Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Beste reistijd Vietnam'
Vietnam

Beste reistijd Vietnam

Oktober 2020

In de laatste 13 jaar dat ik hier in Vietnam heb rondgereisd, heb ik altijd weer opnieuw versteld gestaan van de grote verscheidenheid aan klimaten van de verschillende regio’s van Vietnam.

Veel mensen denken onterecht dat Vietnam altijd warm is en het gehele land een tropisch klimaat heeft. Door de meer dan 2000 km afstand tussen noord en zuid, de berg rug die over de gehele lengte van het land loopt en de vlakke Mekong- en Rode Rivier delta in het noorden en zuiden van het land kent het vele verschillende klimaatzones en is het weer soms ook moeilijk te voorspellen.

Mui Ne 4
Mui Ne

Een belangrijke reden voor mij om van Nederland naar Vietnam te verhuizen waren de regenachtige grijze maanden in de winter. Ik woon nu in Mui Ne, de meest droge en zonnige plek van Vietnam, met gemiddeld 6 uur zon per dag. We hebben hier zelfs een klein stukje woestijnachtig gebied.

Ik heb het weer per seizoen voor jullie op een rijtje gezet om jullie te helpen bij het bepalen de beste reistijd naar Vietnam.

Januari, februari, maart

Het zuiden
Vanaf Nha Trang tot Phu Quoc eiland in het uiterste zuiden van Vietnam is het in deze tijd droog, dit zijn de perfecte maanden om van de stranden in het zuiden te genieten, het is nog niet te warm, overdag zo rond de 25 – 28 graden, doorgaans met een aangenaam windje, strak blauwe luchten en een lage luchtvochtigheid, perfect om ook nog wat te ondernemen.

Vietnam Phu Quoc
Phu Quoc

Centraal Vietnam
De zogenaamde central highlands, met plaatsten als Dalat. Mooi weer, koel in de ochtend en avond en zonnig overdag. In deze tijd staan de koffie plantages in bloei en is de lucht gevuld met de zoete, naar jasmijn ruikende, koffie bloesem. Ook is het nationaal park Cat Tien, ten noorden van Ho Chi Minh City in deze tijd het beste te bezoeken doordat alles nog weelderig groen is van het voorafgaande regenseizoen.

Het noorden
Vanaf Hoi An naar het noorden kan het in deze maanden wel wat kouder worden. Hoe noordelijker of hoger je komt, hoe kouder het wordt, in Hanoi en Halong Bay zijn temperaturen onder de 20 graden niet ongebruikelijk. Wanneer je de hoge bergen rondom Sapa in gaat kan het soms zelfs sneeuwen. Dit is een grote attractie voor de inwoners van zuid Vietnam en men reist dus helemaal hierheen om dat een keer mee te maken. Gelukkig is dit niet de hele periode zo, vaak is het ook hier gewoon zonnig en met een temperatuur rond de 20 graden lijkt het dan erg op een heerlijke voorjaarsdag in Nederland.

Vietnam Weather
Pruimen bloesem seizoen, Noord-Vietnam

April, mei, juni

Het noorden
In deze maanden is het noorden van het land het mooist, al onze reizen in het noorden van Vietnam zijn dan erg aan te raden. Het is gedaan met de kans op winterse dagen, het land wordt wakker en de zon verdrijft de mist van de bergtoppen. De rijstvelden worden weer bewerkt en beplant en in een mum van tijd is het hele land prachtig groen.

De mysterieuze karstbergen rond Ninh Binh, de mooie bergvallei van Mai Chau en de enorme bergen rond om Sapa, met zijn vele bergstammen, zijn allemaal plekken die het best te bezoeken zijn in deze tijd. In de ochtend kan het in de hogere bergen nog wat koel zijn maar het is perfect weer om mooie wandelingen te maken en te fietsen. Ook voor foto’s is deze periode het beste, de rivieren zijn nog mooi helder en de lucht fris en schoon.

Vietnam Ninh Binh boten en kalksteenrotsen
Ninh Binh

Het zuiden
In het zuiden wordt in deze tijd langzaam warmer en vochtiger, het is de “build up” naar de regentijd. Gelukkig staat er, zeker in de middag en bij de kust, vaak een windje en dan is het goed uit te houden.

