Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Eilandinformatie Lombok'
Indonesië

Eilandinformatie Lombok

Jeroen » Juni 2023
indonesie lombok tetebatu
Tetebatu, Lombok

Lombok ligt ten oosten van Bali, is ongeveer net zo groot, maar een stuk rustiger dan het populaire vakantie-eiland. Dat is dan ook precies de reden waarom reizigers ervoor kiezen om Lombok te bezoeken. Dat wil niet zeggen dat er op Lombok niks te beleven valt. Integendeel.

Ook dit vulkanische eiland (met de bijna 4000 meter hoge Rinjani vulkaan als indrukwekkende kolos) heeft prachtige natuur, mooie stranden, en is vooral voor liefhebbers van het onderwaterleven de plek bij uitstek.

Niet alleen onderwater, ook op het water is er veel te doen. Senggigi trekt vanwege de uitdagende golven veel surfers. Ervaren surfers en beginnelingen kunnen hier allemaal terecht, omdat er meerdere stranden zijn die voor surfers gemakkelijker of moeilijker zijn. Snorkelen en duiken kan op z’n best bij de Gili eilanden, die zo’n beetje rondom Lombok liggen.

indonesie lombok surfen
Surfen bij Lombok

Algemene informatie

Lombok is onderdeel van de Lesser Sunda Islands, een reeks eilanden die tussen Java en Timor liggen. Dat zijn Bali (dat geografisch tot dit gebied behoort, maar een eigen provincie is), Lombok, maar ook Komodo, Sumba, Flores en Sumbawa.

Bali en Lombok zijn het meest bekend. Je zou het misschien niet zeggen, maar Bali (5.780 km2) is maar net iets groter dan Lombok (4.514 km2). De buureilanden zijn wel erg verschillend. Bali staat voor mystiek, feesten, hippies, yoga en strand, terwijl Lombok vooral natuur is, maar wel met veel stranden.

indonesie lombok pantai nipah
Pantai Nipah, Lombok

DE NEDERLANDERS

Over het oude Lombok is betrekkelijk weinig bekend. Men weet dat er rivaliserende stammen woonden met eigen staten, geleid door Sasak vorsten. En dat Balinese leiders van de onrust op Lombok gebruik maakten om het eiland in hun macht te krijgen. Dat verandert allemaal met de komst van de Nederlanders in de 19e eeuw. Sasak leiders op Lombok denken de Nederlanders te kunnen gebruiken om de Balinese indringers te verjagen.

Dat lukt, maar de Sasak hebben er geen rekening mee gehouden dat de koloniserende macht Nederland niet van plan is zelf weer te vertrekken. Ze worden daar pas toe gedwongen als de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog het eiland bezetten. Dat is het begin van het einde van buitenlandse aanwezigheid op Lombok. De Nederlanders keren nog even terug als machthebbers, maar worden uiteindelijk na de oorlog gedwongen Lombok en de rest van het land te verlaten.

indonesie lombok sembalun
Sembalun, Lombok

De Sasak vormen nog altijd bijna 85% van de bevolking op Lombok. Qua taal en cultuur zijn ze nauwverwant aan de Balinezen (de overige 15%), maar een belangrijk verschil is dat de Sasak islamitisch zijn (en de Balinezen hindoeïstisch). Aangenomen wordt dat de islam al voor de 17e eeuw op Lombok werd geïntroduceerd.

VULKAAN

De topografisch meest nadrukkelijk aanwezige op Lombok is de Rinjani vulkaan. Met 3.726 meter is de actieve vulkaan de op een na hoogste van Indonesië. De vulkaan en het gebied eromheen, vooral bestaand uit de vulkaankrater, zijn nu onderdeel van het Gunung Rinjani National Park in het noorden van het eiland.

indonesie lombok mount rinjani vulkaan zonsopkomst
Zonsopkomst bij Mount Rinjani

Een andere interessante topografische aanwezigen zijn de vele eilandjes rondom Lombok. Er liggen er tientallen en bijna allemaal begint hun naam met Gili. Voordat je gillend Gili-gek wordt, hier de belangrijkste aanwijzingen om ze uit elkaar te kunnen houden.

DE GILI’S

Ten noordwesten van Lombok liggen de drie Gili eilanden (North Lombok Regency) waar je het meest over zult horen. Dit zijn de eilanden waar je zo fantastisch kunt snorkelen. Het zijn Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air, en deze drie worden in het algemeen aangeduid als de Gili Eilanden. Lokaal staan ze bekend als Gili Indah, de mooie kleine eilandjes.

