Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Wat te doen in Thailand? 10 écht goede tips!'
Thailand

Wat te doen in Thailand? 10 écht goede tips!

Jeroen » Mei 2024

Heb je ook zo’n zin in Thailand? Wij kunnen het ons helemaal voorstellen. Thailand is een heerlijk land om op vakantie te gaan. Je kunt er zoveel beleven. Het weer is warm, het eten geweldig, de mensen leuk, en er zijn zoveel stranden en tempels dat je moeite hebt met kiezen. Daarom: wat te doen in Thailand?

  • Grijp Bangkok bij de lurven!
  • Khao Sok: ga logeren op een drijvend rafthouse
  • Lotusbloemen en tradities: Phattahalung in Zuid-Thailand
  • Nan! Een van de mooiste provincies van Thailand
  • Eet Thais, heel veel Thais
  • Voor een feestje of je rust: ga naar Koh Phangan
  • Chiang Mai: beklim de trappen naar Doi Suthep
  • Ben je op zoek naar het echte Thailand? Mae Hong Song!
  • Strand, zee en snorkelen: Koh Samui en Ang Thong
  • Sukhothai: een paar flinke stappen terug in de tijd

1. GRIJP BANGKOK BIJ DE LURVEN!

thailand bangkok wat pho liggende boeddha
De Liggende Boeddha van Wat Pho in Bangkok

Voor sommigen blijft Bangkok, de hoofdstad van Thailand, een ongrijpbare metropool. Toch is Bangkok een hartstikke leuke stad. Er zijn veel markten, je kunt overal voor een habbekrats op straat eten, er zijn prachtige oude tempels (zoals Wat Pho met de Liggende Boeddha), moderne shopping malls (waarvan er een paar tot de grootste van Zuidoost-Azië behoren), en toffe rooftop bars voor een uitzicht en een drankje.

Aan de Thonburi kant van de stad, waar je je op een tochtje met een longtailboat eerder in een stille delta waant, staat al honderden jaren de iconische en beeldbepalende stoepa van Wat Arun aan de Chao Phraya rivier. Iets verderop ligt Chinatown, de grootste Chinese enclave buiten China. En kijk ook even in de oude hippie uitgaansbuurt Khao San Road, nu populair bij jonge Thai, en nog altijd leuk om ‘s avonds te bezoeken.

AANBEVOLEN REIS: 13-Daagse rondreis Thailand, do it your way!

2. KHAO SOK. GA LOGEREN OP EEN DRIJVEND RAFTHOUSE

thailand khao sok elephant hills lake camp 2173
Elephant Hills Lake Camp

Het nationale park Khao Sok herbergt een van de oudste ‘evergreen’ regenwouden ter wereld en het enorme Cheow Lan meer. Dit wordt omgeven door groene jungle, grotten, kalkstenen rotsen en watervallen. Er leven hier wilde olifanten, gibbons, neushoornvogels, varanen, cobra’s, beren en men vermoedt zelfs nog tijgers.

Er is van alles te doen. Je kunt er bijvoorbeeld logeren op een drijvend rafthouse, gaan kajakken op het meer, een boottocht of een jungle trekking maken, olifanten bezoeken, een nachtsafari doen of grotten en watervallen bekijken.

AANBEVOLEN REIS: 21-Daagse rondreis Land van de Glimlach

3. LOTUSBLOEMEN EN TRADITIES: PHATTAHALUNG IN ZUID-THAILAND

thailand phatthalung pak phra vissers
Lokale installaties om vis te vangen in Phatthalung

De eindeloze rust van Phatthalung in het zuiden van Thailand is voor velen een verademing. Zuid-Thailand heeft een eigen sfeer. Het is grotendeels islamitisch en dat brengt een andere, vaak traditionelere levensstijl met zich mee dan die van veel boeddhisten in de steden. Het is ook al heel lang het leefgebied van vissers. Met hun bootjes en de ingenieuze ‘yok yor’ bamboe constructies in het water om vis te vangen, zijn ze de blikvangers op de twee belangrijkste meren Songkhla Lake en Thale Noi.

