Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Beste reistijd Indonesië'
Indonesië

Beste reistijd Indonesië

Sanne » Maart 2021

Seizoenen

Indonesie Bali Ubud wandelen door de rijstvelden
Wandelen door de rijstvelden in Ubud

Indonesië is het hele jaar door goed te bezoeken. Indonesië kent slechts twee seizoenen, het droge en het natte seizoen. De regentijd verschilt ook weer per eiland. Aangezien Indonesië meer dan 17.000 eilanden kent, is het dus altijd wel ergens goed vertoeven. De buien waaien in de kustgebieden vaak snel weer over. Op Java en Bali loopt de droge periode van mei tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 30-32 graden Celsius. Het kwik zakt zelden onder de 25 graden. In de bergen en bij de vulkanen kan het wel sterk afkoelen. Ga je deze gebieden bezoeken, stop dan een vest in je koffer.

Mocht je graag de binnenlanden willen verkennen met een trekking, dan is het slim rekening te houden met de seizoenen (als dat mogelijk is uiteraard). Toch zal het in het regenseizoen zelden de hele dag regenen. Vaak is het een heftige, korte stortbui. De regen kan heerlijk verfrissend werken na een warme dag. Overwinteren in Indonesië kan dan ook erg goed!

Andere zaken waar je wellicht rekening mee wilt houden zijn de schoolvakanties. In het hoogseizoen (juli en augustus) is het drukker. Maar ook nationale feestdagen zijn slim om in acht te nemen, zoals bijvoorbeeld de Ramadan, Idul Fitri of Nyepi.

Feestdagen

Indonesie Bali offers tempel

De Ramadan duurt een maand lang en tijdens deze periode zullen de meeste Islamitische mensen niet eten, niet drinken en niet roken van zonsopgang tot zonsondergang. Op zich hoeft dit geen probleem te vormen als reiziger. Er zijn altijd mensen die niet deelnemen aan de Ramadan en dus ook gewoon overdag zullen eten. Maar het is gepast hier enigszins rekening mee te houden en niet opzichtig te gaan eten in het zicht van de mensen die aan het vasten zijn. Het kan voor deze mensen best zwaar zijn om niet te eten en drinken in een warm land als Indonesië. De Ramadan eindigt met Idul Fitri, wat drie dagen lang gevierd wordt met familie en veel zoete lekkernijen.
De datum van de Ramadan en Idul Fitri zijn afhankelijk van de stand van de maan. Voor 2018 wordt het begin van de Ramadan geschat op halverwege mei en Idul Fitri halverwege juni, voor 2019 begin mei en begin juni. Het reizen tijdens Idul Fitri kan ook wat drukker en duurder zijn, doordat veel mensen tijdens deze periode op vakantie gaan.

Nyepi is de Balinese dag van de stilte, de meest heilige en belangrijkste Hindoeïstische dag op Bali. Op deze dag wordt het nieuwe jaar gevierd. In 2018 zal deze op 17 maart vallen. Het vliegveld zit dicht en je mag niet in het openbaar verschijnen. Dit is dus eigenlijk een verplichte hoteldag. De meeste Balinezen gebruiken deze dag voor zelfreflectie en zullen ook vaak vasten en niemand zal werken. Heel bijzonder om dit mee te maken! Drie dagen voordat het Nyepi is, zullen er ook veel indrukwekkende processies in de straten van Bali te zien zijn.

Klimaat per eiland(en)

  • Sumatra en Kalimantan zijn de eilanden van de diepe, groene jungle. Dit betekent dus ook dat deze eilanden een vrij nat klimaat kennen. De drogere maanden op Sumatra zijn januari tot en met juli, waarvan mei wat natter is.
  • De drogere maanden op de Molukken zijn juist van oktober tot en met maart.
  • Java, Bali, de Kleine Sunda Eilanden, Sulawesi en Papua kun je het beste tussen april en november bezoeken. Dit zijn de droge maanden. Van december tot en met maart kun je wat meer regen verwachten, met de meeste regen in januari en februari.
Sanne, auteur van het artikel Beste reistijd Indonesië

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Indonesië
Festivals
Klimaat

Vragen of reisadvies?
We helpen je graag verder :)

Bel ons nu

Onafhankelijke review sites geven AsiaDirect:
9.3

AsiaDirect is aangesloten bij:
Logo ANVR Logo Calamiteitenfonds Logo SGR

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!