Individuele rondreizen Alle reizen op maat aanpasbaar Lokale organisatie Laagste prijsgarantie!
×

Gratis naar Vakantiesalon Brussel

Van 6 t/m 9 februari staan we weer op Vakantiesalon Brussel! Maak een afspraak om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen.
Bestel je gratis kaarten nu!
JA, IK WIL GRATIS KAARTEN!
Maleisie - Nick met aap

Interview met Maleisië expert, Nick Jansen

Home / Blog / Interview met Maleisië expert, Nick Jansen
Geschreven door Sanne – Laatste update van februari 2019

Maleisie - Nick met uncle

De beste tips en adviezen van onze lokale Maleisië expert

Bij AsiaDirect is onze slogan ‘Omdat wij er al zijn’. Wij wonen en werken in Azië, waardoor we de landen die wij aanbieden door en door kennen. Maar de helft van ons is geboren en getogen in Nederland of België. In de interviews van deze serie vertelt een insider zijn ervaringen en tips over het wonen, werken en reizen in de verschillende Aziatische landen. We begonnen deze serie met Thailand en vervolgen nu met Maleisië.

Het volgende interview is met Nick. Hij werkt al jaren in Maleisië en woont sinds 2011 in Maleisisch Borneo. Hieronder vertelt hij over zijn liefde voor Maleisië.

Maleisie - West en Oost Maleisie - tropisch vis dorp met boot mensen

Introductie

1. Hoe ben je in Maleisië verzeild geraakt?
Ik ben ooit in 2006 op vakantie geweest in Maleisië met mijn ouders. Tijdens die reis was ik ontzettend onder de indruk van de vriendelijke mensen, de overweldigende natuur en het heerlijke eten. In 2011 moest ik een stage lopen en toen heb ik gekozen om 6 maanden bij een bedrijf in Kuching te werken. Tijdens die 6 maanden heb ik een hele bijzondere dame ontmoet waardoor ik altijd terug ben blijven komen. Uiteindelijk zijn we getrouwd en hebben we een geweldig leven samen.

2. Hoe bevalt het om in Maleisië te wonen?
Het is een geweldige ervaring om in Maleisië te wonen. De temperatuur is altijd goed en de zon schijnt elke dag – het is hier nooit koud. Er is altijd jungle of natuur in de buurt, een waterval of een stuk strand om te relaxen. Het is voor de doorsnee Maleise persoon erg belangrijk om te genieten van het leven. In het weekend zijn we vaak aan het BBQen met vrienden of gaan we met een groep een jungle tocht maken.

Maleisië - Taman Negera - Taman Negera Resort19

Waarom Maleisië

3. Waarom zou je naar Maleisië op vakantie moeten komen?
Er zijn ontelbare redenen waarom mensen op vakantie zouden moeten naar het bijzondere Maleisië. De meest goede redenen zijn de diversiteit van culturen, de oeroude natuur en de ongewone diersoorten die er in het land voorkomen. Maleisië is een mengelmoes van verschillende culturen (zoals de Chinese, Maleise, Indiase en lokale). Het bijzondere aan Maleisië is dat iedereen in harmonie samenleeft en de culturen op sommige manieren versmelten tot een nieuwe cultuur. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De natuur is intens, zeker in Borneo. De oerwouden op het eiland zijn miljoenen jaren oud en hier wonen de meest unieke dieren, zoals de neusaap, de orang-oetan, neushoorns, olifanten en beren.

4. Waarom zou je in 2018-2019 naar Maleisië moeten komen?
Vluchten worden goedkoper en de economie draait beter. Hierdoor zijn er allerlei nieuwe evenementen en leuke plekken te bezoeken. Door het hele land is de lokale bevolking bezig om bijzondere homestays te beginnen, wat een geweldige en unieke ervaring oplevert voor de reiziger.

