Hadden we het pas nog over het Vietnamees Nieuwjaar (Tet), Chinees Nieuwjaar en het Balinees Nieuwjaar (Nyepi) . Thailand viert ook zijn eigen nieuwjaar, officieel op 13, 14 en 15 april. Maar in de praktijk wordt dit vaak een hele week. Thailand’s Nieuwjaarsfeest staat bekend als Songkran. Laos, Cambodja en Myanmar hebben hun eigen variant van Songkran.
Wat is Songkran?
Songkran, oftewel Thais Nieuwjaar, wordt gevierd in de warmste maand van het jaar. Het markeert het einde van het droge seizoen en het begin van het regenseizoen. Een goed moment, want deze viering staat ook bekend als het ‘waterfestival’. Drie dagen lang vinden er in het hele land watergevechten plaats. Deze waterpret wordt gevierd door kinderen, ouders, opa’s en oma’s. Iedereen doet mee en niemand ontkomt eraan…
De reden achter het water spektakel is om alle tegenslagen van het afgelopen jaar symbolisch af te spoelen. Het nieuwe jaar wordt zo verwelkomt met een frisse, schone start. Vanuit de traditie, gieten Thai een kom water op familieleden, hun naaste vrienden en buren. Maar sinds Songkran meer een festijn is geworden, zijn de kommen vervangen door emmers, tuinslangen en waterpistolen. De pick-up wordt volop ingezet tijdens Songkran, beladen met een ton vol met verfrissend water en mensen die emmertjes water overboord gooien naar alle passagiers die voorbij komen, zowel inwoners als toeristen zijn doelwit.
Naast het elkaar natgooien met water, wordt er soms ook witte talkpoeder in elkaars gezicht geveegd, hoe witter, hoe mooier. Thaise dames gebruiken dit zelf vaak dagelijks om hun gezicht witter te maken. Duizenden doorweekte, vrolijke, lachende mensen met witte gezichten, luide vrolijke Thaise muziek, emmertjes en waterpistolen is het straatbeeld tijdens Songkran. Er is weinig verkeer op de wegen van Bangkok, de meeste mensen zijn vrij en gaan terug naar hun familie in het binnenland of brengen deze vrije dagen door op bijvoorbeeld een van de tropische eilanden.
Veel Thai bezoeken hun plaatselijke tempel om te bidden en de Boeddhistische beelden te wassen. Dit reinigingsritueel moet het komende jaar geluk en voorspoed brengen.
Waar vieren in Bangkok?
Uiteraard wordt Songkran uitbundig gevierd in de hoofdstad van Thailand, Bangkok. De grootste en meest heftige feesten zijn te vinden bij Khao San Road (de backpackers haven van Bangkok) en bij Silom Road, waar de hele weg wordt afgesloten voor verkeer.
Als je liever een wat rustiger en traditioneler Songkran mee maakt, ga dan naar Phra Pradaeng, waar de Thai-Raman-gemeenschappen hun Songkran tradities naleven. Hier vinden de vieringen ongeveer een week later plaats dan in het centrum van Bangkok en hebben meer culturele betekenis. Hier ontkom je ook niet aan het water, maar er zijn daarnaast veel culturele activiteiten, waaronder de Thai-Raman-vlagceremonie, ‘saba’-game, Raman-dansen, bootraces en diverse parades. Phra Pradaeng ligt aan de andere kant van de rivier en is eenvoudig te bereiken per boot, bijvoorbeeld vanaf de Klong Toei pier.
In Sanam Luang, tegenover het Koninklijk Paleis, worden heilige ceremonies gehouden. Op de eerste dag van Songrkan wordt het Boeddhabeeld ‘Buddhasihing’ uit het Nationaal Museum gehaald en door de straten geleid. Toeschouwers kunnen deze Boeddha zo met water besprenkelen. Dit beeld blijft daarna drie dagen lang staan. Wie de processie hebben gemist, krijgen zo alsnog kans hun respect te betuigen. Rondom de belangrijkste tempels in Rattanokosin worden bijzondere zandstoepa’s gemaakt en versierd met kleurrijke bloemen.
Mocht je graag een Miss Songkran Beauty wedstrijd bijwonen, dan moet je in Wisutkasat zijn. Naast de wedstrijd is er een parade en zijn er nog veel meer andere leuke activiteiten.
Chiang Mai
Bangkok staat bekend om zijn grootste Songkran vieringen, Pattaya heeft de langste, maar de natste (en misschien ook wel de leukste) zijn te vinden in Chiang Mai. In de buurt van de Thae Pae Gate wordt wat af gefeest, over wel 4 kilometer lang vindt er een enorm waterfestijn plaats tussen lokale bewoners en toeristen.
Heel Thailand
Niet getreurd indien je ergens anders in Thailand bent rond Songkran. Waarschijnlijk ontkom je bijna niet aan deze grote nieuwjaarsviering! Bijna overal wordt wel iets georganiseerd. Laat het over je heen komen en have fun, zoals iedereen doet!
Uiteraard is er aan heerlijk Thais eten, zoals gebruikelijk in Thailand, geen gebrek. Let wel op in het verkeer, tijdens Songkran gebeuren er meer ongelukken dan normaal. Nog een tip, koop een plastic tasje (die je op alle straathoeken kunt vinden), voor je waardevolle spullen om het te beschermen tijdens het waterspektakel. Verder is het handig slippers aan te trekken, zwemkleding onder je kleren te doen en je tegen de zon te beschermen.
Mocht je dit bijzondere feest zelf mee willen maken, wij helpen je graag je reis hier op aan te passen!
Sawasdee pii mai of terwijl Gelukkig Nieuwjaar!