

23-daagse rondreis Java, Bali, Flores en Komodo
Je hebt een van de allermooiste reizen door Indonesië gevonden!
- Naar de eilanden Komodo en Rinca. Pas op! Komodovaranen!
- Het spectaculaire maanlandschap van de Bromo vulkaan
- Borobudur en Prambanan. De wereldberoemde tempels van Yogyakarta
- Een paar heerlijke dagen aan het strand van Sanur
- De enorme spinnewebvormige rijstvelden van Cancar
- Bijzonder! Zonsopkomst bij de Kelimutu vulkaan op Flores
Je krijgt geen spijt dat je dit aan het lezen bent. Je hebt namelijk een van de allermooiste reizen door Indonesië gevonden. In iets meer dan 3 weken reis je bijna in een rechte lijn van Java, via Bali naar Flores en Komodo, en ga je met een boogje terug naar Bali voor een paar dagen aan het strand van Sanur.
Er wordt op deze reis geen tijd verspild, alles wat je op deze bijzondere route moet zien, zit erin. Je gaat naar de komodovaranen in Komodo National Park. Deze giganten leven alleen hier in het wild. Hoe speciaal is dat? Je bezoekt ook twee van de grootste tempelcomplexen ter wereld: de hindoe tempel Prambanan en de boeddhistische Borobudur, die toevallig beiden bij Yogyakarta zijn gebouwd.
Op Java trek je door het bizarre maandlandschap van de vulkaan Mount Bromo en op Flores maak je de zonsopkomst mee vanaf een andere vulkaan. Je ziet de mooiste rijstterrassen van Bali en de unieke cirkelvormige spinnenwebvormige rijstvelden van Cancar.
Je kunt gaan riverraften, naar het apenbos van Ubud, gaat varen en slapen op een boot in Komodo, naar het ‘kokende meer’ van Kelimuti, fietsen op Bali, zwemmen en snorkelen….. Zoals gezegd: je hebt een van de allermooiste reizen door Indonesië gevonden!!
Dit reisprogramma is geheel op maat te maken
Geïnspireerd geraakt door dit programma? Boek direct, voeg de reis toe aan je reisplan of pas het samen met onze reisexperts geheel aan jouw wensen aan.

Vandaag vlieg je naar Yogyakarta met een internationale vlucht. De vlucht is niet inbegrepen in de prijs. Wij helpen je graag met het zoeken naar een geschikte vlucht.


Los daarvan is Yogyakarta een erg leuke en best hippe stad. Het is niet zo groot, maar wel levendig, vooral rond Malioboro. Tegelijkertijd, als je even geen zin hebt in drukte, ben je in een vloek en een zucht de stad uit en sta je zo op het prachtige platteland.


Kraton, het paleis van de sultan, en bijna een leefgemenschap op zich. Het complex van paviljoens, woongedeeltes, markten en winkels is ommuurd en had ooit tienduizenden bewoners binnen die paleismuren. Het bestaat verder uit luxueuze zalen en tuinen. Het gedeelte waar de sultan nog altijd woont, is vanzelfsprekend niet toegankelijk voor bezoekers.
Het Taman Sari Water Castle was het 18e eeuwse buitenverblijf van de sultan. Het bestond uit aangelegde meren met eilanden, baden, tuinen, paviljoens, zwembaden en een moskee. Zeer bijzonder is Sumur Gumuling, de ondergondse moskee. Je moet alleen even goed zoeken naar de geheime ingang!
Prambanan, het (na Angkor Wat) grootste hindoeïstische tempelcomplex van de wereld. Het werd gebouwd in de 9e eeuw en bestond na voltooiing uit meer dan 200 tempelgebouwen. Met de Merapi vulkaan in de achtergond is de centrale compound hier de voornaamste plek. Er staan 16 grotere en kleinere tempels op een verhoogd platform. De grootste en mooiste is Candi Shiva Mahadeva met een 47 meter hoge toren. De tempel is rijkelijk versierd met hemelse wezens, garuda’s, apengoden en andere figuren uit het heldenepos Ramayana.
LET OP: Borobudur en Prambanan zijn op maandag gesloten!


