Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Bangkok, een stukje Venetië in het verre oosten'
Thailand

Bangkok, een stukje Venetië in het verre oosten

Jeroen » Oktober 2020

Wanneer je aan Bangkok denkt, dan denk je al snel aan scheurende tuktuks, hoge gebouwen en de majestueuze Chao Praya rivier. Deze beroemde rivier verdeelt de stad Bangkok in twee delen, namelijk een oostelijk en een westelijk deel. Vandaag de dag is met name het oostelijk deel bekend. Hier bevinden zich bouwwerken als het Koninklijk Paleis en Wat Pho. Ook is het de plaats waar vrijwel alle hotels zijn gevestigd. Het westelijk deel van de rivier wordt Thonburi genoemd. Wat niet veel mensen weten, is dat juist dit gebied een rijke historie heeft.

Hoofdstad van Thailand

Thailand Bangkok Skyline met Maha Nakhon
Skyline van Bangkok

Na de val van het koninkrijk Ayutthaya in 1767 vestigde koning Taksin een nieuwe hoofdstad in Thailand (toen nog Siam genoemd). De stad, Thonburi genaamd, vestigde zich aan de westelijke oever van de Chao Phraya rivier. De titel ‘hoofdstad’ kon Thonburi overigens niet lang dragen. Nog tijdens de heerschappij van koning Taksin werd de hoofdstad verplaatst naar Bangkok. De Thai zelf gebruiken overigens niet de naam Bangkok, maar Krung Thep.

Herkomst van de naam Bangkok

Er zijn verschillende theorieën over de totstandkoming van de naam Bangkok. Eén daarvan is dat het Thaise woord ‘Bang Ko’ letterlijk ‘eilanddorp’ betekent. Dit aangezien het ‘dorp’ vrijwel volledig omringd werd door de immense Chao Praya rivier. Een echte aanrader voor een van je vrije avonden is een ontspannen boottocht met heerlijk diner over de rivier waarbij je uitzicht hebt op de prachtig verlichte historische gebouwen zoals Bangkok. Want niet alleen het Koninklijk Paleis en Wat Poh zijn aan de rivier gelegen, maar ook de historisch belangrijke Wat Arun, de tempel van de dageraad.

Leuk feitje: Bangkok/Krung Thep heeft de langste plaatsnaam ter wereld. De volledige ceremoniële naam van de stad bestaat namelijk uit maar liefst 21 woorden: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Thonburi en de khlongs

Thailand Bangkok Chao Phraya River klong boat Khlong longtail boot tour
Per longtailboot over de Chao Phraya rivier

Vandaag de dag is Thonburi een wijk van de huidige hoofdstad Bangkok die zo’n 130.000 inwoners telt. Een bezoek aan Bangkok is niet compleet zonder een boottocht over de rivieren. Veel locals wonen in Thonburi en maken dagelijks gebruik van een taxiboot om naar de overzijde van de rivier te reizen. Doordat de wegen vaak overvol zijn, is vervoer over het water dé oplossing. De Chao Praya rivier wordt dan ook wel gezien als de ‘levensader’ van Bangkok. Naast deze rivier zijn er vele kanaaltjes die verbonden zijn met de Chao Praya. Deze worden khlongs genoemd. De oevers langs de khlongs zijn bijzonder groen, en het is dan ook een geliefde plek om te wonen.

Walhalla voor food lovers

Thailand Bangkok streetfood markt
Volop, overheerlijk streetfood in Bangkok

Voor liefhebbers van de Oosterse keuken is Bangkok helemaal een walhalla. Als je iedere avond een andere restaurant zou proberen, heb je aan een mensenleven niet genoeg om alle lekkere restaurantjes te bezoeken. Helemaal een unieke ervaring is om in de wereld van de straatrestaurantjes te duiken. Een goed begin om meer te leren over de lokale Thaise keuken is een food tour. Of als je nog een stap verder wilt gaan kun je natuurlijk ook een Thaise kook cursus doen om zelf alle ins en outs te leren.

Chinatown

Thailand Bangkok Chinatown
Ontdek de kleurrijke wijk Chinatown

Wat ook een absolute highlight is in deze altijd drukke stad, is een bezoek aan Yaoworat, het Chinatown van Bangkok. Chinatown in Bangkok is het grootste Chinatown ter wereld (buiten China). De nauwe drukke steegjes puilen uit van de verkoopwaar en je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt hier verkocht. Wanneer je hier de weg kent in dit drukke doolhof, zul je erachter komen dat er een aantal unieke plekjes en prachtige oude tempels verscholen liggen in deze fascinerende wijk.

Met een longtailboot over de khlongs

Thailand Bangkok Chao Phraya rivier kanalen klongtour longtailboot
Chao Phraya rivier, khlongtour

Per snelle longtailboot kun je samen met een gids de kleine zijkanaaltjes van de Chao Praya rivier verkennen. Onderweg kom je langs prachtige teakhouten paalwoningen, maar ook passeer je moderne huizen en prachtige goudkleurige tempels. Daarnaast zijn er talloze fruitplantages waar onder andere papaja’s en mango’s groeien. Geniet van de prachtige omgeving en de serene atmosfeer die alleen hier nog voelbaar is. Wees vooral niet verbaasd als er een bootje voorbij komt waarop gekookt wordt. Aan boord vind je verse noodles en allerlei groenten. Na bereiding worden deze verkocht aan de locals. Combineer een boottocht door de khlongs bijvoorbeeld met een bezoek aan het Grand Palace en maak kennis met het echte Bangkok!

Zelf Bangkok beleven?

Interesse gekregen in deze fascinerende bestemming? Dan is ons Bangkok starterspakket een mooi begin van jouw volgende vakantie!

Jeroen, auteur van het artikel Bangkok, een stukje Venetië in het verre oosten

Jeroen

Zuidoost-Azië specialist
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Stad

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!