Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Wat voor tour zoek je?
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Fair Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Videobellen
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Fair Deals
Wat betekent Fair Deal?
Fair Deal rondreizen
Fair Deal excursies
Ecovriendelijke hotels
Verantwoord reizen
Travelife Partner
Met UNICEF in actie
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Uitgebreide landeninformatie Malediven'
Malediven

Uitgebreide landeninformatie Malediven

Zelf een rondreis
door Malediven maken?

1
Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan
2
Boek jouw reis alleen als je 100% tevreden bent
Jeroen » 2024

Op deze pagina lees je alles over de Malediven. Wil je de Malediven graag zelf ontdekken? Kijk dan eens naar onze individuele rondreizen door India, Sri Lanka en de Malediven. AsiaDirect is een lokale reisorganisatie met alle Nederlandse en Vlaamse reisgaranties, zoals SGR, Calamiteitenfonds en ANVR.

Algemene informatie

De Malediven roepen bij iedereen dezelfde beelden op, het maakt niet uit of je er geweest bent. Begint iemand over de Malediven te praten dan zien we wittere dan witte stranden en blauwer dan blauw water. We denken aan zon, aan eindeloos snorkelen, fantaseren over het paradijs, exotische cocktails en lange rijen palmbomen. En het mooie is: het klopt.

Malediven
Welkom op de Malediven

Gek genoeg kennen veel mensen wel het plaatje, maar weten ze niet waar die Malediven liggen. Laten we dat maar meteen even ophelderen. Je vindt de Malediven (of Maldiven, dat kan ook) in de Indische oceaan, op zo’n 700 kilometer ten zuiden van India en Sri Lanka.

Het is een eilandengroep die uit 1190 eilanden bestaat en die gegroepeerd liggen in 26 atollen. Dat zijn ringen van op koraalrif gebaseerde stukjes land die met elkaar een eiland vormen. Vaak ligt er tussen de buitenste contouren van zo’n eiland dan weer water. Het grootste eiland is 5 vierkante kilometer groot en op negen eilandjes na is de rest kleiner dan 2 vierkante kilometer.

HOE UNIEK IS DAT?

Opvallende verschijning is het eiland Malé. Ook dit eiland is kleiner dan 2 vierkante kilometer, maar is helemaal volgebouwd met de gelijknamige hoofdstad van de republiek der Malediven. Je kunt dus met gemak een wandeling om de hoofdstad maken, hoe uniek is dat?

Toeristen komen over het algemeen maar weinig van de ongeveer 400.000 Maldiviërs tegen. De lokale overheid probeert ze uit elkaar te houden, zodat de bevolking een eigen leven kan leiden, maar wel kan meeprofiteren van de inkomsten uit het toerisme. De meeste resorts en hotels (vooral de luxere) zijn gebouwd op eilanden met prachtige stranden waar verder niemand woont.

Malediven bovenaanzicht
Strand op de Malediven. Met dank aan de papegaaivissen

Meteen maar even een handig weetje: het zand op de Malediven wordt niet bloedheet. Dat komt omdat het niet uit kwarts is samengesteld, zoals het meeste zand, maar bestaat uit verpulverd koraal en stukjes koraal die zijn uitgescheiden door papegaaivissen. Die krijgen het binnen bij het eten en werpen dat vermaalde koraal in de vorm van zandpoeder weer uit. Elke papegaaivis is verantwoordelijk voor ongeveer 90 kilo zand per jaar!

Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor de eilandgroep. Maar ook visvangst is nog altijd lucratief. Het ondiepe warme water heeft een goede zuurstofrijke stroom die veel vis aantrekt, vooral tonijn en makreel. Het verklaart deels dat er hier waarschijnlijk al 2 tot 5 duizend jaar mensen leven.

SULTANAAT

Halverwege de 12e eeuw veranderde de toenmalige koning de religieuze richting van boeddhisme naar islam en werden de Malediven een sultanaat. In navolging van de koloniale ontwikkelingen op het relatief dichtbij gelegen Sri Lanka vonden Europese landen vanaf de 16e eeuw ook de weg naar de Malediven. Zo waren er eerst de Portugezen de baas, toen de Nederlanders en daarna de Britten. Vanaf 1887 was het een Brits protectoraat en dat bleven de eilanden tot ze in 1965 opnieuw onafhankelijk werden. Ze kozen voor de republiek als staatsvorm. Later werd de islam er de enige toegestane religie.

