Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Sri Lanka'
Sri Lanka

Uitgebreide landeninformatie Sri Lanka

Jeroen » April 2024

Op deze pagina lees je alles over Sri Lanka. Wil je Sri Lanka graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen naar Sri Lanka. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Top 5 rondreizen Sri Lanka

Klaar om Sri Lanka te ontdekken? Bekijk onze Top 5 Sri Lanka rondreizen!

Ervaar Sri Lanka: van de weelderige theeplantages tot de gouden stranden, dit eilandavontuur wacht op jou. Laat je betoveren door de rijke cultuur, de exotische dieren en de hartverwarmende gastvrijheid van dit schitterende juweel van de Indische Oceaan.

Algemene informatie

Sri Lanka is een beetje een onbekende parel. Onbekend voor veel Nederlandse en Belgische reizigers, bedoelen we. Het ligt als het ware een beetje buiten ons gezichtsveld. En dat is jammer, want Sri Lanka heeft veel te bieden. Sri Lanka staat dan ook al jaren hoog op de lijstjes van reisspecialisten en reisjournalisten.

De een raakt niet uitgepraat over de Sri Lankaanse keuken (BBC), anderen bevelen het aan als een van de beste eilanden in de wereld (Travel+Leisure), beste reisbestemming (CNN), veiligste gebieden om te bezoeken (Worldpackers), vriendelijkste landen ter wereld (Condé Nast Traveler), als wereldwijde top spot (Lonely Planet), beste plek voor vrouwen om te reizen (Holidu, Women Solo Travel Index), of noemen de Leeuwenrots als een van de zeven nieuwe wereldwonderen (Bloomberg).

Sri Lanka ruig strand
Eindeloos strand….

Het veel geprezen eiland ligt in de Indische oceaan, op minder dan 100 kilometer van het zuidoosten van India. De vraag is of de twee landen ooit verbonden waren via de Adam’s burg. Dat is geen echte brug, maar een muur van kalksteenbanken, die vaak maar net onder het wateropervlak ligt.

Op het eiland (ongeveer net zo groot als Nederland en België samen) wonen zo’n 23 miljoen mensen. De meerderheid van hen is boeddhistisch (zo’n 70%), daarnaast zijn hindoeïsme, islam en christendom de andere meest voorkomende religies.

TROEVEN

Sri Lanka is dus niet heel erg groot, en dat is nou juist een van de troeven. Dat zit zo: Sri Lanka heeft een enorm rijke en gevarieerde natuur. Om te beginnen heeft het eiland (natuurlijk) veel kustlijn. Je hebt er lange stranden die worden afgeschermd door weelderige stroken palmen. In het zuiden en het centrale gedeelte vind je bergen, waaronder de hoogste berg van het eiland, Pidurutalagala (2524 meter), en de voor ongeveer alle gelovigen heilige Adam’s Peak.

Op andere plekken zie je lagunes, grasvlaktes, klippen, bossen, theeplantages, en daar komt nog eens bij dat er veel wilde dieren leven. Luipaarden, olifanten, neushoornvogels, walvissen, beren, waterbuffels, krokodillen, met wat geluk zie je ze in hun natuurlijke leefomgeving.

Hotels Sri Lanka Harabana Cinnamon Lodge 2
Olifanten, met wat geluk zie je ze

Honderden jaren geleden zag je er ook veel Nederlanders. In de 17e en 18e eeuw was Ceylon, zoals Sri Lanka toen nog heette, een Nederlandse kolonie. De Nederlanders kwamen op verzoek van de koning van Kandy om de Portugezen te verdrijven, maar bleven om te kunnen profiteren van de handel in kaneel. Dat deden ze tot ze in 1796 door de Britten van het eiland werden gejaagd. En ook die zagen de potentiële rijkdom en eisten het gezag op. Voor Ceylon betekende het de derde koloniale macht op rij.

