Cambodja is een fantastisch reisbestemming die goed te combineren valt met een bezoek aan buurlanden Thailand, Vietnam en/of Laos. Maar zoals met veel dingen staat of valt het slagen van een reis met een goede voorbereiding. Deze algemene informatie over Cambodja is dan een mooi startpunt. Lees hier alles wat je moet weten over kleding, valuta de beste reistijd, visums, inentingen en nog veel meer.
Wat mee te nemen?
Neem vooral praktische en comfortabele kleding mee. zoals een harembroek/afritsbroek, luchtige T-shirts en goede wandelschoenen. En pak je koffer praktisch in, neem wat oude shirts mee die je toch al eigenlijk weg wilde gooien, hou je mooi wat ruimte over voor souvenirs op het eind. Onthoud dat je van plek naar plek reist en al die spullen weer moet meesjouwen. Maak het jezelf gemakkelijk en laat overbodige spullen thuis (zoals een uitgebreid scheerset, 4 paar teenslippers of een krultang).
Kledingvoorschriften
Hou rekening met de kledingvoorschriften in Cambodja. De laatste tijd is vaak in het nieuws geweest dat toeristen verschillende tempels niet inkwamen, omdat ze te bloot gekleed waren. Zorg ervoor dat je bij bezoek aan een tempel of andere boeddhistische bezienswaardigheden gepast en bedekte kleding aanhebt. Dit houdt in geen blote schouders en een lange rok of broek, het liefst tot aan de enkels.
Spreek een woordje Cambodjaans
Leer een klein woordje Cambodjaans zodat je je een beetje met de locals kan verzoenen, zoals soewuh sdee (hallo) of oo koen (dank u wel). Spreek de woorden uit zoals ze hier zijn geschreven ;).
Vaccinaties
Zorg dat je alle benodigde inentingen hebt gehaald. Aanbevolen vaccinaties voor Cambodja zijn DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Neem voor je reis even contact op met je huisarts of GGD/DGD voor de meest actuele reisinfo. Soms is het handig om een serie van meerdere inentingen te nemen die je voor een veel langere termijn beschermen, daar moet je dan wel bijtijds mee beginnen.
Malaria
In sommige delen van Cambodja komt malaria voor, vooral buiten de grote steden en aan kustgebieden. Er zijn verschillende medicijnen om je hiervoor te beschermen. Of, en zo ja welk, medicijn voor jou het beste is, ligt erg persoonsgebonden en is ook medeafhankelijk van je medisch verleden. Laat je hier ook voor adviseren door je huisarts of andere medische autoriteiten. Zorg in elk geval dat je je ook beschermt door ter plaatse muggenspray aan te schaffen, ’s avonds je armen en benen te beschermen en te slapen met een klamboe.
Medicijnen
Een stripje paracetamol meenemen is altijd een goed idee, maar in zijn algemeenheid zijn dat soort standaard medicijnen in Cambodja op iedere hoek van de straat te krijgen. Heb je hele specifieke medicijnen op doktersrecept? In dat geval kun je ze beter zelf meenemen. Overleg ook even met je behandelend arts of je hier een medicijnpaspoort voor nodig hebt. Vergeet ook niet om een Engelstalige medische verklaring van je specifieke medicijnen mee te nemen. Deze is simpel en gratis aan te vragen bij je apotheek en binnen een minuut geprint.
Visum
Een visum aanvragen voor Cambodja is eenvoudig. Je kunt dit via een online visumbureau regelen of bij de grensovergang zelf. Het visum bij de grensovergang regelen kan zowel als je over land of via de lucht binnenkomt. Let op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn en dat je USD 30 cash en 2 pasfoto’s bij je moet hebben.
