Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Eilandinformatie Flores'
Indonesië

Eilandinformatie Flores

Jeroen » Juni 2023
indonesie flores bajawa inerie vulkaan vrouw
Inerie vulkaan in Bajawa

Algemene informatie

Rustig, verstild en onontgonnen, zijn woorden die bij Flores passen. Het eiland heeft schitterende natuur en bijzondere dieren, zowel onderwater als op land. De voor deze regio unieke komodovaranen zijn daar de meest opvallende van.

Op het langwerpige eiland (het is meer dan 350 kilometer lang en een kleine 70 kilometer breed) leven minder dan 2 miljoen mensen. De natuur lijkt hier de baas. De regio wordt gedomineerd door vulkanen, koraalrif, eindeloze rijstvelden en prachtige baaien rondom de eilanden. En bomen met opvallende bloemen, zoals de ‘flamboyant’ met haar rood-oranje bloesem, de reden dat de Portugezen het eiland Flores (bloemen) begonnen te noemen.

Indonesie Flores East Nusa Tenggara Labuan Bajo Caci dans een traditionele dans uit Labuan Bajo
Caci-dans. Een traditionele dans uit Labuan Bajo

Bestemmingen

Kelimutu

De Kelimutu vulkaan ligt bij Moni en is naamgever van het Kelimutu National Park, dat bestaat uit heuvels en bergen. De 1.731 meter hoge vulkaan domineert hier het uitzicht en is nog altijd actief. Niet voor niks betekent de naam ‘kokende berg’.

We citeren onze 22-daagse rondreis Java, Bali, Flores en Komodo: “Zonsopkomst is altijd mooi, en al helemaal als je die kunt meemaken bij de Kelimutu vulkaan. Tja, je moet vroeg je bed uit, maar slapen kan altijd nog….

Het is nog donker als je wordt opgehaald en vanaf de voet van de vulkaan in een half uurtje naar het uitkijkpunt te wandelen, vanwaar de zonsopkomst het allermooist is.”

indonesie flores kelimutu meer
Kelimutu meer oftewel driekleuren meer

“Er is hier nog een fraai natuurverschijnsel dat je niet wilt missen: de Kelimutu meren. Het zijn drie kratermeren, ook bekend als het ‘driekleuren meer’. Door de minerale werking veranderen de kleuren van de 3 kratermeren. De lokale bevolking gelooft dat elk van de meren de rustplaats is van zielen van overledenen. Eentje voor jonge mensen, eentje voor bandieten en eentje voor ouderen. Als de kleur verandert weten ze hier dat er weer offers moeten worden gebracht.”

Ruteng

Dit was ooit het middelpunt van het Maggarai koninkrijk. Alhoewel we in het westen weinig bekend zijn met de Maggarai, kennen we vaak wel hun typische dans die op zweepgevechten lijkt. Het dorpje Maggarai Pu’u bestaat nog altijd en wordt als heilig beschouwd.

indonesie flores labuan bajo cancar spinnenwebvormige rijstvelden
Cancar spinnenwebvormige rijstvelden

Wat naast The Kings House (hier woonde koning Baroeng) aan Maggarai herinnert, staat op de achtergrond van het christendom dat door de Nederlanders werd gebracht. Ruteng wordt weleens het stadje van de duizend kerken genoemd. Van die ‘1000’ kerken is de rood-witte kathedraal de opvallendste.

Ruteng staat ook bekend vanwege de indrukwekkende cirkelvormige spinnenwebvormige rijstvelden. Vooral die van Cancar trekken de aandacht!

Bajawa

Bajawa is een klein stadje. Het is ondergeschikt aan de overweldigende kracht van de natuur. Regenwoud, watervallen, rivieren, hot springs, heuvels en vulkanen bepalen hier het aangezicht.

indonesie flores bajawa inerie vulkaan
Inerie vulkaan in Bajawa

Uit eerder genoemde rondreis: “Het bestaat niet dat als je in Bajawa bent, je de Inerie vulkaan nog niet hebt ontdekt. De vulkaan is in de verre omtrek van Bajawa de gezichtsbepalende factor. Het is met 2.245 meter ook de hoogste vulkaan van het eiland.

Je tour van vandaag speelt zich vooral aan de voet van deze vulkaan af. In de dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, dorpshoofden het nog voor het zeggen hebben en traditionele waarden en het geloof in bovennatuurlijke krachten leidend zijn. In Bena bijvoorbeeld, waar de huisjes hoge steile daken van gras hebben en afbeeldingen voor de deur aangeven wie er woont.”

Indonesie Flores Wae Rebo Village
Wae Rebo Village, Flores

Jeroen, auteur van het artikel Eilandinformatie Flores

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!