Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Deals
Hot Deals, Fair Deals & Aanbiedingen
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Singapore'
Singapore

Uitgebreide landeninformatie Singapore

Zelf een rondreis
door Singapore maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Jeroen » 2023

Op deze pagina lees je alles over Singapore. Wil je Singapore graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen naar Singapore en Maleisië. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Algemene informatie

Singapore is waarschijnlijk de meest westerse stad van Azië. Het maakt een snelle indruk, met futuristische wolkenkrabbers, sjieke winkels en jonge mensen die vooral digitaal met elkaar communiceren. Maar als je beter kijkt, af en toe een zijstraatje inwandelt of met mensen praat, merk je dat Singapore behoudender en Aziatischer is dan je misschien denkt. En die twee gezichten maken Singapore nou juist zo aantrekkelijk.

Singapore Garden by the Bay
Garden by the Bay, Singapore

Om meer van Singapore te begrijpen moeten we even terug naar de jaren ’60. Singapore is er dan niet best aan toe. Het is al meer dan 140 jaar een kolonie van de Britten, maar krijgt na de Tweede Wereldoorlog steeds meer eigen rechten, totdat het in 1959 een eigen staat wordt.

Maar van het blinkende en stralende Singapore dat we nu kunnen bewonderen, wordt alleen nog gedroomd. De mensen zijn arm, slecht opgeleid (velen kunnen amper lezen en schrijven), en er is veel werkeloosheid.

EEN NIEUW LAND

In 1963 besluiten Malaya, Sarawak, Noord-Borneo (Sabah) en Singapore samen een nieuw land te gaan vormen: de federatie Maleisië. In Singapore hopen ze dat een groter land meer werkgelegenheid biedt en ze zo een eind aan de enorme werkeloosheid kunnen maken. Maar de samenwerking wringt en schuurt. Singapore voelt zich economisch achtergesteld bij Kuala Lumpur, omdat nieuwe bedrijven vooral daar worden gevestigd, en in KL vinden ze dat Singapore te weinig bijdraagt aan de ontwikkeling van Sabah en Sarawak.

Singapore Stad
Kleurrijk Singapore

Er ontstaat steeds meer spanning tussen de overwegend Chinese bevolking van Singapore en de Maleisiërs. Ze vrezen beiden dat de andere groepering te groot wordt en de macht zal opeisen. Maandenlange, vaak bloedige raciale rellen zijn het gevolg. Als vervolgens ook in politieke zin de weerstand tegen elkaar groeit, besluit Singapore al binnen twee jaar na het begin van de federatie dat het (per 9 augustus 1965) als zelfstandig land verdergaat.

De republiek Singapore ontwikkelt zich tot een mondiaal financieel centrum en een moderne sterke economie, door bedrijven veel ruimte te geven en zich te richten op hi-tech kennis. Het land wordt als een bedrijf bestuurd en dat is succesvol, maar gaat ten koste van democratische principes als persvrijheid en burgerrechten.

Singapore Gardens by the Bay dansende bomen 2
Futuristisch: Supertree Grove

Singapore ontwikkelde zich in de afgelopen 10 jaar ook sterk als toeristenattractie. Door eigentijdse stadsplanning, waarbij het historische Singapore naadloos wordt ingepast, is de stad met recht een belangrijke bezienswaardigheid geworden. We vertellen je verderop meer over fascinerende projecten als Gardens by the Bay, de Singapore Flyer en Marina Bay.

SFEERVOL EN HIP

Gelukkig is het oude Singapore niet helemaal verdwenen. Als je er bent, ervaar dan de noedels van food hawkers, live muziek op Clarke Quay en wie weet een high tea in het wereldberoemde Raffles hotel. Net als tientallen jaren geleden is Singapore nog altijd meer een Chinese stad dan een Maleisische. Ongeveer 75% van de inwoners is Chinees, 14% is Maleisisch en 9% is Indiaas.

Met 6 miljoen inwoners op een oppervlakte van 730 vierkante kilometer (België is bijna 31.000 vierkante kilometer) is het altijd zoeken naar de balans tussen leefbaarheid en functionaliteit, maar in Singapore lijken ze daar goed in te slagen. De stad oogt jong en actief, is sfeervol en hip. En dat is precies wat ze in Singapore voor ogen hebben. Ze koesteren het traditionele, maar zorgen dat nieuwe generaties enthousiast zijn over hun moderne woonomgeving, zodat zij in Singapore blijven en zo de toekomst garanderen.

