Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Eilandinformatie Komodo'
Indonesië

Eilandinformatie Komodo

Jeroen » Juni 2023
indonesie komodo national park komodovaraan
Komodovaraan in Komodo National Park

Als iemand Komodo zegt, dan denkt iedereen die luistert meteen aan de komodovaraan. Grote kans dat degene die het over Komodo heeft, het ook juist over deze unieke grote reptielen heeft.

In het Komodo National Park kom je als je het eiland verkent -normaal gesproken- komodovaranen in het wild tegen. Het zijn de grootste varanen, een soort enorme hagedissen. Ze kunnen een lengte van meer dan 3 meter bereiken en wegen dan minstens 90 kilo. En ze komen alleen in deze regio voor.

indonesie komodo manta point beach
Manta Point Beach, Komodo

Algemene informatie

Komodo is het grootste eiland van een groep van 29 eilanden die samen het Komodo National Park vormen. Twee andere grote eilanden zijn Rinca en Padar. Al deze eilanden liggen tussen West Nusa Tenggara en Oost Nusa Tenggara. Omdat de kans bestaat dat je dan nog in het duister tast, helpt het misschien te weten dat West Nusa Tenggara van links naar rechts aansluit in het rijtje Java, Bali, Lombok.

De eilanden hebben prachtige stranden, grillige baaien en steile kliffen, ze worden omringd door het helderste water, vol koraal en onderwaterleven. We zien er savanne en beboste heuvels, en naast komodovaranen kun je er ook wilde waterbuffels, timor herten, makaken, wilde varkens en wilde paarden treffen.

indonesie komodo island
Komodo

Het nationale park is in 1980 opgezet om de komodovaranen te beschermen, maar in de loop van de tijd heeft het de taken uitgebreid en worden ook andere dieren en het koraal beschermd. De eilanden behoren tot de Coral Triangle, een regio met de rijkste onderwater biodiversiteit ter wereld. Er leven hier walvishaaien, mantaroggen, octopussen, dolfijnen en zeepaardjes.

Je zou bijna denken dat er helemaal geen mensen wonen in het Komodo National Park. Dat klopt uiteraard niet, al leven er niet veel. In het hele nationale park zijn het er maar ongeveer 4 duizend, veelal vissers.

WIL JE OOK NAAR KOMODO? KIJK HIER: 22-DAAGSE RONDREIS JAVA, BALI, FLORES EN KOMODO

Bestemmingen

indonesie komodo rinca island komodovaraan
Komodovaranen op Rinca Island

Komodo eiland

Het eiland Komodo was lang een van de meer dan 17 duizend Indonesische eilanden, zonder dat het opviel of de aandacht trok. Tot aan het eind van de 19e eeuw Europeanen elkaar aan het griezelen brachten als ze het hadden over een geheimzinnige grote draak die op Komodo zou leven. Maar echt op onderzoek ging niemand, tot Nederlandse zeelieden die op Flores waren hun nieuwsgierigheid niet konden bedwingen.

Zij rapporteerden dat ze een wezen van meer dan 7 meter hadden gezien, maar dat ze niet dichtbij konden komen omdat uit de grote bek doorlopend vuur werd gespuwd. De zeelieden wisten ook te vertellen dat de draak kon vliegen. De Nederlandse luitenant Steyn van Hensbroek ging met een klein leger van soldaten op onderzoek uit en zag wat er werkelijk te zien was, een enorme uit de kluiten gewassen varaan.

De varaan werd komodovaraan genoemd. Het dier is nog altijd de voornaamste reden voor reizigers om Komodo te bezoeken. De meeste komodovaranen leven op dit eiland, het grootste van het nationale park.

Indonesie Komodo Pink Beach Pantai Merah strand eiland
Pantai Merah

Pantai Merah

Er zijn maar zeven stranden ter wereld waar het zand roze is. Pantai Merah op Komodo is er een van. Het zand krijgt deze kleur omdat de zon op het zand schijnt waarin het organisme foraminifera een rood pigment op het koraal achterlaat. Dit rode koraal mengt zich met het witte zand. Je weet nu meteen wat Pantai Merah betekent: het roze strand.

Rinca

Rinca is kleiner dan Komodo, maar net als de grote broer een eiland waar honderden van de prehistorische komodovaranen leven. Bovendien is het hier goed snorkelen en duiken.

Padar

Van de grote drie van het nationale park is dit de kleinste. Padar is alleen bereikbaar via de boot, en je mag er niet overnachten. Het ligt op een uur of drie varen van Labuan Bajo (op Flores) en de meeste reizigers combineren een bezoek aan Padar met snorkelen of duiken. Het uitzicht vanaf het hoogste punt van Padar is van een ongekende schoonheid.

Indonesie Komodo eiland onderwaterwereld zee Manta ray koraalrif
Mantarog, Komodo Nationaal Park
Jeroen, auteur van het artikel Eilandinformatie Komodo

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!