Maleisie - Borneo - rivier fotograferen

Niet te missen

5. Wat zijn volgens jou de hidden gems van Maleisië?
West Maleisië is bekender en toegankelijker voor de doorsnee reiziger. Desalniettemin, er zijn hier ook minder bekende plekken zoals Endau Rompin National Park en het Belum National Park. Deze bestemmingen zijn minder toeristisch en geweldige hidden gems. In Borneo zijn de hidden gems niet op te noemen. Doordat Sarawak en Sabah minder ontwikkeld zijn, in vergelijking met het westen van het land, zijn er heel veel dorpjes, watervallen en onaangetaste stranden.

6. Wat is jouw favoriete plek in Maleisië?
Mijn favoriete plek in Maleisië is Kuching – de hoofdstad van Sarawak op Maleisisch Borneo. De stad ligt persoonlijk dicht bij mijn hart omdat ik hier al jaren woon. Daarnaast is het een hele relaxte stad waar de mensen erg “laid-back” zijn, zeker vergeleken met grotere steden zoals Kuala Lumpur en Kota Kinabalu. Kuching is zich in de afgelopen jaren aan het ontwikkelen tot een kunststad met vele nieuwe initiatieven om authentieke en nieuwe kunst te promoten. Er zijn veel restaurants en barretjes in het centrum, waar locals en reizigers elkaar ontmoeten.

7. Wat mag je als reiziger niet missen in Maleisië?
Er zijn een paar highlights die elke reiziger moet ervaren. Een bezoek aan de Petronas Towers is een cliché maar zeker interessant en imponerend. Daarnaast moet iedereen de lokale gerechten proberen, zoals bijvoorbeeld een Roti Canai, een Rendang, een Laksa en een Kueh Tiaw.

Duurzaamheid

8. Hoe kun je als toerist bijdragen aan duurzaam toerisme?
Als reiziger kan men bijdragen aan duurzame toerisme door zo min mogelijk binnenlandse vluchten te nemen, door zo veel mogelijk in de steden te wandelen en door ervoor te kiezen om activiteiten te doen die georganiseerd worden door de lokale bevolking.

Maleisie - Kuala Lumpur - Fietstour - 05

Cultuur

9. Welke religies komen er voornamelijk voor? Hoe komt dit tot uiting in het dagelijkse leven?
In het westen van Maleisië is ongeveer 70% Moslim. In Maleisisch Borneo is ongeveer 30% Moslim. Er komen in Borneo meer Chinese en lokale culturen voor. Door het hele land zijn er moskees te vinden, die soms veel geluid maken. Ook zijn er kerken en boeddhistische tempels in elke stad en elk dorp. Over het algemeen zijn de mensen in Maleisië erg tolerant tegenover andere religies.

10. Wat zijn de do’s en don’ts wat betreft culturele normen en waarden?
De meeste normen en waarden in Maleisië zijn gelijk aan andere landen. In Maleisië is het gebruikelijk dat je je schoenen uit doet voor je een huis in gaat. Dit hoeft niet als je in een hotel bent of in een openbaar restaurant. Het kan soms als ongemakkelijk worden ervaren als je iemand boven op zijn/haar hoofd aanraakt. Ook is het niet gebruikelijk dat koppels openlijk zoenen. Daarnaast wordt LGBTQ (Lesbian Gay Bisexual Transgender or Queer) niet volledig geaccepteerd in Maleisië, vooral omdat het een Islamitisch land is. Als LGBTQ persoon kan je prima door Maleisië reizen, zo lang er niet openlijk affectie wordt getoond.

11. Heb je een favoriet Maleisisch festival?
Mijn favoriete festivals zijn het Chinese Nieuw Jaar (februari) en het Oogstfeest (juni) in Borneo. Tijdens het Chinese Nieuw Jaar gaat men op bezoek bij elkaar en zijn er hapjes en drankjes en iedereen is welkom. Er wordt ook veel vuurwerk afgestoken tijdens dit festival. Tijdens het Oogstfeest viert men het einde van het oogstseizoen. Er wordt vooral in de dorpen veel rijstwijn gedronken, gedanst en karaoke gezongen.

