Individuele rondreizen Alle reizen op maat aanpasbaar Lokale organisatie Duurzaam & verantwoord reizen
×

Gratis kaarten voor het Verre Reizen Event in Den Haag!

Bezoek onze stand tijdens het ‘Verre Reizen Event’ in Den Haag op 26 en 27 oktober! Stuur ons een berichtje en ontvang gratis kaarten dit event.
JA, IK WIL GRATIS KAARTEN
Indonesie - Besakih - De Mystiek van Oost-Bali - Join-in

Praktische informatie Indonesië

Home / Blog / Praktische informatie Indonesië

Visum

Sinds 2015 zijn de regels iets soepeler geworden. 30 Nationaliteiten, waaronder de Nederlandse en Belgische, kunnen voor 30 dagen gratis een visum krijgen bij aankomst. Dit visum is echter niet te verlengen. Mocht je langer in Indonesië willen blijven, dan kun je òf een Visum On Arrival van 30 dagen kopen en deze daarna verlengen met 60 dagen òf contact opnemen met de Indonesische ambassade in Den Haag of een visumbureau. Wij hebben goede ervaring met het online visumbureau E-VISUMS. Zij regelen jouw visum snel, zonder gedoe en tegen lage kosten.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn altijd persoonsgebonden en mede afhankelijk van de route en reisduur. Het is dus altijd belangrijk tijdig contact op te nemen met een GGD (https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/indonesie) of een kliniek gespecialiseerd in reizigersvaccinaties. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties uit een serie van meerdere prikken bestaat en hier soms wat tijd over heen kan gaan. Wacht dus niet tot het laatste moment om dit te regelen.

Tijdsverschil met Nederland

Op Sumatra en Java is het 6 uur later dan in Nederland in onze wintertijd en 5 uur later in onze zomertijd. Op Bali en Lombok is het 7 uur later in onze wintertijd, tijdens onze zomertijd 6 uur later.

Geldzaken

De Nationale munteenheid is de Indonesische roepie of Rupiah (IDR). Voor 1 Euro krijg je ongeveer 15.800 IDR (nov 2017). De Rupiah schommelt nogal, afhankelijk van de waarde van de US Dollar/Euro. De dagkoers wordt altijd aangegeven bij de wisselkantoren.

Tegenwoordig kun je bijna overal Rupiah’s pinnen met je Nederlandse bankpas. Vergeet niet de optie ‘buitenland pinnen’ aan te zetten (of neem de benodigdheden mee voor het internetbankieren zodat je dit alsnog, indien nodig, online kunt regelen). Bij elke geldopname bij een betaalautomaat (ATM) betaal je een kleine commissie. Het is dus vaak slim om gelijk wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige ATM niet werkt.

Indien nodig, kun je ook overal Euro’s wisselen. Als je Dollar of Euro biljetten meeneemt, zorg er dan voor dat ze in goede staat zijn en vooral niet te oud (zeker voor Dollars), anders kunnen ze worden geweigerd.

Indonesie - Snorkelen in Bali Koraal - Snorkeltour Tulamben

Fooi

We krijgen veel vragen over het geven van fooien. Als je met een reisbegeleider reist, houd er dan rekening mee dat de reisbegeleider bij aankomst in Indonesië fooiengeld kan collecteren. Hiermee kan de reisbegeleider de verwachte fooien (die onderdeel uitmaken van het lokale loon) betalen van o.a. bellboys, beveiligingspersoneel, restaurantpersoneel, lokale tempels en paleizen en parkeerwachters. Het fooiengeld is gemiddeld IDR 80.000 per persoon per dag, circa €6. Dit is exclusief het verwachte fooiengeld voor de reisbegeleider en chauffeur aan het eind van de reis.
Als je zelf ergens eet of iemand erg behulpzaam is, kun je natuurlijk ook altijd een kleine fooi geven. In hotels en restaurants ben je niet verplicht een fooi te geven, vooral niet wanneer er standaard 10% – 15% bij het totaalbedrag wordt gerekend voor de verleende service. Maar dit is niet overal het geval en een gemiddeld maandsalaris bedraagt maximaal tussen de 800.000 en 1 miljoen IDR. (bedienend personeel ongeveer de helft). Een fooi maakt daarom vaak onderdeel uit van het salaris en wordt dan ook zeer gewaardeerd. Een fooi van 10.000 tot 20.000 IDR voor een erg behulpzaam iemand is gebruikelijk. Bellboys kun je bijvoorbeeld 5000 IDR geven.