Valuta
De gebruikte valuta in Cambodja zijn de lokale Riel en de Dollar. Tegenwoordig is het vooral in grote steden mogelijk om overal met de Dollar te betalen. Wisselgeld kan wel worden teruggegeven in Riel, vooral wanneer het om kleine bedragen gaat. 1 dollar staat gelijk aan ongeveer 4.000 Riel. Met de Riel kan je ook weer overal betalen. In kleinere gebieden kan het nog voorkomen dat er alleen met de Riel wordt betaald, maar dit zie je tegenwoordig steeds minder. Wij raden aan om van tevoren te zorgen dat je een klein bedrag aan dollars (rond de 50 USD) mee te hebben voordat je Cambodja in reist. Dit bedrag is dus om je visum te betalen en eventuele andere benodigdheden ter plekke kopen. De pinautomaten op het vliegveld in Cambodja willen wel eens niet werken en vaak wordt er ook een hogere valutakoers en commissiekosten gevraagd voor de munteenheid dan buiten de luchthaven. Eenmaal in Cambodja zijn er voldoende pinautomaten waar je kan pinnen. Ook hier raden we aan in een keer een groot bedrag te pinnen in verband met valutakosten, maar ook omdat buiten de grote steden de mogelijkheid om te pinnen minder aanwezig is.
Reisverzekering
Controleer bij je zorgverzekeraar of je reisverzekering up-to-date en wereldwijd is. je Denk er ook over na of je een annuleringsverzekering af wilt sluiten of niet.
Internet en sim-kaarten
Wat betreft het gebruik van internet in Cambodja: In de meeste hotels, barretjes, cafés en restaurants in Azië is er een gratis wifi-netwerk. Wil je liever niet afhankelijk zijn van open wifi-netwerken en wil je overal online kunnen zijn? Geen probleem, op het vliegveld en in verschillende telefoonwinkels kan je een simkaart kopen. De kosten van een simkaart zijn heel verschillend en kunnen variëren van 1 dollar tot 10 dollar. Soms worden op het vliegveld zelfs gratis simkaarten aangeboden. De duurdere simkaarten hebben vaak zogenaamde lucky numbers, een soort bijgeloof in Cambodja. Voor ons niet echt een bijzondere toegevoegde waarde, dus raden wij aan voor een goedkopere simkaart te kiezen. Het 3G/4G is ook erg goedkoop in Cambodja. Voor 1 week internet betaal je ongeveer 2 dollar. Opwaarderen kan via een telefoonwinkel. Erg simpel en goedkoop en op deze manier overal bereikbaar!
De Cambodjaanse keuken
Cambodjaans eten is te vergelijken met Thais eten, maar dan vaak minder pittig door het mindere gebruik van kruiden. De basis van een Cambodjaans gerecht is rijst of noedels. Het eten is vaak simpel, maar wel heerlijk smaakvol. Typisch Cambodjaans is de vele varianten rijst die ze hier maken door middel van het gebruik van verschillende kruiden. Rijstpap, zoete rijst, gebakken rijst, gekookte rijst, kokosrijst… De variaties zijn voor de lokalen hier eindeloos. Naast het Cambodjaanse eten zijn er ook veel plekken waar je westers kan eten . Voor nog geen 3 dollar heb je al een Frans ontbijtje met stokbrood en een croissantje. Vooral in de grote steden Siem Reap en Phnom Penh zijn de eetmogelijkheden erg uitgebreid. Maar laat je niet te erg verleiden door deze Franse invloeden en schuif vooral aan bij een van de Cambodjaanse eetgelegenheden voor een typisch lokale maaltijd. Een must om geprobeerd te hebben. Amok, Lok Lak, Bok L’hong… Het zijn gerechten uit de Khmer keuken die allemaal het proberen waard zijn. En durf jij het aan om dé Khmer delicatesse uit te proberen? Een heus Balut ei? Of gefrituurde insecten? Verassend lekker!