Maleisie - Apen

Familie en kinderen

12. Is dit land goed te bereizen met kinderen?
Maleisië is erg gemakkelijk te bereizen met kids. De wegen zijn prima en er zijn overal hotels met zwembaden.

Tips

13. Wat is de belangrijkste tip die je mensen wilt meegeven die naar Maleisië komen?
Als je op bezoek komt in Maleisië, zorg er dan voor dat je open staat tot de verschillende culturen. Maleisië is weliswaar een Islamitisch land, maar er wordt heel veel rekening gehouden met alle andere religies en culturen. Je kan op de meeste plekken gewoon een biertje drinken. Zorg wel dat je altijd respectvol bent tegen de mensen. Ook adviseer ik om zo nu en dan een gesprekje te beginnen met iemand op straat, in een winkel of in de bus. De meeste mensen vinden dit geweldig!

14. Welke woorden moet ik echt leren voordat ik het land bezoek?
Terima Kasih – “Dankjewel” / Sama Sama – “van hetzelfde of graag gedaan” / Nyaman – “Lekker”

Maleisië - Taman Negera - Taman Negera Resort24

Afsluiting – koffer

15. Wat moet er zeker in de koffer als je naar Maleisië reist?
Als je de jungle in gaat, heb je zeker weten een goed muggenwerend middel nodig met 50% deet. Er kunnen hier en daar (soms veel) muggen voorkomen. Daarnaast heb je altijd een goede zonnebrand crème en zonnebril nodig. De zon is erg sterk en je verbrandt hier snel. Neem vooral luchtige kleren mee – de luchtvochtigheid is hier erg hoog dus je zal veel zweten. Als laatste moet je een goede camera bij je hebben om alle bijzondere momenten vast te leggen!

16. Welk souvenir moet er in de koffer naar Nederland?
In Borneo maken de lokale mensen erg mooie manden en tasjes van lokale materialen. Deze manden kan je op de marktjes vinden, en ze verkopen ze vaak ook bij de homestays in de kleine dorpjes. Er zijn zowel grote als kleine manden beschikbaar – voor ieder wat wils. De mandjes en tasjes zijn vaak gemaakt van Rattan Palmen, en kunnen dus heel lang mee gaan.

Onze reistips

Thailand - Hua Hin - Strand met uitzicht
Thailand
Strandvakanties - 8 dagen
8-Daagse strandvakantie Bangkok en Hua Hin
 • Eastin Hotel Makkasan en Ibis Hua Hin
 • Combineer de metropool Bangkok met een strandvakantie op Hua Hin
 • Verblijf 2 nachten in het Eastin Hotel Makkasan Bangkok ****
per persoon vanaf
€309
Indonesie Lombok Mt Rinjani trekking
Indonesië
Indonesië - 3 dagen
3-Daagse bouwsteen Mt Rinjani trekking (Lombok)
 • De mooiste trekking van Indonesië, op Lombok
 • Adembenemend uitzicht van de kraterrand op het meer van Segara Anak
 • Overnacht in een tent op de berg
per persoon vanaf
€307
Cambodja - Angkor Wat Luchtfoto Vanaf Luchtballon - 4 Dagen Siem Reap
Cambodja
Cambodja - 4 dagen
4-Daagse bouwsteen Siem Reap
 • De ideale aanvulling op jouw rondreis
 • Bezoek o.a. de beroemde Angkor Wat en Angkor Thom
 • Maak een unieke boottocht
per persoon vanaf
€396
Vietnam - Lachende Oude Man - Hoi An plattelandstour per fiets
Vietnam
Excursies - 1 dag
Plattelandstour Hoi An per fiets
 • Dagexcursie
 • Leer hoe een lokale groenteboer in Vietnam woont en werkt
 • Deze tour geeft je een kijkje in het doorsnee leven van Vietnamese plattelandsbewoners
per persoon vanaf
€57
Blijf op de hoogte
Ontvang maandelijks tips, info over nieuwe reizen en kortingen!