ONAFHANKELIJK

De Britten bleven lang en de overgang naar onafhankelijkheid ging traag. Aanvankelijk hadden de Britten niet het hele eiland als kolonie. Kandy bleef een eigen koninkrijk, maar vanaf 1817 was heel Ceylon Brits.

Een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog werd het een onafhankelijke staat binnen de Britse politieke associatie Commonwealth, maar echte onafhankelijkheid werd pas in 1972 bereikt. Toen werd Ceylon een eigen republiek. Dat dit zo lang duurde had niet alleen met de Britten te maken, het kwam ook door interne politieke onenigheid en bloedig fysiek geweld tussen de Singalezen en Tamils op het eiland.

Nuwara Eliya 2
Theeboeren in Nuwara Eliya

Beide bevolkingsgroepen leven al meer dan 1.000 jaar op het eiland, maar kenden tijden van vijandelijkheden omdat de Tamils lang een eigen staat wilde vormen. Die conflicten behoren inmiddels tot het verleden, maar hebben er wel mede voor gezorgd dat de Tamils nu vooral in het noordoosten wonen en de Singalezen (ongeveer 75% van de bevolking) in het centrale deel, het zuiden en westen.

OOGSTRELEND

Interessanter is dat beide culturele groepen een rijke geschiedenis van eigen tradities en een taal hebben ontwikkeld. Het geeft kleur aan Sri Lanka. Nog meer kleur, want ogen, oren en mond komen hier niets tekort.

Reizigers die het eiland bezoeken, worden niet alleen betoverd door de oogstrelende kleding, de aardige Sri Lankanen die zo mysterieus met hun hoofd wiebelen, maar ook door geurige curry’s, door kinderen die cricket spelen tussen de rijstvelden, de folk muziek op straat, de schitterende natuur en de vele historische lokaties. Laten we er meteen een paar noemen.

Bestemmingen

De Leeuwenrots

Sri Lanka Sigiriya
Sigiriya, de Leeuwenrots

In het totaal platte, grotendeels door oerwoud overwoekerde landschap van Sigiriya wacht veel bezoekers een overrompelende verrassing: de Leeuwenrots. De rots is 200 meter hoog en heeft een oppervlakte van 1,6 hectare. Bovenop de rots stond ooit een koninklijk fort. Bezoekers liepen via een trap door de open mond van een in de rots uitgehouwen hurkende leeuw naar boven.

Langs de rots voert een 1.200 treden hoge stenen en deels stalen trap je in 1 tot 2 uur naar de top. Dat is al een avontuur op zichzelf, want op sommige stukken is de trap erg smal (maar wel afgeschermd door een hek). Je kunt de leeuwenrots ook op afstand vanaf de top van de vier kilometer verderop gelegen Pidurangala Rock bekijken.

Kandy

Kandy
Kandy

Kandy is de voormalige hoofdstad van de Sri Lankaanse koninklijke dynastie, de belangrijkste hoofdstad van het land vóór de koloniale periode. Het koninkrijk bleef lang onafhankelijk, ook toen andere delen van Ceylon al waren gekolonialiseerd. Het ligt in een heuvelrijke omgeving van regenwoud en theeplantages, en de belangrijkste bezienswaardigheid is zonder enige twijfel de tempel van de heilige tand.

Sri Dalada Maligawa, de tempel van de heilige tand, ligt midden in Kandy aan het meer. Die tand zou van Boeddha zijn en wordt gekoesterd als een onbetaalbare schat. Volgens de overlevering geeft de tand de bezitter ervan alle macht over het eiland. Vandaar dat deze zo goed achter slot en grendel wordt bewaard in deze tempel, die binnen de muren van het oude koninklijke paleis ligt. Er zijn dagelijks meerdere rituelen waarin de tand wordt geëerd en op woensdag wordt de tand symbolisch gewassen.

