Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Do’s en don'ts in Thailand - Tips'
Thailand

Do’s en don'ts in Thailand - Tips

Sanne » Oktober 2020

Thailand is een fantastisch land! Je treft er heerlijke exotische vruchten, onweerstaanbare Thaise gerechten, een indrukwekkend landschap met veel mooie tropische eilanden, stranden en jungle. Daarbij heeft Thailand een unieke, bijzondere cultuur. Om optimaal van je reis te genieten, volgen hieronder een aantal do’s en don’ts in Thailand – tips voor op reis.

De Thaise glimlach

Alles is anders, lijkt anders, ruikt anders, smaakt anders en gaat ook zeker anders. Laat je verbazen en verrassen. Onderga de dingen zoals ze zijn waardoor je een onvergetelijke ervaring zult krijgen. Vergeet het concept van tijd, agenda’s en structuur. Ervaar van uur tot uur, dag tot dag. De mooiste ervaringen zijn die onverwachte gebeurtenissen. Zoals een praatje met een lokale oudere man wanneer je op de trein of boot staat te wachten, het onverwachts binnenstappen in een huiskamer omdat je de verkeerde weg hebt genomen in de wirwar van alle steegjes tijdens een fietstocht of de monniken horen chanten in de tempel omdat je hier de tijd voor hebt.

Thailand is bekend als het land van de glimlach. Dit is ook de eerste ‘do’ die goed is om te onthouden. Glimlach! Nou is dit vrij eenvoudig als je op reis bent in Thailand. Thailand heeft zoveel moois te bieden, glimlachen gaat vanzelf.

Groeten, bedanken en de belangrijkste Thaise woorden om te onthouden

Begroeten

Thai Wai 1
In Thailand begroet je elkaar met een wai

Het is altijd fijn als je op reis bent om de lokale mensen te kunnen groeten en bedanken. Iemand groeten doe je door ‘Sawatdee ka’ (als vrouw zijnde) of ‘Sawatdee khap’ (als man zijnde) te zeggen. Daarbij maak je een wai met je handen, je handen vouw je tegen elkaar aan en houd je voor je gezicht.Het is gebruikelijk dat de jongere persoon als eerste naar de oudere groet. De hoogte van je handen ten opzichte van je gezicht, toont de mate van respect. Hoe hoger de status van de persoon tegenover je, hoe hoger je je handen dient te plaatsen. Voor gelijkgestemden of als je de status van een persoon niet weet, plaats je je handen onder je kin. Waarschijnlijk kan iedereen zien dat je niet uit Thailand komt, en vinden ze het ook minder erg als je de wai niet helemaal correct uitvoert. Maar het wordt zeker gewaardeerd als je een poging waagt. Het is ook altijd goed om erbij te knikken als je iemand groet of bedankt.

Bedanken

Iemand bedanken doe je door ‘Khop khun ka’ (als vrouw zijnde) of ‘Khop khun khap’ (als man zijnde) te zeggen. Je kunt hier ook weer bij knikken en/of de wai maken.

Zoals je misschien opvalt, is er een vrouwelijke en mannelijke beleefdheidsvorm in de Thaise taal. Eigenlijk kun je achter elke zin het woordje ‘ka’ gebruiken indien je een vrouw bent en het woordje ‘khap’ als man zijnde. Dit is een beleefdheidsuiting. In het Nederlands kennen we dit niet echt, maar het is zoiets als ‘alsjeblieft’.

Wanneer iemand vraagt, ‘Sabai dee mai khap/kha?’, vragen ze hoe het met je gaat. Je kunt dan bijvoorbeeld antwoorden door ‘Sabai dee khap/kha’, het gaat goed, te zeggen.

De rekening vragen doe je door ‘Check bin ka/khap’ of ‘Khep tang ka/khap’ te zeggen. Als je er dan ‘Aroy’ (heerlijk) bij zegt, zullen ze je een glimlach terug geven. Thai houden van hun eten en zullen het erg op prijs stellen als je laat blijken dat het erg goed gesmaakt heeft.

Om de aandacht te krijgen van een persoon, kun je het beste ‘Khun’ zeggen. Khun is zowel voor vrouwen als mannen en kan worden vertaald als meneer of mevrouw. Dus mocht je de ober willen roepen, gebruik dan ‘Khun, check bin ka/khap’. Verder zullen ze vooral je voornaam gebruiken en niet je achternaam. Je wordt dus bijvoorbeeld aangeduid als Khun Robin.