Maak er een bootocht. Om volop van alles wat er op het meer gebeurt te kunnen genieten, begint je boottocht al voor zonsopgang. Maar het is prachtig om te zien hoe de dag tot leven komt. Je ziet de vissers aan het werk zijn, waterbuffels grazen en hoe de rode lotusbloemen bloeien. Op haar mooist staat deze grootste rode lotus ‘zee’ van Zuid-Thailand tussen november en maart in bloei.

AANBEVOLEN REIS: 18-Daagse rondreis Geheimen van de Andaman

4. NAN! EEN VAN DE MOOISTE PROVINCIES VAN THAILAND

thailand nan wat phra that khao noi boeddha
Het beroemde boeddhabeeld van Phra That Khao Noi

Nan is een van de mooiste provincies van Thailand. Het rustige middelpunt in dit gebied vol bergen en rijstvelden is het plaatsje Nan. Dompel jezelf hier vooral onder in de sfeer en leen bijvoorbeeld een fiets om de buurt te verkennen. Ga kijken bij de Wat Phumin tempel die aan de buitenkant niet prijsgeeft wat er binnen aan moois te zien is. Beroemd zijn de eeuwenoude muurschilderingen.

Of kom vroeg uit bed en ga al rond 5 uur naar de heuvel waar de tempel Wat Phra That Khao Noi ligt. Het is de ideale plek om de zonsopkomst te beleven. De tempel zelf is ook de moeite waard. Het ongeveer 9 metershoge boeddhabeeld is van heinde en ver al te zien.

Na dit bijzondere spektakel ga je naar de bruisende ochtendmarkt waar de verse oogst wordt verhandeld. Overal staan dorpsbewoners klaar om voedsel aan de monniken te doneren.

AANBEVOLEN REIS: 21-Daagse rondreis met chauffeur Noord-Thailand via Nan

5. EET THAIS, HEEL VEEL THAIS

Thailand Eten Som Tam
Som Tam, jonge papaya-salade

De Thaise keuken behoort tot de beste van de wereld. De variaties en specialiteiten zijn eindeloos, en dankzij het inventieve gebruik van kruiden en smaken, en de invloed uit China en Laos wordt eten in Thailand al snel een feestje. Dat kan in restaurants, maar ook heel goed als street food.

Welk gerecht moet je zeker proeven? Som Tam! De basis is onrijpe groene papaja. Deze wordt in een vijzel gestampt en tot salade gemengd met tomaten, (vaak) krab, limoen, palmsuiker, pepers, knoflook, gedroogde garnalen en gebakken pinda’s. Alle smaken, van zoet tot zuur en pittig, gieren door je mond.

6. VOOR EEN FEESTJE OF JE RUST: GA NAAR KOH PHANGAN

thailand koh phangan strand
Koh Phangan

Koh Phangan is bij de meeste mensen bekend van de maandelijkse Full Moon party, maar het eiland heeft ook een ruig binnenland en paradijselijke, rustige stranden. Beleef een fenomenaal uitzicht vanaf een van de ‘viewpoints’ of ga op zoek naar stranden en watervallen.

We raden je aan om de schitterende onderwaterwereld te verkennen. Er zijn hier meer dan 20 duikplaatsen waar je de indrukwekkende vissen tegen zult komen! Mocht je het Ang Thong Marine National Park nog niet hebben bezocht, dan is dit ook goed te doen vanaf Koh Phangan.

Een andere must do is een bezoekje aan de Thong Sala Night Market, waar je overheerlijke vis en zeevruchten kunt eten. Leer Thais koken op een kookcursus of ga mee met een jungletrekking.

AANBEVOLEN REIS: 19-Daagse rondreis Paradijselijk Thailand

7. CHIANG MAI. BEKLIM DE TRAPPEN NAAR DOI SUTHEP

thailand chiang mai doi suthep tempel
Wat Doi Suthep, Chiang Mai

In Chiang Mai lijkt iedereen het onmiddellijk naar de zin te hebben. Dat verbaast ons niet, want Chiang Mai wordt omringd door bergen en de mooiste rijstvelden. Je kunt op je gemak door de stad gaan wandelen en veel ontdekken. Vooral tussen en rond de stadsmuren die het oudste deel van ‘de roos van het noorden’ afschermen. Je vindt er de beroemde Night Market, voor kleding, snuisterijen of wat lekkers om te snacken.