Galle

Galle 4
Galle

Een van de plekken in Sri Lanka waar je restanten van de Nederlandse koloniale tijd kunt zien is Galle, dat fraai aan een baai in het zuidwesten van Sri Lanka ligt. Het hart van de stad wordt nog altijd gevormd door het fort van Galle dat aan drie zijden is omringd door de oceaan. Het fort is een ommuurd stadsdeel dat door de Portugezen werd geïnitieerd, maar door de Nederlanders in de 17e eeuw is voltooid. Andere nalatenschap van onze voorouders daar is de Groote Kerk (nog altijd een kerk) en het Dutch Hospital (nu een winkelcentrum).

Horton Plains National park

Horton Plains National Park 12
Horton Plains National Park

Als je Sri Lanka even bekijkt als een avocado, is dit nationale park de enorme centraal gelegen pit. Deze uitgestrekte vlakte in het centrale hoogland heette lang Maha Eliya Thenna, de grote vlakte. En veel beter had de naam niet gekozen kunnen worden. Het nationale park omvat savanne, veel bos, de twee hoogste bergen van het eiland (Krigalpottha en Totupola), Baker’s Fall waterval en er ontspringen hier 3 belangrijke rivieren. Even beroemd als berucht is de afgrond bij ‘World’s End’, een steile rotswand van zo’n 1.000 meter hoogte.

Toen de Britten het op Sri Lanka nog voor het zeggen hadden, kreeg ‘de grote vlakte’ de naam van gouverneur Wilmot-Horton. Vandaar dat het nu bekend staat als de vlakte van Horton, Horton Plains.

Adam’s Peak

Adams Peak 3
Adam’s Peak

Adam’s Peak is met een top van zo’n 2.300 meter niet alleen een van de hoogste bergen van Sri Lanka, het is ook een plek die door bedevaartgangers bezocht wordt. Dat komt door Sri Pada, de heilige voetafdruk. Die meet 1.70 meter bij 46 centimeter en is volgens gelovigen van Adam, die hier zijn voet op aarde zette nadat hij uit de hemel was verstoten. Overigens zijn er ook mensen die menen dat de voetafdruk van Sint Thomas, van de god Shiva of van Boeddha is.

De bergtop ligt geïsoleerd en biedt daarom een prachtig uitzicht over de omgeving, een tropisch regenwoud met veel olifanten. Het is een stevige klim, maar de top is te bereiken via een lange trap van zo’n 5.500 treden. Het kost je (afhankelijk van je conditie) zo’n 2 tot 5 uur om boven te komen.

Ella

Ella 8
Ella

Dit is het beeld dat bij Ella hoort: een trein die door een groen glooiend heuvellandschap over de Ella Gap rijdt, de negen bogen tellende spoorbrug. Maar Ella is meer. Het stadje is de uitvalsbasis voor reizigers die naar de jungle gaan, naar de watervallen, de Ravana grotten of de hooglanden met theeplantages. Over thee gesproken, je kunt naar Lipton’s Seat. Hier zat de wereldberoemde theemagnaat toezicht te houden op zijn thee imperium.

Dambulla

Sri Lanka Dambulla Gouden Boeddha
De gouden Boeddha van Dambulla

Dambulla is de grootste en best bewaarde verzameling grottempels van Sri Lanka. De meest opvallende altaartjes zijn een paar duizend jaar geleden onder een ruim 150 meter uitstekende rots gebouwd door koning Valagambahu. De koning schuilde hier tegen vijanden, maar maakte tempels in de grotten toen hij met succes zijn gezag herwon.

In vijf van de pak ‘m beet 80 grotten zijn muurschilderingen te zien die goden en godinnen, koningen en Boeddha imagineren. In de loop van de jaren hebben latere koningen nog tientallen boeddhabeelden toegevoegd. Om de grottempel te kunnen zien, moet je een stukje omhoog klimmen. Aan de voet van de heuvel vind je de Golden Temple.

Mirissa

Mirissa
Walvis bij Mirissa

Aanbidders van zon, zee en strand hebben het in de aantrekkelijk rustige badplaats Mirissa ongetwijfeld goed naar hun zin. Maar de belangrijkste reden om Mirissa te bezoeken is dat je hier nog walvissen in het wild kunt zien. Sri Lanka is een van de weinige landen waar nog zoveel blauwe vinvissen, potvissen, bultruggen en Bryde’s walvissen leven, dat de kans aannemelijk is dat je ze op een boottocht naar hun leefgebied ook echt ziet.

