Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Thais eten en drinken'
Thailand

Thais eten en drinken

Charuda » Maart 2021

Thais eten, oh wij kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Van zoet tot zuur, mild tot pikant, ieders hartje gaat sneller kloppen van al het lekkers in Thailand. Voor slechts een paar euro kun je genieten van één van de heerlijke gerechten. Vaak worden er rijst of noodles bij geserveerd. Sommige gerechten kunnen behoorlijk pittig zijn, maar wanneer je bij het bestellen ‘mai pet’ zegt dan krijg je een mildere maaltijd. Daarnaast zijn er ook vele internationale gerechten verkrijgbaar, met name in de steden en op de eilanden.

Probeer alles!

Thailand Bangkok Thais Eten
Maak kennis met de Thaise keuken!

Wat we je als eerste willen meegeven is: probeer het allemaal, of in elk geval zo veel mogelijk. Ruik je iets lekkers op straat of vraag je je af wat die gekke kleine pannenkoekjes zijn? Twijfel niet en probeer het uit. Negen van de tien keer ontdek je weer een nieuwe smaak waarvan je niet wist dat het bestond en heb je weer een nieuwe verslaving te pakken (sorry). Verleg je kennis van het Thaise eten door verschillende soorten Thaise gerechten te proberen. Onze gidsen adviseren jou ook graag tijdens de reis welke gerechten het lekkerste zijn, afhankelijk van jouw voorkeuren. Laat je meenemen in de smaaksensaties die de Thaise keuken te bieden heeft en eet heerlijk, de hele dag door!

Prijzen

Thailand Bangkok drijvende markt longtailboat Thai noodle soup Tom Yam style Thai popular streetfood for tourists eten
Thaise noedelsoep: Tom Yam style

De prijzen in Thailand liggen erg laag. Je kan hier al voor slechts 40 Bath (ongeveer 1 euro) al een heerlijk bordje eten scoren. Maar hou je niet in, de Thai eet de hele dag door. Dus het blijft vaak niet bij drie maaltijden per dag. Lekkere curries met wat spiesjes tussendoor en een heerlijk zoet dessert achteraf. Je kan hier dus al vanaf een paar euro een koningsmaaltijd krijgen. Westerse gerechten of chique restaurants in een van de shopping malls zijn duurder dan wanneer je op straat aanschuift voor een avondmaaltijd, maar nog altijd liggen ook deze prijzen ver onder de westerse standaards. Verder zijn er zeker in de steden Chiang Mai en Bangkok veel zeer goede restaurants te vinden. Vaak op prachtige locaties of met een schitterende rooftop bar, sommige kunnen zich zelfs meten met de allerbeste ter wereld* maar zorg dat je je credit card meeneemt, want goedkoop zijn deze restaurants vaak niet.

Fooien

In Thailand is het niet verplicht om fooien te geven, maar het is wel zeer gebruikelijk. Dit met name aangezien de salarissen relatief laag zijn en veel mensen dus afhankelijk zijn van hun fooien. Geef een bellboy ongeveer 10 baht per koffer en een kamermeisje 20 baht per dag. Voor een chauffeur en gids is het redelijk om een bedrag van 100 baht per dag te geven. In de restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 5 – 10% te handhaven. Maar let op want sommige restaurants tellen zelf al een 10% service charge op bij de rekening. In dat geval hoef je hierbij geen fooi meer op te tellen.

Street food

Thaise food markt
Streetfood is goedkoop en lekker!

Maar wat wij iedereen aanraden om te proberen, omdat het écht Thais is, is toch het proberen van street food. Pak een plastic stoeltje en schuif aan bij de lokale Thaise eetkraampjes midden op straat. Zoals je weet zijn deze gerechten veel goedkoper en erg lekker. Heb je geen idee wat je kan/wilt eten bij zo’n streetfood kraampje? Loop eerst even een rondje om de tafels om te kijken wat er op de bordjes van de anderen ligt, zo krijg je een goed beeld wat je allemaal kan bestellen. Want ook al lijken de eetkraampjes klein, de mogelijkheden zijn enorm. Als je wat lekkers heb gevonden kan je dat gerecht gewoon aanwijzen en snapt de Thai bijna altijd wat je bedoelt.

