Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Fair Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Vietnamees Nieuwjaar 2020'
Vietnam

Vietnamees Nieuwjaar 2020

Zelf een rondreis
door Vietnam maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
2020

Tết, Vietnamees Nieuwjaar

Vietnamees Nieuwjaar, of Tết zoals het feest in Vietnam wordt genoemd, is het belangrijkste festival voor de Vietnamese bevolking. In 2020 wordt het festival gevierd van 24 tot 27 januari 2020. Wanneer de lente aanbreekt, zijn alle Vietnamezen enthousiast over de komst van Tết. Waar ze zich ook bevinden, ze voelen een immense nostalgie en wensen terug te komen naar hun thuisland voor een familiereünie en een voorproefje van de specifieke smaken van de Vietnamese feesten. Tết vindt plaats ergens tussen eind januari of begin februari, afhankelijk van de maankalender. Hoewel het officieel een driedaags feest is, kunnen festiviteiten een week of langer worden voortgezet. De nadruk ligt op het genieten van eten, drinken en leuke sociale activiteiten. Het is ook een tijd van familiebijeenkomsten en voor het respect betuigen aan voorouders en ouderen. Giften van voedsel worden gemaakt voor vrienden, buren en verwanten in de dagen vóór Tet.

Ontmoetingsmoment

Vietnam Hoi An Vietnamees Nieuwjaar Cadeau eten

Net als de Kerstdagen bij ons in Nederland en België is Tết een ontmoetingsmoment. Zowel voor de familieleden die allemaal weer naar het ouderlijke huis keren als voor de goden die in elk Vietnamese huishouden vereerd worden: de god van de voorspoed, de god van het land en de god van de keuken. Tết is ook een gelegenheid om overleden voorouders uit te nodigen en te verwelkomen voor een familiereünie met hun nakomelingen. Deze gewoonte is heilig en seculier geworden, ongeacht waar ze zijn of wat de omstandigheden ook zijn. Tijdens het diner worden traditionele gerechten gegeten, zoals Bánh Chung (een vierkante cake gemaakt van kleverige rijst gevuld met bonen en varkensvlees), Mang (een soep van gekookte bamboescheuten en gevogelte) en Xôi Cam (sinaasappelplakrijst). Na het eten volgt een bezoek aan plaatselijke pagodes.

Naar de kapper en de markt

Vietnam Hoi An Vietnamees Nieuwjaar traditionele kleding boom

Iedereen heeft haast om een knipbeurt bij de kapper te krijgen, nieuwe kleren te kopen, hun huis op te fleuren, vrienden te bezoeken, openstaande schulden af te lossen en de traditionele Tết-lekkernijen in te slaan. Bedrijven hangen feestelijke rode spandoeken met de tekst “”Chúc Mừng Nǎm Mới”” (Gelukkig Nieuwjaar) en straten in de stad zijn versierd met gekleurde lichten. In de hele stad zie je kraampjes die Mứt (gekonfijt fruit en jam), traditionele taarten en vers fruit en bloemen verkopen. Bepaalde markten verkopen niets anders dan kegelvormige kumquatstruiken. Anderen verkopen bloeiende perzikbomen, symbolen van leven en geluk die mensen thuis neerzetten om de komst van de lente te vieren. Terwijl verkopers de stad binnenstromen met perzikbomen op hun fiets, lijken de straten op bewegende roze bossen.

Vruchten van Tết: “”Mâm ngũ quả””

De “”vijf-vruchtentray”” op het voorouderaltaar tijdens Tết symboliseert de bewondering en dankbaarheid van de Vietnamezen voor hemel en aarde en hun voorouders en toont hun streven naar een leven van overvloed. De vijf vruchten vertegenwoordigen de hoop dat hemel en aarde mensen zegenen. Het toont een Vietnamese perceptie van het leven: “”Wanneer je fruit eet, moet je denken aan de teler””.

Bloemen van Tết: đào, mai, quất (perzik, abrikoos en kumquat)

Wanneer je tijdens het Tết-festival naar Vietnam komt, word je overspoeld door een zee van kleurrijke bloemen. Het bezoeken van een bloemenshow en het kopen van bloesems zijn echt typisch Vietnamese culturele kenmerken. De perzik- (in het noorden) en de abrikozenbloesems (in het zuiden) zijn symbolen van de Vietnamese Tết.

Voedselspecialiteiten tijdens Tết

Op de laatste dag van het oude jaar is de bereiding van voedsel aan de voorouders van bijzondere betekenis. De gerechten die aan de voorouders worden aangeboden, verschillen in het noorden, het midden en het zuiden van het land, afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment en van de beschikbare lokale landbouwproducten. Wat gebruikelijk is in alle regio’s van het land tijdens Tết -vakanties zijn de variëteiten van soepen, gefrituurde, gekookte of gestoofde gerechten, vlees, vis en groenten. Het voedsel dat de Vietnamezen bij Tết eten is gevarieerd en divers. De mensen in het hele land doen er alles aan om het beste en het mooiste uitziende eten aan hun voorouders, vrienden en gasten voor te schotelen.

De Giao thừa (Oudejaarsavond)

hoi an 1

De Giao thừa is het heiligste moment van dit festival, de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. In de volksmond wordt algemeen aangenomen dat er in de hemel twaalf hoogheden zijn, die belast zijn met het bewaken en controleren van de zaken op aarde, waarbij elk van hen de leiding heeft over één jaar. De Giao thừa is het moment dat de oude overste zijn ambtstermijn overdraagt aan de volgende. Om deze reden biedt elk huis offers in de open lucht om te bidden voor een goed nieuwjaar.

Na de Giao thừa begin het nieuwe jaar met veel gebruiken en amusement. Dit is een prachtig moment om Vietnam te bezoeken, want in deze periode ervaar je de uitgesproken traditionele Vietnamese cultuur als in geen enkele andere periode van het jaar.

Reizen tijdens Tết

Veel Vietnamese mensen keren terug naar hun huis, dorp en families voor Tết. De bussen, treinen en vliegtuigen worden snel opgevuld in de dagen voor en na de vakantie. Plan extra tijd als je door het land wilt reizen. Veel bedrijven zijn gesloten tijdens deze feestdagen. Op andere plaatsen moet je meer geduld hebben, doordat er minder personeel aan het werk is. Veel Vietnamese gezinnen profiteren van de nationale feestdag door naar toeristische gebieden te reizen om te vieren en te genieten van de tijd weg van het werk. Populaire strandgebieden en toeristische steden zoals Hội An zullen drukker zijn, met meer lokale toeristen dan normaal. Boek vooruit: er zijn minder hotels beschikbaar en de hotelprijzen stijgen sterk.

Al met al een goede reden om samen met AsiaDirect jouw reis te regelen, wanneer je in deze bijzondere tijd van het jaar Vietnam wilt bezoeken!

10

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Vietnam
Cultuur
Festivals