Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel '9 indrukwekkende Indonesische eilanden'
Indonesië

9 indrukwekkende Indonesische eilanden

Sanne » Oktober 2020

Indonesië bestaat uit meer dan 17000 eilanden waarvan er naar schatting 6000 bewoond zijn. Zoveel tropische eilanden, zoveel verschillen. De één nog mooier dan de ander. Om de keuze wat makkelijker te maken, hebben we 9 van deze indrukwekkende Indonesische eilanden op een rijtje gezet.

Sumatra

Indonesie Sumatra wildlife Orangutan nature jungle
Orang-oetan in het regenwoud van Sumatra

Sumatra is een eiland met veel jungle. Het is ook het eiland (naast Kalimantan) waar je de charmante Orang Utan in het wild kunt spotten! Maar ook tijgers, olifanten, beren en zelfs neushoorns leven in de Sumatraanse jungle. Verder heeft het een zeer interessante cultuur. Het eiland is overwegend Islamitisch. Rondom het Toba-meer kun je de interessante cultuur van de Batak leren kennen met hun mooie huizen met puntvormige daken, die lokaal Rumah Bolon worden genoemd. De Batak staan bekend als goede muzikanten en zelfverzekerde personen die niet bang zijn om te zeggen wat ze vinden.
In het westen van Sumatra kun je kennis maken met de Minangkabau, de grootste matrilineaire samenleving ter wereld, waarbij bezittingen en familienaam worden doorgegeven via de moeder. De kunstige vorm van zelfverdediging die erg bekend is in Indonesië, Pencak Silat, komt oorspronkelijk bij de Minangkabau vandaan. Om zich te beschermen tegen de wilde dieren in de jungle, maakten de lokale mensen zich een manier van zelfverdediging eigen die sterk lijkt op dierlijke bewegingen. Hedendaags is Pencak Silat nog erg populair en het kent meer dan 150 verschillende stijlen, waaronder ook weer verschillende substijlen.

Java

Indonesie Java island Borobudur Tempel zonsondergang
Borobudur, Java

Java is in veel opzichten anders dan Sumatra . Met meer dan 145 miljoen inwoners is Java het eiland met de meeste inwoners van Indonesië. Het is niet voor niets dat veel mensen een bezoek brengen aan dit bijzondere eiland. Indonesië kent veel vulkanen en op Java zijn een paar van de meest indrukwekkende te bezoeken, waaronder de nog steeds actieve Bromo vulkaan welke in een maanachtig landschap ligt.
Een treinrit door kleine dorpjes, grotere steden en langs rijsterrassen is een leuke manier om van de ene plek naar de andere te komen.
Java kent vele indrukwekkende tempels, waaronder de Boeddhistische Borobudur of de Hindoeïstische Prambanan. Helemaal magisch is om de zonsopkomst bij de Bromo of de Borobudur tempel te bekijken. Je waant je echt in een andere wereld. In de hoofdstad Jakarta zie je nog veel terug van de historische banden met Nederland. De studentenstad van Java, Jogjakarta, is ook zeker een bezoek waard. Het heeft een prettige sfeer en er zijn vele toeristische attracties.

Bali

Indonesie Bali Amed
Amed, Bali

In tegenstelling tot de twee vorige eilanden is Bali overwegend Hindoeïstisch. De bijzondere Balinese cultuur vind je overal terug. Op elke straathoek, in iedere auto of aan elke fiets zie je offerandes in gevouwen bananenblad. Religieuze rituelen zijn kenmerkend voor het dagelijkse leven op Bali. Dit maakt het eiland zo speciaal. Tijdens het rondwandelen kijk je je ogen uit. Heel regelmatig beland je midden in een ceremonie of ritueel. Een bezoek aan een Balinese dansvoorstelling is ook zeker de moeite waard. Deze bijzondere dansen worden uitgevoerd op Gamelanmuziek en zijn erg belangrijk voor de Balinezen.
Bali kent prachtige natuur, indrukwekkende, groene rijstterrassen, jungle en vulkanen. Gunung Angung is met 3142 meter de hoogste vulkaan op Bali. Deze vulkaan is een zeer heilige berg. De Balinezen geloven dat de goden deze berg creëerden om alles te kunnen aanschouwen vanaf de top. De berg wordt gezien als de navel van de wereld. De moedertempel, de Pura Besakih, ligt op de flanken van deze berg. Wil je graag een vulkaan beklimmen, dan is Gunung Batur een aanrader! Deze vulkaan is 1717 meter hoog en vrij makkelijk te beklimmen. Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht over het Danau Batur meer en soms een laaghangend wolkendek. Boven op de berg leeft een groep apen die jou graag van een afstandje aanschouwen.
Ubud is het culturele centrum van Bali, hier tref je veel kunstgallerijen, sfeervolle restaurantjes en spa’s. De omgeving van Ubud is heerlijk te verkennen per fiets. Fantastische rijstterrassen of lokale dorpjes met tempels en de vriendelijke bevolking maken het een fijne activiteit. Bali staat ook bekend als een paradijs voor surfers. Enthousiast? Kijk dan snel hier voor een van onze reizen die deze eerste drie eilanden combineert!