Geografisch geordend liggen er ook zo’n 20 eilanden in de East Lombok Regency en in het zuiden. Maar we geven extra aandacht aan de Gili’s ten zuidwesten van Lombok. Daar vind je 13 bijzondere eilandjes rondom het schiereiland Sekotong. Die behoren bij Lombok, en dus is het tijd om aan onze bestemmingen te beginnen.

indonesie lombok gili kedis
Gili Kedis

Bestemmingen

Sekotong (Gili Nanggu en Gili Kedis)

Sekotong is een vrij onbekend deel van Lombok, en dat is mooi als je plannen hebt om dit gebied te bezoeken. Ontdek het voordat iedereen dat doet! Sekotong vormt de zuidwestelijke hoek van Lombok, een parel met stranden en 13 verbluffende eilandjes.

We zeggen niks te veel als we Gili Nanggu en Gili Kedis snorkelparadijzen noemen. Gili Kedis is ongelofelijk klein, daardoor extreem fotogeniek en leuk om te bezoeken per boot. Het water in deze contreien is schoon en je hebt goed zicht als je snorkelt. Je ziet koraalrif en kunt zomaar in een school felgekleurde vissen belanden.

Senggigi

indonesie lombok senggigi strand zonsondergang kinderen familie
Zonsondergang op Senggigi strand

De meeste bezoekers van Senggigi komen niet verder dan het strand (en waarom zou je ook). Het stadje zelf was lang de centrale ontmoetingsplek voor toeristen op Lombok, maar is gek genoeg heel erg zichzelf gebleven. Het lijkt bijvoorbeeld helemaal niet op soortgelijke plaatsen op Bali, waar de toeristenindustrie de overhand heeft genomen. Senggigi heeft genoeg restaurants en bars om je te vermaken, maar is verder heel erg een gewone Indonesische badplaats gebleven. De grootste troef is en blijft het strand.

Kuta

Kuta Beach is het bekendste strand van Lombok (maar niet te verwarren met Kuta Beach op Bali). Hier verblijven de meeste toeristen. En geef ze eens ongelijk, de stranden bestaan uit wit zand en het water is zo helder als een glas water uit de kraan. Je vindt er mooie uitkijkpunten en plekken waar je van de zonsondergang kunt genieten; je kunt er schommelen op het strand of gaan surfen in Selong Belanak (beginners) of Mawi Beach (gevorderden).

indonesie lombok kuta beach
Kuta Beach, Lombok

Niet heel ver van Kuta (zeg een kwartiertje rijden) zie je Tanjung Aan Beach, dat tussen de heuvels ligt en mogelijk het meest pittoreske strand van Lombok is. En dat is een hele eer, want de stranden zijn op Lombok niet bepaald armoedig.

Sembalun

De vallei waarin Sembalun ligt, wordt afgeschermd door ruige heuvels. Daartussen ligt een geschakeerd palet van kleine stukjes bebouwd land, die door de verschillende beplantingen zoals rijst, wortels, aardbeien, chilipepers en andere specerijen een kleurrijk geheel vormen. Sembalun bestaat uit een zestal kleinere dorpjes waarvan de inwoners zo’n beetje allemaal boer zijn. Het gebied is vruchtbaar omdat de temperatuur door de heuvels wat lager is en de grond in deze uitloper van de vulkaan fertiel.

indonesie lombok sembalun hill
Sembalun Hill

Mount Rinjani

We zeiden het al: de actieve Rinjani vulkaan is met 3.726 meter is de op een na hoogste van Indonesië. De vulkaan en de omtrek van 6 tot 8 kilometer rond de hele vulkaan bestaat uit krater, deels gevuld met water dat vanwege de blauwe kleur Segara Anak (‘Kind van de Zee’) wordt genoemd. Het met water gevulde deel is op sommige plaatsen zelfs 200 meter diep.

Segara Anak was tot aan een uitbarsting van de vulkaan in 1257 een gebergte dat hoger was dan de Rinjani vulkaan zelf. Die uitbarsting, wereldwijd de grootste van de afgelopen 2000 jaar, veranderde niet alleen de berg in een krater, maar zorgde ervoor dat onze planeet voor langere tijd koeler werd.

indonesie lombok rinjani vulkaan
Dorpje met de Rinjani vulkaan in de verte

Tetebatu

Reizigers die Bali kennen krijgen hier een mooie flashback. Tetebatu heeft namelijk prachtige rijstvelden. Het dorpje ligt in Oost-Bali in een omgeving van rijstterrassen, palmbomen en watervallen (waarvan Benang Kelambu Lombok de populairste is). Het hele gebied ligt in de verste uitlopers van Mount Rinjani en het gelijknamige nationale park. Je vindt hier ook Pringgasela, een dorpje met ambachtelijke weverijen en het Lombok Monkey Forest, waar buitengewoon veel makaken leven.

indonesie lombok benang kelambu waterval
Benang Kelambu waterval
Jeroen, auteur van het artikel Eilandinformatie Lombok

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!