Individuele rondreizen Alle reizen op maat aanpasbaar Lokale organisatie Ruim 15 jaar ervaring

Olifantenverzorger voor één dag – Eco Elephant Care

×

Profiteer nú van de Azië Oktober gekte!

Boek deze maand een 8-daagse stad- en strandvakantie Bangkok en Hua Hin met vertrek in maart 2019 voor €199 p.p. bij 4 personen (€249 p.p. bij 2 personen). Dat is ruim 40% korting !
BEKIJK DEZE AANBIEDING Houd mij op de hoogte van de laatste hot deals!
Thailand - Chiang Mai - Eco Elephant Care - 04

Olifantenverzorger voor één dag – Eco Elephant Care

Home / Blog / Olifantenverzorger voor één dag – Eco Elephant Care

“We hebben net onze meest bijzondere ervaring gehad hier in Thailand!”

Het olifanten conservatie project in Chiang Mai

Rond 8 uur worden we bij ons hotel in Chiang Mai opgehaald door een enthousiaste chauffeur en lokale gids. Ze vertellen wat ons deze dag te wachten staat…

Na ongeveer 1,5 uur rijden, komen we aan bij Eco Elephant Care, een olifanten conservatie project. Het olifantenkamp is erg kleinschalig, er wonen in totaal 9 olifanten momenteel. Het kamp bevindt zich in een werkelijk prachtige natuurlijke omgeving, een dal in een vallei midden in de jungle met onder andere een enorme biologische ‘tuin’ waar het eten voor de olifanten wordt geteeld.

Eerst krijgen we zelf echte mahout (olifantenbegeleider) kleding aan. Daarna maken we kort kennis met onze 2 olifanten voor vandaag. Een kleintje van 4 jaar met zijn pleegmoeder van 40 jaar. De andere olifanten zijn in de jungle, waar ze de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen.

Thailand - Chiang Mai - Eco Elephant Care - 09

Handen uit mouwen voor de olifanten

We wandelen een stukje door de vallei, door grasvelden en jungle, langs en door de suikerrietvelden op zoek naar suikerriet wat gekapt kan worden, gekapt door onszelf! Jazeker, ook het eten bereiden hoort uiteraard bij de taken van een mahout. Het eten voor de olifanten wordt biologisch geteeld, olifanten zijn namelijk erg gevoelig. De gids vertelt dat er laatst een olifant in een ander kamp heel ziek was geworden, doordat hij watermeloen had gekregen van een lokale markt. Ze eten voornamelijk suikerriet (hun favoriet), bananen en heel veel verschillende soorten gras. Na een korte uitleg, krijgen we het gereedschap overhandigd om het riet te gaan kappen. Poeh, best pittig, maar bijzonder om te mogen doen!

We hebben 2 kleine kinderen bij ons (1 en 3 jaar oud). Onze chauffeur en gids vinden het maar wat leuk om zich over hen te ontfermen! Hierdoor kunnen we allemaal genieten van de activiteiten. In Thailand zijn ze dol op kinderen, dat merken we hier ook weer. Luuk, de 3 jarige, mag ook een beetje helpen en een kleine suikerrietstok terug dragen naar het kamp. Gewapend met al het suikerriet op onze schouders lopen we terug naar het kamp waar we de suikerriet in kleine stukken hakken. Daarna wordt het helemaal leuk! We mogen dit lekkers uiteraard aan de olifanten voeren!

Thailand - Chiang Mai - Eco Elephant Care - 08

Een verfrissende douche

Het eten maakt dorstig en dus wordt het tijd om de olifanten heel veel liters water te geven. De olifanten denken grappig te zijn door de kleine Luuk ineens nat te spuiten. Hij is een beetje perplex, maar vindt het ook erg leuk! Daarna moet de rest er uiteraard ook aan geloven. Niemand blijft bespaard, tot grote hilariteit van de chauffeur, gids en onszelf.

Thailand - Chiang Mai - Eco Elephant Care - 02.jpg

Vitaminebollen en shampoo voor de olifanten

Daarna bereiden we vitaminebollen van kleefrijst, zout, bananen en tamarinde. Tamarinde is o.a. goed voor de stoelgang en door het zout gaan de olifanten meer drinken, wat belangrijk is voor de warme Thaise zomerdagen. Deze vitaminebollen vallen erg in de smaak.