Het is trouwens het laagste land ter wereld, want nergens hoger dan 1,8 meter. En het is qua landoppervlak het kleinste land van Azië. Handig om te weten voor je eerstvolgende pub quiz.

Bestemmingen

Vaadhoo Island

Malediven lichtgevend plankton
Lichtgevend plankton op de Malediven

Dit eiland is niet de enige plek om lichtgevend plankton te zien op de Malediven, maar Vaadhoo op de Raa atol is wel de beste. Het plankton spoelt hier aan en geeft blauw licht omdat het met zuurstof in aanraking komt. Het is niet zo dat het lichtgevende plankton altijd mooi het strand op komt rollen, soms moet je een stukje de zee op om het goed te kunnen zien.

Embudu

Embudu is een eilandje van de Zuid-Malé atol (op ongeveer 20 minuten varen vanaf het vliegveld op Malé) en de plek waar veel van onze reizigers neerstrijken in Embudu Village. Er ligt daar 3 kilometer strand voor de deur en er zijn volop mogelijkheden om te zwemmen, te snorkelen of te duiken (er is een duikschool).

Malediven Embudu Village 2
Embudu Village, Malediven

Malé

Niet veel reizigers zullen veel tijd in de hoofdstad Malé doorbrengen. Maar als je extra tijd hebt, kun je je er prima vermaken. De stad heeft bijvoorbeeld zelf 4 grote stranden, waarvan Henveiru de aantrekkelijkste is. Er zitten veel koffietentjes en restaurants, en de lokale bevolking komt er ’s avonds een wandelingetje maken. Vlakbij het Jumhooree Maidan plein ligt een grote vismarkt, voor het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten hier. De haven ligt ernaast, dus je ziet hier veel vissersboten in en uitvaren, of vissers die aan de netten werken of onderhoud doen.

Mocht je altijd al een keer hebben willen weten hoe het voelt om in een onderzeeboot te zitten, dan kan dat hier. De Whale Submarine neemt passagiers mee voor een korte duik naar een onderwaterrif op 40 meter diepte.

Addu Atol

Malediven Addu Atol Oriental Sweetlips vissen
Oriental Sweetlips bij de Addu Atol

Deze hartvormige atol, die ook bekend staat als de Seenu atol, bestaat uit 30 eilanden en is de meest zuidelijke atol van de Malediven. De eilandengroep ligt op 540 kilometer van Malé en is een van de weinig andere eilanden met stadsvorming, Addu City. Het is ook de enige met een lagune die op natuurlijke wijze is ontstaan door vier openingen in de atol.

Klimaatveranderingen en de mens hebben hier nog weinig vernietigende invloed op de natuur gehad. Het koraalrif is (wel tot 30 meter diep!) onaangetast. Er leven dolfijnen, walvissen, reuzenmanta’s (de grootste rog die er is) en het is de enige plek op de Malediven waar de zeldzame witte stern (een vogel) voorkomt.

Nalaguraidhoo Island

Malediven Nalaguraidhoo strand
Het strand van Nalaguraidhoo

Het eiland Nalaguraidhoo in de Alif Dhaal atol (ook wel Zuidelijke Ari atol genoemd) voldoet waarschijnlijk helemaal aan de beschrijving van het romantische droombeeld dat we al eerder van de Malediven gaven. Je weet het wel, wit zand, doorzichtig blauw glinsterend water, wuivende palmen, etc. De bijnaam Sun Island is behoorlijk treffend gekozen.

HP Reef

HP Reef wordt door duikliefhebbers weleens de koraalhoofdstad van de wereld genoemd. Het is maar een naam, zul je zeggen, maar het klopt dat het beschermde maritieme gebied rond HP Reef (of Rainbow Reef, of Girifushi Thila) in de Noordelijke Malé atol een van de mooiste snorkel- en duiklocaties van de Malediven is.