Wanneer je iemand passeert of tussen twee mensen door moet lopen, is het goed om je klein te maken door je schouders iets naar voren te buigen en iets door je knieën te gaan.

Boeddhisme

Tempels

Thailand Mae Hong Son Tempel
Tempel in Mae Hong Son, Noord-Thailand

Veel tradities, gebruiken en gewoonten in Thailand zijn gebaseerd op het Boeddhisme. Het Boeddhisme speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven.
Thailand heeft heel veel mooie tempels, die zeker meerdere bezoekjes waard zijn! Tijdens De koningsreis: Thailand, Laos en Cambodja krijg je de mogelijkheid om veel van deze mooie, zeker ook verschillende tempels te bezoeken.

Wanneer je een tempel betreedt, is het gebruikelijk je schoenen uit, zonnebril en pet af te doen en je gepast te kleden, knieën en schouders bedekt. Stap over de drempel bij het betreden van de tempel en stap er niet op. Thai geloven dat er heilige boeddhistische geesten in de drempel wonen, dus door erover heen te stappen, stoor je ze niet. Praat zachtjes, niet schreeuwen of gillen wanneer je er rondloopt. Wanneer je voor Boeddha wilt knielen, wijs dan niet met je voeten naar Boeddha. Dus als je gaat zitten, zorg dan dat je voeten de andere kant opwijzen.

Monniken

Thailand Amphawa alm monnik in de vroege ochtend
Voedsel geven aan een monnik is een teken van respect

Toon altijd respect voor een monnik. Je kunt zeker wel tegen een monnik praten, maar houd je status lager dan de monnik en buig je lichaam iets zodra je hem passeert. Als vrouw zijnde is het niet gepast om een mannelijke monnik aan te raken of naast hem te gaan zitten. Mocht je een monnik iets willen geven, moet dit via een speciale doek waarop je het kunt leggen of via een man wie het dan weer door kan geven.

Het aanraken van een Boeddhabeeld is ook beter te mijden. Het wordt ook steeds vaker benadrukt dat Boeddhabeelden of afbeeldingen van Boeddha niet bestemd zijn als decoratie en Boeddha met respect behandeld dient te worden. Mocht je een Boeddhabeeld bezitten, let dan op waar je deze plaatst en hoe je deze behandeld.

In sommige tempels gelden extra regels, zoals geen foto’s maken, maar dit staat dan duidelijk aangegeven.

Wijzen met een vinger zoals wij doen is niet zo gepast, met name als je bijvoorbeeld Boeddha aan wilt wijzen in een tempel. Als je iets aan wilt wijzen doe dit dan met je hele hand en met de hand palm naar boven.

Het hoofd is heilig en voeten worden als onrein gezien. Kinderen kun je bijvoorbeeld beter niet over het hoofd aaien en je voeten kun je beter ook niet gebruiken om iets aan te wijzen of bijvoorbeeld om geld tegen te houden wat op de grond valt, aangezien hier de koning op staat afgebeeld.

Koningshuis

fi Blog Thailand betaaleenheid Thailand Baht Tips voor geldzaken
De voormalig koning Bhumibol afgebeeld op Thaise biljetten

Naast het Boeddhisme is het Koningshuis erg belangrijk voor de Thaise bevolking. De koning is erg geliefd onder de Thaise mensen. Het is erg belangrijk altijd respect te tonen voor de koning en de Koninklijke familie. Praten over het koningshuis of de politieke situatie kun je beter vermijden, dit zijn erg gevoelige onderwerpen.

De geliefde Thaise koning Bhumibol Adulyadej is helaas op 88 jarige leeftijd op 13 oktober 2016 overleden. De koning die hun altijd bij stond in moeilijke tijden. Na een jaar van nationale rouw, is de koning op 26 oktober 2017 gecremeerd. Een jaar lang werd er gebouwd worden aan de plek, nabij het Koninklijk paleis, waar de crematie plaatsvond. De ceremonies hebben in totaal 5 dagen in beslag genomen. De troonvolger is Bumibol’s zoon, Maha Vajiralongkorn. De daadwerkelijke kroning zal waarschijnlijk plaatsvinden na de crematie. Rondom deze periode zullen de mensen waarschijnlijk vooral weer zwarte (of witte) kleding dragen. Dit is met name overheidspersoneel in de hoofdstad. Van toeristen wordt niet verwacht dat ze zich in het zwart kleden, enkel dat men respect en begrip heeft voor de hele situatie. Behalve opvallend veel zwarte kleding zul je niks merken van het geheel. Het leven gaat gewoon door en alles is geopend en ‘business as usual’.