Wat verder buiten de stad ligt op een berg de beroemdste tempel van Chiang Mai, Wat Phrathat Doi Suthep. Het laatste stuk er naartoe is een pittige klim van meer dan driehonderd treden. Niettemin, de kleine, maar prachtige tempel en het uitzicht over de omgeving maken Doi Suthep tot een plek die je zeker wilt zien.

AANBEVOLEN REIS: 16-Daagse rondreis Centraal- en Noord-Thailand

8. BEN JE OP ZOEK NAAR HET ECHTE THAILAND? MAE HONG SONG!

thailand mae hong son pai bergen rijstvelden
Rijstvelden en bergen bij Pai, Mae Hong Son

Zoek je het echte Thailand, ga dan naar Mae Hong Son. Hier lijkt het of de bergen en de meanderende rivieren eindeloos doorgaan. Als je hier rondloopt voelt het in zekere zin alsof je bent afgesloten van de rest van de wereld. En tot zo’n 60 jaar geleden was dat ook zo. Er gingen amper wegen naar dit gebied en de lokale bevolking vervoerde zich per olifant.

Niet ver van Mae Hong Son leven ook de Padong Langnekken, eén van de meest kenmerkende bergvolkeren van Thailand. Vanaf hun vijfde jaar dragen de vrouwen vijf bronzen ringen om hun nek. Naarmate ze ouder worden, komen er steeds meer ringen bij.

AANBEVOLEN REIS: 21-Daagse rondreis met chauffeur Noord-Thailand via Pai

9. STRAND, ZEE EN SNORKELEN: KOH SAMUI EN ANG THONG

Thailand Koh Samui Ang Thong National Park
Ang Thong National Marine Park

Het eiland Samui ligt in de Golf van Thailand en is een van de grootste eilanden van Thailand. Het was vroeger de plek waar kokosnoten groeiden, en alhoewel dat nog altijd gebeurt, is de belangrijkste inkomstenbron nu toerisme. En daar valt alles voor te zeggen, want Koh Samui is aantrekkelijk, zeker voor strandliefhebbers. Beroemd en populair is Chaweng Beach. Hier ga je naartoe als je strand en zee wilt, maar ook in de buurt wilt zijn van restaurants en uitgaansleven. Ook leuk, maar wel rustiger zijn de stranden van Choeng Mon en Mae Nam.

Bij Koh Samui ligt het uit 42 eilanden bestaande Ang Thong National Marine Park. Het is een bijzonder natuurgebied dat bestaat uit koraalrif, mangrove moerassen en rotsgebergte. Je kunt hier snorkelen, kajakken of een trekking lopen. Ang Thong was altijd al mooi, maar trekt meer belangstelling sinds hier de film ‘The Beach’ met Leonardo DiCaprio werd opgenomen.

AANBEVOLEN REIS: 16-Daagse rondreis Thailand Tropisch Eilandhoppen

10. SUKHOTHAI. EEN PAAR FLINKE STAPPEN TERUG IN DE TIJD

thailand sukhothai wat mahathat tempel
Wat Mahathat tempel in Sukhothai

Sukhothai was in de 13e eeuw een koninkrijk en min of meer de basis van wat zo’n 600 jaar later Thailand zou worden. Zo werd in deze tijd al het Therevada boeddhisme omarmt, nu de leidende stroming in boeddhistisch Thailand. En koning Ramkamhaeng ontwikkelde de eerste versie van de Thaise taal.

In het Sukhothai Historical Park zijn nog altijd prachtige paleis- en tempelruïnes te zien die een glimp van de rijkdom van het toenmalige koninkrijk tonen. Sommigen van de oude tempels zijn gerestaureerd. We bevelen je aan dit historisch park per fiets te verkennen als je in Sukhothai bent.

AANBEVOLEN REIS: 21-Daagse rondreis met chauffeur: Echt Thailand

Jeroen, auteur van het artikel Wat te doen in Thailand? 10 écht goede tips!

Jeroen

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Tips
Top 10