Udawalawe National Park

De beste kans om olifanten in het wild te zien heb je in Udawalawe National Park, vernoemd naar het waterreservoir in de Walawe rivier. Er leven hier nog zo’n 600 dikhuiden, die vaak in kuddes van tientallen dieren rondwandelen.

Yala National Park

Yala National Park 7
Yala National Park

Het meest populaire nationale park van Sri Lanka ligt aan de zuidkust van het eiland. Yala is bijna 1.000 vierkante kilometer groot, bestaat uit graslanden, bos en moerassen, en vormt het leefgebied van wilde olifanten, luipaarden, makaken, beren en honderden vogelsoorten, waaronder veel watervogels.

Colombo

Colombo is de commerciële hoofdstad van Sri Lanka, tevens de grootste stad met zo’n 6 miljoen inwoners. Binnen de grenzen van Groter Colombo ligt ook Sri Jayawardenepura Kotte, de wetgevende hoofdstad. Sri Lanka heeft dus min of meer twee hoofdsteden, maar omdat ze binnen hetzelfde district liggen wordt toch vaak Colombo als hoofdstad genoemd.

Colombo Sri Lanka
Pettah

De stad ligt aan de westkust van het eiland aan zee. In de 17e eeuw leverden de Nederlanders en de Portugezen hevig strijd om de macht in dit gebied, waar veel kaneel werd geproduceerd. Het Old Dutch Hospital is een van de oudste gebouwen in het stadsdeel dat nog Fort wordt genoemd. Het is allang geen ziekenhuis meer, maar een uitgaanscentrum met restaurants en winkels.

Verschillende kathedralen in de stad wijzen er nog op dat de Portugezen hier de scepter zwaaiden. Colombo is wat dat betreft erg divers. Er zijn kerken, moskeeën en boeddhistische tempels. We noemen de Gangaramaya tempel. Deze is relatief modern, combineert Sri Lankaanse, Chinese, Indiase en Thaise architectuur en ligt fraai aan het Beira meer. Snuisterijen en street food vind je op de heerlijk rommelige openlucht markt Pettah.

Ratnapura

Sri Lanka Ratnapura edelstenen gems
Man in Ratnapura zoekt naar edelstenen

Ratnapura is vooral beroemd om zijn edelsteenmijnen. Wie in Sri Lanka op zoek gaat naar een robijn, topaas of saffier kan maar beter meteen doorreizen naar Ratnapura, dat trouwens aan de voet van Adam’s Peak ligt. Sommigen van de beroemdste edelstenen ter wereld komen hier vandaan: de Blue Belle of Asia (geschatte waarde zo’n 10 miljoen US$) en de Star of India (die in een museum in New York ligt), bijvoorbeeld.

Mocht je niet direct zo’n unieke edelsteen willen aanschaffen, kun je ook met veel tevredenheid een van de vele tempels of watervallen bezoeken. Ook daar heeft Ratnapura er de nodige van.

De Malediven

Natuurlijk, de Malediven horen niet bij Sri Lanka, het is een eigen republiek. Maar we noemen ze toch even omdat een reis naar Sri Lanka zo perfect te combineren is met een verblijf op de Malediven. Je bent toch in de buurt, dus waarom zou je niet een paar dagen extra op een van de meest paradijselijke lokaties van onze planeet aan je reis toevoegen?

Malediven Embudu Village 7
Embudu Village, Malediven

De Malediven zijn de verzinnebeelding van elke ideale droomreis. Je fantasie gaat over snorkelen, romantiek, wit zand, dolfijnen spotten en weergaloze zonsondergangen. De eilandengroep in de Indische oceaan bestaat uit meer dan 100 eilandjes, die op hun beurt weer onderdeel zijn van 26 atollen. Het zijn overwegend kleine eilandjes die allemaal omringd worden door water met blauwe kleuren die we alleen uit oude reisgidsen of van Instagram kennen.