Post

Altijd leuk om te versturen! Een kaart vanuit Jakarta is gemiddeld een week onderweg naar Europa, vanuit Bali duurt het meestal tien dagen. Een postzegel heet een ‘perangko’. Postzegels worden verkocht in het postkantoor. Je kunt de post vaak ook kwijt bij een brievenbus in het hotel.

Telefoon

Tegenwoordig vind je bijna overal gratis draadloze internetverbindingen. Via Skype zodra je een WiFi verbinding hebt (in bijna alle hotels) of in een internetcafé kun je dus zeer voordelig met het thuisfront bellen. Let wel op dat je roaming uitstaat om hoge kosten te vermijden.

Ook een handige optie is het aanschaffen van een lokale simkaart voor je mobiele telefoon. Je mobiele telefoon moet dus wel simlock vrij zijn. Telkomsel (de simkaart heet Simpati) is het grootste lokale netwerk. Een simkaart kun je op elke straathoek kopen bij de lokale stalletjes met telefoonreclame of de kleinere supermarkten (zoals Indomaret of Alfamart). Voor ongeveer 10.000 Rp koop je een simkaart en dit geeft ongeveer 10 minuten beltijd als welkomstgeschenk. Voor je hem kunt gebruiken moet de kaart geregistreerd worden. Laat de verkoper dit voor je doen (tenzij je zelf Indonesisch spreekt). Je kunt er elke keer weer nieuw beltegoed op kopen, beltegoed is ‘pulsa’. Het makkelijkst is dit in de supermarkt. Je schrijft je telefoonnummer op en zegt hoeveel je er op wilt hebben. De verkoper zet dit er dan op. De gemiddelde prijs per minuut bedraagt tussen de 1500 tot 4000 IDR. Familieleden in Nederland kunnen heel goedkoop (circa 6 eurocent per minuut) naar je lokale nummer bellen door bijv. via de Belgigant (draai eerst 0900 123 00 06 en dan het lokale mobiele nummer) of Belpiraat te bellen.

Internet

Op steeds meer plekken kun je internetten via de WiFi van het hotel, restaurant of barretje. Ook zijn er her en der nog internetcafés te vinden, warnet (warung en internet) genaamd. De prijzen om op het internet te surfen zijn erg laag (ongeveer 6000 IDR per uur).

Indonesie - Java - Bali Do it your way

Fotografie

Een reis door Indonesië is de gelegenheid bij uitstek om mooie fotoreportages te kunnen maken. De bevolking poseert graag. En zij zullen jou ook regelmatig vragen of je met hen op de foto wilt. Toch is het verstandig eerst toestemming te vragen voor je een foto neemt. Vaak zullen ze vragen om hen de foto toe te sturen. Als je dit beloofd moet je het natuurlijk wel doen.

Het tropische klimaat is niet ideaal voor fotomaterialen. Je kunt bijvoorbeeld kleine zakjes met silicumgel in je foto- of cameratas stoppen, die kunnen het vocht opnemen. Vaak vormt er zich condensatie op de lens wanneer je de ruimte met airconditioning verlaat.

Electriciteit

Het stroomnet is in Indonesië 230 Volt. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. De stroom valt af en toe wel eens kort uit.

Do’s en dont’s in Indonesië

Do’s – Gezondheid

 • Geniet, relax, neem de tijd om van de ervaringen te genieten en loop jezelf niet voorbij.
 • Zorg voor jezelf. Drink voldoende water, de hele dag door.
 • Drink geen leidingwater. Het water zelf is schoon, maar de leidingen vaak niet. Het kraanwater is prima om je tanden mee te poetsen, te douchen of de afwas te doen. Maar wanneer je water wilt drinken, kun je beter flessen water kopen.
 • Neem geen risico met etenswaren. Ga op je gezonde verstand af. De goede restaurantjes hebben meestal veel klanten. Mocht je toch last krijgen van je buik, neem ORS en indien het probleem langer dan twee dagen duurt schakel een arts in.
 • Zeg ‘tidak pedas’ (niet pittig) om te voorkomen dat je mond in brand staat door het doorgaans pittige eten.
 • Bescherm jezelf goed tegen de zon. Draag als het even kan een petje of hoed.
 • Indien je veel muggen aantreft overdag bij schemering of in de avonduren, draag bedekkende kleding, smeer je preventief in (vooral je voeten) met muggenolie (overal goed te verkrijgen) en slaap met een ventilator of airco aan of onder de klamboe (i.v.m. Dengue en Malaria).
 • Pas op met het aaien van zoogdieren (o.a. honden, katten, apen en vleermuizen) in verband met het risico op Rabiës. Als je toch gebeten of gekrabd wordt heb je zo snel mogelijk minimaal 2 (tot 5) vaccinaties nodig.
 • Let goed op het verkeer en kijk goed uit bij het oversteken. Brommers kunnen uit het niets tevoorschijn komen.
 • Op reis- of bootdagen, neem eventueel een reispilletje tegen wagenziekte.

