Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Duurzaam op vakantie? Dit kun je zelf moeiteloos doen....'
Azië Zuidoost-Azië

Duurzaam op vakantie? Dit kun je zelf moeiteloos doen....

Jeroen » April 2024

Ga je binnenkort naar een ver land? Naar Thailand misschien, of Vietnam, wellicht Sri Lanka? Geweldig, want deze landen hebben veel te bieden. Ze zijn rijk aan prachtige natuur, je kunt er heerlijk eten, de zon schijnt en ze hebben fijne stranden.

Je zult ook weer veel nieuwe leuke mensen ontmoeten. Want dat is ook reizen: leer de lokale bevolking kennen, kom erachter hoe zij leven en werken. Vaak zijn ze net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen.

Je kunt ze ook moeiteloos een handje helpen hun omgeving duurzamer te maken en te houden. Denk bijvoorbeeld eens hieraan:

cambodja phnom penh markt
Groente op de markt in Phnom Penh.

EET LOKAAL!

In alle Aziatische landen kun je geweldig street food eten. Het is niet alleen avontuurlijk (wat bestellen we hier eigenlijk?), leuk en meestal heerlijk, je helpt ook de lokale middenstanders. Zij werken meestal voor zichzelf, hebben geen baas, maar ook geen sociaal vangnet. Ze moeten lange dagen maken en waarschijnlijk elke dag werken om de kost te kunnen verdienen.

Een street food handelaar koopt in de buurt groente en fruit en helpt zo ook weer iemand uit de nabije omgeving. Dat is economisch goed, want jij als bezoeker helpt rechtstreeks, zonder tussenkomst van anderen. En je verstevigt lokale handel van producten uit de regio.

laos vang vieng eendjes plastic 1409
Eendjes tussen het plastic in Vang Vieng, Laos

GEEN PLASTIC!

Dit klinkt misschien wel iets gemakkelijker dan het is. Thuis ben je al gewend om minder of geen plastic te gebruiken, maar de algemene cultuur in Aziatische landen is zover nog niet. In Thailand mogen supermarkten geen plastic tasjes geven of verkopen, en daar houden ze zich goed aan. Maar bij veel kleinere winkeltjes gebruiken ze liever meer plastic dan minder.

Neem een hervulbare flacon of thermosfles mee, zodat je niet de hele dag plastic flesjes hoeft te kopen. Koop liever een keer een grotere verpakking water en vul je eigen fles dan bij. Neem ook een (linnen) tas mee waarin je je boodschappen kunt doen. Je zult versteld staan over hoeveel plastic dat al scheelt.

Thailand Bangkok Chao Phraya rivier uitzicht Wat Arun bij zonsondergang reiziger vrouw op boot
Lokaal vervoer. Neem een bootje in Bangkok.

KIES LOKAAL OPENBAAR VERVOER!

Daar sta je dan, in Hanoi, Bangkok of Kuala Lumpur. Zie dan de weg maar eens te vinden. Niet gemakkelijk. Daar komt bij dat het warm is, dus in veel lopen heb je misschien geen zin. Toch is de benenwagen de beste manier om veel te zien. Avontuurlijker, omdat je meer meemaakt, en leuker omdat je ook gebruik kunt maken van lokaal openbaar vervoer.

Stap niet meteen in een taxi (alhoewel in verschillende Aziatische hoofdsteden nu ook elektrische taxi’s rijden), maar kies voor de metro of bijvoorbeeld de boot. Let er bij het boeken van je accommodatie al op dat deze centraal ligt, zodat je je minder hoeft te verplaatsen.

sri lanka yala national park olifanten
Olifanten in Yala National Park, Sri Lanka.

VERMIJD BEZIENSWAARDIGHEDEN MET DIEREN

Vermijd bezienswaardigheden met dieren wil niet zeggen dat je geen dieren kunt zien, maar wel dat je op moet letten hoe de dieren worden gehouden en verzorgd. Op de foto gaan met een verdoofde tijger is geen goed idee. En ook kun je beter geen ritje maken op de rug van een olifant (de rug van een olifant is daar niet sterk genoeg voor, ook al zou je denken van wel).

Als je olifanten wilt zien ga dan in Thailand naar Khao Yai of in Sri Lanka naar Yala National Park, waar ze nog in het wild rondlopen. En van met een boot de zee op gaan om dolfijnen of walvissen te spotten hebben de dieren ook geen last.

Je ziet: het is niet heel moeilijk om zelf bij te dragen aan een duurzamere omgeving. We hebben er allemaal baat bij!

indonesie bali lovina dolfijnen
Wilde dolfijnen bij Lovina, Bali
Jeroen, auteur van het artikel Duurzaam op vakantie? Dit kun je zelf moeiteloos doen....

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!