Dit is het grootste boeddhistische monument ter wereld. De piramidevormige stoepa is al meer dan 1000 jaar oud, maar heeft aan zeggingskracht niets ingeboet. Deze bestaat uit miljoenen grijze vulkaanstenen en verbeeldt de mythologische berg Meru. De basis wordt gevormd door vierkante platforms met terrassen (de aarde), daarop liggen meerdere cirkelvormige plateaus (de hemel). Het geheel is verbonden met trappen, waarlangs de gelovigen via reliëfs meer leren over de vroege Javaanse cultuur en het boeddhisme.
We vergeten bijna te vertellen dat je vanaf de top een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Het maakt de beleving van een bezoek aan Borobudur perfect.
Je fietstour begint om 9 uur, je wordt naar het beginpunt gebracht. Via dorpjes, het platteland en marktjes kom je rond half 12 aan bij de Borobudur. Rond half 2 fiets je terug naar het startpunt. De prijzen van het bezoek aan deze tempel zijn niet inbegrepen in deze reis.
LET OP: Borobudur en Prambanan zijn op maandag gesloten!


Malang was tijdens de koloniale overheersing door de Nederlanders een geliefd vakantieoord. Enerzijds omdat Malang wat hoger ligt en dus relatief koel is. Maar ook omdat het centrum van Malang ruim is opgezet met tuinen, parken en brede lanen.


Op een nader af te spreken tijdstip brengt onze chauffeur je naar Bromo, waar het volgende avontuur wacht.


Om 4 uur word je opgehaald om met een Jeep naar het uitkijkpunt te gaan. Hierna klim je 246 treden omhoog naar de krater van Mt Bromo. Hier schijnt het ochtendlicht op de rook die uit de krater komt. Langzaam wordt het fantastische uitzicht onthuld.
Na dit avontuur word je teruggebracht naar het hotel voor het ontbijt en vervolgt de reis zich naar Kalibaru.


Je bezoekt de kruidentuin van Kalibaru waar peper, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel groeit. Ook ontdek je Kalibaru Village te voet via de dijk langs de rijstvelden of het dorpspad. En zie je hoe veel Indonesiërs de kost verdienen, met tofu of vee bijvoorbeeld.


Maar wacht even, je kunt ook voordat je op de boot stapt in alle vroegte naar de Ijen vulkaan gaan. Een aanrader!
Tip: Naar de Ijen vulkaan
Om half 5 ’s ochtends begin je aan een van de mooiste tochten van de reis. Per 4×4 rijd je naar het op 1850 meter hoogte gelegen basiskamp van de Ijen vulkaan. Ontbijt wordt geregeld en kun je onderweg eten. Vanaf het basiskamp wandel je zo’n 3 kilometer naar de top van de berg. Onderweg kom je de lokale ‘zwavelmensen’ tegen. Ze werken in de zwavelmijnen en dragen de grondstof de berg af in grote manden. Eenmaal op de top worden je inspanningen beloond met een onvergetelijk mooi uitzicht. Je ziet de groene vulkaankrater en, waar je ook kijkt, een zee van bergtoppen in de wolken.
Let op: de Ijen vulkaan is elke eerste vrijdag van de maand gesloten voor bezoekers.


De gids vertelt alles wat je wilt weten over het dorpsleven hier, en waarschijnlijk brengt deze je in contact met de lokale boeren. Ook toont de gids een Balinees familiebedrijf waar je meer hoort over huistempels en de architectuur hier. En je bezoekt de 12e eeuwse Goa Garba tempel. Aan het eind word je door de eigenaar van de fietsen in het familiehuis ontvangen voor een Balinese lunch in hun tuin.


Het apenbos van Ubud (Sacred Monkey Forest Sanctuary) is het leefgebied van honderden makaken. Volgens de overleveringen beschermen de apen de tempels die hier liggen. Die gedachte past in het hindoeïstische streven naar een harmonieuze verhouding tussen de natuur en de mens. Je kunt rondwandelen door dit mooie stuk jungle.
Fris en avontuurlijk is wildwater raften op de Ayung rivier. Als het regenseizoen voorbij is zijn sommige 'rapids' pittig, maar niet gevaarlijk en goed te doen met professionele begeleiding.
Bevalt het lekkere Indonesisch eten je al? Misschien wil je dat ook kunnen maken. Dan is een kookcursus ideaal. Je gaat mee naar de markt om de juiste producten te kopen en leert vervolgens hoe je ermee kunt toveren in de keuken.


