Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Eilandinformatie De Gili Eilanden'
Indonesië

Eilandinformatie De Gili Eilanden

Jeroen » April 2024

De 3 Gili Eilanden bij Lombok liggen mooi op een rijtje. Het verste (nou ja, niet echt ver) van Lombok ligt Gili Trawangen; in het midden, met een meer op het eiland, vind je Gili Meno, en dan Gili Air, het dichtste bij Lombok, op maar een kilometer van de kust. Lokaal staan de drie bekend als Gili Indah, de mooie kleine eilandjes.

indonesie gili trawangan nieuwsbrief
Gili Trawangan

We vertellen zo waarom de Gili Eilanden zo fantastisch zijn, maar we maken het eerst even een tikkeltje verwarrend. Trawangan, Meno en Air zijn namelijk niet de enige eilanden in de buurt van Lombok waarvan de naam met Gili begint, maar wel de enige die als drietal de Gili Eilanden worden genoemd.

Er liggen nog zo’n 20 Gili eilanden in de East Lombok Regency, er zijn Gili’s in het zuiden en je vindt er nog 13 in het zuidwesten van Lombok, bij het schiereiland Sekotong. Die behoren bij Lombok. Het gaat hier dus alleen over Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air.

indonesie gili air lombok mount rinjani vanaf gili air
Mount Rinjani op Lombok gezien vanaf Gili Air

Algemene informatie

Heel veel geschiedenis is er over de Gili’s niet te vertellen. Tot in de jaren 80 de eerste toeristen de eilanden ontdekten, speelden ze een inferieure rol. Nog altijd leven er maar ongeveer 5.000 mensen vast op de eilanden, en zijn auto’s en ander gemotoriseerd verkeer er verboden. Dat er lang weinig leven op de drie Gili’s was, heeft alles te maken met een gebrek aan natuurlijk drinkwater.

In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Japanners er een gevangenenkamp en gebruikten ze de eilanden als uitkijkpost. Op Trawangan vind je nog altijd een bunker die daaraan herinnert.

Na het vertrek van de Japanners blijft het lang stil. Meer dan wat vissers die willen rusten, leggen er op de eilanden niet aan. In de jaren 70 wordt besloten er kokosplantages aan te leggen. En pas dan komt er een eerste stroom van mensen opgang die zich echt op de Gili’s gaan vestigen.

indonesie gili trawangan
Gili Trawangan

Bestemmingen

Gili Trawangan

De Japanners, die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevangenenkamp hadden gevestigd, bouwden niet alleen bunkers maar ook een grottunnel. Terowongan is het Indonesische woord voor tunnel, en zo dankt Trawangan haar naam dus aan de Japanse bezetters.

Trawangan is de grootste van de drie Gili Eilanden, maar daar hoef je je verder ook niet heel veel illusies bij te maken. Het eiland is 3 kilometer lang en 2 kilometer breed, er past dus net een dorpje van 1.500 inwoners op, en je fietst in een dik kwartier rond het hele eiland.

indonesie gili trawangan
Gili Trawangan

Het leven is er overwegend rustig en overzichtelijk. Het ademt nog de sfeer van toen er alleen wat boeren en vissers woonden. Auto’s zie je hier niet, alleen de cidomo, een paardenkar. Gili T, zoals het eiland lokaal wordt genoemd, bestaat nu bij de gratie van buitenlandse bezoekers.

Die brengen hun eigen vibe en energie mee, waar ze op Trawangan zeker even aan moesten wennen. De veelal jonge reizigers houden zich vooral op aan het strand; je ziet ze op bootjes en al snorkelend in het water. En zoals dat bij een hippe strandlocatie hoort: in een van de loungebars of clubs.

Gili Meno

indonesie gili meno
Gili Meno

Dit is de kleinste, rustigste en meest traditionele van de drie. Er leven maar 500 mensen, die pas sinds een jaar of 8 stromend water hebben. Alhoewel aanzienlijk stiller dan de twee zusters zie je hier weliswaar toeristen, maar levert de visserij en de opbrengst van kokos ook een belangrijk deel van het inkomen op.

Mooi om te zien op Gili Meno is het kleine ondiepe meer dat op het eiland ligt. In het droge seizoen wordt hier zout gewonnen. Ook leuk om te weten: Gili Meno heeft een opvang voor zeeschildpadden. Net als bij Gili Air kun je hier snorkelend zeeschildpadden tegenkomen.

Gili Air

indonesie gili air snorkelen zeeschildpad
Snorkelen met een zeeschildpad bij Gili Air

Gili Air ligt het dichtst bij Lombok en trekt naast buitenlandse bezoekers ook Indonesische, vooral om trouwfoto’s te maken. Aangezien Air de mooiste stranden van de drie heeft een begrijpelijke keuze.

Maar eerlijk gezegd, interessanter dan die verliefde stellen, zijn de zeeschildpadden die je hier in hun natuurlijke omgeving kunt zien als je gaat snorkelen. Naast deze prachtige dieren zul je kleurrijke vissen treffen en zie je mooi koraalrif.

indonesie gili air
Zonsondergang op Gili Air
Jeroen, auteur van het artikel Eilandinformatie De Gili Eilanden

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!