Olifantshuiden zijn erg gevoelig. In de jungle lopen de olifanten eenvoudig iets op. Op een gegeven dag zagen de olifantenbegeleiders dat een olifant tegen een bepaalde boom schuurt op de plek waar wormpjes uit zijn huid komen. Deze boom produceert door het schuren een soort schuim, wat wel op shampoo lijkt. Toen de verzorgers de wonden met deze shampoo behandelden, gingen de wormpjes dood. Omdat de olifanten deze behandeling nog fijn vinden ook, hebben ze besloten deze shampoo vaker te gebruiken.

Thailand - Chiang Mai - Eco Elephant Care - 07

Het hoogtepunt!

Voordat wij met de olifanten gaan badderen, moeten we eerst even een spons maken van stukken tak van deze bijzondere boom. Door er hard op te slaan, krijg je een platte tak, een soort spons. Hiermee lopen we samen met de olifanten naar het water toe. De olifanten weten niet hoe snel ze het water in moeten komen. Het is duidelijk dat ze erg van het badderen genieten. Wanneer ze uigerold zijn, mogen wij er bij in om ze te schrobben met onze eigen gemaakte spons. Dit is zo speciaal! Het zijn erg bijzondere dieren, ze zijn heel gevoelig en voorzichtig en je hoeft dus ook echt niet bang te zijn dat ze boven op je gaan liggen. Heerlijk om samen met ze te badderen!

Helaas is het na een minuut of 20 weer tijd om eruit te gaan en terug te lopen naar het kamp waar we ons om kunnen kleden.

Thailand - Chiang Mai - Olifanten trainer voor een dag

Wat een ervaring!

Dit is een niet te missen ervaring als je in de buurt van Chiang Mai bent. Het was echt fantastisch! Het is een kleinschalig project en wij waren de enige toeristen. De mensen zijn allemaal zo vriendelijk, behulpzaam en zijn echte experts en liefhebbers op dit gebied. In combinatie met de prachtige omgeving, is dit echt heel gaaf!

Je kunt deze onvergetelijke olifanten ervaring ook opnemen tijdens jouw individuele rondreis door Thailand, kijk hier voor een aantal reizen. Zoals met al onze reizen, zijn ze allemaal aan te passen naar jullie wensen. Zo kun je het project ook in een halve dag bezoeken!

Onze reistips

fi - Thailand - Boot strand water zee - Rondreis Thailand De schatten van het Zuiden
Thailand
Individuele rondreizen - 15 dagen
15-daagse rondreis Centraal- en Zuid-Thailand
 • De schatten van het zuiden
 • Ontdek de hoogtepunten van Zuid-Thailand
 • Geniet van de unieke flora en fauna van Khao Sok NP
per persoon vanaf
€1005
Thailand - Bangkok - tuktuk - 01
Thailand
Bouwstenen & excursies - 3 dagen
3-daags startpakket Bangkok
 • Een ontspannen begin is het halve werk
 • Start je vakantie volledig ontspannen
 • Inclusief transfer vanaf de luchthaven en fietsexcursie
per persoon vanaf
€99
Thailand - 3 in 1 - Rondreis Thailand Jungle, Stad en Strand
Thailand
Individuele rondreizen - 11 dagen
11-daagse rondreis Centraal-Thailand
 • Jungle, stad en strand
 • Zeer divers programma
 • Verken de veelzijdige wereldstad Bangkok
per persoon vanaf
€903
Indonesie - Orang Oetans - Oog in oog met de Orang-Oetans op Sumatra
Indonesië
Bouwstenen & excursies - 5 uur
Spot Orang-oetans op Sumatra
 • Halve dagexcursie
 • Kom oog in oog met de Orang-Oetans op Sumatra
 • Wandel door de jungle van Gunung Leuser NP
per persoon vanaf
€65

Wij staan op deze (vakantie)beurzen

 
Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen
5 en 6 januari 2019
Beurs van Berlage
Amsterdam, Nederland
Reis&Co Event
5 en 6 januari 2019
MartiniPlaza
Groningen, Nederland
Vakantiebeurs
10 t/m 13 januari 2019
Jaarbeurs
Utrecht, Nederland
Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen
19 en 20 januari 2019
Grote Kerk
Breda, Nederland
Vakantiesalon
24 t/m 27 januari 2019
Antwerp Expo
Antwerpen, België
 
Blijf op de hoogte
Ontvang maandelijks tips, info over nieuwe reizen en kortingen!