Juli, augustus, september

Dit is net als bij ons in Nederland de zomer, het is in heel het land warm nu.

Het zuiden
In het zuiden begint de monsoon zich her en der te tonen. Soms zie je donkere onweersbuien die in de namidag over het land rollen, een indrukwekkend gezicht! Het is zeker niet zo dat het elke dag regent, het kan ook zo maar weken achter elkaar niet regenen, en als het regent zijn de buien vaak kort en heftig en een heerlijke opfrisser. Met temperaturen rond de 30 is het in het zuiden goed uit te houden. Steden als Hue met zijn historische citadel en keizerlijke tombes als ook het pittoreske handelsstadje Hoi An met zijn oude huisjes en gezellige restaurantjes en winkeltjes, zijn erg leuk om te bezoeken deze tijd van het jaar. Want mocht je net zo’n bui tegenkomen duik je gewoon een van de gezellige hippe coffee-café’s of boetiekjes in en als het warm is staat er bij het strand bijna altijd een lekker briesje.

Het noorden
De Bergen in het noorden rondom Sapa zijn in deze tijd ook mooi met de rijst velden die langzaam van groen naar geel beginnen te verkleuren, wuivend in de wind en wachtend om geoogst te worden. Halong Bay heeft in deze tijd het helderste weer en het is nu warm genoeg om te zwemmen in zee, dit is echt een onvergetelijke ervaring en zou op iedereens to-do lijstje voor Vietnam moeten staan.

Vietnam Halong Bay rocks
Halong Bay

Oktober, november, december

Het noorden
In deze tijd is het weer in Hanoi zeer aangenaam, de hitte van de zomer zwakt wat af, wanneer je graag steden te voet verkent is deze tijd van het jaar het beste om naar Hanoi te komen en op het gemakje de stad te verkennen. Wandelend door de ambachtstraatjes, waan je je in het Hanoi uit de Frans koloniale tijd, overal op straat eet tentjes en in elk staatje wordt een ander product verkocht. Halong Bay heeft ook helder weer maar het water begint weer langzaam af te koelen.

Het zuiden
In het zuiden is de regentijd nu bijna voorbij en alles is mooi groen. De stranden van Nha Trang en Mui Ne waar het de eerste 6 maand van het jaar helemaal niet regent zijn nu weelderig groen en overdag is de temperatuur rond de 28c, uitermate goed vertoeven dus, ook ‘s avonds koelt het aangenaam af. In Ho Chi Minh City begint het ook ‘s avonds wat meer af te koelen al kan er af en toe nog een bui vallen maar het is veelal droog en wat koeler dan de afgelopen maanden. Dus het is overdag ook erg goed te doen om te voet de stad te verkennen. Zeker de enorme Benh Tan markt, of de parken rondom de Notredame Katedraal, zijn altijd leuk om heen te gaan. Zoek tot slot een lekker terrasje op en geniet van een lekkere ‘cafe sua da’, de beroemde Vietnamese ijs koffie.

De Mekong rivier staat in deze tijd van het jaar op haar hoogste niveau en dat is een indrukwekkend gezicht, zeker de moeite van een bezoek waard. Met bootjes van allerlei soorten en maten wordt er over de rivier gevaren, soms afgeladen vol met allerlei tropische vruchten zoals rambutans en longans. Allemaal op weg naar een van de grote drijvende markten waar de delta zo beroemd om is. Absoluut onvergetelijke!

Vietnam Weather 01
Sunset, Vietnam

Conclusie

Kortom, Vietnam is het hele jaar door goed te bereizen, maar de ene plek is net even wat koeler/warmer/droger/natter/mooier dan de andere, afhankelijk van de tijd van het jaar. Dit maakt Vietnam ook enorm divers en dat maakt het juist zo leuk of je nu voor een paar weken op vakantie komt, of al 13 jaar woont!

Groetjes uit Vietnam,
Hendrik – Country Manager Vietnam

 

10

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Vietnam
Klimaat