Reizen in Cambodja
Misschien denk je aan Cambodja aan slechte, niet-geasfalteerde en heuvelige weggetjes. Maar we hebben goed nieuws voor je. De belangrijkste hoofdwegen zijn inmiddels opgeknapt. Maar wat voor vervoersmiddelen zijn er allemaal te ontdekken in Cambodja? Het belangrijkste en goedkoopste vervoersmiddel in Cambodja zijn de bussen. Per uur dat je in de bus zit betaal je slechts 1 dollar. Ondanks de betere wegen, kunnen de ritjes alsnog hobbelig zijn, daarom is de bus vooral perfect voor korte ritjes. Wat wel een beetje gek is, is dat er geen centrale busstations zijn. De bussen vertrekken vaak vanaf verschillende kleine stationnetjes. Deze zijn door de hele stad verspreid. Dit is een van de redenen waarom wij iedereen aanraden toch regelmatig privé vervoer te regelen. Niet alleen reist dit sneller, je bent ook veel flexibeler en hebt meer mogelijkheden om even te stoppen wanneer je iets interessants onderweg ziet.
Voor lokaal vervoer in en om de steden gebruikt men vaak brommer taxis en de welbekende tuk tuks. Deze zijn net een beetje anders dan je waarschijnlijk gewend ben. De zogenaamde Remorque-Kang is een brommertje met daarachter een grote bak op wieltjes waarin jij plaats kan nemen. De Remorque-Kang heeft 2x 2 zitplaatsen en is hiermee dus ruimer dan een tuk tuk. Ook is dit vervoersmiddel wat comfortabeler met zachte banken en armleuningen. In Cambodja hoef je minder ‘bang’ te zijn afgezet te worden, de bestuurders van de tuk tuks zijn over het algemeen ontzettend vriendelijk en laten je een eerlijke prijs betalen, maar onderhandelen is natuurlijk nog altijd aangeraden.
De taxi’s in Cambodja zijn misschien niet zo kleurrijk als bijvoorbeeld in Thailand, maar dat mag de pret niet drukken. Voor Cambodjaanse begrippen is het een hele vooruitgang om veel taxi’s te hebben rondrijden in steden! Nadeel is dat de taxi’s geen meter hebben en de prijs dus redelijk duur kan uitvallen als het onderhandelen niet goed uitpakt. Om dit te voorkomen kan je een shared taxi nemen: stukken goedkoper en rijden ook op wegen waar het voor bussen moeilijk is om te komen. Kleine waarschuwing: het kan soms wel heel gezellig krapjes worden in zo’n shared taxi. Maar ja, op die manier ervaar je wel het typische Aziatische leven.
Beste reistijd
Cambodja kent vier verschillende seizoenen. In tegenstelling tot zijn buurlanden, is het verschil qua klimaat en weersomstandigheden niet erg groot in verschillende delen van het land. Noord- of Zuid-Cambodja? Vaak is er sprake van ongeveer hetzelfde weer. De beste tijd die wordt aangeraden om door Cambodja te reizen in van november tot en met februari. Rond deze tijd van het jaar is het droge seizoen aangebroken en is het er relatief koel met temperaturen rond de 30 graden.
In maart tot en met mei is het droge seizoen nog steeds aanwezig in Cambodja. Het enige verschil met de maanden daarvoor is dat het flink wat warmer is. De temperaturen kunnen wel oplopen tot 40 graden. Het inplannen van activiteiten en bezoekjes aan tempels kunnen rond deze periode het beste gedaan worden vroeg in de ochtenden. Deze warme temperaturen zijn natuurlijk wel perfect om met heerlijk op het strand van Sihanoukville neer te ploffen waar ook de zeewind aangename verkoeling breng. Neemt natuurlijk niet weg dat juni tot en met augustus geen goede tijden zijn om Cambodja te bezoeken. De temperaturen zijn rond of iets boven de 30 graden en rond deze periode is ook het groene seizoen weer van start gegaan wat zorgt voor volle rijstvelden en een prachtig groene natuur.
In september tot en met begin november is de regentijd nog steeds aanwezig, maar zullen de temperaturen wat zijn gedaald. Maak je ook in dit land niet al te veel zorgen over de regentijd: de meeste regen zal in max twee uurtjes vallen in het begin van de avond. Hierdoor blijft er genoeg tijd over om de mooie tempels van Angkor of de indrukwekkende oorlogsmonumenten in Phnom Penh te bezoeken.