Lombok

Indonesie Lombok Tiu Kelep waterval
Tiu Kelep waterval, Lombok

Gelegen naast Bali, maar een totaal ander eiland. Lombok is veel minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi. De tweede hoogste vulkaan van Indonesië, Gunung Rinjani, is zonder meer de moeite waard om te beklimmen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen tussen de uitgestrekte groene rijst- en tabakplantages. Lombok kent witte zandstranden met tropische palmbomen, turquoise kleurige zee en indrukwekkende duik-, snorkel- en surfopties. Het lokale dorpje Sukarara staat bekend om zijn authentieke, handgeweven doeken.

Gili Eilanden

Indonesie Gili eiland Gili Trawangan Tropisch zandstrand met boten in de zee
Tropisch zandstrand op Gili Trawangan

De Gili eilanden zijn onderdeel van Lombok en een waar paradijs. Er rijden geen motorvoertuigen, alleen fietsen en paard met wagens. De drie bekendste Gili’s, zijn Gili Tranwangan, Gili Meno en Gili Air. Ze zijn alle drie erg verschillend. Gili Trawangan is de grootste en het meest populair onder backpackers. Dit eiland loop je in 3 uurtjes rond. Gili Meno is het rustigst en trekt veel pas getrouwde stellen. Gili Air is vooral populair onder de lokale bevolking, aangezien dit eiland het dichtsbij Lombok ligt. Op alle drie de eilanden kun je heerlijk genieten van een tropische (vruchten) cocktail aan het strand, duiken of snorkelen tussen de tropische vissen en schildpadden, surfen of kayakken. Zelf deze eilanden ontdekken? Kijk hier voor een voorbeeldreis waarin je Bali, Lombok en een van de Gili’s bezoekt.

Sulawesi

fi Indonesie Manado Tarsius Spookdiertje Onderwater Paradijs Spookdiertjes en de Minahasa in Noord Sulawesi 1
Het spookdiertje

Sulawesi heeft niet alleen een indrukwekkende vorm (met vier lange armen). Het eiland is zeer gevarieerd en is daardoor zeer aantrekkelijk. Je kunt er fantastisch snorkelen en duiken. De onderwaterwereld van de Bunaken is werkelijk subliem! De Togean eilanden zijn zeer paradijselijk. Daarnaast is de natuur op Sulawesi uitzonderlijk. Zo tref je hier bijvoorbeeld het spookdiertje aan.
Voor cultuurliefhebbers is Sulawesi ook echt een must. Sulawesi is voornamelijk Christelijk. De Toraja hebben zeer indrukwekkende begrafenis ceremonies, waar de begrafenis vaak jaren later plaatst vindt, omdat er genoeg geld gespaard moet worden om de indrukwekkende ceremonie te bekostigen. De overleden persoon wordt uiteindelijk begraven in een grot hoog in de rotsen. De Minahasa in het noorden van Sulawesi hebben hond, vleermuis en rat op het menu als delicatesse. Is Sulawesi je volgende bestemming?

Kalimantan

Indonesie Kalimantan Dayak dorp rivier groen
Dayak dorp, Kalimantan

Indonesisch Borneo. Het eiland bestaat voornamelijk uit dichtbegroeide jungle. Je kunt hier indrukwekkende tochten maken over de Mahakam rivier langs lokale vissersdorpen en door de jungle op zoek naar de neusaap, of zoals de lokale mensen hem zelf noemen: ‘Monyet Belanda’, wat letterlijk vertaald kan worden als ‘Nederlandse aap’.
Een kwart van de bevolking op het eiland behoort tot één van de vele Dayak stromingen, vroeger bekend als koppensnellers. Traditioneel hangen ze een vorm van animisme aan en wonen ze in ‘longhouses’, die je her en der ook kunt bezoeken. Ook vind je de Orang Utan in de jungle van Kalimantan en kun je een een opvang voor deze slimme apen bezoeken.

Flores

Indonesie Flores Kelimutu vulkaan kraters
Kelimutu vulkaan kraters, Flores

De meeste reizigers bezoeken Flores op weg naar het Komodo eiland. Maar Flores is zelf ook een zeer bezoekwaardig eiland. Het is in de jaren weinig veranderd en heeft daardoor veel oude cultuur en traditionele dorpjes. De Kelimutu vulkaan met zijn prachtige kleurrijke kratermeren is ware must. Je kunt heerlijk duiken, snorkelen of een bootje regelen naar de verlaten eilandjes die vlak voor de kust liggen.

Komodo

Indonesie Komodo varaan
Komodo varaan

Komodo staat natuurlijk bekend om zijn reusachtige varaan, met drie meter lang de grootste en zwaarste ter wereld. Gemiddeld wegen ze 70 kilo, maar een volwassen dier kan ook gerust meer dan 140 kilo wegen. Ze zijn niet ongevaarlijk, dus je gaat altijd op zoek naar deze enorme dieren met een gewapende gids. Ga nu zelf op zoek naar dit bijzondere dier! Komodo heeft verder een ongerepte natuur en helder blauw water zodat het verkennen van de de onderwaterwereld ook zeer de moeite waard is.

Onderdeel van het Komodo Nationale Park is Rinca Eiland. Dit eiland is minder bekend en daardoor minder toeristisch. In dit indrukwekkende landschap kun je met een gids op zoek gaan naar de Komodo Varaan. Tijdens de boottocht van het ene naar andere eiland vaar je door een prachtig natuurgebied.

Sanne, auteur van het artikel 9 indrukwekkende Indonesische eilanden

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Indonesië
Jungle
Strand