Bezienswaardigheden

Merlion

Singapore Merlion
De Merlion van Singapore

De Merlion is de afgelopen decennia uitgegroeid tot het symbool van Singapore. Het 8,6 meter hoge beeld, dat de kop van een leeuw heeft en het lijf van een vis, spuwt water en staat in het Merlion park.

In de 14e eeuw was dit gebied, dat toen nog Temasek heette, een plek waar vissers en piraten leefden. Het ontwikkelde zich steeds meer tot een relevante haven. De regio veranderde en ook de naam. Over hoe de naam Singapore is ontstaan twijfelen de historici. Dan komt een legende altijd van pas: een Srivijayaanse prins van Palembang landde, afgedreven tijdens een storm op zee, in Temasak. Bij de monding van een rivier zag de prins een vreemd wezen dat hij identificeerde als een leeuw. En zo kwam het dat de stad Singapura (leeuwenstad) werd genoemd.

Het verklaart waarom de Merlion half vis en half leeuw is. Het origineel is gemaakt in 1964 en staat nu dus in het Merlion park. Maar je vindt als je door de stad wandelt met gemak nog een handjevol kleinere Merlions.

Singapore Flyer skyline
De Singapore Flyer met de skyline

Singapore Flyer

De Singapore Flyer is geen alcoholische versnapering, dat is de Singapore Sling, een cocktail die door een barman van het Raffles hotel is bedacht, maar een van de grootste reuzenraden ter wereld. Het is 165 meter hoog en je kunt er van het uitzicht over de stad en de baai genieten in een van de 28 behoorlijk grote cabines. In het reuzenrad is er elk rondje plaats voor 784 bezoekers!

Singapore Botanic Gardens

De bekendste bloem van het meer dan 150 jaar oude botanische tuinencomplex van Singapore is de Vanda Miss Joaquim (Papilionanthe Miss Joaquim), de nationale bloem van het land. Het is een klimmende hybride orchidee, mocht je je dat afvragen. Het grote park heeft niet alleen al 60.000 orchideeën, een speciale gembertuin, waterpartijen, een Bonsai tuin en een zwanenmeer, het is ook een gerenommeerd wetenschappelijk onderzoekscentrum.

Gardens by the Bay

Maleisie Singapore Landschap van tuinen aan de baai
De beroemde Gardens by the Bay in Singapore. De bomen zijn 25 tot 50 meter hoog!

Blikvangers van dit flitsende tuinencomplex aan drie kanten van Marina Bay zijn de 18 opvallende superbomen van Supertree Grove, waarvan de hoogste 50 meter hoog is (een gebouw van 16 verdiepingen). Ze worden deels verbonden door een ‘sky walk’ en er is een observatorium met geweldig uitzicht. De zogenaamde bomen van Bay South Garden zijn begroeid met verticale tuinen en zijn het mooist als het donker is. Er is elke avond twee keer een licht- en geluidshow.

Naast de ‘supertrees’ staan twee futuristische glazen constructies die uit de grond omhoog lijkt te stulpen, de Flower Dome en Cloud Forest. In de laatste vind je een tientallen meters hoge ‘berg’ met een verborgen plantentuin, een platform met echte stalactieten en stalagmieten en een orchideeëntuin. Je kunt verder in Cloud Forest een wandeling maken door de toppen van een kleine tropische regenwoud, of de 35 meter hoge waterval gaan bewonderen. Naar eigen zeggen is het de grootste overdekte waterval ter wereld.

Marina Bay

Singapore skyline
Marina Bay

De Marina baai is beroemd geworden door het Marina Bay Sands hotel. Je ziet het hier op de foto (en trouwens ook veel andere foto’s van Singapore). Het zijn de drie torens met een ‘surfplank’ op het dak. Daar liggen een 150 meter lang zwembad (alleen voor hotelgasten) en het observatiedek Sands Skypark View dat iedereen (tegen betaling) kan bezoeken.

Veel van de beroemde tuinen van Singapore zijn rondom Marina Bay aangelegd. Er ligt Bay South Garden (met Supertree Grove), Bay East Garden (een klassiek park met een promenade aan de baai) en een parkgedeelte op de punt, waar Youth Olympic Park, het reuzenrad Singapore Flyer en het Marina Bay Street Circuit, het Formule 1 circuit van Singapore, te vinden zijn.

