Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Do’s & Don’ts in India'
India

Do’s & Don’ts in India

Sanne » November 2020

Ga goed voorbereid op reis

India is een land vol kleuren, gebruiken, rituelen en gewoonten. Gewoonten en gebruiken die anders zijn dan wij gewend zijn. Om je zo veel mogelijk thuis te voelen, hebben we deze lijst met Do’s & Don’ts voor jou opgesteld. Zo ga je goed voorbereid op reis naar India en kom je niet voor verrassingen te staan!

Cultuur

Indian Culture
Indiase bruid

De meeste Indiase mensen zijn heel gastvrij en vriendelijk. Het kan zijn dat je je soms een beetje aangestaard voelt, voel je dan niet beledigd, het is gewoon uit nieuwsgierigheid. De meeste mensen zullen er ook alles aan doen om jou als toerist te helpen.

Hieronder volgen nog een aantal do’s & don’ts op cultureel vlak:

 • Doe je schoenen uit voordat je een huis, winkel of tempel binnengaat.
 • Houd de informatieborden in de gaten, die geven aan wat er verwacht wordt.
 • Bedek je hoofd als je tempels of andere heilige plaatsen bezoekt.
 • Kleed je bescheiden. Het is gebruikelijk om schouders en benen te bedekken, evenals tatoeages.
 • Sommige tempels in India staan het niet toe om leren artikelen mee naar binnen te nemen. Je kunt ze opslaan in de tempelgarderobe.
 • Voel je niet beledigd als Indiërs je vrij persoonlijke vragen stellen zoals, hoeveel verdien je? Ben jij getrouwd? Heb je kinderen? Enz. Ze zijn gewoon een beetje nieuwsgierig en willen interesse tonen, het is niet de bedoeling om je te beledigen.
 • Wanneer je iets oppakt of eet, gebruik dan altijd je rechterhand. Je linkerhand is onrein en wordt gebruikt tijdens een bezoek aan het toilet.
 • Deelnemen aan een sociale gelegenheid of het bezoeken van een huis vereist vrij conservatieve kledingvoorschriften. Pak niet meer eten dan je op kunt, zodat je geen eten op je bord hoeft te laten liggen.
 • Onderhandelen is een populaire praktijk in India. Schaam je niet. Het is een leuke manier om in contact te komen met de lokale mensen. De belangrijkste regel: blijf vriendelijk. Mocht je er niet uitkomen, loop dan weg met een glimlach. Ook dat hoort bij het spel.

Klimaat

India Ladakh klimaat in de groene vallei
Houd rekening met verschillende seizoenen vanwege de grootte van het land.

India is groot en het klimaat is dus ook niet eenduidig. In het noorden loopt het winterseizoen van oktober tot en met februari. Het kan hier dan erg koud worden, en warme kleding zoals dikke truien etc. zijn geen overbodige luxe. Het zomerseizoen loopt van maart tot en met juni. Dan is het juist erg warm en is het beste licht gekleurde en dunne, katoenen kleding mee te nemen. De moesson periode loopt van juli tot en met september, slim is dan om in ieder geval een regenjas en paraplu bij je te hebben.

Reis je naar het zuiden van India in de maanden oktober tot en met februari, dan is het lang niet zo koud als in het noorden. Aangeraden wordt om dan bijvoorbeeld een sjaal mee te nemen voor de koelere avonden en vroege ochtenden. Overdag zijn de temperaturen over het algemeen zeer aangenaam om te reizen.

In de maanden maart tot en met juni wordt het veel warmer. Neem dan ook vooral bescherming mee tegen de zon, zoals een hoed, paraplu en licht katoenen kleding.

In de maanden juli tot en met september is ook hier de moesson aanwezig en is het slim regenkleding mee te nemen voor de buien die kunnen vallen.

Eten

India Old Delhi Foodtour

In India kun je heerlijk eten! Er zijn heerlijke snacks te vinden op lokale markten, maar er zijn ook genoeg restaurantjes te vinden. Zorg altijd wel dat je kiest voor veilig mineraal water en goed gekookt of doorbakken voedsel. Voor de lunch in een middenklasse restaurant (3 sterren) zal je gemiddeld €10 per persoon kwijt zijn. Reken voor middenklasse restaurants (3 sterren) €12 tot €15 per persoon (zonder sterke drank). Ga je iets luxer dineren, reken dan gemiddeld €5 tot €10 meer. Er zijn ook wat eenvoudigere restaurants te vinden waar je dan uiteraard ook weer enkele euro’s minder betaalt.

Algemene tips en praktische informatie

India Delhi
De straten van Delhi, India

Het is verstandig de reis ruim van tevoren te plannen, vooral als je in het hoogseizoen reist, wat van oktober tot en met maart loopt in India. Op de meeste toeristische plekken kun je met Engels terecht, ook in India wordt steeds meer Engels gesproken. Mocht je onderweg een toeristische plek aandoen en een gids willen, zorg dan wel dat dit gids is met een licentie, wij kunnen hier uiteraard bij helpen.

Zoals in alle landen, moet je tijdens het reizen in India op je hoede blijven. Het is verstandig afgelegen plaatsen te vermijden en ’s avonds laat niet naar buiten te gaan. Neem altijd een adreskaartje van het hotel mee, zodat je de weg eenvoudig terug kunt vinden. Door goed te observeren, weet je ook hoe de lokale bevolking zich gedraagt en welke culturele ‘regels’ er gelden. Probeer je altijd zoveel mogelijk aan te passen naar de culturele normen en waarden van het land van de bestemming. Zo krijg je de prettigste, maar ook de meest interessante ervaring.