Duurzaam reizen

Wat kun je doen om jouw Sri Lanka reis duurzamer te maken? Dit zijn een paar tips: duurzaam reizen, zonder dat het heel veel moeite kost.

-Sri Lanka is wereldwijd een vooraanstaande producent van thee en kaneel. Grote kans dat je zelf thee of een potje kaneel uit Sri Lanka in je keukenkastje hebt staan. De CO2 uitstoot op deze plantages is groot omdat er veel afval wordt verbrand. De boeren worden gestimuleerd en geholpen deze uitstoot te verminderen. Maar het helpt als je een van deze plantages bezoekt, je bijvoorbeeld wat extra thee koopt om mee te nemen en thuis uit te delen.

-Veel dingen die je thuis doet om energie (en geld) te besparen en verspilling te voorkomen, kun je ook op reis doen. Douche bijvoorbeeld niet te lang, laat het licht niet onnodig aan, en vermijd het gebruik van plastic dat je vrijwel meteen weer weggooit (neem zelf een linnen tasje mee om wat boodschappen in te doen). Zorg ook dat je entree betaald als je een van de tientallen nationale parken van Sri Lanka binnengaat. Dat geld is hard nodig voor onderhoud van het natuurgebied.

sri lanka kalutara strand zonsondergang
Kalutara zonsondergang

-Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Koop liever een keer een grotere verpakking water en vul je eigen fles dan bij.

Wil je nog meer tips? Lees dit blog: 4 Tips om gemakkelijk zelf duurzamer te reizen

Beste reistijd

In het algemeen kun je zeggen dat het vroege voorjaar de beste tijd is om naar Sri Lanka te gaan. Februari en maart zijn op het hele eiland droog. Er kan op Sri Lanka af en toe een behoorlijke bui vallen. Het oosten en westen hebben allebei een regentijd, maar op andere momenten.

Aan de noord- en oostkust valt de meeste neerslag tussen november en januari. Het kan daarna nog best wat regenen, maar waarschijnlijk niet veel meer. Bovendien heeft de regen dan de ergste hitte verdreven.

In het zuiden en westen zijn januari, februari, maart en augustus gemiddeld de droogste maanden. De meeste kans op een plensbui heb je in mei, oktober of november. Ook voor Sri Lanka geldt: het regent meestal een paar uur flink, dus de rest van de dag is het dan qua temperatuur juist lekker.

De temperaturen zijn geruststellend: gemiddeld tussen de 27 en 33 graden Celsius. Alleen in de hooglanden is het koeler, zo rond de 18 tot 20 graden (en kan het ‘s nachts wel echt fris zijn).

Visum

Als je naar Sri Lanka wilt dan heb je een visum nodig. Je kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen via de ETA, het Electronic Travel Authorization System. Het kost ongeveer 55 euro, je hebt een digitale pasfoto nodig en je moet aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt. Meestal heb je binnen een paar werkdagen het e-visum binnen, maar neem voor de zekerheid een week of langer de tijd. Vergeet niet je bevestiging uit te printen en mee te nemen.

Je hoeft bij het aanvragen van het visum nog geen ticket te hebben. Maar bij aankomst in Sri Lanka moet je een retourticket kunnen laten zien, en je paspoort moet op die dag nog 6 maanden geldig zijn.

Sri Lanka fisherman visser
Sri Lankaanse visser

Reizigers die langer dan 30 dagen willen blijven, kunnen op Sri Lanka hun visum verlengen. Zij kunnen dit langere visum eventueel ook vooraf via de ambassade in Den Haag of Brussel aanvragen.

Dat geldt ook nog voor het 30 dagen visum. Het kan bij een ambassade van Sri Lanka worden aanvraagd, maar dan moet je een afspraak maken en het kost meer geld en tijd.

