Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'De leukste 'weetjes' over Vietnam'
Vietnam

De leukste 'weetjes' over Vietnam

Oktober 2023

Openvallende zaken in het Vietnamese straatbeeld

‘s Lands wijs, ‘s lands eer is een gevleugeld spreekwoord die maar al te vaak in je gedachten schiet wanneer je in andere culturen rondreist. Zo ook Vietnam. Onze Vietnamese reisspecialist en Country Manager Hendrik vertelt over zijn ervaring in Vietnam en benoemt opvallende dingen in het Vietnamese straatbeeld. Lees hier 14 leuke ‘weetjes’ over Vietnam:

Vietnam local people 03
Lokale visser, Vietnam

1. Vietnamezen stellen directe vragen

Iets wat me nog iedere dag enorm opvalt, is de vragen die je hier in Vietnam gesteld worden. Vragen die in Nederland en België totaal ongepast zijn zelfs wanneer je elkaar al jarenlang kent, worden in Vietnam door jan en allemaal aan elkaar gesteld. In Vietnam is het bijvoorbeeld heel normaal om te vragen hoeveel geld iemand verdient. Dit is terug te leiden tot de tijd dat ouders een man voor hun dochter uitzochten en natuurlijk graag wilden weten of hij een goede kostwinner voor hun dochter zou zijn. Tegenwoordig wordt dit niet meer zo strikt gedaan en kiezen de meeste mensen zelf hun partner. Toch is het geen taboe om iemand te vragen hoeveel geld hij/zij verdient. Ook vragen als ‘hoe oud ben je?’, ‘hoeveel kinderen heb je?’, ‘hoeveel kilo weeg je?’ en ‘Waarom heb je geen kinderen?’, zijn hier heel normaal om te stellen.

Vietnam local people

2. Vrouwen zwemmen met kleding aan

Op het strand zie je de lokale vrouwen vaak de zee in gaan met al hun kleding aan, dit heeft te maken met het feit dat de meeste meiden erg verlegen zijn én ze niet graag bruin willen worden.

3. Ja betekent nee

Vietnamezen doen er vaak alles aan om confrontatie uit de weg te gaan. De beste manier om met familie of werk ruzies om te gaan, is het probleem uit de weg te gaan. Dit doet men vaak door toe te geven en ‘ja’ te zeggen met een glimlach, terwijl je weet dat je toch niet zult doen wat je gevraagd is.

4. Harde muziek

De meeste disco’s in Vietnam draaien de muziek met 300 decibel. Je kunt hier soms echt geen gesprek meer voeren met elkaar. Maar daar ga je ook niet voor naar een disco, hier kom je om je nieuwe kleding of vriendin te showen, even een drankje te drinken en dan door naar een andere disco waar alles weer opnieuw begint. Muziek moet hard, anders is het geen feest, ook bij bruiloften en karaoke moet de muziek zo hard als het maar kan, want luide muziek, dat is feest!

Vietnam local kids 02
Kinderen bespelen lokale muziekinstrumenten, Vietnam

5. Jazzy hands

Wanneer je op straat iemand de weg vraagt, of in een winkel vraagt of ze …. hebben, en men begint met de handen in de lucht te schudden, dan betekent dat ofwel ‘Ik weet het ook niet’, of ‘ik begrijp je niet’, of ‘dat hebben we hier niet’. Dit is ook weer een hele typische oplossing waar men voor kiest in plaats van het woord ‘Nee’.

6. Schreeuwende straatverkopers

Soms hoor je ‘s avonds laat of ‘s ochtends heel vroeg een harde stem schreeuwen. Dit zijn straatverkopers die etenswaren aanbieden voor mensen die een late night snack willen of ‘s ochtends vroeg ontbijt willen. Niemand vindt het storend, en het kan soms inderdaad prima van pas komen!

Vietnam Hanoi Fruit op fiets
Straat verkopers in Hanoi

7. Ingepakte vrouwen

Je ziet ze overal; in het rijstveld, op de brommer, op de markt, overal… Vrouwen die zelfs met 40c een lange broek , handschoenen en een sjaal of monddoek dragen. Dit heeft alles te maken met de absolute afschuw van bruin worden. Van vroeger uit was blank zijn een status symbool, als je rijk was werkte je binnenhuis en niet in de zon. Dus had je een lichtere huidskleur. Was je arm werkte je het op het land of in de bouw, buiten in de zon en was je bruin. Het gevolg hiervan is dat je hier soms niet eens normale body lotion kunt, alles is ‘whitening’. Jongens worden van jongs af aan vertelt door ouders, elkaar en tegenwoordig natuurlijk de media en ‘het straatbeeld’ dat blanke vrouwen mooi zijn dus zolang de mannen blanke vrouwen aantrekkelijk vinden, zal dit ook niet zo snel veranderen.