Do’s – Cultuur

 • Doe je schoenen uit bij het betreden van een woning en plaatsen van verering.
 • Respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking.
 • Kleed je gepast. In de Indonesische cultuur is al te ‘blote’ kleding (korte broeken, blote schouders) voor mannen noch vrouwen gepast. Houd hiermee rekening bij de keuze van uw kleding.
 • Bij Islamitische dames is enkel knikken en glimlachen beter dan het geven van een hand.
 • Eten doe je vooral met een lepel en vork, waarbij de lepel in de mond gaat.
 • Gebruik je rechterhand bij het eten of om iets te geven of te ontvangen. De linkerhand wordt voor onreine praktijken gebruikt.
 • Neem een adreskaartje van het hotel mee als je ergens naar toe gaat.

Don’ts

 • Met de rechterwijsvinger (geldt ook voor voeten) wijzen op de plaatsen, voorwerpen of personen.
 • Met onbedekte armen/benen een moskee of tempel (op Bali: zonder riem/sarong) betreden.
 • Zonder toestemming een foto maken van iemand.
 • Drugs gebruiken of verhandelen.
 • Topless zonnen, kussen in het openbaar, dicht tegen elkaar aan dansen.
 • Schoenen binden aan je rugtas of backpack. Aangezien schoenen onrein zijn, is dit niet gepast.
 • Dit fantastische land links laten liggen… Do: vandaag die droomreis nog regelen!

Onze reistips

Indonesie Bali ceremonie
Indonesië
Individuele rondreizen - 14 dagen
14-Daagse rondreis Bali
 • Ontdek divers Bali
 • Budgetreis & volledig op maat aanpasbaar
 • Combineer de bekende hotspots van Bali met onbekende plekken
per persoon vanaf
€678
Thailand - Wat Arun nacht - Dinner Cruise Bangkok By Night
Thailand
Individuele rondreizen - 3 dagen
3-Daags startpakket Bangkok
 • Een ontspannen begin is het halve werk
 • Start je vakantie volledig ontspannen
 • Inclusief transfer vanaf de luchthaven en fietsexcursie
per persoon vanaf
€115
fi - Thailand - Boot strand water zee - Rondreis Thailand De schatten van het Zuiden
Thailand
Individuele rondreizen - 15 dagen
15-Daagse rondreis Centraal- en Zuid-Thailand
 • De schatten van het zuiden
 • Ontdek de hoogtepunten van Zuid-Thailand
 • Geniet van de unieke flora en fauna van Khao Sok NP
per persoon vanaf
€1090
Vietnam - Lachende Oude Man - Hoi An plattelandstour per fiets
Vietnam
Excursies - 1 dag
Plattelandstour Hoi An per fiets
 • Dagexcursie
 • Leer hoe een lokale groenteboer in Vietnam woont en werkt
 • Deze tour geeft je een kijkje in het doorsnee leven van Vietnamese plattelandsbewoners
per persoon vanaf
€64

Je reis met ons uitstippelen?
Kom ons opzoeken op één van deze vakantiebeurzen!

 
Verre Reizen Event Nederland
26 en 27 oktober 2019
Fokker Terminal
Den Haag, Nederland
Vakantie Expobeurs Gent
16 en 17 november 2019
ICC Gent
Gent, België
Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen
11 en 12 januari 2020
Beurs van Berlage
Amsterdam, Nederland
 
 
Vakantiebeurs
16 t/m 19 januari 2020
Jaarbeurs
Utrecht, Nederland
Vakantiesalon Antwerpen
23 t/m 26 januari 2020
Antwerp Expo
Antwerpen, België
Vakantiesalon Brussel
6 t/m 9 februari 2020
Brussels Expo
Brussel, België
 
Blijf op de hoogte
Ontvang maandelijks tips, info over nieuwe reizen en kortingen!