Vork en lepel

Oh ja, in Thailand eten ze niet met mes en vork, maar met een vork en een lepel. Eerlijk gezegd is dat best vreemd als je al heel je leven een mes bij je avondeten gewend ben. Hoe snij je nu je vlees in stukjes? Simpel: met je lepel natuurlijk! Toch zin in westers eten? Er zijn voldoende restaurants waar je een patatje en een stuk vlees kan bestellen. Als je goed zoekt kan je hier zelfs genieten van een broodje frikadel of een portie bitterballen! Wij snappen als geen ander dat, hoe lekker het Thaise eten hier ook is, je na een tijdje ook kan gaan verlangen naar een simpele westerse maaltijd..

Fruit

Thailand Phuket Elephant Jungle Sanctuary olifanten 10
Ananas en drakenfruit

Fruit kan je hier overal op straat halen (voor slechts 20 Bath). De ananas en watermeloen zijn hier vele malen zoeter dan in Nederland. Daarnaast zijn er de meer exotischere vruchten, zoals dragonfruit, mangosteen, gele mango en voor de waaghalzen durian. Durian staat bekend om haar penetrante geur, maar wordt door veel Thai als een ware delicatesse gezien. Meer over de verschillende Thaise vruchten lees je in ons blog 17 tropische vruchten die je geproefd moet hebben!, een heel leuk en interessant artikel van een van onze schrijfster, Sanne.

Tips

Thailand Thaise keuken eten Khao Soi noedelsoep
Khao Soi: Thaise currysoep

En dan tenslotte, onze tips. Nummertje één: maak je niet al te druk om de hygiëne hier. Natuurlijk moet je blijven opletten, maar over het algemeen is het eten gewoon schoon en goed bereidt. Als de tafeltjes vol zitten met locals, kun je er vanuit gaan dat het OK is. Het eten is in Thailand van goede kwaliteit, vers en wordt bovendien in hete (wok)pannen klaargemaakt, waardoor de kans dat je ziek wordt klein is. Vergeet niet voor het eten je handen te wassen of gebruik desinfecterende zeep.
Voor de hand liggend, maar goed om nog even te noemen: kraanwater is in Thailand niet drinkbaar. Drink dus alleen water uit flessen. Verder zijn alle grote frisdrank merken in Thailand vertegenwoordigd zoals CocaCola, Fanta, Ice Tea. Er zijn hier wel wat meer suikers toegevoegd, waardoor de frisdranken zoeter smaken dan thuis. En ook het geliefde Heineken wordt hier volop verkocht, maar probeer ook eens het Thaise Singha, Chang of Leo bier uit.

Boek je een tour of bouwsteen bij AsiaDirect, dan wordt er altijd rekening gehouden met speciale dieetwensen. Geef het door, dan houdt de gids hier rekening mee en krijg je gedurende de hele reis passende gerechten voorgeschoteld.

Onze favorieten

Thailand Eten Som Tam
Som Tam, jonge papaya-salade

En vooruit, wij zijn ook de beroerdste niet en dus zullen wij onze favoriete gerechten met je delen. Wel een zwaar ingekorte versie ervan:

  • Kleefrijst met mango
  • Papaja salade (Som Tam)
  • Kokosijs en kokospannenkoekjes
  • Gebakken bananen in een kokosjasje. Geloof ons, die smaken hier zo veel beter dan thuis!!!
  • Gele/rode/groene/eigenlijk alle soorten curry
  • Tom Yam: een pittig soepje, alleen voor gevorderden
  • Suki soep
  • Larb Moo Thod: Thaise pikante mini-gehaktballetjes
  • Khao Kluk Kapi: gebakken rijst met garnalen pasta
  • Pad Krapao: gekruid varkensvlees met basilicum
  • Nam Tok Moo: Een pikante noord Thaise salade met varkensvlees
  • Guilty pleasure: tosti’s van de 7-eleven…

Smakelijk eten!

Charuda, auteur van het artikel Thais eten en drinken

Charuda

Reisspecialist Thailand en Cambodja
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Eten en drinken
Tips