8. Haar plukken

Soms zie je op straat vrouwen die bij elkaar in het haar aan het pluizen zijn, zij zijn dan niet op zoek naar hoofd luis maar naar grijze haren, je kan hier zelf voor naar de kapper en dan betaal je per grijze haar of per half uur.

9. Lange pink nagel

Je ziet nog al eens mannen met een extreem lange pink nagel, dit werd vroeger ook weer gezien als een status symbool, want als je hard moest werken (op het platteland) dan was dat moeilijk zo’n nagel lang te laten groeien zonder dat deze afbrak. Tegenwoordig is het meer een fashion statement, je doet het omdat je het mooi vind, veel vrienden die dit hebben grappen er over dat het ook praktisch is om in je neus of oor te frunniken, een ander populair tijdverdrijf wat te pas en te onpas wordt gedaan zonder dat iemand daar raar van opkijkt.

10. Kinderen zonder helm op de brommer

Nu ik zelf papa ben van een zoontje, blijf ik het moeilijk vinden dit fenomeen even praktisch als de bovenstaande te verklaren zonder dat mijn westerse achtergrond enorm de boventoon gaat voeren: Kinderen zonder helm op de brommer…

Sinds 2009 is het verplicht een helm te dragen op de brommer maar kinderen onder de 14 vielen buiten deze wet. Tegenwoordig is de wet veranderd maar veel ouders geloven dat een helm bij jonge kinderen tot 5 jaar oud de hersengroei belemmert en dat de helm te zwaar zou zijn voor de nek van het kind en het daardoor niet kan groeien. Voorkeur gaat uit naar een pet of een doek. Maar dat is vaak meer tegen de zon en het stof en niemand zal de illusie hebben dat dit bescherming biedt, mocht het misgaan in het toch wel chaotische verkeer.

11. Pyjama’s in het straatbeeld

Zeker op het platte land in het zuiden van Vietnam kom je ze overal tegen… Meiden en vrouwen die de hele dag in hun pyjama rondlopen. Vaak gemaakt van polyester, bijna altijd met bloemenpatroontje en vaak in de meeste vloekende kleur combinaties die je kunt bedenken. Dis is een overblijfsel uit de keizerlijke tijd toen werkers een soort gelijk uniform moesten dragen, men was min of meer gewend aan dit uiterlijk, niemand kijkt er van op of om.

Vietnam Local Dress Ao Dai 01
Twee vrouwen dragen de Ao Dai , traditionele jurk

12. Lotto verkopers

In elke stad en op elke straat hoek zie je ze, mensen die met een dik pak briefjes staan. Vaak zijn het arme of gehandicapte mensen die weinig andere opties hebben om geld te verdienen dan deze lotto kaartjes aan de dag te brengen. Vaak zitten ze elke dag met hun lotjes, die voor 10.000 dong per lot verkocht worden. Zelf krijgen zij daar dan 500 dong per lot van, de rest gaat naar het staats lotto bedrijf. De trekking is elke dag en de hoofdprijs is 1.500.000.000. Wil je weten of je wat gewonnen hebt, ga de volgende dag weer naar je lotto verkoper, zij hebben altijd een briefje met de uitslagen, alleen moet je wel een nieuw lot kopen voor je dit mag zien….

Vietnam local kids 01
Plezier hebbende kinderen, Vietnam

13. Voordringen

Wachten op je beurt, dit is iets wat moeilijk is voor veel mensen, en wat voor westerlingen die gewend zijn aan deze vorm van structuur in de samenleving nog wel eens tot frictie leidt. De Vietnamezen hebben het gezegde “gianh giut” wat zoveel betekent als ‘iedereen zorgt voor zichzelf en probeert zo snel mogelijk zoveel mogelijk te krijgen.’ Je vindt dit gedrag eigenlijk overal waar het druk is; aan een kassa, op straat met de brommer rijden ze over de stoep als dat tijdswinst oplevert en bij buffetten in restaurants die speciaal voor Vietnamese groepen zijn gebouwd gaat het er iets chaotischer aan toe als bij ons.

Vietnam bevolking moeder met baby op schouder lachen vriendelijk
Baby’s worden voornamelijk op de rug gedragen, Vietnam

14. Je haar niet wassen na een bevalling

Een lokaal bijgeloof zegt dat als je binnen 30 dagen na een bevalling je haar wast, je verminderde conditie door de bevalling tot haaruitval zal leiden. Tevens zullen water en zeep je hersenen in kunnen lekken en er voor zorgen dat je eerder dood gaat. Mijn vrouw is er na 5 dagen mee gestopt, maar mijn Vietnamese schoonmoeder was het daar in het geheel niet mee eens en heeft flink in de zorgen gezeten.

Nota bene: Mijn vrouw maakt het uitstekend en heeft nog steeds een volle bos haar.

Groetjes uit Vietnam,
Hendrik – Country Manager Vietnam

10

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Vietnam
Tips