De elektrische stroom in India is 220/250 volt en 50 hertz. Over het algemeen passen de Nederlandse stekkers op de Indiase stopcontacten. In India kun je echter 3 typen stopcontacten vinden, dus het is slim om wel een wereldstekker mee te nemen. De stroom valt soms uit, dus neem voor de zekerheid ook een zaklampje mee.

Er wordt niet altijd even voorzichtig met bagage omgegaan, zoals op luchthavens en stations. Neem daarom het liefst sterke koffers mee.

De reistijden zijn sterk afhankelijk van het verkeer. De wegen zijn slecht en er ontstaat vaak file vorming. Houd hier rekening mee tijdens een reis door India.

Don’ts

 • Wijs niet met je vinger naar een persoon. Het wordt gezien als een teken van ergernis.
 • Niet gehaast uitchecken bij het hotel. Bij het uitchecken gebeurt het af en toe dat er onredelijke extra’s in rekening worden gebracht die de klant in alle haast, zonder te checken, betaalt.
 • Laat je geld en waardevolle spullen niet achter in uw hotelkamers. Tip: Verdeel je geld over verschillende zakken/tassen.
 • Laat geen afval rondslingeren.
 • Schud geen handen met iemand van het andere geslacht, tenzij de ander het initiatief neemt.
 • Koop geen antiek gemaakt van ivoor en dieren in het wild.  
 • Geloof nooit in lucratieve aanbiedingen van antiekhandelaren waar ze je aanbieden een pakket van anderen mee te nemen zodat jou pakket goedkoper mee kan. Een transactie moet legaal en transparant zijn.
 • Fotografeer geen vrouwen zonder toestemming.
 • Accepteer geen uitnodigen om iemands huis te bezoeken, tenzij je deze persoon volledig vertrouwt.
 • Geef in een hotel geen onredelijke en onnodige fooi. Het nieuws verspreidt zich snel in het hotel en tegen de tijd dat je uitcheckt, zal iedereen iets verwachten.

Fooi

India Madurai
Op de markt in Madurai, India

Reken ongeveer 300 INR tot 400 INR (4 tot 5 USD) per persoon per dag voor de chauffeur, 200 INR (2 tot 3 USD) per persoon / per dag en voor assistent-chauffeur, 400 tot 600 INR (6 tot 8 USD) per persoon / per dag voor Tour Leider / gids en 70 tot 100 (1 USD) er persoon voor bagagejongen. 5% tot 10% fooien voor obers van het totale bedrag. De gids kan de hoogte van de fooi adviseren in de overige bestemmingen.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn altijd persoonsgebonden en mede afhankelijk van de route en reisduur. Daarom is het dus altijd belangrijk (tijdig) contact op te nemen met een GGD of een kliniek gespecialiseerd in reizigersvaccinaties. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties uit een serie van meerdere prikken bestaat en hier soms wat tijd over heen kan gaan. Wacht dus niet tot het laatste moment om dit te regelen.

Het is ook aan te raden om je eigen medicijnen (met medicijnen paspoort die je bij de apotheek kunt krijgen) mee te nemen uit Nederland of België. Mogelijk zijn deze niet in India aanwezig. Mocht het onverhoopt toch voorkomen, er zijn bijna altijd wel vervangende producten te vinden, maar misschien onder een andere naam. Ga dan altijd wel even naar een gereputeerde dokter.

Visum

Voor India moet je van tevoren een visum aanvragen. Kijk altijd op de site van de ambassade hoe je dit het beste kunt doen. Er zijn steeds meer oplichters actief die je per mail of telefoon benaderen. Volg dus altijd de website van de ambassade. De ambassade werkt met VFS.GLOBAL. Vraag het visum een tijd voordat je vertrekt aan, het duurt namelijk enkele dagen voordat je hem hebt. Mocht er ook iets misgaan, dan heb je nog wat extra tijd. Zorg er ook voor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig bij aankomst in India. Kijk ook goed welke papieren e.d. je nodig hebt voor het aanvragen van een visum en wat je uitgeprint mee moet nemen om India binnen te komen.

Tijdsverschil

In India is het 3,5 uur later in onze zomertijd en in onze wintertijd loopt India 4,5 uur op ons voor.

Telefoon & Internet

Tegenwoordig vind je bijna in alle hotels en veel cafés/restaurants gratis wifi. Via deze weg kun je natuurlijk ook heel makkelijk naar het thuisfront bellen, via WhatsApp of Skype bijvoorbeeld. Indien je een simlock vrije telefoon hebt, is het geen gek idee om een lokale simkaart aan te schaffen. Dit kan al bij aankomt op het vliegveld of ergens anders in bijvoorbeeld een Vodafone winkel. Een simkaart heb je al voor ongeveer 6 euro inclusief data. Opwaarderen kost vaak ook een paar euro. Houd er wel rekening mee dat ze om een kopie van je paspoort vragen en vaak ook 2 pasfoto’s willen. Na een aantal uren, kun je meestal je nummer activeren.

Taxi’s

Indian taxi tuktuk rickshaw 03
Indiase taxi, ook wel een tuktuk of rickshaw genoemd

Mocht je ergens heen willen, vraag onze chauffeur en/of gids dan even om hulp! Als je een taxi pakt, zorg dan dat de meter aan staat, zo ontstaat er geen verwarring over het bedrag dat je moet betalen. Je kunt ook de apps Uber en de lokale Ola Cabs downloaden. Daar kun je invullen waar je heen wilt en waar de taxi je op moet komen halen, het bedrag staat vast.

Sanne, auteur van het artikel Do’s & Don’ts in India

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!