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor Sri Lanka zijn:

  • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
  • Buiktyfus. Deze bacterie, die in water en voedsel kan voorkomen, veroorzaakt vooral darmklachten.
  • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of de GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

In Sri Lanka komt geen malaria voor. Het is een van de landen die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) malaria-vrij zijn verklaard. Niettemin: overleg met je huisarts of de GGD of deze situatie ongewijzigd is.

Sri Lanka Ella Hideaway Trails 11
Waterval in Ella

Internet

Er is in Sri Lanka op verreweg de meeste plaatsen internet, maar de kwaliteit is niet altijd waar je op rekent of hoopt. Dat gezegd hebbende, de meeste restaurants, hotels en bars bieden WiFi aan. Nog even ter vergelijking. Nederland zit op een gebruikersdichtheid van zo’n 91%, Sri Lanka op ongeveer 52%.

Je kunt bij aankomst het best een lokale simkaart kopen. Dialog en Mobitel bieden kaarten aan die 30 dagen geldig zijn. Die van Mobitel kun je op veel plaatsen bij winkeltjes met hun bedrijfslogo opwaarderen of bijvullen. Zo heb je in ieder geval in de stedelijke gebieden acceptabel internet.

Tijdsverschil

Het is in onze zomertijd 3,5 uur later in Sri Lanka. In onze wintertijd 4,5 uur.

Geldzaken

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie. Je kunt er bijna overal zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. In (erg) afgelegen streken is dit moeilijker of niet mogelijk. Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken.

Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen. Daarbij komt het voor dat in wat kleinere plaatsen niet altijd een ATM te vinden is of dat de enige aanwezige geldautomaat niet werkt.

Handig om te weten: je kunt niet met pin betalen in winkels of restaurants. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Eten

Sri Lanka Trincomalee Jungle Beach by Uga Escapes27
Lunch aan de baai van Trincomalee

Er is geen Aziatisch land waar eten geen belangrijke rol speelt. Het maken van lokale, vaak eeuwenoude recepten, betekent het in stand houden van tradities en voedt niet alleen de maag, maar ook de trots. Eten is ook een teken van verbroedering en het bevestigen van familierelaties. Kortom: ook op Sri Lanka wordt er veel werk van eten gemaakt.

De Sri Lankaanse keuken lijkt (en dat is niet verrassend) veel op die van Zuid-India. Ook in Sri Lanka ga je veel rijst en curry eten, maar een belangrijk verschil is dat de Sri Lankanen hun voedsel wel een stuk pittiger maken (nog pittiger? Inderdaad!). Wij hebben ons laten vertellen dat Sri Lanka wat het gebruik van chilipeper betreft tot de pittigste landen ter wereld behoort.

Kottu Roti. Dit typische Sri Lankaanse street food is ongekend populair op het eiland. Het is niet per se zo dat het de schoonheidsprijs krijgt als het op je bord ligt, het ziet er een beetje rommelig uit, maar goed gemaakt smaakt deze geroerbakte schotel van fijngesneden roti pannenkoekjes met curry, ei, groenten en kruiden uitstekend.

Malu Ambul Thiyal. Deze zure curry van vis wordt gemaakt door flinke stukken vis te laten sudderen in een mengsel van zwarte peper, kurkuma, curry en pandanbladeren. De zure smaak komt van de meegekookte goraka vrucht.

Pol Sambol. Het woord sambol doet je misschien denken aan sambal, en dat klopt behoorlijk. Deze geliefde smaakmaker is een combinatie van gehakte kokosnoot, limoensap, stukjes ui en chilipeper. Het komt op tafel om bij brood, roti, hoppers of rijst te eten.

Hoppers. Hoppers of appa is een beslag van rijstmeel, kokos en wat zout en gist. Het wordt kort in de pan gebakken. Vaak wordt er een ei in stuk geslagen, zodat je feitelijk een hartig pannenkoekje met een gebakken eitje erin hebt. In Sri Lanka hoort er sambol of curry bij.

