Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Top 10 lekkerste Indiase gerechten'
India

Top 10 lekkerste Indiase gerechten

Marjolein » Mei 2021

Verwen jezelf in India

De traditionele Indiase keuken is een mengelmoes van kruiden en smaken. Net als de culturele en taalkundige diversiteit van het land, varieert de culinaire stijl in India van plaats tot plaats. Elke subkeuken heeft zijn eigen unieke kijk op gerechten. Sommige zijn pikant, andere mild, maar ze zijn allemaal kleurrijk en aantrekkelijk. Hier zijn 10 traditionele gerechten die je moet proberen!

1. Rogan Josh

Rogan Josh food India
Rogan Josh

Rogan Josh is een Noord-Indiaas gerecht met islamitische invloeden, oospronkelijk ontstaan in Perzië of Kasjmir. Het is een vleescurrygerecht met lam, gemaakt met een scala aan kruiden, tomaten, gember en knoflook. Vaak wordt het geserveerd met naan of ander Indiaas brood.

2. Vada Pav

Vada Pav Indian food
Vada Pav

Vada Pav is oorspronkelijk ontstaan als street food, maar tegenwoordig ook te vinden in restaurants in India en de rest van de wereld. De Vada verwijst naar een gefrituurde aardappelbeignet die tussen twee sneetjes brood wordt geplaatst, de pav. De Vada Pav wordt geserveerd met één of meerdere chutneys zoals groene sauzen en tamarinde sauzen.

3. Dhokla

Dhokla Indian food
Dhokla

Afkomstig uit de Indiase deelstaat Gujarat is de Dhokla. Dhoklas zijn vaak geel van kleur en worden gemaakt van rijst en kikkererwten. Ze kunnen vrijwel voor elk gerecht gegeten worden. Dhoklas worden geserveerd met groene muntsaus en een zoete tamarindesaus. Dhoklas worden in India ook gegeten als bijgerecht, bij het ontbijt, als hoofdgerecht en zelfs als tussendoortje bij evenementen zoals feesten en bruiloften.

4. Samosa

India Old Delhi Foodtour
Samosa’s

Een klassieker, samosa’s. Een samosa kan qua vorm, grootte en vulling verschillen op basis van de regio. Maar alsnog hebben ze allemaal dezelfde basis, ongeacht waar ze gevonden worden. Samosa’s zijn in feite Indiase calzones. Ze hebben een knapperige buitenkant die is gefrituurd en gevuld met een verscheidenheid aan groenten zoals aardappelen, vlees of linzen die zwaar gekruid zijn. Samosa’s worden geserveerd met sauzen zoals muntsaus, tamarindesaus en pittige groene saus. Samosa’s zijn niet alleen te vinden in India, maar ook in het Midden-Oosten.

5. Masala Dosa

Masala Dosa food India
Masala Dosa

Een traditioneel Zuid-Indiaas gerecht dat bekend staat als masala dosa, is populair in het hele land. Gemaakt van een beslag van geweekte rijst en linzen dat in een dunne pannenkoek wordt gebakken en meestal gevuld met aardappelen, uien en mosterdzaadjes. Het gerecht wordt gegarneerd met geraspte kokos en gehakte koriander, gedoopt in chutney.

6. Chaat

Aloo Chaat alu chat street food India
Chaat

Chaat is een ander gerecht dat valt onder de brede categorie street food. Het wordt meestal verkocht vanaf geïmproviseerde stands aan de zijkant van drukke straten en is een populair diner of tussendoortje voor iedereen. Er zijn verscheidene soorten chaats, tot de meest populaire soorten horen Bhel Puri, Pan Puri en Samosa Chaat. Het combineert de zoute, pittige, zoete en zure smaken tegelijk, met een basis van gepofte rijst en erwten, groenten en kruiden. Het is niet overdreven te zeggen dat als je eenmaal chaats hebt geprobeerd, je terug zal blijven gaan voor meer.

7. Tandoori Chicken

Tandoori Chicken Indian food
Tandoori Chicken

Tandoori kip is een ander Noord-Indiaas gerecht. Het ontleent zijn naam aan het Perzische woord tannur, wat vuur betekent. Tandoori kip bestaat uit kippenvlees dat is gemarineerd in yoghurt, gekruid met tandoori masala, nootmuskaat en komijn, en vervolgens op spiesjes wordt gelegd. Het is een uniek gerecht vanwege de bereidingswijze. Traditioneel gekookt bij hoge temperaturen in cilindrische klei-ovens, tandoor genaamd, wat resulteert in sappig vlees met een rokerige smaak.

8. Butter Chicken

Butter Chicken Indian food
Butter Chicken

Waarschijnlijk één van de bekendste Indiase gerechten, boterkip, ook wel bekend als murgh makhani, is een hoofdgerecht in de meeste Indiase restaurants. Het gerecht is ontstaan in Delhi in de jaren vijftig, in restaurant Moti Mahal. De koks van dit restaurant combineerden overgebleven marinadesappen met tomaten en boter en stoofden vervolgens de tandoor-gekookte kip erin. Zonder zelfs maar te weten dat ze een van de meest geliefde gerechten ooit en een toekomstige internationale delicatesse hadden gecreëerd. Het gerecht wordt geserveerd met naan, roti of rijst.

9. Gulab Jamun

Gulab Jamun Indian food
Gulab Jamun

Gulab jamun is een dessert op basis van melkbestanden die tot een deeg worden gekneed, tot balletjes worden gevormd en gefrituurd in ghee. De balletjes worden vervolgens gedrenkt in een suikerachtig brouwsel op smaak gebracht met saffraan, groene kardemom en rozenwater. Het wordt geserveerd met een garnering van gedroogde noten om de smaken verder te versterken.

10. Masala Chai

Tea vendor Rajasthan India
Masala Chai verkoper

Als laatste hebben we geen eten, maar een soort thee. Eén van de meest traditionele en meest klassieke basisproducten van Indiaas eten is Masala Chai. Het verschilt van de traditionele Britse theesoorten die de meeste mensen gewend zijn. Masala Chai begint met verse theebladeren afkomstig van de theeplantages van Assam of West-Bengalen. De zwarte theebladeren worden vervolgens in heet water gedompeld en gemengd met geraspte gember en kardemomzaadjes om het een vleugje kruidigheid te geven. Daarna wordt er warme melk toegevoegd en vers geserveerd.

Marjolein, auteur van het artikel Top 10 lekkerste Indiase gerechten

Marjolein

Stagiair
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!