Chinatown

Lang geleden werden alle Chinese emigranten ondergebracht in deze buurt, die we nu als Chinatown kennen. De huisjes waren klein en slecht, de straatjes smal, en het werd drukker en drukker in deze doolhof van tempeltjes, ‘shophouses’ en marktjes. Het was toen moeilijk voor te stellen dat Chinatown de reputatie zou verdienen die het nu heeft: die van een buurt waar je geweest moet zijn.

Singapore Lion dance Chinese dans
Leeuwendans in Chinatown

Dat ondoorgrondelijke van straatjes die ogenschijnlijk nergens naar toe leiden heeft Chinatown nog altijd. Maar meer dan toen is het nu de verzamelplek voor ‘street hawkers’ (China Complex) met noedelsoep, ‘egg tart’ of andere lekkernijen. Wil je weten hoe het er in het oude Chinatown uitzag, bezoek dan het Chinatown Heritage Centre.

De oudste hindoe-tempel van Singapore staat ook in Chinatown. De Sri Mariamman tempel is gebouwd in 1827 en was lang een toevluchtsoord voor emigranten. De kleurrijke tempel is beroemd vanwege de opvallende getrapte toegangspoort. Vroeg in de avond voeren priesters, gelovigen en muzikanten er rituelen uit en brengen ze offers aan de goden.

Beste reistijd

Het weer in Singapore is bijna het hele jaar behoorlijk constant. De temperaturen schommelen tussen de 29 en 31 graden Celsius. Het gebeurt niet heel vaak, maar er kan altijd een bui vallen. Gelukkig duren die meestal nooit lang, dus kun je na de regen opgefrist verder met je ontdekkingstocht door deze interessante stad.

Tussen november en januari regent het wel echt veel meer als in de andere maanden van het jaar. En de maanden in het voorjaar zijn gemiddeld het droogst. Kortom: je kunt eigenlijk altijd met een gerust hart naar Singapore.

Singapore downtown stad
Er zijn nog veel leuke oudse straatjes in Singapore

Visum

Nederlanders en Belgen die naar Singapore willen reizen hebben een SG Arrival Card (SGAC) nodig en een Electronic Health Declaration. De SG Arrival Card geeft geen toestemming om Singapore binnen te komen, maar vereenvoudigt de grensprocedures. Je hoeft geen apart visum aan te vragen.

Vanaf 3 dagen voor vertrek kun je via ICA | SG Arrival Card digitaal een formulier invullen. Er zijn geen kosten aan verbonden. De bevestiging moet je printen en meenemen. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Singapore en je moet een retour ticket hebben.

Bij de aanvraag hoort ook een gezondheidsverklaring. Er is een vaccinatie tegen gele koorts vereist en reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Lees hier de details. Je hebt een verklaring in het Engels nodig die de Covid vaccinaties bevestigt. Voor Nederlanders en Belgen is dat het EU Digital COVID Certificate.

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinatie voor Singapore is:

  • Gele koorts. Een gele koorts vaccinatie is verplicht als je uit een hoogrisicoland voor gele koorts komt of daar een transit hebt gehad.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

In Singapore komt bijna geen malaria voor. Overleg met je huisarts of de GGD of je malariapillen moet slikken. Dit is niet altijd nodig, soms wordt een noodbehandeling meegegeven voor het geval je malaria krijgt.

Singapore Sri Mariamman Tempel
De Sri Mariamman tempel in Singapore

Internet

Singapore heeft uitstekend internet. Hotels, restaurants en winkels bieden allemaal WiFi aan. Er is zelfs een gratis internet service met hot spots in musea, winkelcentra, stations en bibliotheken: Wireless@SG. Je moet de app downloaden en je even aanmelden.

Je kunt ook gemakkelijk aan een prepaid simkaart komen. Er zijn genoeg aanbieders, waarvan Singtel, M1, MyRepublic en Starhub grote spelers zijn. De kaarten zijn meestal 5 tot 30 dagen geldig. Je koopt ze al op het vliegveld of bij buurtwinkels als 7-Eleven of Cheers.

Tijdsverschil

In Singapore is het in de zomertijd 6 uur later dan in Nederland en België in de wintertijd 7 uur.

Geldzaken

Singapore is een belangrijk (regionaal) financieel centrum. De banken zijn hier (minimaal) net zo goed als die in Europa, en dat geldt ook voor het betalingsverkeer. Er zijn overal geldautomaten. De lokale munt is de Singaporese dollar, maar in sommige winkelcentra kun je ook met Amerikaanse dollars betalen.

Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken. Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen.

Handig om te weten: je kunt in Singapore niet met pin betalen. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

In hotels, restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Eten

Singapore Streetfood eten
Street food in Singapore

De ruggegraat van culinair Singapore wordt gevormd door de ‘street hawkers’. Je vindt ze op veel plaatsen in de stad, meestal ergens met meerdere hawkers bij elkaar, bijvoorbeeld op een markt of in een food court. Bekende en populaire plekken zijn Amoy Street Food Centre, Newton Food Centre, de historische markt Lau Pa Sat, Tekka Centre in Little India of Maxwell Food Centre.

Wat moet je zeker proeven?

Char Siew (Char Siu). Deze Singaporese specialiteit van Kantonese komaf bestaat uit gebarbecued rood varkensvlees (superzacht met een krokant randje van honing, rijstwijn en bruine suiker), paksoi en een dikke sojasaus. Meestal wordt deze met noedels of met rijst geserveerd.

Hainanese Chicken. De truc van dit zeer populaire gerecht zit ‘m in het met kippenbouillon koken van de rijst. Het geeft de rijst smaak en aroma. Er hoort gekookte kip bij, een spicy chilisaus om de kip in te dippen en wat komkommer voor de frisheid.

Laksa. Laksa soep met rijstnoedels zul je moeiteloos vinden in Singapore. De bouillon is spicy en wordt gemaakt met kruiden en kokosmelk. Afhankelijk van de kok zitten er verschillende ingrediënten in. Dat kan kip zijn, garnalen, viskoekjes, ei of tofu.

Chili Crab. Dit gerecht is in de jaren ’50 in Singapore ontstaan toen een echtpaar dat street food verkocht de krab combineerde met gebottelde chilisaus en tomatensaus. Dan heb je meteen het recept, want de krab wordt gebakken met deze twee sauzen. Klinkt eenvoudig, smaakt bijzonder.

Het leuke aan Singapore is dat je de mengelmoes van volkeren en invloeden terugproeft in de Singaporese keuken. De smaken zijn Chinees, Maleisisch, Indiaas en westers. Het maakt Singaporees niet alleen uniek, maar vooral erg lekker.

Singapore Joo Chiat road oude buurt
De kleurrijke Joo Chiat Road buurt

Feestdagen en vrije dagen

National Day. Op 9 augustus vieren de Singaporezen hun onafhankelijkheid. Preciezer: dat ze op 9 augustus 1963 niet langer bij de federatie Maleisië hoorden. Hoogtepunt van de viering is de National Day Parade (met militairen, maar ook schoolbands en dansers) die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt en live op tv wordt uitgezonden. Rondom deze datum zijn er ook speciale concerten en andere feestelijkheden.

Religieuze dagen. Ook bij de officiële vrije dagen zie je de diversiteit van Singapore. Er zijn nationale vrije dagen voor moslims, hari haya puasa (het einde van de vastentijd); voor hindoes is er deepavali, het feest van het licht; voor boeddhisten vesak (de geboorte, verlichting en dood van Boeddha), en eerste kerstdag voor de christenen.

Op 1 januari wordt het internationale nieuwjaar gevierd en in januari of februari zijn er twee vrije dagen voor het Chinees nieuwjaar.

Veelgestelde vragen

In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Singapore.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels en moskeeën?

Voor tempels geldt: geen blote schouders (dit geldt voor mannen en vrouwen) en liever geen blote benen. Een lange broek of rok/jurk is de beste keuze (geen leggings). Een korte broek of rok die duidelijk lager dan de knie komt wordt toegestaan. Je kunt ook een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om ter plekke benen of schouders mee af te dekken.

Voor moskeeën zijn de regels wat strenger. Wij raden aan een lange broek of rok/jurk te dragen en een shirt dat schouders en bovenarmen bedekt. Van vrouwen wordt verwacht dat zij de armen en hun haar bedekken.

singapore masjid sultan moskee markt
Marktstraatje bij de Masjid Sultan moskee in Singapore

Moet ik een reisstekker meenemen?