Vanwege de sterke stroming is dit een zeer voedselrijk gebied voor vissen en koraal. Het grootste deel van het rif is bedekt met zachte hangende koralen in prachtige kleuren. Je ziet er rifvissen, maar ook grijze rifhaaien, roggen, tonijn en barracuda’s. Bovendien zijn er onderwater ruige rotskloven en zelfs ook grotten.

Malediven Hanifaru Bay mantaroggen snorkelen
Snorkelen met reuzenmanta’s in Hanifaru Bay

Hanifaru Bay

Nou vooruit, nog eentje dan. Ook Hanifaru Bay op de Baa atol is zo’n uitzonderlijk snorkel- en duikgebied. Omdat hier veel walvishaaien en reuzenmanta’s komen paren en naar eten komen zoeken (het plankton waar ze gek op zijn blijft door de vorm van de lagune in de baai hangen), is het een beschermd gebied, en heeft het de status van een UNESCO Biosfeer Natuurreservaat.

Je kunt hier zwemmen met meterslange roggen die vaak met tientallen tegelijk door de baai zwemmen. Beste tijd om de dieren te zien is tussen mei en november.

Extra: Sri Lanka

Aan het begin van deze pagina vertelden we al dat de Malediven dicht bij Sri Lanka liggen. Het is nog geen twee uurtjes vliegen. Als je naar de Malediven wilt, kun je dus prima dit eiland aan je reis toevoegen! Sri Lanka en de Malediven zijn heel goed op een reis combineren.

Sri Lanka Negombo ondergaande zon met bootjes
Sri Lanka: een mooie combinatie met de Malediven

Sri Lanka is niet zo erg groot, maar heeft niettemin een enorm rijke en gevarieerde natuur. Om te beginnen heeft het eiland (natuurlijk) veel kustlijn. Je hebt er lange stranden met weelderige stroken palmen, er zijn bergen, zoals de hoogste berg van het eiland, Pidurutalagala (2524 meter), en de voor ongeveer alle gelovigen heilige Adam’s Peak. Bovendien zie je er indrukwekkende tempels en historische ruïnes.

Er is nog meer! Sri Lanka heeft lagunes, grasvlaktes, klippen, bossen, theeplantages, en daar komt nog eens bij dat er veel wilde dieren leven. Luipaarden, olifanten, neushoornvogels, walvissen, beren, waterbuffels, krokodillen, met wat geluk zie je ze in hun natuurlijke leefomgeving.

Beste reistijd

Qua temperatuur hoef je je op de Malediven geen zorgen te maken. Het hele jaar door is het er warm, in december het minst warm, maar toch nog wel zo’n 25 graden Celsius, en in april het warmst met 32 graden.

Tussen de maanden november en april heb je er het beste weer. Het is er dan droog. De rest van het jaar is het regentijd met september, oktober, december en mei als natste maanden. Dat wil niet zeggen dat het de hele dag regent, maar je kunt een flinke tropische bui krijgen.

Neem van ons aan, ook in de regentijd heb je echt je zonnebrandolie nog hard nodig. Zo valt de regen in de maand juli bijvoorbeeld weer erg mee. Er valt gemiddeld maar net iets meer regen dan in april.

Als je veel wilt gaan snorkelen en kajakken of kanoën dan zijn december en januari top maanden omdat de zee dan rustig is. Het zicht onderwater om te duiken is het best tussen januari en april. Om de keuze (misschien) wat ingewikkelder te maken: het plankton bij Vaadhoo Island is op z’n mooist tussen juni en oktober.

Malediven zee surfen
Malediven. Tja, dit dus…..

Visum

Nederlandse en Belgische toeristen krijgen bij aankomst een stempel in hun paspoort waarmee ze 30 dagen mogen blijven. Je paspoort mag tijdens je verblijf op de eilandengroep niet verlopen. Ook moeten bezoekers aantonen dat ze een hotelreservering hebben, een ticket hebben om te vertrekken, en dat ze over voldoende financiële middelen beschikken om hun verblijf te kunnen bekostigen.

Je moet vooraf digitaal een “Traveller Declaration” invullen. Dit kan vanaf 96 uur voor vertrek. Dit formulier en meer informatie vind je op de officiële website van de immigratie.

Vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties voor de Malediven zijn:

  • DTP: Difterie, tetanus en polio. Deze ziekten komen in Nederland bijna niet meer voor, maar op reis kun je het oplopen door besmet water en voedsel, straatvuil of bijvoorbeeld hoesten.
  • Hepatitus A. Dit is een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt.

Neem voordat je op reis altijd even contact op met je huisarts of GGD Reisvaccinaties om te controleren of er nog persoons- of reisgebonden vaccinaties nodig zijn.

Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van je vaccinaties.

Op de Malediven komt geen malaria voor, maar muggen kunnen wel knokkelkoorst (dengue) of zika overbrengen. Neem daarom maatregelen om te voorkomen dat je wordt geprikt.

Hotels Sri Lanka Malediven Paradise Island Resort Spa41 1
Paradise Island Resort & Spa, Malediven

Internet

Er is in de Malediven op verreweg de meeste plaatsen internet met een (redelijk) goede kwaliteit. De meeste restaurants, hotels en bars bieden WiFi aan.

Je kunt bij aankomst het best meteen op het vliegveld een lokale simkaart kopen. Ooredoo en Dhiraagu (de enige twee aanbieders) hebben kaarten voor 14 dagen of 30 dagen. Ze zijn niet heel goedkoop, soms kost 14 dagen tussen de 30 en 50 US$. Je kunt als alternatief ook een e-sim card overwegen.

Tijdsverschil

Het is in onze zomertijd 3 uur later op de Malediven. In onze wintertijd 4 uur. Mocht je je reis naar de Malediven met Sri Lanka combineren, weet dat er tussen de Malediven en Sri Lanka een half uur verschil is. In onze zomertijd is het in Sri Lanka 3,5 uur later, in onze wintertijd 4,5 uur.

Geldzaken

Op de Malediven betaal je met de rufiyaa. Al kun je er op plaatsen waar reizigers komen ook goed uit de weg met Amerikaanse dollars. De meeste hotels reken af in Amerikaanse dollars. Mocht je dus overwegen traveler cheques mee te nemen, koop ze dan in Amerikaanse dollars.

Verder heb je absoluut een credit card nodig om op de Malediven te kunnen betalen. Pinnen is niet altijd mogelijk, omdat niet op alle eilanden geldautomaten zijn.

Malediven snorkelen zeeschildpad
Snorkelen met een zeeschildpad!

Je kunt in Malé zonder problemen geld pinnen bij een geldautomaat. Met deze website kun je ze gemakkelijk vinden. Niet alle geldautomaten keren geld uit in de lokale munteenheid, soms in Amerikaanse dollars.

Let er wel op dat je voor je op reis gaat je bankpas op ‘wereld’ zet, anders kun je deze alleen in Europa gebruiken. Bij elke geldopname bij een ATM-automaat betaal je een commissie. Het is dus slim om meteen wat meer geld op te nemen.

De meeste banken zitten in Malé, vooral aan de havenkant van Chandani Magu en langs Marine Drive (East). Ze zijn vaak alleen in de ochtend open en van zondag tot en met donderdag!

Handig om te weten: je kunt niet met pin betalen in winkels of restaurants. Je kunt je pinpas alleen gebruiken om geld bij een geldautomaat mee op te nemen.

In hotels, duurdere restaurants en winkels kun je met je credit card betalen. Je kunt ook met je credit card geld uit een geldautomaat pinnen, maar dit is aanzienlijk duurder dan met je bankpas (pinpas).

Hotels Sri Lanka Malediven Paradise Island Resort Spa7 1
Ontbijt aan het strand

Eten

Zullen we eens een open deur intrappen? Het belangrijkste ingrediënt voor een maaltijd op de Malediven is vis. Vis en kokosnoten. Dat ligt nogal voor de hand bij een eilandengroep. En het is ook niet heel vreemd dat veel lokale gerechten lijken op die uit India of Sri Lanka, de twee dichtstbijzijnde landen. Ook rijst en curry wordt er namelijk graag gegeten.

