Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'West- of Oost-Maleisië: hoe kies je jouw perfecte reisbestemming?'
Maleisië

West- of Oost-Maleisië: hoe kies je jouw perfecte reisbestemming?

Senna » Mei 2024

Kies je voor West- of Oost-Maleisië? Of misschien wel beide?

Stel je voor: je plant een reis naar Maleisië en staat voor de keuze tussen de moderne steden en culturele rijkdom van West-Maleisië of de ongerepte natuur en avontuur in Oost-Maleisië. Elke regio biedt een heel eigen wereld aan ervaringen die jouw reis kunnen vormgeven. Maar hoe kies je de bestemming die het beste bij je past? In dit blog nemen we je mee door de kenmerken van beide regio’s, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw reis in Maleisië.

AsiaDirect is gespecialiseerd in op maat gemaakte individuele rondreizen. Op basis van jouw wensen en de expertise van de reisexperts stel je een persoonlijke reis samen: avontuurlijk, bijzonder en betaalbaar! Lees hier Waarom reizigers voor AsiaDirect kiezen.

De belangrijkste kenmerken van West- of Oost-Maleisië op een rijtje

We zetten allereerst de belangrijkste kenmerken en verschillen van West- of Oost-Maleisië op een rijtje:

West-Maleisië

  • Gelegen op het Maleisische schiereiland, grenzend aan Thailand in het noorden en Singapore in het zuiden.
  • Thuisbasis van moderne stedelijke centra, waaronder de hoofdstad Kuala Lumpur.
  • Het is een culturele smeltkroes, wat zichtbaar is in de architectuur, religies en culinaire diversiteit.
  • Staat bekend als een ideale bestemming voor winkelen en entertainment.
  • Heeft een moessonseizoen dat loopt van september tot december.
  • Is goed toegankelijk voor gezinnen.
  • Beschikt over een goed ontwikkeld infrastructuur met snelwegen, spoorwegen en internationale luchthavens.

Oost-Maleisië

  • Gelegen op het eiland Borneo, dat Maleisië deelt met Indonesië en Brunei.
  • Kenmerkt zich door zijn uitgestrekte natuurlijke gebieden en grote nationale parken.
  • Bezit een rijke biodiversiteit, met onder andere regenwouden, wildlife en natuurparken.
  • Is de thuisbasis van inheemse volkeren, ieder met hun eigen unieke culturen en talen.
  • Staat bekend om zijn minder ontdekte toeristische plekken en ongerepte natuur.
  • Is de ideale plek voor liefhebbers van wandelen, duiken en het spotten van wilde dieren.
  • Heeft een moessonseizoen dat loopt van november tot februari.
  • Beschikt over een minder ontwikkelde en uitgebreide infrastructuur, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

West- of Oost-Maleisië nader bekeken

Laten we West- en Oost-Maleisië in meer detail bekijken om beide delen van dit afwisselende land nog beter te kunnen vergelijken en jij een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw volgende vakantie!

West-Maleisië

West-Maleisië, ook bekend als Peninsular Maleisië, is het dynamische centrum van het land en de thuisbasis van 85% van de Maleisische bevolking. Hier vind je een fascinerende mix van moderne steden en rijke tradities, voortgebracht door Maleise, Chinese, Indiase en koloniale invloeden. De regio is een smeltkroes van culturen, wat je terugziet in de architectuur, de religies en vooral in het lekkere eten.

maleisie kuala lumpur thean hou tempel
In West-Maleisië vind je veel culturele hoogtepunten, zoals deze Thean Hou tempel in Kuala Lumpur