Je zult snel merken dat je op een ander eiland bent, de sfeer is anders, het geheel is landelijker en rustiger dan Bali.
Moni is zo'n typisch dorpje waarvan ze zeggen dat ze het 's nachts binnenhalen, zo klein. Het ligt in een natuurrijke omgeving aan de voet van de Kelimutu vulkaan.
Je hoeft verder vandaag niks, maar misschien vind je het leuk om naar de Murondao waterval te wandelen. Het is een kleine waterval, maar de omgeving is mooi, je kunt er rustig een kop koffie drinken en -als je wilt- zwemmen.


Het is nog donker als je wordt opgehaald en vanaf de voet van de vulkaan in een half uurtje naar het uitkijkpunt te wandelen, vanwaar de zonsopkomst het allermooist is.
Er is hier nog een fraai natuurverschijnsel dat je niet wilt missen: de Kelimutu meren. Het zijn drie kratermeren, ook bekend als 'het kokende meer' of 'het driekleuren meer'. Door de minerale werking veranderen de kleuren van de 3 kratermeren. De lokale bevolking gelooft dat elk van de meren de rustplaats is van zielen van overledenen. Eentje voor jonge mensen, eentje voor bandieten en eentje voor ouderen. Als de kleur verandert weten ze hier dat er weer offers moeten worden gebracht.
Voordat je in Bajawa aankomt, stop je nog bij de Soa Natural Hot Springs, waar het warme water vanuit een rivier onder de kokosplamen doorstroomt.
Het eindpunt heet Bajawa. Ook hier is het stadje ondergeschikt aan de overweldigende kracht van de natuur. Regenwoud, watervallen, rivieren, heuvels en vulkanen bepalen het aangezicht.


Je tour van vandaag speelt zich vooral aan de voet van deze vulkaan af. In de dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, dorpshoofden het nog voor het zeggen hebben en traditionele waarden en het geloof in bovennatuurlijke krachten leidend zijn. In Bena bijvoorbeeld, waar de huisjes hoge steile daken van gras hebben en afbeeldingen voor de deur aangeven wie er woont.


Wat naast The Kings House (hier woonde koning Baroeng) aan Maggarai herinnert, staat op de achtergrond van het christendom dat door de Nederlanders werd gebracht. Ruteng wordt weleens het stadje van de duizend kerken genoemd. Van die '1000' kerken is de rood-witte kathedraal de opvallendste.
Op weg naar Ruteng, dat in de hooglanden aan de voet van Mount Anak Ranaka ligt, kun je stoppen bij het strand van Aimere. Aimere is beroemd omdat ze hier arak maken, een alcoholisch drankje van dadelsap.
Je logeert in Ruteng bij de nonnen, een homestay, maar dan anders....


Niet te missen in deze omgeving zijn de lodok in Cancar, dit zijn enorme spinnenwebvormige rijstvelden. Echt een heel mooi gezicht.


Op Rinca leven niet alleen komodovaranen, je kunt er ook wilde waterbuffels, timor herten, makaken, wilde varkens en wilde paarden zien. Houd je ogen ook op de bomen gericht, want met een beetje geluk zie je in een boom een kleine komodovaraan, die zichzelf beschermt tegen de volwassen komodovaranen.
Na 2,5 uur wandelen, ga je terug naar de boot en vaar je verder naar het eiland Komodo. Ook deze tocht over helderblauw water duurt een kleine 3 uur. Gelukkig wordt er terwijl je onderweg bent lunch geserveerd.
Ook ga je naar Kalong Island. Kalong betekent vleermuis en daarmee is wat dit eiland betreft geen woord te veel gezegd. Er leven er hier vele duizenden.
Je dineert en overnacht op de boot. Dat is heel eenvoudig: matrassen met lakens onder een overdekt dek. Het toilet vind je aan de achterkant van de boot. Niet luxe, maar gegarandeerd een unieke ervaring!


