
Bezoekers raken al eeuwen niet uitgepraat over Bali. De loftuitingen zijn onuitputtelijk: het verborgen paradijs, het laatste paradijs op aarde, de ochtend van de wereld, het eiland van de goden, het eiland van duizenden tempels, de smaragd van Azië, of het eiland van de lachende mensen. Het ene klinkt nog beter dan het andere, het houdt niet op.
Los van die mooie sfeer en unieke cultuur heeft Bali behoorlijk wat te bieden. Om te beginnen is er het strand, zijn er grotten, vulkanen, tempels (neem de Pura Tanah Lot, de tempel op een rots in zee), kun je er snorkelen en duiken, en zie je er in het wild nog dolfijnen en hippies (want Bali is al sinds de jaren 60 een hippie paradijs).


Algemene informatie
Als je de kaart van Indonesië bekijkt zie je hoe groot dit eilandenrijk is. Als je niet weet waar Bali precies ligt, kun je het waarschijnlijk pas na goed zoeken vinden. Grote eilanden als Sumatra, Kalimantan, Sulawesi en Papoea trekken de aandacht weg van Bali, dat tussen Java en Lombok ligt.
Voor reizigers die wel willen reizen, maar niet alle tijd van de wereld hebben, is een bezoek aan Bali niet alleen perfect te combineren met Java en Lombok, maar zelfs ook met de Komodo eilanden en Zuid-Sulawesi.
Dat klinkt uitnodigend, toch? Maar er is meer, want ook de prachtige kleine eilanden Gili Trawangan (voor de kust van Lombok) en de tot de provincie Bali behorende eilandjes Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zijn gemakkelijk te bereiken.


Bij een relatief klein eiland als Bali (145 kilometer van oost naar west en 85 van noord naar zuid) verwacht je wel veel strand, maar toch minder snel dat er veel bergen en vulkanen zijn.
Twee van de bekendste actieve vulkanen (zorg dat je minstens een van de twee ziet als je op Bali bent) zijn Mount Agung op Oost-Bali (meer dan 3.000 meter hoog!) en aan de noordkant van Bali vind je Mount Batur, bijna 2000 meter hoog). Beiden hebben ze grote uitlopende komvormige kraters die tientallen kilometers lang zijn.
LET OP – Bij aankomst op Bali moeten toeristen een belasting van 150.000 Indonesische rupiah betalen (dat is ongeveer 9 euro). Aangeraden wordt deze vooraf via de LoveBali website van de overheid met je creditcard te betalen.


Goden
Bali wordt ook wel het Land van de Goden genoemd. Dat komt vast door de mystieke laaghangende mist rond vulkanen en de serene rust van de rijstterrassen, maar toch vooral omdat Bali veel tempels heeft. Vandaar die andere bijnaam: het Eiland van de Duizend Pura’s. Een pura is een Balinese hindoetempel.
Wist je dat rond Bali zeven zeetempels staan? Ze zijn in de 16e eeuw gebouwd door een monnik als eerbetoon aan de hindoegoden en werden daarom geacht het eiland te beschermen. Het was de bedoeling dat ze een keten vormden waardoor je van de ene naar de andere kon kijken. De bekendste van deze zeetempels is Tanah Lot (‘het land in zee’).
Eenmaal op Bali zul je ontdekken dat er niet alleen zeetempels zijn, maar ook watertempels. Deze staan niet aan de kust, maar werden lang geleden in de buurt van rijstvelden gebouwd om te helpen met de irrigatie van het water.