De metropool Kuala Lumpur is het bruisende hart van Maleisië. De stad is beroemd om de Petronas Twin Towers, die een adembenemend uitzicht over de stad bieden vanuit een hoogte van 450 meter. Wandel door de straten van Bukit Bintang, een gebied bekend om de winkels en entertainment, waar je omgeven wordt door luxe boetieks, bazaars en torenhoge winkelcentra zoals Pavilion KL. Streetfoodverkopers bieden lokale gerechten aan in de nabijheid van vijfsterrenrestaurants wat zorgt voor een breed scala aan culinaire mogelijkheden. Proef gerechten zoals: Laksa, dit is een kruidige noedelsoep met een rijke kokosmelkbouillon, of Nasi Lemal, beschouwd als het nationale gerecht, bestaande uit rijst gekookt in kokosmelk, geserveerd met een scala aan bijgerechten zoals gefrituurde ansjovis, pinda’s, gekookt ei, en sambal.

Malakka is een historische stad in Maleisië en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De stad biedt een kijkje in het verleden met zijn goed bewaarde koloniale gebouwen. Als je door de straten van Malakka wandelt, zie je rode gebouwen die stammen uit de Nederlandse koloniale tijd. Het beroemde Stadthuys, met zijn opvallende rode gevel, is een van de oudste Nederlandse bouwwerken en dient nu als museum. Naast de koloniale monumenten staat Malakka ook bekend om Jonker Street, beroemd om zijn antiekwinkels, nachtmarkten en het weekend dat tot leven komt met straatstalletjes die lokale delicatessen en handwerk aanbieden. De geuren van lokale lekkernijen zoals Nyonya laksa en kip rijstballetjes vermengen zich met de geluiden van de levendige straatmuzikanten en verkopers.

George Town City vanaf Penang Hill
Prachtig uitzicht op George Town City vanaf Penang Hill

Naast de stedelijke gebieden zijn Langkawi en Penang populaire bestemmingen. Langkawi staat bekend om zijn adembenemende stranden en helder water, ideaal voor ontspanning of watersporten en Penang biedt een combinatie van prachtige stranden en cultureel erfgoed in George Town. Voor een complete ervaring van West-Maleisië, kijk eens naar onze 18-Daagse rondreis Best of Maleisië, die je langs al deze hoogtepunten voert. Of kijk welke rondreizen door Maleisië er nog meer zijn. Uiteraard kunnen al deze rondreizen aangepast worden op jouw wensen en voorkeuren. Niets is te gek!

Oost-Maleisië

Oost-Maleisië, gelegen op het eiland Borneo, is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Het staat bekend om zijn regenwouden, rijke biodiversiteit en de cultuur van de inheemse stammen. Op Borneo is het daarom ook niet raar om oog in oog te staan met de orang-oetans. Deze intelligente mensapen zijn symbolisch voor het eiland en behoren tot de weinige plekken ter wereld waar ze nog in het wild leven. De Borneo-dwergolifant, kleiner dan zijn Afrikaanse en Indiase soortgenoten, zijn te vinden langs de rivieren in de jungles.

Maleisie Borneo overzicht mangrove bos
Borneo staat bekend om zijn uitgestrekte regenwouden en grote biodiversiteit

Ook de neusaap, met zijn karakteristieke lange neus, is een grappige verschijning die je vaak in de bomen kunt aantreffen. Wist je dat de Indonesiërs vroeger ook de naam orang belanda (Nederlander) gebruikten voor de neusaap? Dit vanwege de gelijkende grote neus en dikke buik van de Nederlandse kolonisator.

Maleisie Sabah Sandakan Neusaap in mangrove bos
Kom oog-in-oog met de ‘Nederlandse’ neusaap

Naast de diersoorten biedt Borneo indrukwekkende landschappen. In Kinabalu Park, erkend als UNESCO Werelderfgoed, vind je Mount Kinabalu, de hoogste berg tussen de Himalaya en Nieuw-Guinea. Dit park is populair onder natuurliefhebbers en wandelaars. Het Mulu National Park eveneens een UNESCO Werelderfgoed-locatie, staat bekend om zijn indrukwekkende kalksteenformaties, waaronder uitgestrekte grottensystemen en de Sarawak Kamer, een van de grootste grotkamers ter wereld. Ook vind je er de Clearwater Cave, bekend als het langste grottenstelsel in Zuidoost-Azië. In het park kun je genieten van prachtige wandelroutes, de opvallende ‘Pinnacles’ van Mount Api bewonderen of de uitdaging aangaan van een grottentocht. Onze 18-Daagse rondreis Oost-Maleisië Compleet is ontworpen om je mee te nemen naar het hart van Oost-Maleisië’s natuurlijke wonderen.

