Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'De Akha en hun bijzondere Swing Festival'
Thailand

De Akha en hun bijzondere Swing Festival

Jeroen » Oktober 2020

De Akha bergstam

Thailand Akha vrouw Bergstam bevolking

Eén van de meest bijzondere bergstammen in Thailand is de Akha. De Akha komt oorspronkelijk uit Tibet. Tegenwoordig is de Akha vooral te vinden in Thailand en haar buurlanden Laos en Myanmar. Maar liefst 6% van de Thaise bevolking behoort tot de Akha en daarmee zijn ze de vierde bergstam van het land. Het merendeel van de Akha’s woont in primitieve dorpjes in de bergen van Chiang Rai.

Toegangspoorten

Tijdens een bezoek aan Noord-Thailand mag een bezoek aan zo’n dorpje niet ontbreken. Bij de ingang staan schitterende houten toegangspoorten. Achter deze poorten zit een bijzonder verhaal. De Akha geloven namelijk dat de poorten hun dorpje scheiden van de geestenwereld. En dit is maar goed ook! Volgens het geloof van de Akha hebben de geesten hun stam namelijk verlaten naar aanleiding van een ruzie of conflict. Hierna zijn ze hun eigen plek gaan zoeken, diep in het bos. Sindsdien geloven de Akha dat deze geesten ziektes en andere ongewenste dingen veroorzaken. Om die ‘buiten de deur’ te houden, bouwen ze ieder jaar een nieuwe poort. De meeste dorpjes hebben meerdere poorten. De oudere zijn vaak compleet verweerd.

Het Swing Festival

Thailand Chiang Rai Akha Swing festival
Swing festival in Chiang Rai

Nadat de Akha’s hun rijst hebben geplant is het feest bij de Akha’s. Vier dagen en vier nachten lang wordt er door de Akha’s gezongen, gefeest en gedanst. In de periode eind augustus/begin september vieren ze namelijk hun jaarlijkse ‘Swing Festival’. Tijdens dit festival zwieren de Akha’s op deze schommels door de lucht! Het gaat hierbij niet om de kinderen, maar om volwassen mannen en vrouwen. Tijdens het festival worden er offers gebracht aan de familie en geesten. De offers bestaan uit gekookt vlees, water en rijstwijn. Tijdens het offeren wordt er gebeden voor een succesvolle rijstoogst.

Waarom wordt er geschommeld?

De Akha’s hebben vele tradities die vaak al eeuwenoud zijn. Daarnaast zijn er veel ongeschreven regels. Deze worden vooral overgebracht in hun liederen. Deze worden vaak al schommelend ten gehore gebracht. De schommel wordt ook gebruikt om een passende huwelijkskandidaat te vinden. Tijdens het festival dragen alle vrouwen van het dorp zelfgemaakte kleding met allerlei versiersels erop en een bijpassende hoofdtooi. De hoofdtooi wordt rijkelijk versierd met onder andere munten, apenbont en geverfde kippenvieren. Met deze versierselen beschrijven ze hun leeftijd en burgerlijk staat. ’s Avonds maken de vrouwen zich zo mooi mogelijk om te gaan schommelen. Uiteraard zijn er ook mannen aanwezig, die het spectakel graag aanschouwen. Al met al is dit dus een traditionele manier van daten. Mocht het tot een huwelijk komen, dan is het wel belangrijk dat er geen gezamelijke voorouder is in één van de laatste zes generaties. Want als dit het geval is, dan mag er helaas niet getrouwd worden. Maar geen zorgen, want volgend jaar is er weer een festival en zijn er nieuwe kansen!

Wanneer vindt het Swing Festival plaats?

De exacte datum van het Swing Festival wordt meestal niet voor begin augustus bepaald. Het wordt 120 dagen na dat de rijst is gepland gehouden. Mocht je in de buurt zijn rond eind augustus / begin september, dan is dit zeker een festival om in je achterhoofd te houden en een kijkje te gaan nemen!

Wil je kennismaken met de bergstammen die in Noord-Thailand leven, kijk dan even hier.

Jeroen, auteur van het artikel De Akha en hun bijzondere Swing Festival

Jeroen

Zuidoost-Azië specialist
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Cultuur
Festivals