Ja, die heb je nodig. De netspanning in Singapore is 230 V en de frequentie 50 Hz. De stopcontacten zijn van een ander type dan de Nederlandse en Belgische. Neem dus een reisstekker mee.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

  • Kauwgom. In Singapore houden ze de straten graag schoon en dat betekent dat het weggooien van kauwgom wordt bestraft. Het is er ook verboden om kauwgom te verkopen of te importeren (al zullen ze je niet arresteren als je toevallig een pakje in je tas hebt zitten). Er worden uitzonderingen gemaakt voor mensen die om therapeutische reden moeten kauwen. Moet je wel even een briefje van je huisarts laten zien waaruit dat blijkt….
  • Let op je voeten. Voeten worden als laag beschouwd en daarom wijs je niet met je tenen in de richting van iemand, laat je je voetzolen niet zien en leg je je voeten al helemaal niet op tafel.
  • Ook roken wordt niet op prijs gesteld. Er zijn hier en daar speciale zones voor rokers, maar op de meeste plekken mag het niet.
  • Het zal je na kauwgom en sigaretten al helemaal niet verbazen dat drugs verboden zijn in Singapore. Je kunt serieuze problemen krijgen, zelfs als er drugs in je lichaam worden aangetroffen terwijl je ze niet in Singapore hebt gebruikt. De straffen op drugs zijn zeer streng en ze worden uitgevoerd, omdat de stadstaat er maar al te trots op is dat Singapore geen drugsprobleem kent.
  • Tot slot: vermijd discussies over politiek en religie, weet dat je stem verheffen als onbeleefd wordt beschouwd en wijs niet met je vinger. Dat is onbeschoft in Singapore.

Kan ik er een auto of scooter huren?

Je kunt in Singapore een auto huren. Er is genoeg aanbod van internationale autoverhuurders. Uiteraard moet je een internationaal rijbewijs hebben (en je moet ouder zijn dan 23 jaar). Deze auto’s mag je (meestal) niet meenemen naar Maleisië.

Ook als je een scooter of motor wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen. In Singapore zijn de scooters die je huurt vaak van een zwaarder vermogen dan in Nederland, dus heb je daarvoor eigenlijk een motorrijbewijs nodig. Je moet er op rekenen dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

Eerlijk gezegd, waarom zou je? Singapore heeft een uitstekende metro (MRT). Echt handig om gemakkelijk en snel van A naar B te komen. Bovendien is het leuk wandelen in het hart van de stad. Of: huur een fiets!

singapore clarke quay
Clarke Quay in Singapore

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Nee. In veel restaurants staat er al een service toeslag op je rekening, en trouwens ook in de meeste hotels. Ook taxi-chauffeurs rekenen niet op fooi. Tegelijkertijd, een leuk extraatje voor iemand die echt het beste beentje voor zet, misstaat nooit.

Is het er veilig om rond te reizen?

Singapore is een van de veiligste steden ter wereld. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Let gewoon goed op, net zoals je in je woonplaats doet.

Kan ik er op straat eten?

Het zou jammer zijn als je hier de vele heerlijke street food gerechten aan je voorbij laat gaan. De combinatie van vele culturen heeft een rijke street food traditie opgeleverd. ‘Hainanese chicken rice’ is misschien wel het beroemdste gerecht, maar ook ‘Kway Teow’ (platte rijstnoedels) zijn populair.

Gebruik je gezond verstand, kijk of de lokale bevolking er eet en of het eten er vers uitziet. Met gebakken of gefrituurd eten, loop je weinig risico. Net zo weinig als in de meeste ‘echte’ restaurants.

singapore oud en nieuw singapore
Oud en nieuw Singapore

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Ja, dat kan. Het is net zo veilig als in Nederland en België.

Wat als ik ziek word?

De medische voorzieningen in Singapore zijn uitstekend. De opleidingen van artsen en verplegend personeel, maar ook de kwaliteit van ziekenhuizen, staat op een zeer hoog niveau. Dus mocht er zich iets voordoen, dan hoef je niet bang te zijn voor onverantwoorde medische en hygiënische toestanden. Wil je een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis.

Wat moet ik zeker meenemen?

Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je in Singapore alles kopen. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

  • Paspoort + kopie
  • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
  • Reisbescheiden
  • Geld, betaalpas en/of creditcard
  • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
  • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
  • Reisapotheek / EHBO-set
  • Zonnebril & hoed / pet
  • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
  • Reis- of taalgids
  • Fototoestel en filmcamera
  • Kleding
  • Wandelschoenen
  • Zwemkleding
  • Slippers
  • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
  • Bril / lenzen artikelen
  • Reisstekker

Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.

Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Singapore

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!