Mas Huni. Je moet er misschien in de vroege ochtend niet aan denken, maar dit typische Maledivisch ontbijt bestaat uit tonijn, kokosnoot, chilipeper en ui. Zeker weten dat je dan wakker bent! De ingrediënten worden fijngehakt en gemengd met het geraspte kokos vruchtvlees. Er hoort roshi bij (een lokaal dun brood, bijna zo dun als pannenkoekjes) en een geurig kopje gezoete thee.

Rihaakuru. Een geliefd traditioneel gerecht. Het kost veel langer om het te maken dan om het te eten. Stukken tonijn worden langzaam met water en zout tot een dikke pasta gekookt. Ook dit gerecht wordt gegeten met roshi, en soms met een gebakken visje.

Theluli Mas. Dit is pittige gebakken of gegrilde vis. Stukken tonijn worden ingewreven met een mengsel van tomaat, limoen, chilipepers, zwarte peper en ui. Hierna worden de vissteaks een minuut of 20 gepekeld en daarna meteen gebakken of gegrild. Ze eten er roshi, rijst of groenten bij. Veel eilanden kennen hun eigen variaties van Theluli Mas.

Yam. Als je even geen zin hebt in vis en verlangt naar Vlaamse friet, dan is deze gebakken wortelknol misschien een alternatief. Ze worden hier volop verbouwd. Gebakken zijn ze knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Beetje dippen en smullen maar.

Malediven strand kokosnoot
Malediven. Met verse kokosnoot wordt elke dag een feestje…

Feestdagen en vrije dagen

Het weekeinde valt op de Malediven op vrijdag en zaterdag. Dat komt omdat de vrijdag de heilige gebedsdag is in de islam. Banken zijn dus wel op zondag open, maar niet op vrijdag.

Ramadan. De islamitische vastenmaand (in het voorjaar) is voor de Maldiviërs de belangrijkste religieuze gebeurtenis van het jaar. Het is niet alleen een tijd van bezinning, maar wordt ook gebruikt om de familiebanden aan te trekken. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er niet gegeten. Verreweg de meeste restaurants en winkels zijn dan dus (tot in de avond) dicht. In resorts en in je eigen bungalow of hotelkamer kun je wel eten, maar er wordt in openbare ruimtes van je verwacht dat je rekening houdt met de ramadan. Vergeet niet, het is ook een mooi moment om de Malediven op een bijzonder moment te ervaren.

Republic Day. Op 11 november viert men op de Malediven de dag van de republiek. In 1968 werd het sultanaat op die datum een republiek. Het is nog altijd de dag waarop (elke 5 jaar) een nieuwe president wordt benoemd. De dag van de republiek wordt gevierd met toespraken en parades, maar toch vooral met feestelijke zoetigheden en pittige snacks.

Veelgestelde vragen

In onze landeninformatie heb je al veel over visums, geldzaken, vaccinaties en andere praktische zaken en achtergronden kunnen lezen. Misschien wil je nog meer weten. Dit zijn veelgestelde vragen over Malediven.

Malediven Addu Atol Oriental Sweetlips vissen
Oriental Sweetlips bij de Addu Atol

Wat zijn de kledingvoorschriften voor moskeeën?

De kans is waarschijnlijk niet zo heel groot dat je als toerist op Malediven naar de moskee gaat. Wil je dat wel, weet dan dat de Grand Friday moskee in Malé de grootste van de eilandengroep is en de Hukuru Miskiiy uit de 17e eeuw de oudste.

Als je gaat, moet je je netjes kleden. Geen blote schouders en bovenarmen, en geen blote benen (dit geldt voor mannen en vrouwen). Een lange broek, sarong of rok/jurk is de beste keuze, en een shirt is beter dan alleen een T-shirt.

Moet ik een reisstekker meenemen?

Ja, die heb je nodig. De netspanning op de Malediven is 230 V en de frequentie 50 Hz. Er worden twee soorten stopcontact gebruikt en die zijn ongeschikt voor Nederlandse en Belgische apparaten. Neem dus een reisstekker mee.

Met welke lokale gebruiken moet ik rekening houden?