Onderhandelen

Onderhandel over de prijs, met name op de markt en indien je een tuktuk wilt pakken. Blijf altijd rustig, beleefd en glimlach. Hiermee krijg je eerder een goede prijs dan wanneer je serieus en met harde stem onderhandeld. Thai houden niet van gezichtsverlies. Dus mocht je een keer van je stoel vallen van verbazing, bewaar naar buiten toe je rust, waardigheid en vriendelijkheid. Zo ga je mooie ontmoetingen tegemoet en krijg je bijna altijd alles voor elkaar.

Overige Do’s en Don’ts

Thailand Bangkok Foodtour per tuktuk Pad Thai
Een absolute do: genieten van het heerlijke Thaise eten!

Do’s – Gezondheid

 • Geniet, relax, neem de tijd om van de ervaringen te genieten en loop jezelf niet voorbij.
 • Zorg voor jezelf. Drink voldoende water de hele dag door.
 • Drink geen leidingwater. Het water zelf is schoon, maar de leidingen vaak niet. Het kraanwater is prima om je tanden mee te poetsen, te douchen of de afwas te doen. Maar wanneer je het wilt drinken kun je beter flessen water kopen.
 • Neem geen risico met etenswaren. Ga op je gezonde verstand af. De goede restaurantjes hebben meestal veel klanten. Mocht je toch last krijgen van je buik, neem ORS en indien het probleem langer dan twee dagen
  duurt schakel een arts in.
 • Zeg ‘mai pet’ (niet pittig), om te voorkomen dat je mond in brand staat door het doorgaans scherpe eten.
 • Bescherm jezelf goed tegen de zon. Draag als het even kan een petje of hoed.
 • Indien je veel muggen aantreft in de avond uren, draag bedekkende kleding, smeer je preventief in (vooral voeten) met muggenolie (overal goed te verkrijgen in Thailand) en slaap met een ventilator of airco
  aan of onder de klamboe.
 • Pas op met het aaien van zoogdieren (o.a. honden, katten, apen, vleermuizen) in verband met het risico op Rabiës. Als je toch gebeten of gekrabd wordt heb je direct minimaal 2 (tot 5) vaccinaties nodig.
 • Let goed op het verkeer en kijk goed uit bij het oversteken. Brommers komen overal ineens tevoorschijn.
 • Op reis- of bootdagen, neem eventueel een reispilletje tegen wagenziekte.

Do’s – Cultuur

 • Doe je schoenen uit bij het betreden van een woning en plaatsen van verering.
 • Respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking.
 • Kleed je gepast.
 • Loop je tegen een onvolkomenheid aan, blijf glimlachen.
 • Eten doe je vooral met een lepel en vork, waarbij de lepel in de mond gaat, of met stokjes.
 • Gebruik je rechterhand bij het eten of om iets te geven of te ontvangen. De linkerhand wordt voor onreine praktijken gebruikt.
 • Neem een adreskaartje van het hotel mee als je ergens naar toe gaat.

Don’ts

 • Met de rechterwijsvinger (geldt ook voor voeten) wijzen op de plaatsen, voorwerpen of personen.
 • Met onbedekte armen/benen een tempel betreden.
 • Zonder toestemming een foto maken van iemand.
 • Drugs gebruiken of verhandelen.
 • Topless zonnen, kussen in het openbaar, dicht tegen elkaar aan dansen.
 • Schoenen binden aan je rugtas of backpack. Aangezien schoenen onrein zijn, is dit echt niet gepast.

Maar de allerbelangrijkste do is wel GENIET! Thailand is fantastisch en je zult het er heerlijk vinden!

Sanne, auteur van het artikel Do’s en don'ts in Thailand - Tips

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Cultuur
Gezondheid
Tips