Zeker, maar wel minder aanwezig dan in bijvoorbeeld Thailand en Vietnam. Toch raden we je het aan dit te proberen. Geef je ogen goed de kost en ga af op je gezond verstand. Ligt het vlees er al lang? Zijn er veel klanten? Wordt het goed gebakken of gefrituurd? Laat je dus niet afschrikken en probeer gerust eens zo’n lekkere khao jee (een gegrilde sticky rice snack met ei).

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Nee, niet doen. Flessen water kosten weinig en zijn overal te koop.

Laos Nong Khiaw Vrouw op uitzichtpunt
Nong Khiaw

Wat als ik ziek wordt?

De medische voorzieningen in Laos zijn niet te vergelijken met Europa, al zijn in de hoofdstad redelijke ziekenhuizen. In het geval van medische complicaties of een ernstig ongeval wordt verplaatsing naar een ziekenhuis in Thailand vaak overwogen. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met je verzekeraar.

Wat moet ik zeker meenemen?

Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je ter plekke altijd nog kopen wat je aan kleding vergeten bent. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

  • Paspoort + kopie
  • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
  • Reisbescheiden
  • Geld, betaalpas en/of creditcard
  • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
  • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
  • Reisapotheek / EHBO-set
  • Zonnebril & hoed / pet
  • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
  • Reis- of taalgids
  • Fototoestel en filmcamera
  • Kleding
  • Wandelschoenen
  • Zwemkleding
  • Slippers
  • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
  • Bril / lenzen artikelen
  • Reisstekker

Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.

Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Laos

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Laos
Algemene info
Landeninformatie

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!