Je gaat bijvoorbeeld naar Padar, een klein, maar geweldig fotogeniek vormgegeven eiland, waar in de buurt nog altijd mantaroggen en haaien leven.
Bij Manta Point gaan we snorkelen om te kijken of we deze fantastische meterslange (maar ongevaarlijke) mantaroggen van dichtbij kunnen zien. (Op de boot zijn snorkelspullen aanwezig.)
Gili Laba is het broertje van Padar. Ook hier vind je rustige baaien, smalle stranden en een grillig eiland met een heuvellandschap. Wie weet wil je hier wel een half uurtje rondwandelen.....


Veel meer dan je zwemkleding heb je niet nodig om bij het eiland Siaba Besar te kunnen snorkelen. Het water is hier relatief ondiep, staat vol met koraalrif en wordt vooral bevolkt door zeeschildpadden.
De tweede fraaie snorkellocatie van vandaag heet Kanawa eiland. Ook hier nodigt het turquoise water uit nog maar eens het water in te duiken. Wie weet zie je een 'wobbegong' haai of een dwergzeepaardje...
Hierna vaar je terug naar Labuan Bajo. Lunch wordt aan boord geserveerd. Aan land word je naar je hotel gebracht.


Je wordt naar de luchthaven gebracht voor je vlucht naar Bali. Eenmaal op dat eiland, brengt de chauffeur je naar je hotel in Sanur.
Het strand van Sanur is lang en zacht, het water niet al te diep en zeker niet te koud. Hier en daar liggen op het strand nog van die typische jukung (of cadik) vissersboten. Feitelijk zijn het kano's met aan beide kanten een steun voor de balans.
Sanur heeft een kilometer of 7 kust, en een groot deel daarvan kun je bewandelen via de Sanur boardwalk. Met wat geluk zie je dat er jonge zeeschildpadden worden uitgezet in zee, maar anders is er genoeg langs het strand te beleven. Er zijn bars, restaurants en winkels. Ga bijvoorbeeld lekker street food eten bij de Sindhu avondmarkt.


De bat cave tempel. Pura Goa Lawah (de Balinese vleermuisgrottempel) is een hindoe tempel die rondom de ingang van een grot vol vleermuizen is gebouwd.
Het 18e eeuwse Kertha Gosa paviljoen van het Klungkung paleis. Ooit de plek waar justitiële aangelegenheden werden besproken, nu een charmant complex met tuinen en waterpartijen.


Zo niet, dan brengt onze chauffeur je naar de luchthaven voor je vlucht naar huis.


Aantal personen | Vanafprijs per volwassene |
---|---|
2 personen | € 4008 |
3 personen | € 3434 |
4 personen | € 3306 |
5 personen | € 3306 |
6+ personen | € 3065 |
Inclusief
- Accommodaties zoals vermeld in het programma
- Ontbijt, lunch en diner zoals vermeld in programma
- Transport over land met airconditioning gedurende het programma
- Trein van Yogyakarta naar Malang
- Boottochten en ferry zoals vermeld
- Veerboot Java-Bali
- Vlucht Bali-Flores
- Vlucht Flores-Bali
- Engelssprekende gids bij de meeste bezienswaardigheden tijdens de tours en entreegelden
- Rinca Komodo Boottocht (3 dagen)
Exclusief
- Visumkosten (indien van toepassing)
- Internationale vluchten en belastingen
- Persoonlijke uitgaven (zoals drankjes, fooi, souvenirs)
- Optionele excursies en activiteiten
- Niet inclusieve maaltijden
- Reisverzekeringen
- Hoogseizoentoeslag die wordt toegevoegd per boekingsperiode
- Boekingskosten: €25 per boeking
- Bijdrage Calamiteitenfonds: €5 per boeking (tot 9 personen)
- Bijdrage SGR: €5 per persoon per boeking
























Prijzen voor kinderen (t/m 11 jaar) en baby's (t/m 2 jaar) kunnen afwijken. Bereken de exacte prijs hieronder.