Vergelijking en overwegingen

Bij het plannen van je reis naar Maleisië is het belangrijk om eerst na te denken over wat je het meest aanspreekt: de rijke cultuur en geschiedenis of de ongerepte natuur en het avontuur. Dit kan bepalen of je koers zet naar West-Maleisië, dat perfect is voor diegenen die comfort en culturele diversiteit zoeken. Dit deel van Maleisië kenmerkt zich door een ontwikkelde infrastructuur, wat het reizen tussen verschillende bezienswaardigheden vergemakkelijkt. Dit maakt het met name voor gezinnen toegankelijker. Ook is West-Maleisië makkelijk te combineren met andere Zuidoost-Aziatische landen, zoals Singapore. Wil je dit graag combineren? Kijk dan eens naar onze 16-Daagse rondreis Singapore, Maleisië (Penang & Langkawi).

Of kies je toch liever voor avontuur en de indrukwekkende landschappen van Oost-Maleisië? Hier vind je minder bekende toeristische plekken en fantastische hidden gems. Omdat het oosten minder ontwikkeld is dan het westen van het land, tref je hier tal van dorpen, watervallen en ongerepte stranden aan. Wees er bewust van dat Borneo meer kosten met zich meebrengen door de noodzakelijke binnenlandse vluchten, ferry’s of privétransfers die je onvermijdelijk zult nemen om de delen van Oost-Maleisië te bereiken. Dit betekent niet dat je er niet heen kunt met een strakker budget, maar het vereist zeker meer planning en mogelijk compromissen in comfort of gemak. Maar maak je geen zorgen, wij verzorgen volledig op maat gemaakte rondreizen, inclusief accommodaties en transport afgestemd op jouw voorkeuren.

Maleisie Borneo jungle
Trek de dichte jungle van Borneo in voor het échte avontuur

Verder dien je rekening te houden met het klimaat en de beste periodes om te reizen. Beide regio’s hebben een tropisch klimaat, maar de ideale reistijd kan variëren, vooral als gevolg van het moessonseizoen. In West-Maleisië loopt het moessonseizoen van september tot december. Oost-Maleisië, heeft de noordoostmoesson tussen november en februari. Een goede voorbereiding en timing zijn essentieel om het meeste uit je Maleisische rondreis te halen. Ook hier kan AsiaDirect, als lokale aanbieder, je uitstekend bij helpen.

Maleisie Petronas Twin Towers achtergrond vader en zoon toeristen familie
West-Maleisië is een ideale bestemming voor gezinnen: afwisselend, avontuurlijk en toch met goede voorzieningen

Conclusie

We hopen dat deze vergelijking je heeft geholpen een stap dichter bij het kiezen van uw perfecte Maleisische avontuur. Of je nu kiest voor de moderne steden en culturele diversiteit van West-Maleisië of de natuur en het avontuur in Oost-Maleisië, je zult ongetwijfeld een rijke ervaring beleven. Vergeet niet de ‘Landinformatie Maleisië‘ te raadplegen voor tips die je helpen je reis te plannen of neem gerust contact met ons op. Welke kant je ook opgaat, Maleisië verwelkomt je met open armen. Selamat jalan – een goede reis!!

Senna, auteur van het artikel West- of Oost-Maleisië: hoe kies je jouw perfecte reisbestemming?

Senna

Stagiair in Bangkok
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Maleisië
Algemene info
Tips