Dhal (Parippu). Sri Lanka’s meest voorkomende curry is dhal, een pittige linzencurry. Meestal romig, stevig gekruid en spicy. Er zitten tomaten, uien en de nodige specerijen in. Vaak wordt er nog wat kokosmelk aan toegevoegd om de curry wat zachter te maker. Als je deze dahl helemaal in de lokale stijl wilt eten, sop je brood dan ruimschoots in de curry.

Voor veel boeddhistische Sri Lankanen is de koe heilig, dus je zult niet snel rundvlees eten op het eiland en geen varken op de plekken waar vooral moslims leven. Alternatieven zijn er genoeg. Probeer bijvoorbeeld eens een van de vele curry’s die met fruit zijn gemaakt. Je zult aangenaam verrast zijn!

Sri Lanka Mirissa
Mirissa

Feestdagen en vrije dagen

Er zijn behoorlijk wat feestdagen, herdenkingsdagen en religieuze dagen in Sri Lanka. Dat komt vooral omdat de verschillende religies allemaal hun eigen feestdagen hebben. Maar bijvoorbeeld ook omdat er elke maand een Poya dag is. Dat tikt aan.

Sri Lankaans Nieuwjaar (Aluth Avurudda). Op 13 of 14 april wordt het Singalees nieuwjaar gevierd, maar allang niet meer exclusief voor hen, de festiviteiten zijn overal en voor iedereen. Huizen worden schoongemaakt, er wordt vuurwerk afgestoken, er wordt volgens een lange traditie een olielamp aangestoken en er worden speciale zoetigheden en rijstmelk gemaakt. Wanneer wat en in welke volgorde gebeurt, wordt bepaald door astrologen. En ook in Sri Lanka zoeken familieleden elkaar in deze tijd van het jaar nog eens extra op.

Poya. De Poya dagen zijn boeddhistische dagen, er zijn er 12 per jaar (afhankelijk van de maanstand soms 13) en elke maand eentje. Ze verwijzen naar belangrijke gebeurtenissen uit de boeddhistische geschiedenis en zijn altijd bij volle maan. Grote kans dat je er eentje mee kunt maken. Veel boeddhisten zijn vrij op een Poya dag en bezoeken dan tempels.

Belangrijke Poya dagen zijn Vesak Poya in mei, de dag waarop de geboorte van Boeddha wordt herdacht. Er wordt dan vaak gevast, er zijn lampionoptochten en er worden religieuze teksten gezongen. En Poson Poya in juni, als met een groot festival wordt gevierd dat de leer van Boeddha naar Sri Lanka kwam.

Kandy Esala Perahera. Kandy Esala Perehera of het festival van de tand, is een opvallende herdenking in Kandy (tussen eind juni en augustus) waarin de gekoesterde en aanbeden tand van Boeddha uit de Sri Dalada Maligawa tempel wordt rondgedragen. Er zijn verschillende processies die op meedere dagen plaatsvinden. Je ziet er opvallende klederdrachten, er is muziek en (vuur)dans, er lopen traditioneel olifanten mee en het festival wordt afgesloten met een waterprocessie aan de Mahaweli rivier.

Sri Lanka Kitulgala zonsopkomst
Kitulgala

Veelgestelde vragen

In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Sri Lanka.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor tempels?

Als je naar een tempel gaat, moet je je netjes kleden. Dus: nooit blote schouders en bovenarmen (dit geldt voor mannen en vrouwen) en geen blote benen. Een lange broek, sarong of rok/jurk is de beste keuze. Je doet er de lokale bevolking een plezier mee als je voor witte kleding kiest (maar dat hoeft niet).

Een korte broek of rok die duidelijk lager dan de knie komt, wordt soms toegestaan, maar waarom zou je daarop gokken? Je kunt een hemd met lange mouwen en een sarong, wikkelrok of grote sjaal meenemen om in de tempel benen of schouders en bovenarmen mee te bedekken. Overigens houden de Sri Lankanen ook niet van te blote billen, benen en armen als ze niet in de tempel zijn. Houd daar rekening mee.

Moet ik een reisstekker meenemen?