  • De Malediven zijn redelijk conservatief. Al te blote kleding (zoals een bikini) wordt niet op prijs gesteld, tenzij het op het strand of bij het zwembad van het hotel is of als je op het dek van een boot ligt, bijvoorbeeld.
  • Pas ook op met het openlijk tonen van affiniteit, zoals elkaar kussen in het openbaar. Het is zelfs bij wet verboden!
  • Je zult er in een mooi resort waarschijnlijk niet mee te maken krijgen, maar van oudsher eet men hier met de hand. De rechterhand welteverstaan, de linker wordt gebruikt bij sanitaire stops.
  • Je gaat ongetwijfeld duiken of snorkelen. Geniet van het koraal, maar blijf ervan af. Het is illegaal koraal of schelpen uit te voeren.
  • De Malediven zijn islamitisch. Dat betekent dat mannen waarschijnlijk geen hand geven aan vrouwen en dat je op moet passen met alcohol. De regels op je resort zijn voor toeristen wat losser.

Kan ik er een auto of scooter huren?

Tja, het kan. Maar de kans is groter dat je een boot, een jet ski of een kajak nodig hebt. Op de paar grootste eilanden kun je een auto of scooter huren, maar dan kun je net zo goed een taxi nemen. Als je zelf een auto wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat je bij de ANWB kunt aanvragen.

Voor scooters geldt dat deze een zwaarder vermogen hebben dan in Nederland en België en dat je daar dus een motorrijbewijs voor nodig hebt. Ook om een scooter te kunnen huren moet je je rijbewijs laten zien. Je moet er rekening mee houden dat zelfs met een reisverzekering de kans op uitkering door een verzekeraar bij blikschade of een ongeval zeer klein of nul is.

Malediven Paradise Island 3
Paradise Island, Malediven

Is het geven van fooi gebruikelijk?

In de meeste hotels en restaurants wordt een servicetoeslag van 10% gerekend, maar als iemand echt goed voor je heeft gewerkt misstaat het niet deze persoon nog direct iets in de hand toe te stoppen.

Is het er veilig om rond te reizen?

Ja, veilig. De Malediven zijn veilig en al helemaal als je vooral in een van de resorts op een tropisch eiland verblijft.

Kan ik er op straat eten?

Als je op een van de eilanden verblijft, zul je niet heel veel street food tegenkomen. In de hoofdstad Malé wel. Je kunt het zeker eten, let alleen op of er lokale klandizie is (een goed teken!) en kijk of het eten er vers en schoon uitziet.

Kan ik er water uit de kraan drinken?

Het algemene antwoord is: drink geen water uit de kraan. Je kunt overal goedkoop water in flessen kopen. Maar het hangt ook een beetje van het eiland af waar je verblijft. Op sommige plekken is schoon en veilig kraanwater, maar een fles water is altijd een veilige keuze.

Wat als ik ziek word?

De medische voorzieningen op Malediven zijn beperkt maar wel van een redelijk niveau. Er zijn een paar ziekenhuizen in Malé. Alle bewoonde eilanden hebben zoiets als een artsenpost.

Sluit een reisverzekering af die eventuele repatriëring dekt, en neem zodra een ziekenhuisopname dreigt contact op met de verzekeraar. Je kunt dan ook contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland.

Wat moet ik zeker meenemen?

Vooral persoonlijke dingen zoals je paspoort, je pinpas, reisbescheiden en belangrijke medicijnen. Om je op weg te helpen hebben we een checklist gemaakt:

  • Paspoort + kopie
  • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
  • Reisbescheiden
  • Geld, betaalpas en/of creditcard
  • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
  • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
  • Reisapotheek / EHBO-set
  • Zonnebril & hoed / pet
  • Contactgegevens van familie en vrienden thuis
  • Reis- of taalgids
  • Fototoestel en filmcamera
  • Kleding
  • Wandelschoenen
  • Zwemkleding
  • Slippers
  • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
  • Bril / lenzen artikelen
  • Reisstekker

Voor veelgestelde algemene vragen over AsiaDirect en onze reizen kun je hier terecht.

Jeroen, auteur van het artikel Uitgebreide landeninformatie Malediven

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Vragen of reisadvies?
We helpen je graag verder :)

Bel ons nu

Onafhankelijke review sites geven AsiaDirect:
9.3

AsiaDirect is aangesloten bij:
Logo ANVR Logo Calamiteitenfonds Logo SGR

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!