Ja, die heb je nodig. De netspanning op Sri Lanka is 230 V en de frequentie 50 Hz. Er worden zeker drie verschillende soorten stopcontact gebruikt en die zijn allemaal ongeschikt voor Nederlandse en Belgische apparaten. Neem dus een reisstekker mee.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

  • Op Sri Lanka geven mensen elkaar ter begroeting geen hand. Niemand zal schrikken als jij toevallig je hand uitsteekt, maar beter is ‘ayubowan’ te zeggen terwijl je je handpalmen voor je borst tegen elkaar plaatst en een lichte buiging maakt.
  • Je krijgt echt wel een vork, lepel of mes als je ergens aanschuift om te eten, maar traditioneel eten de Sri Lankanen met de vingertoppen van hun rechterhand.
  • Roken doen Sri Lankanen liever niet in de openbaarheid, en vrouwen al helemaal niet. Op straat met een sigaret lopen, wordt als onbeleefd beschouwd. Op veel publieke plekken is het dan ook verboden om te roken.

Lees ook deze GEDRAGSCODE voor je op reis gaat!

Ella 6
Ella

Kan ik er een auto of scooter huren?

Het verkeer kan druk en chaotisch zijn, bovendien rijden ze links. Het is dus verstandiger een auto met chauffeur te regelen. Als je zelf een auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen.

Voor scooters geldt dat deze een zwaarder vermogen hebben dan in Nederland en België en dat je daar dus een motorrijbewijs voor nodig hebt (ook al vraagt er waarschijnlijk niemand naar). Je moet er rekening mee houden dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

Is het geven van fooi gebruikelijk?

Zeer gebruikelijk. Obers, chauffeurs, bellboys, kamermeisjes, enzovoort leven allemaal voor een groot deel van hun fooi. 20 tot 200 roepie voor een bewezen dienst is normaal. In duurdere restaurants wordt vaak een servicetoeslag gerekend, maar misstaat het niet het bedienend personeel nog direct iets in de hand toe te stoppen.

Is het er veilig om rond te reizen?

Ja, Sri Lanka is veilig. Maar wat voor thuis geldt, geldt hier ook: let op wat er om je heen gebeurt, voorkom dat je alleen op te stille plekken bent. Draag geen opvallende waardevolle spullen en blijf uit de buurt van eventuele demonstraties. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land een actueel reisadvies af. Kijk daarvoor op NEDERLANDWERELDWIJD.NL

Sri Lanka Galle Fort
Fort Galle

Kan ik er op straat eten?

Het zou jammer zijn als je hier de vele heerlijke street food gerechten aan je voorbij laat gaan. Er is veel lekkers te proeven, van curry tot roti. Gebruik je gezond verstand en kijk of er Sri Lankanen eten en het eten er vers uitziet. Met soepen en gebakken of gefrituurd eten loop je weinig risico. Net zo weinig als in de meeste ‘echte’ restaurants.

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Drink geen water uit de kraan. Je kunt overal goedkoop water in flessen kopen.

Wat als ik ziek wordt?

De medische voorzieningen op Sri Lanka zijn in de privé ziekenhuizen van de hoofdstad goed. Er is een aanzienlijk verschil tussen de privé ziekenhuizen en de lokale klinieken. Kies altijd voor een privé ziekenhuis. Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met de verzekeraar. Je kunt dan ook contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.

Wat moet ik zeker meenemen?

Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Verder kun je op Sri Lanka altijd nog kopen wat je aan kleding vergeten bent. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

  • Paspoort + kopie
  • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
  • Reisbescheiden
  • Geld, betaalpas en/of creditcard
  • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
  • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
  • Reisapotheek / EHBO-set
  • Zonnebril & hoed / pet
  • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
  • Reis- of taalgids
  • Fototoestel en filmcamera
  • Kleding
  • Wandelschoenen
  • Zwemkleding
  • Slippers
  • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
  • Bril / lenzen artikelen
  • Reisstekker

Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.

Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Sri Lanka

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!